Η Προσκυνηματική Εκδρομή ενορίας Αγίου Παύλου Κω στη Μεγαλόχαρη Παναγιά της Ψερίμου

0
9597
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως


Η Προσκυνηματική Εκδρομή ενορίας Αγίου Παύλου Κω στη Μεγαλόχαρη Παναγιά της Ψερίμου

 

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)     -16/6//2024-

 

Πολύ επιτυχημένη και πλήρης, ήταν η Κυριακάτικη ημερησία εκδρομή, που οργάνωσε η Ενορία του Αγίου Παύλου Κω, υπό τον δραστήριο εφημέριο π. Περικλή Κιάρη. Το  ημερόπλοιο Καλυψώ, ήταν γεμάτο  από καλή διάθεση, για να προσεγγίσουν οι επιβάτες του την νήσο Ψέριμο  και να προσκυνήσουν την Εκκλησία της Σεπτής Κοιμήσεως της Παναγίας,  όπου και έψαλλαν την ανάλογη Παράκληση.

Στο πολυθόρυβο λιμάνι της Κω, καθημερινά τα ημερόπλοια, κάνουν μια μικρή κρουαζιέρα, στην Ελληνική Πολυνησία. Ανάμεσα στα τόσα πλοιάρια,

Πολλά προσεγγίζουν  την ακριτική Ψέριμο και την Ιστορική Εκκλησιά, της Σεπτής Κοιμήσεως της Παναγίας του Δεκαπενταύγουστου. Ο Ιερομόναχος εφημέριος, παπά Νικόλας,  υποδέχεται τους ευλαβείς προσκυνητές  με Χριστιανική καλοσύνη. Θαυμάσιο είναι στον περικαλλή Ιερό Ναό και  το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο Ιερό Τέμπλο, ένα υπέροχο έργο τέχνης, που φιλοξενεί  παλαιές Βυζαντινές Εικόνες. Το ωχρό φως των κανδηλιών τις φωτίζει, μαζί με τα ευλαβικά αναμμένα κεριά, μυστική προσευχή ικεσίας στην Παναγία. Ο προαύλιος χώρος, είναι περιποιημένος με γλάστρες και ποικιλία πρασίνου, ενώ το πανύψηλο καμπαναριό, ξεχωρίζει και κάνει αισθητή την παρουσία της  ιστορικής Εκκλησιάς,  στο αραιοκατοικημένο  νησί.  Πλήθος κόσμου συρρέουν τακτικά από την Κάλυμνο, την Κω και τα άλλα γύρω νησιά, για  να προσκυνήσουν την Θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας. Κάθε χρόνο στη Χάρη Της, η Ψέριμος κατακλύζεται από Έλληνες ευλαβείς προσκυνητές,  που κουβαλάνε τα ημερόπλοια, μαζί με τους ξένους στις ημερήσιες εκδρομές τους. Σε ένα ταξίδι με σύμμαχο την  καταγάλανη θάλασσα, σπαρμένη από ψήγματα διαμαντιών, το ημερόπλοιο μαζί με άλλα, αφήνει πίσω του λευκούς διαδρόμους, από τα αφρισμένα κύματα.  Διάσπαρτα τα νησάκια  στο Αιγαίο Πέλαγος, στεφανωμένα με μικρά Ιερά Εξωκλήσια, ξεχωρίζουν όπως  και το νησί  Πλατύ,  ριγμένο στην αγκαλιά του Ποσειδώνα. Το  πλοιάριο το προσεγγίζει, για να διαπιστώσουν  πως ο πέτρινος όγκος του, βρέχεται από βαθιά κρυστάλλινα νερά, με τα ψάρια και τα θαλασσινά, να κάνουν το δικό τους πάρτι.

Η μοναχική Ψέριμος,  με την Βυζαντινή Εκκλησιά της Παναγιάς, με τους λιγοστούς κατοίκους στα χαμηλόκτιστα σπίτια και τους τουρίστες να διακόπτουν την γαλήνη της, είναι ξεχωριστή.

Τα υπαίθρια τουριστικά μαγαζιά και τα κιόσκια, καταλήγουν στην  αμμουδερή  παραλία, με την ζαχαρένια άμμο, να προσφέρει απόλαυση στους δεκάδες λουόμενους, που θέλουν να διασκεδάσουν, στις διακοπές τους  και να χαρούν τον ήλιο και την θάλασσα.

Η  Ψέριμος, με την γαλήνια  παρουσία της,  με την Ελληνικότητά της και με την ένδοξη Σημαία μας,  αποτυπωμένη σε μια πέτρινη πλαγιά, να χαρακτηρίζει την Αιγαιοπελαγίτικη γαλανόλευκη ομορφιά των νησιών μας, είναι ξεχωριστή.  Παραμένει  η ήρεμη δύναμη, για παραθερισμό χωρίς οχλοβοή και θορύβους, πέρα από τους πολυπληθείς θερινούς ημερήσιους περιηγητές της. Οι προσκυνητές γεύτηκαν  δροσερό καρπούζι, με ευχάριστες γεύσεις, από ντόπια παραδοσιακή κουζίνα, μαζί με την φιλόξενη διάθεση των μόνιμων κατοίκων της Ψερίμου. Το φρέσκο απογευματινό αεράκι, ανακούφιζε από τη ζέστη και τον καυτό ήλιο, καθώς   το αφρισμένο κύμα,  έσπρωχνε το πλοιάριο προς το απάνεμο φυσικό λιμάνι της Κω.

Παντού  στην θαλάσσια διαδρομή, υπάρχουν μικροσκοπικά νησάκια και διάσπαρτες  βραχονησίδες. Πολύτιμα  πετράδια, ‘χρυσοπράσινα φύλλα ριγμένα στο Αιγαίο πέλαγος’. Ένα μαγευτικό ταξίδι,  με την καταγάλανη θάλασσα, να συνομιλεί με τον ανέφελο γαλάζιο ουρανό και στον ορίζοντα  οι κάτασπροι γλάροι, πιστά να ακολουθούν  τα καραβάκια.

Ένα  θαλασσινό ταξίδι,  βρεγμένο με την αρμύρα της θάλασσας, πλαισιωμένο  από το μπλε του Αιγαίου Πελάγους,  μια επιτυχημένη και ευχάριστη,  προσκυνηματική, Κυριακάτικη  εκδρομή στην Ακριτική νήσο Ψέριμο,  έφθασε με επιτυχία στο τέλος του διάπλου και της διαδρομής της.

Κείμενο  Ξανθίππη Αγρέλλη.

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες και το βίντεο τους φίλους Ειρήνη και Γιώργο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ