ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στο φερώνυμο Ιερό εξωκκλήσιο στην περιοχή του Ασωμάτου Ασφενδιού

0
1984

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στο φερώνυμο Ιερό εξωκκλήσιο στην περιοχή του Ασωμάτου Ασφενδιού.

Την Θεία λειτουργία τέλεσε ο π. Ιωάννης Σταυρόπουλος με ενορίτες του ορεινού Ασφενδιού.

Ευχαριστούμε τον καλό φίλο Κώστα Νικολάου για τις φωτογραφίες.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ

Στην περιοχή των Ασωμάτων του Ασφενδιού και σε ερημική τοποθεσία, στην κορυφή χαμηλού υψώματος βρίσκεται το ναΰδριο της Αγίας Μαρίνας.
Πρόκειται για μικρών διαστάσεων μονόχωρο οικοδόμημα, το οποίο εμφανίζει ορθογωνίου σχήματος κάτοψη (εσωτερ. διασ. 3.90Χ1.93 μ. και εξωτ. διαστ. 4.80μΧ3.31μ.) Ο κυρίως άξονας του κτίσματος βαίνει από Δ. προς Α. και εμφανίζει απόκλιση 5 μοίρες προς ΝΑ.

Είναι ναΰδριο  με ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά (χορδής 1.20 και βέλους 0.70 μ.) στο μέσον της οποίας ανοίγεται ένα μονόλοβο, πολεμιστροειδές παράθυρο.

Στο μέσον της δυτικής πλευράς ανοίγεται η είσοδος. Εξωτερικά και πάνω απ’αυτήν σχηματίζεται τυφλό αψίδωμα. ο ναός καλύπτεται με κτιστή καμάρα. Εξωτερικά η στέγη είναι οριζόντια και φέρει στρώμα από άργιλο. Πρόκειται για ιδιορρυθμία, η οποία στην τοπική διάλεκτο της Δωδεκανήσου λέγεται «πατελιά».

Εντός του ναϋδρίου της Αγίας Μαρίνας και σε δεύτερη χρήση διατηρούνται τα εξής μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη:
α)τμήμα κορμού κυλινδρικού,αρράβδωτου κίονα, που χρησιμεύει ως στήριγμα της πλάκας της Αγίας Τράπεζας.
β) Ιωνικό κιονόκρανο με συμφυές επίθημα, το οποίο χρησιμεύει ως πλάκα της Αγίας Τράπεζας.Τα αρχιτεκτονικά αυτά μέλη προέρχονται από ναό της παλαιοχριστιανικής εποχής (5ου – 6ου αιώνα μ.Χ.).

Εντός του ναϋδρίου διατηρούνται ελάχιστα λείψανα από τοιχογραφίες στο νότιο και το βόρειο τοίχο, αλλά πιθανά και κάτω από τα επιχρίσματα με τα οποία καλύπτονται οι εσωτερικές επιφάνειες του Ιερού Βήματος.Από τα υπάρχοντα λείψανα συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι τοιχογραφίες προέρχονται πιθανώς από το 14ο μ.Χ. αι.

Ο Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτης Μεσημβρίας της επί Ευξείνω) στο βιβλίο «Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου»-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, το 1969, αναφέρει ότι η Αγία Μαρίνα στερείται εικονοστασίου και ότι έγιναν απαραίτητες επιδιορθώσεις το 1952 με δαπάνη του Ενοριακού Ναού Ασωμάτων.

Πηγή: Χριστιανικά Μνημεία της Νήσου Κω- ΙΙ Τοιχογραφημένοθ Ναοί Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Εποχής-Δρ Ιωάννου Ηλ. Βολανάκη (Κωακά, Τόμος Δ’-σελίδες 42-45)

φωτογραφίες:Sophia Karagianni

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ