Προσκυνηματική εκδρομή στο Άγιο Όρος 7μελούς Ομάδας από Κάλυμνο

0
55

Για μία ακόμη χρονιά, ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής διοργάνωσε προσκυνηματική εκδρομή, μιας παρέας φίλων από Κάλυμνο, για το Άγιο Όρος.

Στην φετινή Ομάδα συμμετέχουν, οι Μανώλης Μουσελλής, Μιχάλης ΜπούκηςΝικόλας Τσαγκάρης, Μιχάλης ΜπιλλήρηςΓιάννης ΤσαγκάρηςΓιώργος Κρητικός. Μαζί βέβαια για μία ακόμη χρονιά,  ο συνεργάτης του  kalymnos News  Μάμας Χαραμαντάς. Με την επιστροφή της Ομάδας, το kalymnos News θα παρουσιάσει πλούσιο ρεπορτάζ από το 4ήμερο οδοιπορικό στις Μονές του αγίου ‘Ορους, που θα ετοιμάσει ο Μάμας Χαραμαντάς.

Οι φωτογραφίες είναι από τη επίσκεψη της ομάδας στο κουτλουμουσιανό κελί της Παναγίας Πορταΐτισας στην περιοχή Καψάλα ,κάτω από τις Καρυές, όπου ασκητεύει ο Αγιορείτης μοναχός Νικήτας, με καταγωγή από Κω και Κάλυμνο

Η ομάδα έτυχε μίας αξέχαστης, μοναδικής αγιορείτικης φιλοξενίας ,από το Αγιορείτη Μονάχο και συμπατριώτη Γέροντα Νικήτα

Ο μοναχός Νικήτας βρίσκεται στο Άγιο Όρος από νεαρή ηλικία, μετά την απόλυση του από το Στρατό όπου υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις. Ήδη συμπλήρωσε 30 χρόνια στο Άγιο όρος.. Μονάζει στο Ιερό Κελί της Παναγίας της Πορταΐτισσας που ανήκει στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Η καθημερινότητα του είναι αφιερωμένη στη προσευχή και εκτελεί το διακόνημα του μαγείρου. Στη μαγειρική είναι μυημένος από μικρό παιδί, καθώς με πατέρα ψαρά έμαθε από νωρίς τα ψάρια και τα θαλασσινά που αποτελούν τη βάση της διατροφής στη μοναστηριακή ζωή, ενώ πριν πάει στο Άγιο Όρος ,είχε εργαστεί στην εστίαση αλλά και στις οικοδομές.

Με πολύ προσωπική εργασία, έφτιαξε μία υποδειγματική ,πανέμορφη κουζίνα, ένα χώρο ιδανικό, λειτουργικό με τα στοιχεία της Αγιορείτικης παράδοσης, κατάλληλα διακοσμημένο  Στο χώρο αυτό, με αγάπη, μεράκι και πολλές γνώσεις, μαγειρεύει καθημερινά για μοναχούς και επισκέπτες

Η μαγειρική για τον μοναχό Νικήτα, είναι μυσταγωγία, πολύ μεράκι, αγάπη και αγνά υλικά. Για αυτό αξιοποιεί τα δώρα της φύσης που προσφέρει σε αφθονία ο ευλογημένος τόπος του Αγίου Όρους. Υλικά που χρησιμοποιεί και προσθέτει στα φαγητά και αποκτούν άλλη νοστιμιά και σε συνδυασμό με το μαγείρεμα στα ξύλα, που θυμίζει έντονα τα φαγητά των γιαγιάδων και των παππούδων μας

Αυτή τη μαγειρική μάλιστα, φρόντισε να διαδώσει και έξω από το Άγιο Όρος, σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε ειδικές εκδηλώσεις, πανηγύρια ,εορτές  στην Ελλάδα. Συνέγραψε μάλιστα και το βιβλίο «Αγιορείτικες παραδοσιακές συνταγές» που κυκλοφορεί από το 2012.

Να θυμίσουμε ότι ο Αγιορείτης μοναχός προσκεκλημένος του Επάρχου ΠΕ Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή, βρέθηκε στην Κάλυμνο και μαγείρεψε νηστίσιμες σαρακοστιανές συνταγές με τοπικά προϊόντα της Καλύμνου για την φιλανθρωπική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επαρχείο Καλύμνου, η Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου, και Αστυπαλαίας και οι “Φίλοι Αγίου όρους Καλύμνου”, το Σάββατο βράδυ 30 Μαρτίου 2024, στο εστιατόριο “ΣΤΑΛΑ” στις Μυρτιές.

πηγη: https://kalymnos-news.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ