«Ζωγραφίζω την μειλίχια μορφή του Ναθαναήλ Α’ με τον χρωστήρα της μνήμης μου»

21
2901
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

 

Το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως 2017

Ένα τιμητικό αφιέρωμα σε ένα πεφωτισμένο Ιεράρχη τον Ναθαναήλ Α’

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Κρατάω στα χέρια μου το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2017, που μόλις αγόρασα στην είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου, πόλεως Κω.

Με ιδιαίτερη χαρά και σεβασμό, βλέπω πως είναι αφιερωμένο στον μακαριστό Μητροπολίτη και ποιμενάρχη μας, Ναθαναήλ Α,’ για τα 12 συναπτά έτη διακονίας του στην Κω1967-1979.

Το πλοίο των αναμνήσεων, με ταξιδεύει στα μαθητικά και εφηβικά μου χρόνια.

Ζωγραφίζω την μειλίχια μορφή του Ναθαναήλ Α,’ με τον χρωστήρα της μνήμης μου.

Ο κατά κόσμο Χρυσόστομος Δίκαιος, ‘όνομα και πράγμα’, όπως λέει η λαϊκή θυμοσοφία, ήταν υιός του Δημήτριου και της Κωνσταντίνας και γεννήθηκε το 1919, στην Ίμβρο, σε ένα νησί που το βρέχει η ελευθέρια της Αιγαιοπελαγίτικης αύρας.

Αφού τελείωσε τις εγκύκλιες Θεολογικές και άλλες μεταπτυχιακές σπουδές του, εκάρει σε νεαρή ηλικία ως μονάχος Ναθαναήλ, στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, του Αγίου Όρους. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και έπειτα πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης.

Ως Αρχιμανδρίτης, τοποθετήθηκε από τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ως Σχολάρχης στην Αθωνιάδα Σχολή. Είχε αναλάβει ως Ηγούμενος, την επίβλεψη της Ιεράς Μονής, στο Περιβόλι της Παναγιάς, του Αγίου Όρους. Ο Λαυριώτης Ηγούμενος, γρήγορα ξεχώρισε για το ήθος, την πραότητα, την εντιμότητα και το ακέραιο του χαρακτήρα του, ώστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 1967 του εμπιστεύθηκε το ύψιστο λειτούργημα του Επισκόπου στο νησί μας. Διακόνησε την Εκκλησία της Κω, αντικαθιστώντας τον υπερήλικα μακαριστό Μητροπολίτη Εμμανουήλ Καρπάθιο, στα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της επταετούς Δικτατορίας.

Είχα την ευλογία και την ευτυχία, να γνωρίσω από κοντά τον επιφανή, αείμνηστο Επίσκοπο Ναθαναήλ Α’. Στη φιλόξενη αγκαλιά της Ιεράς Μητρόπολης, μας υποδέχονταν με αγάπη, η αδελφή του η αξέχαστη Κατερίνα και ο σύζυγος της ο Μάρκος.

Μαζί με τον τότε δραστήριο Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο, νυν Μητροπολίτη Κάσσου- Καρπάθου, είχαν αναπτύξει από κοινού, μια πρωτοφανή για τα χρονικά της Κω δραστηριότητα.

Όλα εμείς, συνήθως τα παπαδοπαίδια, ξεκινώντας από τον σημερινό ιερέα παπά Κωνσταντίνο Καματερό, του παπά Γιάννη, τον Κώστα τον Σκανδαλίδη, του παπά Γιώργη, που έμπλεξε στα αμφιλεγόμενα γρανάζια της πολιτικής, τον Αριστείδη Ζαμάγια, του παπά Αντώνη και σημερινό επιτυχημένο δικηγόρο, τον Αντωνάκη τον Σαρρή, του παπά Γιώργη, τον αξέχαστο Στέργιο Πίκουλα, του παπά Κωνσταντή, που έφυγε πρόωρα και μερικά άλλα παιδιά που καθημερινά προσέγγιζαν τον αυλόγυρο και τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, παρακολουθούσαμε το πλούσιο και πολύπλευρο έργο του.

Ανάμεσα σε τόσες άλλες δραστηριότητες, είδαμε τον αξέχαστο Μητροπολίτη Ναθαναήλ Α,’ να διακονεί με ξεχωριστό ζήλο την Εκκλησία και το ποίμνιο του και να φρεσκάρει ό,τι υπήρχε παλιό και εγκαταλειμμένο.

Πάντα μας πλησίαζε με πατρική αγάπη και ταπεινότητα και μας συμβούλευε, ενώ βοηθούσε να σπουδάσουν πολλά παιδιά, που δεν είχαν οικονομική άνεση.

Είδαμε τον σεβάσμιο, αείμνηστο ποιμενάρχη, να ιδρύει το 1971την γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, μαζί με την φερώνυμη Εκκλησία, στην οποία μετέπειτα προστέθηκαν τα Ιερά Παρεκκλήσια της Αναστάσεως, Αγίου Ραφαήλ, Αγίου Νικολάου, Αγίας Ειρήνης και ξεχωριστά της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, όπου συγκέντρωσε τις πρώτες Μοναχές που επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο του Μοναχισμού.

Τον είδαμε να αναγείρει ένα Γηροκομείο, μαζί με τον Ιερό Ναό, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα Χριστού, όπου συγκέντρωσε εκεί τους πρώτους υπερήλικες, που δεν είχαν ‘που την κεφαλήν κλείνει.’

Τον είδαμε να τα βάζει με τους χουντικούς και να απελευθερώνει πολλούς, αδίκως πολιτικούς κρατούμενους. Τον είδαμε να ιδρύει Εκκλησιαστική Βυζαντινή χορωδία, που με καθοδηγητή, τον καλλίφωνο Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο. Τότε όλα τα μέλη της, συνοδεύαμε με Βυζαντινούς ύμνους, τις μεγάλες εορταστικές περιόδους, των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Τον είδαμε να ιδρύει την πρώτη δανειστική Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως, διαθέσιμη για όλα τα παιδιά. Εκεί συγκεντρωνόμασταν όσα παιδιά αναζητούσαμε στα χοντροκομμένα βιβλία της Εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος Λαρούς και Μπριτάνικα, όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν για τις Σχολικές εργασίες μας ή δανειζόμασταν τα έργα των μεγάλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών.

Τον είδαμε επίσης να ιδρύει το πρώτο Εκκλησιαστικό Μουσείο, στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως, συγκεντρώνοντας ενδιαφέροντες Εκκλησιαστικούς θησαυρούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Αυτό απετέλεσε την βάση ώστε ο νυν Μητροπολίτης και συνονόματος του Ναθαναήλ Β,’ κατά κόσμο Φίλιππος Διακοπαναγιώτης, να το αξιοποιήσει και να το μεταστεγάσει στο παλιό κτίσμα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον είδαμε να τρέχει στις 17 Ιανουαρίου, του Αγίου Αντωνίου, να προσπαθεί να ανακουφίσει τους πληγέντες κατοίκους της πόλεως Κω, από την μεγάλη ασυνήθιστη πλημμύρα, όταν ‘έσπασε’ ο Πλατύς ποταμός κα σκόρπισε παντού άφθονο νερό.

Τον είδαμε να επισκέπτεται συχνά, το Νοσοκομείο και να επανιδρύει την Φιλανθρωπική Αδελφότητα κυριών, ο Άγιος Ιωάννης ο Ναύκληρος. Παράλληλα αναζωογόνησε τα Κατηχητικά Σχολεία, που τα παρακολουθούσαν όχι μόνο μαθητές, αλλά και ενήλικες.

Τον είδαμε να τρέχει παντού, για όλους και για όλα και νοιώθουμε ευγνωμοσύνη που τον γνωρίσαμε από κοντά, μέχρι που η ξαφνική ανίατη ασθένεια, τον κατέβαλε και μας τον πήρε ψηλά στους Ουρανούς, μια ζεστή μέρα στις 13 του Αυγούστου του 1979, σε ηλικία 60 ετών.

Ήταν σε μια ηλικία που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά ακόμα, στην Εκκλησία και στο ποίμνιο του, που τόσο αγαπούσε και φρόντιζε. Σήμερα υπάρχει θαμμένο το σκήνωμα του, στον χώρο πίσω από την Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου και η μπρούτζινη προτομή του, κοσμεί τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κω- Νισύρου.

Η επέτειος των 50 χρόνων από την ενθρόνισή του στην Κω το 1967, ως Μητροπολίτου, μας θυμίζει πως ο μακαριστός Ναθαναήλ Α,’ ήταν μια μορφή που άφησε την σφραγίδα της δυναμικής προσωπικότητας και παρουσίας του έντονη, όπου και αν βρέθηκε, από όπου και αν πέρασε, ό,τι και αν υπηρέτησε. Ξεκάθαρες και ανεξίτηλες μου έμειναν οι εικόνες της ενθρόνισής του, στον Μητροπολιτικό, Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, συνοδευόμενος από υψηλόβαθμο ιερωμένο, ειδικό εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κουρασμένος από το πέρασμα των χρόνων και των ασθενειών που τον συνόδευαν, ο αυστηρότατος πρώην ποιμενάρχης Εμμανουήλ Καρπάθιος, είχε πια αποσυρθεί στην Αθήνα σε συγγενικό του σπίτι.

Σύσσωμη τότε η Κως, έτρεξε να υποδεχθεί τον νέο Μητροπολίτη της, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά και τοποθετώντας πολλές ελπίδες, επενδύοντας στην ποιμαντορική παρουσία και προσφορά του νέου Επισκόπου και δεν διεψεύσθη.

Ύστερα από μια βαλτομένη περίοδο τριάντα ετών, των δυο παρένθετων Μητροπολιτών, του μακαριστού Μητροπολίτη Ιεζεκιήλ και του μακαριστού Μητροπολίτη Αιμιλιανού, ένας άλλος άξιος Επίσκοπος με το ίδιο όνομα και την ίδια όρεξη, για να προσφέρει και να υπηρετήσει την Εκκλησία ήλθε στις 28 Μαρτίου του 2009. Είναι ο σημερινός ποιμενάρχης ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ Β’ Διακοπαναγιώτης, που ακολουθεί τα αχνάρια του άξιου προκάτοχου του, συνεχίζοντας και αναβαθμίζοντας το μεγάλο έργο του Ναθαναήλ Α’.

Ο αξιαγάπητος ποιμενάρχης, Ναθαναήλ Α’ Δίκαιος, που τόσο πρόωρα έφυγε από κοντά μας, αν και βρισκόταν στην Κω και διακονούσε την Εκκλησία της, συχνά τον ακούγαμε να λέει.

‘Η καρδιά μου είναι στο Άγιο Όρος, αλλά η αγάπη μου είναι στην Κω.

 

 

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα κοράκια όλοι μαζί μαζεμένοι να τρώνε το παραδάκι από κάτι θρήσκους βλαχοέλληνες που πιστέυουν ακόμα σε θαύματα και ιπτάμενα ούφο…Που είναι ο θεός και οι αγιοί σας τόσα χρόνια που πεθαίνουν παιδιά,μωρά κλπ?

  2. στα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της επταετούς Δικτατορίας.ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΤΥΧΙΑ ΧΑΡΑ ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ

    ΠΕΙΘΛΑΨΗ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟΙ .ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

  3. ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ.Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΣΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΕΛΘΕΙΝ.ΜΑΘΕ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ.

  4. ΦΙΛΕ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΒΛΑΧΟΕΛΛΗΝΕΣ ΟΥΤΕ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΑ ΕΝΑ ΛΑΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΣ ΒΗΜΑ ΣΟΥ.

    • Δηλαδή όσοι βρίζουν συνεχώς άλλους λαούς, Γερμανούς, Άγγλους και λοιπούς. Επειδή το κάνουν επώνυμα θεωρείτε ότι τους τιμάει;

  5. Χιλια μπραβο Ξανθιπη μου τα κιμενα σου ηνε πραγματικα στολιδια. Τα διαβαζο και γαληνεβη η πσηχουλα μου

  6. Οι θρησκείες είναι για να ελέγχουν τα πρόβατα σαν εσάς…Σιγά να μην πιστέψω σε βιβλία που γράφτηκαν πριν 2000 χρόνια για γεγονότα χωρίς αποδείξεις (τυχαίο ε?)…Οτι το ισλαμ τα ίδια και ο χριστιανισμός ιουδαισμός κλπ κλπ…

  7. ΣΙΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ [ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΜΙΑ;] ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΠΑΤΕΡ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ;Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ.

  8. ΦΙΛΕ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΟΒΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΑΡΚΕΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΒΛΑΧΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ Ο ΒΛΑΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΞΗ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΗΣΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΠΕ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ. ΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΑΝ ΟΣΟ ΕΠΡΕΠΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕ ΕΚΕΙΝΟΣ. ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΑΛΛΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ (ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ).

  9. ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ. ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΑΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ. Ο ΠΡΩΤΟΣ Ο ΜΩΥΣΗΣ, ΜΕΤΑ Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΥΣΤΕΡΑ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΜΩΑΜΕΘ, Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ΒΟΥΔΑΣ. ΟΛΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΗΝΗ ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ .ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΒΙΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΒΙΑΣΜΟΥΣ, ΣΥΜΦΟΡΕΣ. ΑΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΕΙΤΕ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΔΙΑΔΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΓΗΓΟΙ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ.

  10. Πανεμορφο το αφειερωμα σου Ξανθιππη μου για τον Δεσπότη μας,εγώ προσωπικά δεν είχα την τύχη και την ευλογία να τον γνωρισω αλλά οι γονείς μου μας έχουν διηγηθει αρκετές ιστορίες και μας έχουν μιλήσει πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον Ναθαναηλ Α.Έχει προσφέρει αξιοσεβαστο έργο στο νησί μας.

  11. ΠΡΟΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟ ΜΗΧΑΛΗ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΑΣΕ. ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΥΟ ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΝΑΘΑΝΑΗΛ Α’ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΥΝ ΝΑΘΑΝΑΗΛ Β’. ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΝΑΘΑΝΑΗΛ Β’ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ ΣΥΧΝΑ ΤΟΝ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΔΙΑΚΟΝΟ ΜΗΧΑΗΛ.

    • ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ,ΦΤΩΧΗ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΦΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΕΘΕΤΕ.

  12. Κυρία Ξανθίππη με μεγάλη έκπληξη διάβασα στο σχόλιο σας για τον εις Κύριον αποδημούντα μακαριστό Αιμιλιανό. Δεν μπορώ να καταλάβω με πόση άνεση υποβιβάζετε το έργο του και την προσωπικότητα του, τοποθετώντας εαυτόν ως κριτή εφόσον γνωρίζουμε όλοι ότι ο Μέγας Κριτής είναι Ενας και ο οποίος τοποθετείται με το Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε. Ευχομαι να πορεύεστε πάντα εις την οδόν του Κυρίου και να μην υποπίπτετε στις παγίδες του Πονηρού.

  13. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ Ο,ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΑ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΩΟΙ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ