Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου – μακαριστή γερόντισσα Μαριάμ: Φωτεινός φάρος Χριστιανικής πίστης

3
1827
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως
Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου,  φωτεινός φάρος Χριστιανικής πίστης   για το νησί  μας
Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη   (14/11/2020)
Το   περίγραμμα των Εκκλησιαστικών τρούλων και ο γλυκός ήχος της καμπάνας που ξεχωρίζει, από το αγέρωχο και πανύψηλο καμπαναριό, είναι το Κυριακάτικο κάλεσμα για τον Εκκλησιασμό των πιστών. Μια Κυριακή πριν την καραντίνα της φονικής πανδημίας, ανηφόρησα μέχρι την γυναικεία, Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Η Μοναστηριακή γαλήνια ατμόσφαιρα, διάχυτη παντού και οι   μοναχές, να βιώνουν μαζί με τους ευλαβείς προσκυνητές,  στιγμές ψυχικού μεγαλείου, ενώ η ροή του χρόνου, είναι αναλλοίωτη  και αργή.
Ο ήρεμος τρόπος ζωής του μοναχισμού, κυλάει  με αργούς γαλήνιους ρυθμούς και οι Βυζαντινές μελωδίες, από τις καθημερινές Θείες Λειτουργίες, τους  Εσπερινούς, τις    Παρακλήσεις και τα Απόδειπνα,  σκορπούν μελωδικά σε όλο τον περίγυρο του  Μοναστηριού. Κάθε  μου επίσκεψη,   ξυπνάει αβίαστα συναισθήματα δέους  και πλούσιες  αναμνήσεις, από τις συχνές επισκέψεις μου,  σε  αυτό το  Μοναστήρι.
Ξεχωριστή είναι  η στεντόρεια φωνή του Ιερέως, που την συνόδευε η εκδημούσα,   σεβάσμια γερόντισσα και ηγουμένη αδελφή Μαριάμ, σε ένα αρμονικό χορό υμνωδών.
Την  Ηγουμένη Μαριάμ, την γνώρισα από τις πρώτες ημέρες που εγκαταστάθηκε, στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, προσπαθώντας να οργανώσει το γυναικείο ησυχαστήριο.  Αξέχαστες   εικόνες, που έχουν καταγραφεί στη μνήμη μου, ιδιαίτερα  όταν κοιτάζω μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία.            Ο ιδρυτής του νεόδμητου  Μοναστηριακού συγκροτήματος,  μακαριστός   Μητροπολίτης Ναθαναήλ Α’  ο Δικαιος, μαζί με τον τότε Αρχιμανδρίτη και νυν Μητροπολίτη,  Καρπάθου –Κάσου  Αμβρόσιο, περιστοιχισμένοι από πλήθος Ιερέων, να φυτεύουν τα πρώτα δένδρα στο περίβολο της νέο ανεγερθείσας  Ιεράς Μονής   το 1968. Ούσα μαθήτρια Γυμνασίου, παρακολουθούσα το γυναικείο ησυχαστήριο  να κτίζεται, πέτρα την πέτρα και φυσικά τον αείμνηστο, μακαριστό και άξιο  Μητροπολίτη Ναθαναήλ Α,’ να την εγκαινιάζει με σύσσωμο τον κλήρο και πλήθος  κόσμου. Θυμάμαι, τα  πρώτα  θυρανοίξια της   Εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου, το 1971 και αργότερα την ολοκλήρωση της Αγιογράφησης  όλου του Ιερού Ναού.
Ακολούθησαν  τα θυρανοίξια των άλλων τριών μικρότερων  Εκκλησιών το 1982 της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου  και το 1993 της Εκκλησίας, της Αναστάσεως του Χριστού  και των νεοφανών Αγίων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.
Η μακαριστή Ηγουμένη γερόντισσα Μαριάμ, έπρεπε σαν δασκάλα που ήταν (κατά κόσμον  Αναστασία Τσουβαλά, )   να διδάξει, να νουθετήσει και να καθοδήγηση τις μοναχές.
Μαζί  με την μοναχή   αδελφή, γερόντισσα  Ισιδώρα, μετέτρεψαν το   ησυχαστήριο σε   ένα διδακτήριο Χριστιανικής πίστης,  αγάπης, αλληλεγγύης, αλτρουισμού,  περισυλλογής, προσευχής,  νηστείας,  αγρυπνίας, υπακοής, ταπείνωσης και συγχώρησης. Όλες  αυτές οι αρετές  ήταν συγκεντρωμένες, γύρω από  τα λευκά κελιά των μοναχών, που έμοιαζαν σαν κάτασπρες πινελιές,  μέσα στον πυκνοφυτεμένο καταπράσινο  κήπο. Μοναδική συντροφιά, τα δεκάδες γλυκόλαλα πουλιά, που φώλιαζαν στα δασύφυλλα δένδρα.
Αυτή  την  πλούσια διακονία, έχοντας δίπλα της  για συνοδοιπόρους τις ακούραστης μοναχές, προσέφερε για πάνω από πενήντα  χρόνια,   η ογδοντάχρονη προσφάτως εκδημήσασα εις Κύριον, γερόντισσα  Μαριάμ.
Φεύγοντας άφησε παρακαταθήκη το πνευματικό έργο της, τα πνευματικά παιδιά της και   άξιες συνεχιστές,  στα   πρόσωπα των υπολοίπων επτά ακούραστων και εργατικών μοναχών.
Η Ιερά Μονή, που αποτελεί φωτεινό φάρο πίστης και Χριστιανικής αγάπης, για τον τόπο μας,  γιόρταζε πριν λίγες μέρες την χάρη του Αγίου Νεκταρίου.
Αλλά οι σημερινές, κοινωνικές, τραγικές συνθήκες της φονικής  πανδημίας, δεν επέτρεψαν στους   πιστούς εκτός από τον Δεσπότη και τους Αρχιμανδρίτες που διακονούν τη μονή, να προσκυνήσουν ευλαβικά, όπως συνηθίζουν κάθε χρόνο.
Είθε η ευλογία, του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, να βοηθήσει ώστε να εξαλειφτεί  αυτή η πανδημική κατάρα του αιώνα, που βασανίζει  όλον τον κόσμο.
Ξανθίππη Αγρέλλη

Στιγμιότυπα από παλαιό βίντεο του 1971 με τον μακαριστό Ναθαναήλ τον Α’, το οποίο αναρτήθηκε στο fb στην σελίδα «Παλιές φωτογραφίες της Κω»

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σεβαστή και αγαπητή μας αείμνηστη Γερόντισσα Μαριάμ, ταπεινή, δημιουργική, στοργική πνευματική μητέρα μας
    ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
    Σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε για τη μονή που ίδρυσες στο νησί μας!

    Οικογένεια Μανόλη και Μαρίας Ντουμάνη

  2. Η μακαριστη Γερόντισσα Μαριαμ άφησε τεράστιο έργο στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Ξανθίππη μου.Την γνωρίσαμε όταν πριν από χρόνια πηγαίναμε στην Μονη να πάρουμε τα κόλλυβα που παραγγελναμε για τα μνημόσυνα της γιαγιάς και κάθε φορά που πηγαίναμε μας υποδεχόταν πάντα με πολύ αγάπη και καλοσύνη. Λυπηθηκαμε αφάνταστα που δεν μπορέσαμε λόγω των αυστηρών μέτρων να την αποχαιρετησουμε, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν όλη η Κως στην κηδεία. Ας έχουμε όλοι την ευχή της και ο Άγιος Νεκτάριος να της χαρίσει την πιο ξεχωριστή θέση στον παράδεισο.

  3. Κσι εμείς δώσαμε τα μνημόσυνα του παπα Δημήτρη Γρυλλη στο Μοναστήρι και παντα μας φρόντιζε μαζί με τις μοναχές. Ο παπα Δημήτρης είναι απο τους πρώτους ιερείς που την γνώρισαν σαν δασκάλα στο Ασφενδιού και μεσολάβησε για να γίνει η γυναικεία ιερά μονη. Επίσης για μέρες έσκαβε μαζί με αλλους ιερείς και φύτευαν τον κήπο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ