Κυβερνητικός «πόλεμος» για τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο μας

0
28

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ “ΠΟΛΕΜΟΣ” ΓΙΑ ΤΑ 12 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ

 

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

 

Πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα (υπήρχαν και όρθιοι) “Ιωάννης Καποδίστριας” στο Πολεμικό Μουσείο, η βραδινή εκδήλωση την 30η Σεπτεμβρίου 2024 με θέμα: “Μες στου Αιγαίου τα νερά άγγελοι φτερουγίζουν”!

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές! Τον Σύλλογο Επιστημόνων Χαλανδρίου “Ευριπίδης” και στον Πρόεδρο Ηλία Ντάβαρη, καθώς και στην Πρόεδρο Μαρία Γιαννίρη της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών “Παναθηναϊκή”!

Στην αφιερωμένη στο Αιγαίο μας εκδήλωση, έγιναν σπουδαίες απαγγελίες προσωπικοτήτων, με την απαγγελία του μεγάλου μας ηθοποιού Κώστα Πρέκα να συγκινεί ιδιαίτερα το ακροατήριο!

Ακούστηκαν από σπουδαίους ερμηνευτές, σπουδαία τραγούδια μεγάλων συνθετών για το Αιγαίο μας,  αλλά και από την Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης!

Οι παραβρισκόμενοι χόρεψαν νησιώτικους χορούς με το χορευτικό σχήμα “Κανελόριζα” του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Πολύδροσου, που φορούσε νησιωτικές παραδοσιακές στολές!

 

Χτυπάει “καμπάνες” ο Μανώλης Κοττάκης για την απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο…

 

Όμως την εκδήλωση απογείωσε η εξέχουσα ομιλία του κ. Μανώλη Κοττάκη, δημοσιογράφου, συγγραφέα και διευθυντή της καθημερινής εφημερίδας “Εστία”!

Αξίζει στο σημείο αυτό να παραθέσω σπουδαία αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κοττάκη, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν την επομένη ημέρα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας “Εστία” με τίτλο:

«Οριστικό: Μας “κλείνουν” στα 6 μίλια»!

Δεκτό και το δεύτερο τελεσίγραφο Φιντάν σέ Γεραπετρίτη μετά την Κάσο – Υπεχώρησε και στα θαλάσσια πάρκα – Τα χωροθετεί μόνον εντός χωρικών υδάτων – Μειώνεται ο ζωτικός εθνικός χώρος στο Αιγαίο, πού βαίνει προς διχοτόμηση – Βαρειά η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή!

ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστεύσουμε τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών παραγόντων για την προσήλωσή τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, έρχεται η επικαιρότης να μάς προσγειώσει στην σκληρή πραγματικότητα. Η Τουρκία μάς έχει περιορίσει στην ζώνη των έξι μιλίων των χωρικών μας υδάτων, και εμείς δεν αντιδρούμε. Έχουμε ατύπως αποδεχθεί ότι έξω από την αιγιαλίτιδα ζώνη των νησιών μας η θάλασσα είναι “γκρίζα” και οιαδήποτε κίνησής μας υπόκειται σε έγκριση από την Άγκυρα. Το είδαμε να συμβαίνει σχετικώς προς τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Κύπρου, το βλέπουμε τώρα, καθώς έρχονται στο φως οι αποφάσεις της Κυβερνήσεως για το εθνικό θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, το οποίο κατακερματίζεται. Δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα αποτελείται από ένα σύνολο μικρών πάρκων, το κάθε ένα από τα οποία θα περιορίζεται εντός των χωρικών υδάτων μας…

…η Ελλάς έχει κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία η σημερινή κυβέρνησις όχι απλώς αποφεύγει να τα διεκδικήσει, αρνείται να τα ασκήσει, με βαρύτατες επιπτώσεις στο μέλλον τού έθνους. Διότι η άρνησις αυτή σημαίνει ότι “διασπάται η εθνική ενότης της Ελλάδος” καί “διχοτομείται η ελληνική επικράτεια”. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Είναι τα λόγια τού αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπους (τον πρεσβύτερο) κατά την διάρκεια επισκέψεως τού τελευταίου στην Αθήνα.

Είχε πει επί λέξει ο τότε Πρόεδρος τῆς Ελληνικής Δημοκρατίας:

«Αν οι Τούρκοι πάρουν υφαλοκρηπίδα μεγαλύτερης εκτάσεως αυτής πού δικαιούνται, τότε τα ελληνικά νησιά θα ενταχθούν στον χώρο της Τουρκίας. Και έτσι διασπάται η εθνική ενότης της Ελλάδος»… «το Αιγαίο είναι κατοχυρωμένο με την Συνθήκη της Λωζάννης»!

H σημερινή Κυβέρνησις προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Από το κόμμα που ίδρυσε ὁ Κωνσταντίνος Καραμανλής. Θα έπρεπε, λοιπόν, να τηρεί ευλαβικά τις παρακαταθήκες του, όσον αφορά τουλάχιστον στα εθνικά θέματα. Αλλά φαίνεται είναι βαρειές αυτές οι παρακαταθήκες για τους ώμους ορισμένων. Και ας μην ισχυρισθούν ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες, το διεθνές περιβάλλον, οι συσχετισμοί δυνάμεων. Διότι το μόνο πού δεν μπορεί να αλλάξει είναι η βούλησις του έθνους για επιβίωση και διατήρηση της ενότητός του!

 

Όταν δουλικά απεμπολούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο Πέλαγος προς χάρη της “ειρήνης”…

 

Πριν προχωρήσω να σας θυμίσω πως, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το βράδυ των Ιμίων γκρίζαρε το Αιγαίο μας! Με την Ελλάδα να αποδέχεται τον μονομερή όρο “γκρίζες ζώνες” της Τουρκίας, αμφισβητώντας έτσι την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο μας! ‘Ένας όρος όμως που δεν έχει καμία νομική υπόσταση! Από τη στιγμή που τα σημερινά σύνορα της Ελλάδος απορρέουν από διεθνείς συνθήκες και αρχές, και τις οποίες η Τουρκία όφειλε να σέβεται!

Όμως η ενδοτική κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη τον Ιούλιο του 1997 μετά την αναγνώριση “γκρίζων ζωνών” παραδέχτηκε πως η Τουρκία έχει θεμιτά συμφέροντα στο Αιγαίο!

Αναγνωρίζοντας στο τέταρτο από τα έξη σημεία που υπέγραψε με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ:

«Σεβασμός στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της.»!

Όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο Αιγαίο, δεν προστατεύονται μόνο από τη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), αλλά και από τη Συνθήκη των Θαλασσών!

Όταν στις 10 Δεκεμβρίου 1982, στην πόλη της Τζαμάικα – τουριστικό θέρετρο – Montego Bay, 199 χώρες του πλανήτη Γη, υπέγραψαν τη “Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας”, όπου ρυθμίστηκε ο πελώριος πλούτος των θαλασσών και των ωκεανών και στο υπέδαφός τους.

Έτσι, εμμέσως πλην σαφώς οροθετήθηκε ο τεράστιος πλούτος του Αιγαίου μας.

Ωστόσο, και εδώ είναι το πονηρό, η Τουρκία την απέρριψε, ενώ οι ΗΠΑ την υπέγραψαν μεν, αλλά η Αμερικανική Γερουσία δεν την επικύρωσε! Και όλοι αντιλαμβάνεσθε, το γιατί. Μα γιατί, ΗΠΑ και Τουρκία θέλουν να βάλουν στο χέρι τον τεράστιο πλούτο που κρύβει στα σωθικά του το Αιγαίο μας.

Ωστόσο και οι 5 χώρες που δεν υπέγραψαν δεσμευθήκαν στη τήρηση αυτής της Συμφωνίας!

Μάλιστα αυτή η Συνθήκη τέθηκε σε απόλυτη ισχύ το 1994!

Έτσι προ του κινδύνου η Ελλάδα να ανακοινώσει την αύξηση των 12 ν.μ. από τα 6 στο Αιγαίο μας, η Τουρκία, που είναι ένα σοβαρό κράτος, που διεκδικεί τα πάντα από όλους, κυρίως αδίκως, κήρυξε το “Casus Belli” κατά της Ελλάδος!

Δηλαδή, πως εάν επιχειρηθεί από ελληνικής πλευράς αύξηση των ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο μας, τότε αυτό θα εκληφθεί από την Άγκυρα ως “αφορμή πολέμου”!

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις δουλικά αποδέχονται το τουρκικό “Casus Belli”!

 

Διαφορετική η θέση Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη με Δένδια στο ζήτημα της αύξησης των 12 ν.μ. στο Αιγαίο μας…

 

Όμως, το να συζητάει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με την τουρκική πλευρά – όπως αποκάλυψε ο Μανώλης Κοττάκης – την μείωση ζωτικού εθνικού χώρου στο Αιγαίο, πού βαίνει προς διχοτόμηση, μας ξεπερνά τελείως! Αυτή όμως, δεν είναι εθνική υποχώρηση, είναι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, που αποκτήθηκε με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων και δεν έχει κανένας κυβερνήτης της Ελλάδος το δικαίωμα να παραχωρεί!

Το ζήτημα της αύξησης των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο είναι εθνική επιταγή!

Βέβαια την αντεθνική πολιτική των Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιώργου Γεραπετρίτη δεν φαίνεται να ενστερνίζεται ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας! Ο οποίος και κατά το παρελθόν – ως ΥΠΕΞ στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη – είχε θέσει ζήτημα αύξησης των ναυτικών μας μιλίων στο Αιγαίο!

Ο οποίος  προ ολίγων ημερών ευρισκόμενος στη Λέρο για την επέτειο των

81 χρόνων από τη βύθιση του Α/Τ “Βασίλισσα Όλγα” κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έδωσε απαντήσεις, όχι μόνο στον τουρκικό αναθεωρητισμό, αλλά και στους Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη, δηλώνοντας:

«Η Λέρος και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και χωρικά ύδατα έως 12 μίλια, όπως ακριβώς προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί εθιμικό δίκαιο και δεσμεύει τους πάντες ακόμα και όσους δεν την έχουν υπογράψει»!

Μάλιστα αυτό το εθνικό μήνυμα από τον ΥΠΕΘΑ Νίκο Δένδια, ακολούθησε των μηνυμάτων που εξέπεμψε από το Καστελόριζο, αλλά και από τα Κύθηρα – προ λίγων ημερών –  λέγοντας:

«τα νησιά μας αποτελούν κύριο στοιχείο της διασφάλισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»!

Για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τουρκική πλευρά, και συγκεκριμένα από τον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο και ο οποίος βλέπει, πως οι δυο ηγέτες – Τουρκίας και Ελλάδος – διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την επίλυση της διαφοράς για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα!

 

Μεγαλώνει το χάσμα στη ΝΔ και φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…

 

Από όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το χάσμα στη ΝΔ συνεχώς αυξάνει, δίνοντας προστιθέμενη αξία, μετά την “ανταρσία” των 11 Βουλευτών της ΝΔ, που κατάγγειλαν τη μεταβίβαση δανείων από τις τράπεζες σε Fund s, λύνοντας το πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα, όχι όμως και για τους δανειολήπτες, με τον κίνδυνο πλειστηριασμών!

Στην οποία Ομάδα των 11 μετείχε και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς και ο οποίος έχει ήδη διαγραφεί από την Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά και από μέλος του κόμματος!

Όπου την Τρίτη είχαμε δεύτερο γαλάζιο αντάρτικο από 8 Βουλευτές της ΝΔ και οι οποίοι ζητούν κυβερνητική παρέμβαση υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων! Μάλιστα “ανήκουν” στον ιδεολογικό ιστό του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά!

Αφού όλες οι παραπάνω “γαλάζιες ανταρσίες” ακολούθησαν των πολιτικών ομιλιών με πολλά ρίχτερ, των δυο πρώην Πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση της 1ης Ιουλίου 2024 στο Πολεμικό Μουσείο και που όλως τυχαίως ήταν οι ίδιοι διοργανωτές με την προχθεσινή εκδήλωση στον ίδιο χώρο!

Άλλωστε ο Πρωθυπουργός βλέποντας το πολιτικό τσουνάμι που θα συμπαρασύρει την κυβέρνηση να έρχεται, κάλεσε τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, να παραβρεθούν στη γιορτή των 50 χρόνων της ΝΔ!

Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι, δεν θα παραβρεθούν, προκειμένου να πιάσει το Μαξίμου “κρύος ιδρώτας” και να αντιληφθεί ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε και είναι επιβεβλημένη “κυβέρνηση ειδικού σκοπού”, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής!

 

Σημείωση

 

  • Επισυνάπτω το λινκ από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Εστία”:

https://www.frontpages.gr/d/20241001/26/%CE%95%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1

 

(2) Στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 για το Αιγαίο μας έλειπε σύσσωμο το πολιτικό Σύστημα! Παραβρέθηκαν μόνο ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποχώρησε πριν την ομιλία του κ. Μανώλη Κοττάκη, εισπράττοντας χλιαρό χειροκρότημα ολίγων και ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της “Νίκης”, ο οποίος παρακολούθησε όλη τη 3ωρη εκδήλωση και βέβαια καταχειροκροτήθηκε από όλο το ακροατήριο!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ