Η Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο με τον Σεβασμιώτατο στον ΙΝ Αγίου Παύλου Κω

0
5905


Στον εσπερινό και στην Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο  για τον Δεκαπενταύγουστο χοροστάτησε απόψε στον ΙΝ Αγίου Παύλου Κω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, με ιερουργό τον εφημέριο του ιερού ναού π. Περικλή Κιάρη.

Έψαλλε ο χορός του ιερού ναού υπό τον Πρωτοψάλτη Γιάννη Πεταλά και οι Μανώλης Βασιλώττος, Κωνσταντίνος Καρακωνσταντής, Γιώργος και Γιάννης Κιάρης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη αρετή της ταπείνωσης με το ιδιαίτερο παράδειγμα του Αγίου της ημέρας, Νήφωνα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που λόγω συνθηκών άφησε τον πατριαρχικό θρόνο και πήγε μυστικά στο Άγιο Όρος ζητώντας να του αναθέσουν οποιοδήποτε διακόνημα και ευρισκόμενος τελικά να βόσκει γελάδια. Μέχρι που ο Τίμιος Πρόδρομος εμφανίστηκε προστακτικά στον ηγούμενο στον ύπνο του αποκαλύπτοντάς του ότι είναι Πατριάρχης.

11 Αυγούστου μνήμη του Αγίου Νήφωνος Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως που παραιτήθηκε από τον Θρόνο και αποσύρθηκε στη μονή του Διονυσίου του Αγίου Όρους ,όπου μετά από θαυμαστούς αγώνες εκοιμήθη .

Στη Μονή είχε πάει αγνώριστος, δήλωσε αγράμματος και ζήτησε ως διακόνημα να περιποιείται τα ζώα και να καθαρίζει τους στάβλους . Η Πατριαρχική του ιδιότητα φανερώθηκε από τον ίδιο τον Τίμιο Πρόδρομο, ύστερα από όραμα που είδε ο Ηγούμενος της Μονής και ενώ ο Άγιος βρισκόταν εν ζωή.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από την κοίμηση του που έγιναν στη Μονή στις 11 Αυγούστου 2008 προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πριν φθάσει στη Μονή Αγίου Διονυσίου κάθισε σε ημίονο και ανήλθε το λιθόστρωτο μέχρι του σημείου όπου οι μοναχοί είχαν υποδεχθεί τον Άγιο Πατριάρχη Νήφωνα, μετά την αποκάλυψη της ιδιότητός του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με χαρά αλλά και ιδιαίτερη συγκίνηση, εις ανάμνησιν του γεγονότος εκείνου κατήλθε από τον ημίονο, στάθηκε μπροστά στο προσκυνητάρι όπου πραγματοποιήθηκε το γεγονός της αποκάλυψης, προσκύνησε την εικόνα και ευλογώντας τον ηγούμενο και τους αδελφούς της Μονής εισήλθε στη Μονή Διονυσίου για τη δοξολογία και την προσκύνηση του τάφου του Προκατόχου του Αγίου Νήφωνος, ενώ επισκέφθηκε και προσκύνησε το σπήλαιο που ασκήτεψε ο ‘Άγιος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ