Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, για τα μέτρα σύμφωνα με τα οποία θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και για το ποια είναι η πρόταση του ιερατικού κόσμου σχετικά με αυτό.
Σύμφωνα με την κυρία Λινού, ο αριθμός (9) εννέα, που ανακοινώθηκε ως μέγιστος αριθμός συγκεντρωμένων ανθρώπων, είναι αυθαίρετος και δεν προτάθηκε ποτέ από την επιτροπή.
Αυτό που ζητά η εκκλησία είναι λογικό, υποστήριξε. Συγκεκριμένα, ζητά να εισέρχονται στο ναό τόσα άτομα ανάλογα με τα τετραγωνικά. Ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Για την κυρία Λινού, πρόκειται για μια λογική πρόταση που πρέπει να ληφθεί υπόψιν από την κυβέρνηση.
Αν η πρόταση εισακουστεί και με την προϋπόθεση ότι οι πόρτες και τα παράθυρα των ναών θα είναι ανοιχτά, αλλά και οι λειτουργίες θα είναι σύντομες, τότε οι εκκλησίες μπορούν να λειτουργήσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων, σημείωσε.
Γώγος: Θα πούμε «ναι» στα αιτήματα της εκκλησίας για τα Χριστούγεννα
Τι είπε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας για τα αιτήματατα της εκκλησίας και τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
«Ναι» στα αιτήματα της εκκλησίας αναμένεται να δώσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τις λειτουργίες και τους πιστούς τη διάρκεια των γιορτών, τα οποία έθεσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό, ο κ. Γώγος απάντησε ότι είναι ήπια και εκτίμησε ότι η Επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως».
Σχετικά με τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιά ο κ. Γώγος ήταν κατηγορηματικός ότι οι φετινές γιορτές πρέπει να γίνουν παρέα μόνο με τα άτομα μιας οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι.
Εξήγησε ότι οι αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας τόνισε ο καθηγητής» και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.
Ο κ. Γώγος είπε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9.
«Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο ότι η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.
Το θέμα του ανοίγματος των ναών στις γιορτές των Χριστουγέννων θα συζητηθεί στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι διήμερες εργασίες της οποία αρχίζουν σήμερα, προκειμένου η Εκκλησία να αποφασίσει τη στάση της, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των Εκκλησιών τα Χριστούγεννα.
Για το θέμα επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και οι δύο πλευρές έκαναν βήματα, προκειμένου να «πέσουν» οι τόνοι και να απομονωθούν ακραίες φωνές που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκρούσεις.
Η πρόταση της Εκκλησίας
Οι ναοί, όπως μετέφερε ο Αρχιεπίσκοπος την πρόταση της Εκκλησίας μπορούν να ανοίξουν για ατομική λατρεία, δηλαδή να μπορεί ο πιστός να ανάβει ένα κεράκι και να αποχωρεί. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των πιστών που η Πολιτεία όρισε σε 9 και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς και η Εκκλησία θέλει αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού και ανώτατο όριο 50 άτομα, το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή των ειδικών δηλαδή των λοιμωξιολόγων.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στον πρωθυπουργό ότι για την αποσυμφόρηση των πιστών θα ήταν καλό να προστεθεί ακόμα μία Θεία Λειτουργία, ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Επίσης , θα μπορούσαν να αυξηθούν οι λειτουργίες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, στις 5, 7, 9 και 11 το πρωί, προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να πάνε στους ναούς χωρίς να προκληθεί συγχρωτισμός. Η Εκκλησία εξάλλου έχει κάνει πίσω στο θέμα του Αγιασμού των υδάτων που μπορεί να γίνει σε κολυμβήθρα και να δίνεται σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και το αντίδωρο σε χαρτί. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, στους ναούς μπορούν να βρίσκονται 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και 50 πιστοί κατ’ ανώτατο όριο, εντός των εκκλησιών.
ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ Η ΚΥΡΙΑ ΛΙΝΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΩΝ.
re ai kathiste sta avga sas