Ιερά Μητρόπολη Αργυροσκάστρου 3ήμερο εκδηλώσεων του Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου | 1η βραδιά με τον π. Νικήτα

0
2161

Ιερά Μητρόπολη Αργυροσκάστρου 3 ήμερο εκδηλώσεων του Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου.

Πρώτη ημέρα 24 βραδιά αγιορείτικη για την ενίσχυση των φτωχών στα ελληνόφωνα χωριά της Αλβανίας, από την ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας.

Στις 26 Οκτωβρίου όρθρος και Αρχιερατική Θεία λειτουργία.

Στις 27 Οκτωβρίου επιμνημόσυνη δέηση στα μνήματα των ηρώων του ’40 και ακολούθως μαθητική παρέλαση

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – Ο Αρχιμάγειρας του Άθωνα και μια θεσπέσια συνταγή! Φιλέτο φρέσκο τόνο

– ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, Πατέρας Νικήτας, αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή στον κόσμο της μαγειρικής παράδοσης του Αγίου Όρους. Μοναχός στο κελί της Παναγίας Πορταΐτισσας, φέρνει στο φως μια παραδοσιακή τέχνη, γεμάτη από γεύσεις και αρώματα, που πηγάζουν από την αγιορείτικη παράδοση. Η μαγειρική του, βασισμένη σε απλά, αγνά υλικά της φύσης και εμπνευσμένη από τη βαθιά πίστη, είναι συνώνυμη με τη γαλήνη και την πνευματικότητα που χαρακτηρίζει το Άγιον Όρος.

Μία από τις θεσπέσιες συνταγές του Πατέρα Νικήτα, η οποία έχει προκαλέσει θαυμασμό, είναι το φρέσκο φιλέτο τόνου με την αγιορείτικη παραδοσιακή συνταγή. Η συνταγή αυτή δεν είναι απλώς ένα γευστικό πιάτο, αλλά μια πραγματική εμπειρία που συνδυάζει τη φυσική απλότητα με την πνευματική βάθυνση. Ο Πατέρας Νικήτας, με την εμπειρία του από δεκαετίες μαγειρικής στον ιερό χώρο του Όρους, γνωρίζει πώς να μετατρέπει τα πιο απλά υλικά σε κάτι μοναδικό.

Για το φρέσκο φιλέτο τόνου, ο Πατέρας Νικήτας επιλέγει πάντα τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά, τονίζοντας την ανάγκη να χρησιμοποιούνται υλικά από τη φύση, σεβόμενος τους καρπούς της γης. Ο τόνος, ένα ψάρι που συναντάται συχνά στις θάλασσες γύρω από το Άγιον Όρος, είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει μια ιδανική βάση για ένα γευστικό, θρεπτικό και πνευματικό γεύμα.

Ο Πατέρας Νικήτας προτείνει το ψήσιμο του φιλέτου σε χαμηλή φωτιά, ώστε να διατηρηθεί η φυσική υφή του ψαριού, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει αρωματικά βότανα που συλλέγει ο ίδιος από τις πλαγιές του Όρους. Το δεντρολίβανο, ο βασιλικός και η ρίγανη είναι μόνο μερικά από τα βότανα που χρησιμοποιεί, τα οποία χαρίζουν στο πιάτο μια ιδιαίτερη αγιορείτικη αίσθηση. Στη συνέχεια, το φιλέτο περιχύνεται με ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας από τους ελαιώνες του Όρους, το οποίο δίνει μια πλούσια και γεμάτη γεύση, ενισχύοντας τα αρώματα των βοτάνων.

Το φαγητό αυτό, όπως και πολλές άλλες συνταγές του Πατέρα Νικήτα, δεν είναι απλώς μια διατροφική πρόταση. Είναι μια πρόσκληση για εσωτερική ηρεμία, μια σύνδεση με την παράδοση και την πίστη, και μια υπενθύμιση ότι η τροφή μπορεί να είναι πηγή πνευματικής τροφοδοσίας, όχι μόνο σωματικής. Η φιλοσοφία πίσω από την αγιορείτικη μαγειρική, όπως την περιγράφει ο Πατέρας Νικήτας, είναι η ισορροπία: ισορροπία μεταξύ σώματος και ψυχής, μεταξύ φύσης και ανθρώπου, μεταξύ γεύσης και πνευματικότητας.

Ο Πατέρας Νικήτας έχει γράψει πολλά βιβλία για την αγιορείτικη μαγειρική, στα οποία περιγράφει συνταγές, τεχνικές και φιλοσοφίες που κληρονόμησε από γενιές μοναχών. Οι συνταγές του δεν αφορούν μόνο ψάρια, αλλά καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, από λαχανικά μέχρι παραδοσιακά γλυκά του Αγίου Όρους. Τα γλυκά, όπως οι λουκουμάδες με μέλι και τα φοινίκια, φέρνουν στο νου τα παλιά μοναστικά έθιμα, ενώ τα αλμυρά πιάτα, όπως οι πίτες με άγρια χόρτα και τα όσπρια, αντανακλούν την απλότητα και τη λιτότητα που χαρακτηρίζει τη ζωή των μοναχών.

Η παράδοση της μαγειρικής στο Άγιον Όρος έχει ρίζες αιώνων. Η κουζίνα του Όρους, επηρεασμένη από την ελληνική, βυζαντινή και μεσογειακή κουλτούρα, φέρει έναν έντονα πνευματικό χαρακτήρα. Η μαγειρική στο Άγιον Όρος δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά και προσευχή, προσφορά, και ενδοσκόπηση. Και ο Πατέρας Νικήτας, ως ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, συνεχίζει αυτή την παράδοση, προσφέροντας στον κόσμο συνταγές που γευστικά και πνευματικά ανεβάζουν τον άνθρωπο σε ανώτερα επίπεδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ