Συνεχίζονται οι «πέτσινες» λίστες της ψεμεταλήθειας
Ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης μοιράζει το υπουργείο Υγείας για διαφημιστικές καμπάνιες σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις διάφορων ειδών καρκίνου και το δίκτυο τηλεϊατρικής, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό ώστε να αντιμετωπιστεί η σαθρότητα στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία.
Μέσω τριών απευθείας αναθέσεων σε διάστημα 20 ημερών δόθηκαν σε τρεις διαφημιστικές εταιρείες συνολικά 100.000 ευρώ για τη ρεκλάμα των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων σε ΜΜΕ και social media. Πρόκειται για χρήματα που θα μπορούσαν να μη σπαταληθούν, αφού οι διαφημίσεις αυτές μπορούσαν να δημιουργηθούν και να προβληθούν δωρεάν από τα ΜΜΕ.
Βέβαια, την ίδια ζέση που επιδεικνύει το υπουργείο για τις απευθείας αναθέσεις, δεν φαίνεται να την επιδεικνύει όταν πρόκειται να «τρέξει» στην πράξη τις προληπτικές εξετάσεις και το δίκτυο τηλεϊατρικής, αφού οι εξετάσεις ξεκίνησαν να γίνονται με καθυστέρηση… μόλις δύο χρόνων, ενώ η τηλεϊατρική που κόστισε μέχρι τώρα 4 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε… αχρηστία μέχρι και σήμερα.
Επειδή όμως τόσο στη διαφήμιση όσο και στην πολιτική παίζει μεγάλο ρόλο η λεπτομέρεια, ας δούμε πώς το υπουργείο Υγείας διαχειρίζεται χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως ιδίους πόρους. Τον Νοέμβριο του 2024 δόθηκε με απευθείας ανάθεση ο «Δημιουργικός σχεδιασμός και παραγωγή οπτικοακουστικού και λοιπού διαφημιστικού υλικού και εκπόνηση πλάνου μέσων (SOCIAL CATEGORIES) (media plan)» για τα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων και υπηρεσιών τηλεϊατρικής στην εταιρεία Cicero Διαφημιστική Μονοπρόσωπη ΑΕ. Το κόστος της ανάθεσης ήταν 36.270 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η διάρκεια της σύμβασης είναι δώδεκα μήνες. Σημειωτέον ότι τα χρήματα της ανάθεσης προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σημαντική παρατήρηση: Η ανάθεση αφορά αφενός τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο, όπως του μαστού και του εντέρου, που πραγματοποιήθηκαν με ρυθμούς… χελώνας δεδομένου ότι αναγγέλθηκαν από το 2022 κι άρχισαν να υλοποιούνται δύο χρόνια μετά, και αφετέρου το εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε διάφορα νοσοκομεία χωρίς όμως να έχει λειτουργήσει ποτέ λόγω της υποστελέχωσης προσωπικού.
Η ανάθεση αφορά μεταξύ άλλων την καμπάνια προβολής και ενημέρωσης για τα «έργα προληπτικής ιατρικής» και «τις υπηρεσίες τηλεϊατρικής». Σχετικά με το «media plan» ο ανάδοχος αναλαμβάνει τη δημιουργία ενός πλάνου, το οποίο θα περιλαμβάνει επιλεγμένα Μέσα όπως τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.