Η εορτή της Παναγίας του Τσακάλη στο Ασφενδιού (ΦΩΤΟ)

1
1259

Εορτή της Μεσοπεντηκοστής εορτάζει και η Παναγία του Τσακάλη, στο Ασφενδιού, σε μια πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στον Ασώματο και στον Άγιο Δημήτριο στις Χαϊχούτες. Την εορτή τέλεσε ο π. Ιωάννης Σταυρόπουλος από τη Ζιά, με Ιεροψάλτη τον Μιχάλη Ματθαίο, ο οποίος μας είπε ότι παλιά γινόταν μεγάλο πανηγύρι στη γιορτή της.

 

Κατά τον αρχαιολόγο Ιω. Βολονάκη, ο ναός και ο πύργος προέρχονται πιθανώς από τον 14ο ή 15ο αιώνα, διατηρούν όμως εντοιχισμένα και αρχιτεκτονικά τμήματα του 12ου αιώνα μ.Χ Άλλοι ερευνητές υπολογίζουν ότι η ανέγερση του ναού και του πύργου πραγματοποιήθηκε μετά το 1457, όταν οι Τούρκοι εκπόρθησαν τα Κάστρα της Κω. Ο συνδυασμός των δύο κτισμάτων, μοναδικός στην Κω, υπαγορεύθηκε προφανώς από την ανασφάλεια που επικρατούσε τότε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πιθανολογείται επίσης ότι ο Πύργος χρησίμευε ως καταφύγιο της οικογένειας Τσοκαλλά (ή Τσουκαλά) που κατείχε το κτήμα ή των καλλιεργητών του.

Ευχαριστούμε την φίλη Αγγελική για τις φωτογραφίες και τους πολύ ενδιαφέροντες σχετικούς συνδέσμους.

Πηγή: https://www.discoveringkos.com/destination-item/panagia-tsakali/?fbclid=IwAR1JOTeroFvVeIYzMoUtKp02DyfMmW32S7OJCduhaAt4JaRP9o-RB-Mr-OY

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΑΚΑΛΗ

Βρίσκεται μεταξύ Ασωμάτων και Αγίου Δημητρίου. Φέρεται ως Παναγία, όμως γιορτάζει την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής. Είναι οικοδόμημα των μέσων χρόνων και παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον, διότι συνδυάζει την ύπαρξη ναού και πύργου.

Ο μεσαιωνικός Πύργος στη θέση Τσακάλη. Κάτω από τον Πύργο, ο ναός της Παναγίας (15ος αιώνας)

Κατά τον αρχαιολόγο Ιω. Βολονάκη, ο ναός και ο πύργος προέρχονται πιθανώς από τον 14ο ή 15ο αιώνα, διατηρούν όμως εντοιχισμένα και αρχιτεκτονικά τμήματα του 12ου αιώνα μ.Χ

Άλλοι ερευνητές υπολογίζουν ότι η ανέγερση του ναού και του πύργου πραγματοποιήθηκε μετά το 1457, όταν οι Τούρκοι εκπόρθησαν τα Κάστρα της Κω. Ο συνδυασμός των δύο κτισμάτων, μοναδικός στην Κω, υπαγορεύθηκε προφανώς από την ανασφάλεια που επικρατούσε τότε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πιθανολογείται επίσης ότι ο Πύργος χρησίμευε ως καταφύγιο της οικογένειας Τσοκαλλά (ή Τσουκαλά) που κατείχε το κτήμα ή των καλλιεργητών του.

φωτογραφίες: Sophia Karagianni
κείμενο: Το Ασφενδιού της Κω-Μανόλη Κιαπόκα (σελίδα 203)

https://www.kastra.eu/castleen.php?kastro=tsakal&fbclid=IwAR2-4XQ-Xl1rTYtPscyXZCTQonuCYYNy6u3h3enX-vVtWsfifU4erGVpjEc

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. οταν ημουν παιδι, πηγαιναμε εκδρομη ολα τα σχολεια του ασφενδιου στην παναγια στο τσακαλι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ