Το κτηριακό πρόβλημα του 1ου ΓΕΛ Κω

2
1677

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: το κτηριακό πρόβλημα του 1ου ΓΕΛ Κω

Κως, 27-06-2019

Η σημερινή Συνέντευξη Τύπου δίνεται με σκοπό την ενημέρωση της κωακής κοινωνίας για την αναγκαιότητα παρεμβάσεων στο κτήριο του 1ου ΓΕΛ Κω στην οδό Ιπποκράτους 36, ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό για την κατά το δυνατόν περισσότερο αποδοτική του χρήση από τη σχολική κοινότητα.

Κατ’ αρχάς θέλουμε να ενημερώσουμε ότι η διαδικασία της επισκευής του κεντρικού κτηρίου δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι το κτήριο δεν μας έχει παραδοθεί ακόμα, ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να μεταφέρουμε τη λειτουργία του σχολείου σε αυτό το κτήριο.

Κατά δεύτερο λόγο και προκειμένου το σχολείο να γίνει απολύτως λειτουργικό, υπάρχει αναγκαιότητα να δημιουργηθούν κάποιοι νέοι χώροι, που απουσιάζουν από τη σημερινή κτηριακή υποδομή.

Όσα αναφέρουμε σήμερα είναι τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Σχολικού Συμβουλίου τα δύο τελευταία χρόνια.

Είναι οι θέσεις της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Κω, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις συνεδριάσεις αυτές, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, που το κτηριακό αποτελούσε το σταθερό θέμα των συνεδριάσεων, οι θέσεις αυτές έβρισκαν σύμφωνους και τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, τον Αντιδήμαρχο κ. Γερασκλή και τον Προέδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Ζερβό, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην πράξη κάποια ενέργεια.

Να ξεκινήσουμε από το γεγονός της καθυστέρησης στην παράδοση του επισκευασμένου κτηρίου. Μέχρι τώρα είχαμε τη διαβεβαίωση ότι το σχολείο θα είχε παραδοθεί το αργότερο τον Απρίλιο του 2019, πράγμα, που όμως δεν έχει συμβεί μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Παρ’ όλα αυτά, επί δύο χρόνια το σχολείο λειτούργησε σε αντίξοες συνθήκες τις απογευματινές ώρες χωρίς να κάνει την παραμικρή έκπτωση στη λειτουργία του, αντίθετα κράτησε ανθηρές όλες τις δράσεις που πρέπει να αναπτύσσονται σε ένα Λύκειο στο πλαίσιο των θεσμικά εγκεκριμένων δράσεων. Δεν είναι της παρούσης να επεκταθούμε σε αυτό και απλώς το αναφέρουμε επιγραμματικά. Κι αυτό οφείλεται κατά βάση στο στελεχιακό δυναμικό του σχολείου τα δύο αυτά χρόνια.

Την επιβάρυνση της λειτουργίας του σχολείου τις απογευματινές ώρες την εισέπραξαν κυρίως οι μαθητές μας και το γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με πλήρη βεβαιότητα ότι η κοινωνία της Κω δεν μπορεί να δεχτεί επιπλέον καθυστέρηση στο ζήτημα αυτό. Και είμαστε απολύτως βέβαιοι εμείς οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΓΕΛ Κω ότι το σχολείο θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά στο δικό του κτήριο της οδού Ιπποκράτους και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε γι αυτό, με μία προϋπόθεση: ότι θα μας παραδοθεί το κτήριο σε μικρό χρονικό διάστημα και όχι την τελευταία στιγμή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα σήμερα με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Ζερβό, είχα τη διαβεβαίωση ότι το κτήριο θα είναι έτοιμο για τη μετεγκατάσταση στο διάστημα των δύο επόμενων εβδομάδων.

Όπως έχετε ήδη δει, ο πρώτος όροφος είναι σχεδόν έτοιμος και ήδη φιλοξένησε τις εκλογές του Μαΐου. Ο δεύτερος όροφος σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά μέχρι την παράδοσή του. Ευελπιστούμε όμως ότι αυτό θα γίνει σύντομα, γιατί η μεταστέγαση δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αμέσως μετά την παράδοση από την επισκευάστρια εταιρία θα πρέπει να γίνει η εγκατάσταση των γραφείων του σχολείου, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η οργάνωση της λειτουργίας για την επόμενη σχολική χρονιά. Μέχρι τότε το σχολείο θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στα γραφεία του 7ου Δημοτικού Σχολείου.

Για τη μετακίνηση του συνολικού υλικού του σχολείου είναι απαραίτητη η βοήθεια της Σχολικής Επιτροπής, όπως άλλωστε έγινε και την πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2017, αμέσως μετά τον σεισμό.

Εμείς έχουμε αντιληφθεί πλήρως την κόπωση που υπάρχει σε μαθητές και γονείς και υπάρχει βέβαια και σε μας τους ίδιους. Και δεν είναι μόνο το δικό μας σχολείο. Ταλαιπωρήθηκαν και στο 2ο ΓΕΛ μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για ένα χρόνο και αντίστοιχα στο 1ο Γυμνάσιο μέχρι πριν τρεις μήνες και ειδικά οι απόφοιτοι του Γυμνασίου, που πρόκειται να έρθουν στο σχολείο μας, δεν έχουν το κουράγιο να επανέλθουν σε απογευματινό ωράριο.

Εν ολίγοις, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Κω ταλαιπωρήθηκε από τις επιπτώσεις του σεισμού στα σχολικά κτήρια. Και αν αυτό δεν έγινε αντιληπτό σε όλους είναι γιατί όλο αυτό το έμψυχο υλικό που προαναφέραμε, δημιούργησε μια νέα κανονικότητα και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτό το δυναμικό θα συντελέσει ώστε το Σχολείο μας να ανοίξει ξανά τις πύλες του στους μαθητές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πέραν όμως της επισκευής του κτηρίου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θεωρούμε απαραίτητες και κάποιες άλλες παρεμβάσεις στο κτήριο αυτό, τις οποίες έχουμε ήδη, εδώ και μήνες, συζητήσει στο σχολικό συμβούλιο και έχουμε ζητήσει εγγράφως από τον αντιδήμαρχο κ. Γερασκλή.

Συγκεκριμένα

  1. Εγκατάσταση ανελκυστήρα, ο οποίος να συνδέει το ισόγειο με τον 1ο όροφο του κτηρίου, για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Είναι ευνόητο ότι η υποστήριξη ατόμων με μόνιμα ή παροδικά κινητικά προβλήματα δεν μπορεί να εξαντλείται στη σύνδεση του προαυλίου με το ισόγειο του κτηρίου.

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι στο ισόγειο υπάρχουν μόνο 4 αίθουσες διδασκαλίας, ενώ στον όροφο υπάρχουν 7 αίθουσες και επιπλέον βοηθητικές αίθουσες Η/Υ και αναγνωστήριο, στις οποίες θα πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερησίου προγράμματος.

  1. Κατασκευή ράμπας στην είσοδο του σχολείου στην Ιπποκράτους, για την είσοδο των μαθητών με κινητικά προβλήματα στο σχολείο.

Αυτή η δυνατότητα απουσιάζει από το κτήριο και οι μαθητές με κινητικά προβλήματα «εξυπηρετούνται» αναγκαστικά από την είσοδο της Ελ. Βενιζέλου, η οποία βρίσκεται μακριά από το κτήριο, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές αυτοί, αντί να διευκολύνονται, να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο.

Η κατασκευή αυτή υπάρχει τρόπος να γίνει ώστε να μην επηρεάζεται η όψη του κτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρεμβάσεις υποστήριξης και εξυπηρέτησης ΑμεΑ σε σχολικά κτήρια χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με πρόσκληση (29878/18-4-2019) αλλά και παλαιότερη (Φεβρουάριος 2018) κάλεσε τους Δήμους να υποβάλουν σχετική αίτηση χρηματοδότησης.

  1. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για δίκτυο απομάκρυνση των ομβρίων από την αυλή (ένα μακροχρόνιο πρόβλημα) και τη δημιουργία στεγασμένων χώρων στο προαύλιο ώστε να εξυπηρετείται η μετακίνηση από το κεντρικό κτήριο προς τις αίθουσες της αυλής και αντιστρόφως, σε περίπτωση βροχής.

Θεωρούμε επίσης εκ των ων ουκ άνευ την παρέμβαση για τη διαμόρφωση του προαυλίου του σχολείου, που τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργεί ως εργοτάξιο, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία το δάπεδο και τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ.

Όμως, αν το θέμα της επισκευής και παράδοσης του κτηρίου είναι ένα φλέγον και επίκαιρο ζήτημα, κυρίαρχο ζήτημα για όλους εμάς που αποτελούμε τη σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Κω, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αποτελεί η ελλειμματική κτηριακή υποδομή του σχολείου, που, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην ακαδημαϊκή μόρφωση των παιδιών, περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα για επιπλέον κοινωνική μόρφωση και καλλιέργεια.

Κι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα όχι μόνο για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών, αλλά και για τη μελλοντική κοινωνία, στην οποία θα ενταχθούν.

Μια ματιά στην αυλή του σχολείου, που είναι γεμάτη με προκατασκευασμένες αίθουσες ατάκτως ερριμμένες, μπορεί να μας εισαγάγει στο θέμα.

Εμείς στη σχολική κοινότητα το έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό και διαφωνίες δεν υπάρχουν. Το συζητήσαμε με τον Δήμαρχο, τον κ. Κυρίτση, τον Αύγουστο του 2017, αμέσως μετά τον σεισμό.

Το σχολείο έχει ανάγκη, οι μαθητές μας, τα παιδιά της πόλης μας έχουν ανάγκη από νέους χώρους. Έχουμε ανάγκη να δημιουργηθούν τρεις νέοι χώροι στο σχολείο, που θα λειτουργήσουν καταλυτικά υπέρ των μαθητών και της κοινωνίας μας.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της κτηριακής υποδομής, το σχολείο πρέπει να αποκτήσει

  • μια Αίθουσα Εκδηλώσεων,
  • μια νέα σύγχρονη Αίθουσα για τη στέγαση του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και
  • ένα χώρο για τη στέγαση του υλικού και των αθλητικών δραστηριοτήτων του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής

Πιο αναλυτικά:

  1. Για την Αίθουσα Εκδηλώσεων.

Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει μέσα στο σχολείο ένας χώρος όπου θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν όλοι οι μαθητές του σχολείου για την προετοιμασία και την παρουσίαση κάποιας εκδήλωσης στο πλαίσιο του εορτασμού των εθνικών επετείων.

Δεν υπάρχει ένας χώρος για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, όπως είναι τα Project και οι Δημιουργικές Εργασίες.

Δεν υπάρχει ένας χώρος για την προετοιμασία και παρουσίαση των δημιουργικών δραστηριοτήτων των μαθητών, όπως μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολή ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας,ένας χώρος δηλαδή, που οι μαθητές θα μπορούν να εκφραστούν δημιουργικά.

Κι ακόμα, ένας χώρος όπου θα μπορεί να γίνει μια ενημέρωση όλων των μαθητών για τα θέματα που μπορεί να απασχολούν ένα νέο και μια νέα, στη σύγχρονη κοινωνία (υγεία, επαγγελματική αποκατάσταση, επιμόρφωση κλπ).

  1. Για το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών.

Εδώ και δύο δεκαετίες στεγάζεται σε δύο κτίσματα, μικρά και σκοτεινά, στην αυλή του σχολείου, που παλιά χρησιμοποιούνταν ως αποδυτήρια και λουτρά των αθλούμενων.

Η πρόβλεψη από πλευράς Υπουργείου για τα Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών είναι να υπάρχει ένας ενιαίος μεγάλος χώρος, ώστε να εξυπηρετείται σωστά η λειτουργία του εργαστηρίου προς όφελος των μαθητών. Αναγκαστικά, λόγω της στενότητας του χώρου, έχουμε δύο μικρά εργαστήρια, το ένα για Φυσική και το άλλο για Χημεία – Βιολογία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως η σχέση των μαθητών με την πειραματική διαδικασία και τις εργαστηριακές ασκήσεις.

Βέβαια, αξίζει να πούμε ότι και κάτω από αυτές τις συνθήκες τις δύο τελευταίες χρονιές οι ομάδες μαθητών του σχολείου μας, προκρίθηκαν στους τελικούς των Πανελληνίων Μαθητικών Αγώνων Εργαστηριακών Ασκήσεων Φυσικών Επιστημών.

  1. Η υποστήριξη του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η καλλιέργεια της σχέσης των νέων με την άσκηση του σώματος είναι πάντα ζητούμενο, πράγμα που όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Ένας (όχι ιδιαίτερα μεγάλος) χώρος που θα μπορούσε να στεγάζει τα κατάλληλα όργανα και τη δραστηριότητα του μαθήματος της Γυμναστικής σε περιπτώσεις κακοκαιρίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή προϋπόθεση.

Αυτοί οι χώροι είναι χώροι, που υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα σχολεία και σήμερα αποτελούν απαραίτητα τμήματα σε όλα τα σχολεία που ανεγείρονται από το 1990 και μετά, απουσιάζουν όμως από το ιστορικό Ιπποκράτειο Λύκειο της Κω. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτοί οι χώροι όλα αυτά τα χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά αποτελούν διακαή πόθο και πάγιο αίτημα όλων των μαθητών μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια, μετά τον σεισμό του 2017, μπήκαμε στη διαδικασία να δρομολογήσουμε την κατασκευή αυτών των χώρων. Ξεκινήσαμε τη διερεύνηση από τον Δήμο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες, συνεχίσαμε με το ΤΕΕ, αλλά και με έμπειρους μηχανικούς στον τομέα αυτό. Πρόθεσή μας ήταν να προχωρήσει, τουλάχιστον όσον αφορά τη σύνταξη της μελέτης ενός τέτοιου έργου όσο θα διαρκούσε και η επισκευή του κεντρικού κτηρίου.

Αυτό που προέκυψε είναι ενθαρρυντικό για την επίτευξη του στόχου.

Από πλευράς Δήμου εκφράστηκε δια του Αντιδημάρχου κ. Γερασκλή θετική διάθεση υποστήριξης του αιτήματος.

Η σκέψη να απομακρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες παλαιωμένες προκάτ αίθουσες και να αντικατασταθούν από σύγχρονες ελαφρές κατασκευές, μέσα από μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική μελέτη, είναι απολύτως εφικτή με κόστος σχετικά χαμηλό, που εύκολα μπορεί να καλυφθεί.

Η λύση της κατασκευής εξαρχής νέου κτηρίου σε νέο χώρο, σκέψη η οποία επίσης θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα, πέραν των άλλων, θα απαιτούσε μια περίοδο περίπου 20 χρόνων για να υλοποιηθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου και ενώ ήδη έχουν περάσει 10 χρόνια από σχετική πρόταση που είχε κατατεθεί το 2008.

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι το πόσοι ακόμα μαθητές θα πρέπει να περάσουν από το σχολείο με την προσμονή για την υλοποίηση των ονείρων τους;

Πόσα ακόμα παιδιά της Κω θα ζουν τη ματαίωση και την απόρριψη των αρχόντων και της κοινωνίας μας;

Πόσα παιδιά θα φοιτήσουν νοιώθοντας να ζουν στο περιθώριο των δικών μας επιλογών, έχοντας για τη μόρφωση και την καλλιέργειά τους μόνο τα άκρως απαραίτητα;

Νομίζουμε πως είναι καιρός να δώσουμε στα παιδιά μας αυτά που ζητάνε. Να τους δώσουμε διεξόδους – εφόδια για τη ζωή τους.

Εμείς στο 1ο Λύκειο, δάσκαλοι (παλιοί και νέοι), γονείς και σημερινοί μαθητές νομίζουμε ότι τα παιδιά της Κω αξίζουν και δικαιούνται μια τέτοια προσφορά από μας τους μεγαλύτερους. Και έχει ιδιαίτερη αξία όταν αυτή η προσπάθεια βρει στέγη στο συγκεκριμένο ιστορικό κτήριο στο κέντρο της πόλης.

Συμπληρώθηκαν το 2018, 100 χρόνια από την πρώτη προσπάθεια να λειτουργήσει στην Κω Ελληνικό Γυμνάσιο. Η προσπάθεια αυτή δεν καρποφόρησε, επαναλήφθηκε όμως λίγα χρόνια αργότερα και σήμερα έχουμε ένα ασφαλές κτήριο στο κέντρο της πόλης για τη στέγαση του Λυκείου.

Θεωρούμε ότι το κτήριο αυτό πρέπει άμεσα να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία, να εξοπλιστεί με τον καλύτερο τρόπο και να εμπλουτιστεί με νέους χώρους, που θα δίνουν επιπλέον δυνατότητες στα παιδιά.

Στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με τη νέα Δημοτική Αρχή για την προώθηση του θέματος αυτού.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ