Γεωργιάδης: Πρόστιμο €800.000 σε γιατρό που έγραψε χιλιάδες φάρμακα σε 1 μήνα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του – Οι 10 πιο κραυγαλέες περιπτώσεις

2
5814

Live η συνέντευξη τύπου – Βρήκαμε 100 γιατρούς που το πρώτο 8μηνο συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 με 422 φάρμακα- 50 εκατ. ευρώ τοn χρόνο τα φάρμακα που γράφονται στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να χρειάζεται

Στην αποκάλυψη ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταλογίσει πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό γιατί για έναν μήνα έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ στη συνέντευξη τύπου για τους τρόπους καταπολέμησης της υπερ-συνταγογράφησης μέσω υπαρχόντων και νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ ανακοίνωσε ότι «εντοπίσαμε 100 γιιατροί οι οποίοι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων».

«Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ είχε εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται».

«Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε.

«Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης».

«Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσοτητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. «Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά».

«Σταματήσε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης

Στη συνέχεια παρουσιάσε τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν το πρώτο 8μηνο του 2024:

  • – Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1121 τεμάχια στη μητέρα του και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
  • – Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 σκευάσματα και 1818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. «Την πήρα ο ίδιος καθώς είχε γράψει στην κόρη της 15 ετών 3 διαφορετικές στατίνες. Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια» είπε ο κ. Γεωργιάδης
  • – Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα εγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια
  • – Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς
  • – Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή
  • – Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκεύασματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο
  • – Ψυχιατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων
  • – Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη
  • – Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια
  • – Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας οι γιατροί αυτά έχουν αποκλειστεί απο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

«Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσει να κοροϊδέψει κανείς το ηλεκτρονικό σύστημα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη θα τους ακολουθούν μια ζωή και όσο τα συστήματα θα εξελίσσονται οι έλεγχοι θα γίνονται πιο γρήγορα. Όταν, δε, ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα έχουμε αδιανόητες δυνατότητες ελέγχου» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Οι υποθέσεις αυτές θα έχουν και δικαστικές διαδικασίες, αυτά που λέμε τώρα είναι διοικητικές διαδικασίες. Θα γίνει φορολογικός έλεγχος και αν κριθεί οι δικαστικές αρχές θα καταλογίσουν αδικήματα έως και σε βαθμό κακουργήματος» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Διευκρινίστηκε, ακόμα, ότι «σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται απάτη θα υπάρχει ηλεκτρονική εκκαθάριση του ιατρικού φάκελου του ασθενούς που έπεσε θύμα»

Το πρώτο κύκλωμα

Οι «τρύπες» στο σύστημα συνταγογράφησης επανήλθαν ξανά στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα όταν αποκαλύφθηκε το κύκλωμα απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις που ζημίωσε τον ΕΟΠΥΥ κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει επιπλέον ασφάλεια με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος συναίνεσης του πολίτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με κωδικό (One Time Password, OTP), όπως γίνεται στις τραπεζικές συναλλαγές.

Οι περίπου 70.000 γιατροί, που είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παρακολουθούνται σε βάθος χρόνου από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ σε σχέση με το εάν ξεπερνούν μέσους όρους συνταγών ή άλλων στοιχείων που έχουν καθοριστεί ως σημαντικά για τη συνταγογραφική τους συμπεριφορά. Υπάρχουν για παράδειγμα, μέσοι όροι συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, περιοχή, κόστος θεραπείας, κ.ά. Η ταχεία ψηφιοποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η πλήρης ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας αναμένεται ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα στον έλεγχο της συνταγογράφησης, καθώς σήμερα είναι δύσκολη η εξακρίβωση εάν ένας ασθενής πάσχει από μία συγκεκριμένη πάθηση. Η εφαρμογή των παραπάνω δύο μέτρων είναι κομβική για να καθορίζεται η πάθηση και κατ’ επέκταση η συνταγογράφηση φαρμάκων.

Την πλήρη συνταγογραφική εικόνα, πάντως, μπορούν να έχουν σήμερα οι πολίτες μέσω του MyHealthApp, που είναι ουσιαστικά το παλαιό Βιβλιάριο Υγείας κατεβασμένο στο κινητό. Στην εφαρμογή αυτή υπάρχει αναλυτικά το ιατρικό ιστορικό, τα παραπεμπτικά, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα ιατρικά ραντεβού. Ωστόσο, την εφαρμογή έχει μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού στο κινητό του.

Γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο ξημερώματα, χιλιάδες φάρμακα σε κόρη και σύζυγο – Της τηλεφώνησε ο Άδωνις

Οι 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν – Είχε γράψει στην 15χρονη κόρη της τρεις στατίνες – Ο υπουργός Υγείας της είπε «είμαι 53 και παίρνω μόνο μία»

giatros-syntages-mak1

Μία πλειάδα περιστατικών που αφορούσαν σε γιατρούς οι οποίοι υπερσυνταγογραφούσαν αποκαλύφθηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας.

Οι πιο χαρακτηριστικές ήταν αυτή με γιατρό στον οποίο επεβλήθη πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί χρησιμοποιούσε τον ΑΜΚΑ της μητέρας του για να γράφει χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα και σε γυναίκα γιατρό στη Μυτιλήνη η οποία συνταγογραφούσε μόνο το ξημέρωμα στον άνδρα και την κόρη της, αναγκάζοντας μάλιστα τον Άδωνι Γεωργιάδη να την καλέσει ο ίδιος.

Αναφορικά με την περίπτωση στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε πως ακολουθούσε την ιδιαίτερη τακτική να συνταγογραφεί μόνο βραδυνές ώρες μεταξύ 21:00 και 4:00 το πρωί. Η ίδια είχε «γράψει» συνολικά 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της. Μάλιστα με αυτή την  περίπτωση ασχολήθηκε προσωπικά ο κ. Γεωργιάδης αφού όπως είπε την κάλεσε ο ίδιος στο τηλεφωνο, αφού του έκανε εντύπωση πως είχε γράψει στην 15χρονη κόρη της 3 διαφορετικές στατίνες.

«Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια», αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είχε αναφερθεί στην περίπτωση γιατρού στον οποίον επεβλήθη πρόστιμο 800.000 ευρώ γιατί έγραψε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα μόνο σε έναν μήνα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του. «Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ είχε εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Στην συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας, μίλησε εκτενώς για τις περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν.  «Εντοπίσαμε 100 γιατρούς οι οποίοι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μόνο για το πρώτο 8μηνο του 2024:

Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1.121 τεμάχια στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της.

Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα εγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια

Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς

Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή

Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκεύασματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο

Ψυχιατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων

Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη

Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια

Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας οι γιατροί αυτά έχουν αποκλειστεί απο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Εντατικοί έλεγχοι

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «κάνουμε ελέγχους μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ, έχουμε ήδη στείλει σημειώματα για απολογίες και έχουμε στείλει τις υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα επειδή θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «ο έλεγχος θα γίνει αναδρομικά και προς τα πίσω» προσθέτοντας ότι «κατ’ εκτίμηση είναι τουλάχιστον κατά 50 εκατ. ευρώ τα φάρμακα που γράφονται κάθε χρόνο στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να χρειάζεται να γράφονται». «Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωρητική αλλά να μπει μια τάξη. Λυπάμαι πολύ όταν με εξώφθαλμο τρόπο κάποιοι κακοί γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο αθέμιτο και ανεύθυνο τρόπο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το σύστημα αυτό μπορεί να γίνει λευκό καρνέ επιταγών για γιατρό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ίδιον όφελος» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Η προσπάθεια που κάνουμε τους τελευταίους μήνες για τη σπατάλη χρημάτων και τον αθέμιτο πλουτισμό είναι πολυεπίπεδη και γίνεται αφενός μέσω της ΗΔΙΚΑ σε πρώτο χρόνο και στη συνέχεια ενδελεχώς ο ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε.

«Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία γιατί ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελεί μια συνταγή όταν αυτή έχει συνταγογραφηθεί. Αλλά αν ένας φαρμακοποιός βλέπει ότι ένας γιατρός γράφει τα ίδια φάρμακα για τον ίδιο ασθενή, θα πρέπει να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι σπιουνιά αλλά κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής συνταγογράφησης», είπε.

«Στις 100 νέες περιπτώσεις ιατρών με υπερυσνταγογράφηση διαπιστώσαμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πάρει τέτοια ποσοτητα και να μην χαιρετίσει τον μάταιο τούτο κόσμο», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

«Είναι ανοησία πραγματική να το κάνουν αυτό οι γιατροί τώρα που τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο. Και τα στοιχεία αυτά μπορούμε να πάμε πίσω έως την πρώτη ημέρα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αυτοί οι 100 θα ελεγχθούν έτσι αναδρομικά». «Σταματήσε να το κάνετε θα σας πιάσουμε όλους» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης

Ειδήσεις σήμερα:

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΠΛΑ ΕΣΕΙΣ ΒΑΖΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤ ΣΤΗ ΤΖΕΠΗ ΣΑΣ…ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΙΜΑ.,.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ??????

    • Τι λες;Γιατρός είσαι και κλέβεις;Αυτό είναι το πρωτυπο σου;Να κλέβεις το κράτος και μετά να το βρίζεις που δεν σε προσέχει;Ο Γεωργιαδης είναι η τελευταία ευκαιρία να καθαρίσει τι σαπίλα και τους βολεμένους στη υγεία που ζουν σε βάρος μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ