Καινούργιος Χρόνος πάλι ξημερώνει. Μπροστά μας 365 μέρες | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη- Κίννα

0
2659

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΆΛΙ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ

Μπροστά μας 365 καινούργιες ημέρες. Μία ευλογία, ένα δώρο θεού. Μία ευκαιρία και μία παράταση ζωής, για να θυμηθούμε ότι έχουμε και μία αθάνατη ψυχή.

Για αυτό πρέπει νέος χρόνος, νέος τρόπος ζωής. Οχι πια ότι θέλει ο αμαρτωλός μας κόσμος, αλλά ότι θέλει ο Θεός. Τι θέλει; Να μην σπαταλάμε άσκοπα τις ημέρες που ροκανίζουν την ζωή μας χωρίς να το παίρνουμε είδηση.

Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εφεσίους επιστολή μας λέει (5,15-17): <…. εξαγοραζόμενοι τον καιρό…. μη γίνεσθε άφρονες, αλλά συνιεντες τι το θέλημα του Θεού>

Ο χρόνος είναι ένα κεφάλαιο που αν το τοκίσουμε  στην τράπεζα της Χριστιανικής ζωής γίνεται ωραιότερος και μακρύτερος.

1η Ιανουαρίου

Γιορτάζουμε και την αρχή της νέας χρονιάς, και την περιτομή του Χριστού και τον Μέγα Βασίλειο και την μητέρα του Εμμέλεια.

Η περιτομή του Χριστού, είναι θα λέγαμε το ιουδαϊκό βάπτισμα.  Δηλαδή οκτώ ημερών βρέφος το παιδί, έπαιρνε επίσημα το όνομά του.  Έτσι και ο Χριστός, ο Άπειρος Θεός, που δέχτηκε να γίνει μικρός άνθρωπος, πήρε το όνομα Ιησούς, όπως είπε ο Άγγελος στην Παναγία κατά τον Ευαγγελισμό.

Στο κατώφλι κάθε Νέας χρονιάς, μας υποδέχεται ο άγιος Βασίλειος. Γεννήθηκε στην Καισάρεια το 330 μετά Χριστό. Έζησε στα δύσκολα χρόνια της Βασιλείας του ειδωλολάτρη Ιουλιανού και στη συνέχεια του αιρετικού βασιλέως Ουαλη. Γονείς του ήταν ο ονομαστός δικηγόρος και διδάσκαλος ρητορικής Βασίλειος και μητέρα του η Εμμέλεια. Αρχή του; <πειθαρχειν δει Θεώ μάλλον ή ανθρωποις>. Πίστη, αγάπη, θάρρος, τόλμη αλλά και θαυμασμό οι απαντήσεις του στις απειλές των αυτοκρατόρων. Ο ιππαρχος του Ουαλη, Μόδεστος, γεμάτος οργή για τις απαντήσεις του φώναξε:< κανένας ποτέ δεν μου μίλησε έτσι>. Και ο Μέγας Βασίλειος του απάντησε:< Ίσως γιατί δεν συνάντησες πότε πραγματικό ιεράρχη.  Για αυτό βρίζε, φοβεριζε, κάνε ότι θέλεις>. Έφυγε από τη ζωή νέος 49 ετών πριν ακόμα ασπρίσουν τα μαλλιά του. Ηταν ασκητικός, αδύνατος, και πάντα με ένα τριμμένο ράσο. Πρόλαβε και έκτισε την Βασιλειάδα, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες για αυτό το έργο, που έδινε ζωή σε κάθε αδύνατο και πονεμένο. Λέγεται ότι κατά την κηδεία του από την μεγάλη κοσμοσυρροή και τον συνωστισμό, προκλήθηκαν θάνατοι, και μάλιστα πολλοί το θεώρησαν  ευτύχημα που έφυγαν με ένα τέτοιο Άγιο.

Η μητέρα του Εμμέλεια με την αγιότητα της, τις προσευχές της, το παράδειγμα της, από τα 9 παιδιά (τέσσερα αγόρια, πέντε κορίτσια), έπλασε πέντε Αγίους: Μεγάλος Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας. Γρηγόριος, μεγάλος Θεολόγος επίσκοπος Νύσσης . Πέτρος, επίσκοπος Σεβάστειας της μικρής Αρμενίας. Ναυκρατιος, Μοναχός, βοηθώντας τους πονεμένους αντί της ρητορικής του καριέρας. Δυστυχώς σκοτώθηκε 27 χρόνων πάνω στο καθήκον της Αγάπης του. Η Εμμέλεια έκλαψε, πόνεσε, αλλά βρήκε παρηγοριά συνεχίζοντας το έργο του. Βοηθό πολύτιμο στην μητέρα της, στα αδέλφια της, ιδίως στον Βασίλειο που είχε ευαίσθητη υγεία, υπήρξε η πρωτοκόρη Μακρίνα , που στο τέλος μαζί με τη μητέρα της, μόνασε στο ησυχαστήριο κοντά στον Ίρις ποταμό, όπου και τελείωσαν την επίγεια ζωή τους.

Έτσι τα σπέρματα της Αγίας Εμμελειας που έσπερνε στις αγνές παιδικές ψυχές των παιδιών της, καρποφόρησαν πλούσια, προς Δόξα Του τριαδικού μας Θεού.

Ευλογημένος ο καινούργιος χρόνος

Αικατερίνη Σώκιαλη Κίννα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ