Η λαμπερή εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου | Της Ξανθίππης Αγρέλλη

2
13273
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως


Η λαμπερή γιορτή των Γενεθλίων της Παναγίας

 

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη      (Κως-  8/9/2024-)

 

Κάθε  χρόνο σε όλους τους φερώνυμους Ιερούς Ναούς, με λαμπρότητα  γιορτάζεται  το Γενέσιον της Παναγιάς.

*Στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στο ορεινό χωριό  Λαγούδι,  τελείται ο Μέγας κατανυκτικός Εσπερινός και την επομένη η  Θεία Λειτουργία. Όπως μας εξήγησε ο εφημέριος παπά Κυριάκος Παρασκευαδάκης, η Εκκλησία αυτή γιόρταζε ξανά της Ζωοδόχου Πηγής, δηλαδή   την Παρασκευή της Διακαινησίμου, της πρώτης εβδομάδας μετά το Άγιο Πάσχα. Αυτό  ήταν   διότι οι  παλαιοί έδιναν ιδιαίτερη λαμπρότητα   στην γιορτή με την πανήγυρη που ακολουθούσε. Επειδή όμως  τα Γενέθλια της Παναγίας  στις 8 Σεπτεμβρίου  συνέπιπταν  με τα ‘πουζουνίκια’ των αγροτών, αυτοί  ήταν ακόμη απασχολημένοι με το συμμάζεμα των κηπευτικών και δεν μπορούσαν να οργανώσουν, ούτε  να παραστούν στην γιορτή του χωριού τους  και στο  παραδοσιακό γλέντι. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια γίνεται στο χωριό Λαγούδι ,  παραδοσιακό πανηγύρι,  με πλούσια τράπεζα και με Δημοτική μουσική και τραγούδια μετά τον Εσπερινό, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας   για τα Γενέθλιά της Παναγίας.

*Άλλος  ένας περικαλλής Ιερός Ναός,  Βυζαντινού ρυθμού,  γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Καρδάμαινα,  στις 8 του Σεπτέμβρη, τα Γενέθλια της Παναγίας.  Τον μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό τελεί κάθε χρόνο  ο Μητροπολίτης  κ.κ. Ναθαναήλ,  καθώς και την Ιερά Λιτάνευση της Αγίας εικόνος της Παναγιάς, που ακολουθεί  με την συνοδεία της Φιλαρμονικής. Την επομένη  λαμπερή  ημέρα, τελείται η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που παρακολουθούν πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Το απόγευμα της ίδιας γιορτινής ημέρας, γίνεται στο  καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι με πλούσια τράπεζα και  ο χορός της ‘Κουπας’. Πρωταγωνιστεί μια κυρίως πήλινη κούπα, από τα άλλοτε φημισμένα Τσουκαλαριά,  εκεί όπου είχαν  τους καλλίτερους αγγειοπλάστες στην Καρδάμαινα. Αυτήν στην αρχή την κρατεί ο Ιερέας και σε χορευτικό ρυθμό αργό συρτό, την περιφέρουν από χέρι σε χέρι ή την βάζουν στο κέντρο του χορού ρίχνοντας ό,τι μπορούν, για να ενισχύσουν οικονομικά  το έργο και τις ανάγκες της Εκκλησίας.

Φυσικά  δεν έλειψαν από το γιορταστικό σκηνικό της Καρδάμαινας και οι δεκάδες μικροπωλητές, που έδωσαν χαρά κυρίως στα παιδιά και την δική τους ζωντάνια, στο όμορφο παραλιακό και φιλόξενο χωριό.

Υπάρχουν διάσπαρτα παντού Εξωκκλήσια, αφιερωμένα στην λαμπερή γιορτή, των Γενεθλίων της Παναγίας. Χρόνια Πολλά.

 

Ξανθίππη Αγρέλλη

********************************************************************

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. πόσοι απ' τους πιστούς θα έβαζαν ακόμα και Ιερατικά Άμφια για να αποδείξουν

    την πίστη τους,που όμως είναι ένα παραβάν επικάλυψης της υποκριτικής τους στάσης ζωής.
    Όσο Πανάγαθη, Παναγία και Υπέρτατη Αγία είναι, ξέρει να αποδίδει ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ.
    Ο ψεύτης και υποκριτής που χρησιμοποιεί την πίστη για να επιπλέει δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ