O φαρμακοποιός από τη Βηθλεέμ που λάτρεψε τα Δωδεκάνησα και έγινε ιερέας

1
925

Συνέντευξη στη Δήμητρα Στάγκα
[email protected]

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βηθλεέμ,  λατρεύει τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα τη Ρόδο και τη Σύμη που επισκέπτεται κάθε χρόνο. Ο πάτερ Ιωάννης ήρθε στην Ελλάδα για να γίνει φαρμακοποιός, η πίστη του όμως τον «οδήγησε» σε άλλα μονοπάτια. 

Πώς αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα;

Στην κοινότητά μας, στο χωριό των Ποιμένων όπου μεγάλωσα, γνώριζα πολλούς νέους που ταξίδευαν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν, μου μιλούσαν για τα πανεπιστήμια και τις υποδομές τους. Έτσι αποφάσισα να έρθω και εγώ στην Ελλάδα για να σπουδάσω φαρμακευτική.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ξεκίνησα να σπουδάζω στην Αθήνα και παράλληλα να μαθαίνω την ελληνική γλώσσα, μια δύσκολη γλώσσα. Λίγα χρόνια μετά, όταν πήρα το πτυχίο μου επέστρεψα στη Βηθλεέμ και άνοιξα το δικό μου φαρμακείο.

Πότε και πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε ιερέας;

Μεγάλωσα σε μια κοινότητα Χριστιανών Ορθόδοξων. Για εμάς η Ελλάδα ήταν και είναι το «φανάρι» της Ορθοδοξίας. Ένιωθα πως η πίστη μου με ωθούσε στην Ελλάδα.
Το 1998 επισκέφτηκα το Άγιο Όρος, όπου και έμεινα για έναν μήνα, επιστρέφοντας στον τόπο μου πήρα την απόφαση να γίνω ιερέας. Ταξίδεψα πίσω στην Ελλάδα όπου έδωσα εξετάσεις και πέρασα στη Θεολογική Σχολή.

Επέστρεψα το 2005 στη Βηθλεέμ ως εφημέριος, διατηρώντας ωστόσο και την ιδιότητα του φαρμακοποιού καθώς το νοσοκομείο της πόλης μου χρειαζόταν κάποιον με τις γνώσεις μου. Για πολλά χρόνια συνδύαζα και τις δύο ιδιότητές μου για να βοηθώ με κάθε τρόπο την κοινότητα και τους πιστούς. Πλέον δεν ασχολούμαι με τη φαρμακευτική καθώς έχω αφιερωθεί στον Χριστιανισμό και την ενορία μου.

Πόσο δύσκολη ήταν για σας η εκμάθηση της ελληνικής  γλώσσας, την  οποία πλέον μιλάτε άπταιστα;

Τα ελληνικά δυσκολεύτηκα να τα μάθω, ειδικότερα όταν αποφάσισα να πάω στη Θεολογική Σχολή, όπου έπρεπε να μελετώ κείμενα φιλοσοφικά και ιστορικά. Πλέον τα μιλώ συχνά και τα εξασκώ καθώς οι ιερείς της κοινότητάς μου έχουν όλοι σπουδάσει στην Ελλάδα και γνωρίζουν τη γλώσσα.

Ποια είναι η σχέση σας με τα Δωδεκάνησα και τη μονή του Πανορμίτη στη Σύμη;

Τα Δωδεκάνησα τα λατρεύω. Θα ήθελα πολύ να μείνω μόνιμα εδώ. Όταν επισκέπτομαι τα νησιά σας νιώθω σαν να βρίσκομαι στο «σπίτι» μου. Δυστυχώς δεν είχα τη δυνατότητα να εγκατασταθώ μόνιμα στη χώρα, όμως πηγαινοέρχομαι πολύ συχνά.

Το 2015 επισκέφθηκα για πρώτη φορά τη μονή του Πανορμίτη και το νησί της Σύμης καθώς με είχε προσκαλέσει ο τότε μητροπολίτης Χρυσόστομος.  Από τότε ταξιδεύω κάθε χρόνο για να επισκεφθώ τη Ρόδο, τη Σύμη και όλα τα γειτονικά νησιά. Φέτος κατά την επίσκεψή μου επισκέφθηκα και την Κάλυμνο, όπου συνάντησα και τον μητροπολίτη Παΐσιο, έναν άγιο άνθρωπο.

Στον Πανορμίτη πηγαίνω κάθε χρόνο για αρκετές ημέρες. Μάλιστα τελώ και κάποιες από τις λειτουργίες της μονής όσο βρίσκομαι εκεί. Είναι εντυπωσιακό, πόσοι πιστοί έρχονται για να προσκυνήσουν τον Ταξιάρχη μας που προσέχει και προστατεύει όλο τον κόσμο. Τα θαύματα που πραγματοποιεί ο Πανορμίτης είναι αμέτρητα. Να μην ξεχνάμε όλοι μας να τον επισκεπτόμαστε, να του ανάβουμε ένα κερί και να τον ευχαριστούμε.

 

Με τον μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομο Β’

Με τον μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομο Β’
O φαρμακοποιός από τη Βηθλεέμ που λάτρεψε τα Δωδεκάνησα και έγινε ιερέας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο ΑΓΑΠΗΤΌΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΩΝ ΜΑΣ,ΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ ΔΕΣΠΟΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ , ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΔΙΔΆΞΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΆΡΙΣΤΗ ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΊΧΕ Η ΠΑΝΗΓΎΡΙ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΊΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ