Το πλούσιο πνευματικό και ανακαινιστικό έργο στην Αλβανία του μακαριστού Μητροπολίτου Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνατίου

1
4301

Εκοιμήθη ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου και ετάφη εν Βερατίω την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 σε μια συγκλονιστική από τις εκδηλώσεις λατρείας του ποιμνίου του, εξόδιο ακολουθία στην Αλβανία που επί χρόνια ζούσε υπό αθεϊστικό καθεστώς.

Σύντομο βιογραφικό

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Τριάντης γεννήθηκε στον Πρόδρομο Θηβών το 1934. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966. Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1967.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Θηβών. Στις 22 Ιουνίου 1992 εξελέγη Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης. Χειροτονήθηκε στο βαθμό του Επισκόπου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Κουσκουντζουκίου της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος στις 27 Ιουλίου 1996. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβο, Ευδοκιάδος Ειρηναίο, Αγαθονικείας Απόστολο και τον Επίσκοπο Δορυλαίου Αθηναγόρα.

Το 1998 τελικά ύστερα από διαβουλεύσεις με την Αλβανική κυβέρνηση κατόρθωσε να μεταβεί στην Αλβανία. Ενθρονίστηκε στο Μπεράτι στις 18 Ιουλίου 1998.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ope.gr ο Μακαριστός Μητροπολίτης στη διάρκεια της μακράς ποιμαντορίας του έθεσε τις βάσεις για την ανασύσταση της λαβωμένης από το αθεϊστικό καθεστώς Μητρόπολής του. Η διαδρομή δεν ήταν ρόδινη. Αυτό άλλωστε το γνώριζε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης του καθήκοντός που αναλάμβανε όταν εξελέγη Μητροπολίτης το 1992.

Εικοσιέξι χρόνια από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης Ιγνατίου στις 18 Ιουλίου του 1998.

Εικοσιέξι χρόνια προσφοράς και αγάπης στα χνάρια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, στο πρόσωπο του οποίου βλέπουν όλοι οι Αλβανοί ότι η θρησκεία δεν είναι το όπιο του λαού, όπως τους έλεγαν παλαιότερα, αλλά η αναγέννηση και η καρποφορία.

Εξελέγη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο την ίδια ημέρα, 24 Ιουνίου 1994, που εξελέγη και ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, χειροτονήθηκε στην Κων/νουπολη τέσσερα χρόνια μετά, στις 27 Ιουλίου του 1996, και ενθρονίστηκε δύο χρόνια αργότερα.

Με την αμέριστη στήριξη του Μακαριωτάτου, από τότε μέχρι σήμερα αγωνίσθηκε και κατάφερε να επιτελέσει πολύπλευρο λειτουργικό, ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, ακολουθώντας αφοσιωμένα την φωτισμένη πορεία πλεύσης του κ. Αναστασίου, και να αποτελεί σημείο σεβασμού των κατοίκων, ανεξαρτήτου, θρησκεύματος της Επισκοπής του.

Μειλίχιος και πράος, σεμνός και ταπεινός, από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε την πνευματική καθοδήγηση του ποιμνίου του, ακούραστα ενδιαφέρθηκε για να βρεθεί η Εκκλησία κοντά στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις πνευματικές αναζητήσεις και ελλείψεις.

Είναι ένα έργο, που συνεχίζεται αδιάκοπα και αθόρυβα…

Με αποδέκτες κάθε ανθρώπινη ψυχή, υπέρ της οποίας ο Χριστός θυσιάστηκε.

Μοναδική του πρόθεση είναι η δόξα του Θεού και η ωφέλεια του λαού. Αγάπησε την Ορθοδοξία και αφιερώθηκε σ’ αυτή από τα νεανικά του χρόνια.

Απέδειξε αυτά τα είκοσι χρόνια ποιμαντορίας στο Μπεράτι, ότι έχει συναίσθηση πατέρα, που μεριμνά για τα παιδιά του.

Τις δύο αυτές δεκαετίες δεν αναπαύθηκε ούτε για μια στιγμή, αλλά αναλώθηκε με μόχθο στην πιστή και άξια και συνεπή και φιλότιμη διακονία του.

Όχι ως απρόσιτος δεσπότης, αλλά ως ευπροσήγορος και πρόθυμος υπηρέτης του ποιμνίου του.

Γι’ αυτόν όλοι οι άνθρωποι, Ορθόδοξοι και μη, σώφρονες και πλανεμένοι, ενάρετοι και αμαρτωλοί, είναι τέκνα της Εκκλησίας, διαλέγεται μαζί τους και σκύβει με στοργή πάνω τους. Δίνει καθημερινά καλή μαρτυρία, έχοντας το βίωμα ότι η ιερωσύνη είναι σταυρός, αλλά και ανάσταση.

Η αναφορά μας στην 26ετή ποιμαντορία του, είναι σαφώς μια ενδεικτική, μια απλή καταγραφή, καθώς είναι αφάνταστα δύσκολο, αν όχι και αδύνατο, να περιγράψει κανείς και να συνοψίσει με το γραπτό λόγο, τα πλήρη πεπραγμένα του.

Όλα αυτά, για τα οποία ο λαός, με το αδιάψευστο αισθητήριό του, τον τιμά με την εμπιστοσύνη του και αναγνωρίζει τον κόπο του.

Αλλά και ο ίδιος τιμά την αποστολή του, έχοντας ως θρόνο του τις καρδιές των συνανθρώπων του. Τους προσφέρει τον εαυτό του, του αντιπροσφέρουν τις καρδιές τους.

Οι συγκλονιστικές εμπειρίες κοντά στον Όσιο Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ. Ιγνάτιος καταθέτει στο φακό της Πεμπτουσίας τα βιώματά του κοντά στον όσιο Αμφιλόχιο Μακρή, τονίζοντας την αποτύπωση που χάραζε στην ψυχή των ανθρώπων η μορφή του Γέροντα Αμφιλόχιου.

Δείτε εδώ το δεύτερο μέρος 

 

Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος 1998

ενθρόνιση του Μητροπολίτη Βερατίου Ιγνατίου

ενθρόνιση και εγκατάσταση του Μητροπολίτη Βερατίου Ιγνατίου

Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος

π. Ηλίας Μάκος,
Πρωτοπρεσβύτερος Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ποιμένες όπως ο Μακαριστός Ιγνάτιος είναι πολύ λίγοι…Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω στην Πάτμο στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού… Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η Αγάπη έδειχνε στον κάθε ένα ξεχωριστά….Τα παιδιά ήταν συνεχώς κοντά του και του μιλούσαν αυτός με ένα γλυκό χαμόγελο τα άκουγε και απαντούσε παρόλο που ήταν Μητροπολίτης…ας το δουν οι δικοί μας Μητροπολίτες που πολλές φορές ούτε την ευχή τούς δε δίνουν….Ο θεός να πάρει στη αγκαλιά του την όμορφη και φωτισμένη ψυχή του…..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ