Το «δώρο» του Τραμπ στον Σι Τζινπίνγκ – Τι συνέπειες μπορεί να έχει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ

0
5434

Ο Τραμπ καταφέρνει με τον τρόπο του να ενώσει έναν κόσμο που από τις ΗΠΑ έμαθε – εύκολα ή και δύσκολα – πως πρέπει να βρίσκεται απέναντι από το Πεκίνο και τις επιδιώξεις του

Για τον Ντόναλντ Τραμπ ο πόλεμος με την Κίνα – σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο – είναι ο μόνος που ήθελε από το 2016 να δώσει η χώρα του με τον ίδιο στο τιμόνι της. Για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ η οικονομία είναι τα πάντα – ή σχεδόν – και σωστά από τα τέλη της δεκαετίας του 80 είχε διαβλέψει και δημόσια μιλήσει – όχι βέβαια από θέση ευθύνης – για τον κίνδυνο της κινεζικής ανόδου και την απειλή που αυτή αποτελεί για την αμερικανική οικονομική και όχι μόνο κυριαρχία. Ο Τραμπ με μία νωπή δεύτερη θητεία στο οβάλ γραφείο και, έχοντας αναγκαστεί να περιορίσει τα σχέδιά του λόγω της πανδημίας κατά την πρώτη του παρουσία στον Λευκό Οίκο, κάνει αυτό ακριβώς που είχε προαναγγείλει: οικονομικό πόλεμο.

Οι δασμοί ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ έχει ερμηνεύσει τα ζητούμενα είναι ένα ξεκάθαρο εργαλείο – όπλο που οι ΗΠΑ αλλά και κάθε άλλη οικονομία επιπέδου έχει στη φαρέτρα της. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να το χρησιμοποιήσει σε μία στιγμή που τα προβλήματα δεν είναι ούτε λίγα ούτε και μικρά και σε έναν χρόνο στον οποίο η αμερικανική οικονομία έχει και αρκετά δικά της για να ασχοληθεί. Ο αντίκτυπος για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι συνώνυμος με τις «παρενέργειες» μίας σοβαρής επέμβασης που έχει να αντιμετωπίσει ένας σοβαρά ασθενής. Ο πόνος είναι απαραίτητος και για να είμαστε δίκαιοι και με τις συνθήκες και με την ίδια την ιστορία ο Τραμπ είχε μιλήσει και για αυτό χωρίς περιστροφές…

Αυτό που δείχνει να μην απασχολεί καθόλου τον Αμερικανό Πρόεδρο όμως, και φαίνεται πως επαναλαμβάνεται ως μοτίβο, είναι το γεγονός πως πέρα από τα αμιγώς μάκρο ή και μίκρο οικονομικά ο Τραμπ προχωρά σε κινήσεις που άμεσα «γκρεμίζουν» προσπάθειες και πολιτικές για τις οποίες η χώρα του πάλεψε, πλήρωσε και εγκαθίδρυσε μέσα από καθαρές – ή όχι και τόσο – μεθόδους τα τελευταία 80 χρόνια. Οι κινήσεις των ΗΠΑ σήμερα δείχνουν μία βίαιη στροφή στον απομονωτισμό. Ο Τραμπ επιχειρεί να στρέψει το υπερωκεάνιο των ΗΠΑ που, με πολλούς κόμβους, καταγράφει μία μακρά πορεία μέσα σε μόλις μερικά μίλια και χωρίς να υπάρχει πέρα από τις εντολές του καπετάνιου κάποιο εμφανές στον ορίζοντα πρόβλημα.

Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως το «πλοίο» της χώρας του οδεύει προς αβαθή και υφάλους του Πεκίνου οι οποίοι σήμερα έχουν τέτοιο μέγεθος που μπορούν να «τραυματίσουν» και να βυθίσουν το σκάφος… Ο Τραμπ δεδομένα έχει δίκιο στο κομμάτι της διάγνωσης του προβλήματος. Ναι, η Κίνα σήμερα είναι με διαφορά η κορυφαία απειλή για την Αμερικανική οικονομία και δεν θα αργήσει η ώρα που το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες για να αναδυθεί ως η νέα παγκόσμια υπερδύναμη. Ο Τραμπ, με τον τρόπο που επιλέγει να κινηθεί όμως, κάνει ένα τεράστιο δώρο στον ίδιο του τον εχθρό… Όπως αναφέραμε και πιο πάνω αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττει και μάλιστα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Τα ίδια ερωτηματικά δημιούργησε και η στάση του στον Πόλεμο της Ουκρανίας με την προσέγγιση προς τη Μόσχα και την απομόνωση της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης. Ο Τραμπ καταφέρνει με τον τρόπο του να ενώσει έναν κόσμο που από τις ΗΠΑ έμαθε – εύκολα ή και δύσκολα – πως πρέπει να βρίσκεται απέναντι από την Κίνα και τις επιδιώξεις του Πεκίνου. Αλήθεια εάν πριν από τρεις μήνες κάποιος έλεγε πως Κίνα – Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα βρίσκονταν εσπευσμένα μάλιστα στο ίδιο τραπέζι να βρεθεί μία κοινή λύση απέναντι στην Αμερικανική δασμολογική απειλή πόσοι θα πόνταραν υπέρ;

Οι δασμοί, ανεξάρτητα από το τελικό ύψος που θα αγγίξουν με τον Τραμπ να ασχολείται αποκλειστικά με το Πεκίνο και να θέλει να «σύρει» τον Σι σε ένα αεροσκάφος με προορισμό την Ουάσιγκτον, θα πληγώνουν δεδομένα και την κινεζική οικονομία. Η στάση όμως της Κίνας δείχνει ξεκάθαρα πως είναι αυτό ακριβώς το κόστος που το Πεκίνο δεν έχει κανένα πρόβλημα να πληρώσει. Οι τοποθετήσεις από την πλευρά της κινεζικής Κυβέρνησης είναι ανακοινώσεις χώρας που αμύνεται και όχι χώρας που έχει εδώ και χρόνια αποτελέσει το «μαύρο πρόβατο» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με χιλιάδες καταγγελίες και μηνύσεις ενάντια στις παράνομες εμπορικές πρακτικές και την καταστρατήγηση κάθε νόρμας και δεοντολογίας στην πνευματική ιδιοκτησία. Οι δασμοί Τραμπ δίνουν επιπρόσθετα νέο αφήγημα στην Κίνα για το εσωτερικό της. Με τη μέση σύνταξη να είναι 17 δολάρια το μήνα και να έχει δοθεί εσχάτως μία αύξηση 3 δολαρίων η Κίνα απειλείται περισσότερο στο εσωτερικό παρά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο δεδομένος και επίσημα κηρυγμένος εμπορικός πόλεμος από την Ουάσιγκτον είναι το ιδανικό άλλοθι…

«Είμαστε Κινέζοι, δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε» – Με βίντεο του Μάο Τσετούνγκ η νέα απάντηση του Πεκίνου στους δασμούς 125% από τον Τραμπ

Κίνα: Με βίντεο του Μάο Τσετούνγκ η νέα απάντηση στους δασμούς 125% από τον Τραμπ

H ομιλία του 1953 αφορούσε τον πόλεμο της Κορεάς – «Εμείς δεν θα υποκύψουμε ποτέ» έλεγε ο ιστορικός ηγέτης της Κίνας

Κίνα: Με βίντεο του Μάο Τσετούνγκ η νέα απάντηση στους δασμούς 125% από τον Τραμπ

Με ένα βίντεο από ομιλία του Μάο Τσετούνγκ και το μήνυμα «είμαστε Κινέζοι, δεν φοβόμαστε από τις προκλήσεις, δεν θα υποχωρήσουμε» απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στους δασμούς 125% που επέβαλε ο Τραμπ μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για δικούς του δασμούς 84% προς τις ΗΠΑ.

Στο βίντεο ακούγεται ο Μάο Τσετούνγκ να λέει «ως προς το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, δεν είμαστε εμείς που θα το αποφασίσουμε. Ήταν θέμα του προέδρου Τρούμαν, τώρα εξαρτάται από τον πρόεδρο Άιζενχαουερ ή όποιον είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι στο χέρι τους».

«Ανεξαρτήτως του πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος αυτός, εμείς δεν θα υποκύψουμε ποτέ. Θα παλέψουμε μέχρι να θριαμβεύσουμε πλήρως» πρόσθετε στην ομιλία του ο ιστορικός ηγέτης της Κίνας υπό τον ήχο χειροκροτημάτων.

Σύμφωνα με τον Guardian το απόσπασμα είναι από την ομιλία του Μάο στο κλείσιμο της συνεδρίασης του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 1953.

Οι αναφορές του αφορούσαν τότε τον πόλεμο της Κορέας στον οποίο η Κίνα υποστήριξε την Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ τη Νότια Κορέα.

Το βίντεο με τον Ρίγκαν

Είχε προηγηθεί βίντεο από ομιλία του Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1987, στην οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκήρυττε τους δασμούς τονίζοντας ότι «τελικά θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία», σε μια προφανή αναφορά στους δασμούς Τραμπ.

Οι φρενήρεις λίγες ώρες που οδήγησαν τον Τραμπ να «παγώσει» τους δασμούς

«Μην είσαι αδύναμος, μην είσαι ανόητος, μην είσαι πανικόβλητος», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social τη Δευτέρα, ως απάντηση σε έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εξέφρασαν ανησυχία για τη δασμολογική του πολιτική.

Την επόμενη μέρα, είπε στους Ρεπουμπλικάνους: «Ξέρω τι στο διάολο κάνω», καθώς οι τεράστιοι δασμοί που είχε επιβάλει οδήγησαν τις παγκόσμιες αγορές σε ανάκαμψη. Επιπλέον, απολάμβανε επίσης το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες «πέθαιναν για να κάνουν μια συμφωνία», προσθέτοντας ότι «φιλούσαν τον κω@@  μου».

Αλλά ώρες αργότερα, συγκλόνισε τον κόσμο και τους δικούς του ανθρώπους όταν ανακοίνωσε μια παύση 90 ημερών στον υψηλότερο συντελεστή των «αμοιβαίων δασμών», εξαιρώντας την Κίνα, που ίσχυσαν για μόλις 13 ώρες. Όταν ρωτήθηκε τι τον οδήγησε στην απόφαση αυτή, ο Τραμπ απάντησε: “Έγιναν αιτία ταραχής”.

Καθώς οι αγορές ανασαίνουν μετά την ανατροπή του Τραμπ, ας δούμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αλλάξει γνώμη σχετικά με το αγαπημένο του θέμα- τους δασμούς.

Οι αγορές έχουν σημασία — έχουν πραγματικά σημασία
Εάν υπήρχε ένας κινητήριος παράγοντας πίσω από την αντιστροφή των δασμών του Τραμπ, θα πρέπει να είναι οι αγορές και η απόδοση τους από τις 2 Απριλίου – την ημέρα που ανακοίνωσε τους δασμούς του για την «Ημέρα Απελευθέρωσης».

Όταν οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Τετάρτη, οι αγορές έπεσαν. Στη συνέχεια ήρθαν οι φόβοι των επενδυτών για μια « Μαύρη Δευτέρα ». Αναφέρεται ότι οι δασμοί του Τραμπ εξαφάνισαν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων τιμών μετοχών μέσα σε λίγες μέρες.

Αλλά αυτό δεν ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ωστόσο, την Τετάρτη, τα πράγματα άλλαξαν άρδην για τον Τραμπ. Οι ΗΠΑ γνώρισαν ένα απότομο sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, το οποίο είναι συνήθως μια ασφαλής γωνιά για τους επενδυτές. Τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου αυξάνονταν, σε αντίθεση με αυτό που συνήθως συμβαίνει όταν οι τιμές των μετοχών πέφτουν και οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα. Η ασυνήθιστη δυναμική σήμαινε ότι την ίδια στιγμή, οι δασμοί θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές, οι άνθρωποι θα πλήρωναν περισσότερα για να αγοράσουν σπίτια ή να εξοφλήσουν το χρέος πιστωτικών καρτών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν θα πληρώσουν περισσότερα για νέα δάνεια.

Αυτό απασχολούσε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, του οποίου η οικονομική καριέρα είναι βαθιά συνυφασμένη με την αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης, ήταν ο Μπέσεντ που  προέτρεψε τον Τραμπ να αναστείλει τους δασμούς υπό το φως της αγοράς ομολόγων.

Αργότερα, ενώ ανακοίνωνε την παύση των 90 ημερών, ο Τραμπ αναγνώρισε την ανησυχία στην αγορά ομολόγων, λέγοντας: “Η αγορά ομολόγων είναι πολύ δύσκολη, την παρακολουθούσα. Η αγορά ομολόγων αυτή τη στιγμή είναι όμορφη. Αλλά ναι, είδα χθες το βράδυ όπου οι άνθρωποι ήταν λίγο ανήσυχοι”.

Η κριτική ηχεί δυνατά και καθαρά
Αλλά οι αγορές δεν ήταν ο μόνος παράγοντας που επηρέασε την απόφαση του Τραμπ για την παύση των δασμών. Ο Τραμπ αντιμετώπιζε επίσης μαζική κριτική από επιχειρηματίες, δισεκατομμυριούχους – ανθρώπους που τον υποστήριξαν και τους οποίους έπρεπε κανονικά να υποστηρίξει.

Για παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος προϊστάμενος hedge fund και προηγουμένως υποστηρικτής του Τραμπ – ο Μπιλ Άκμαν – στράφηκε εναντίον του προέδρου, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί του κινδύνευαν έναν «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα».

Μάλιστα, ο Άκμαν, όπως αναφέρει η The Telegraph , είναι η αφετηρία της 90ήμερης παύσης του Τραμπ. Νωρίτερα είχε μεταβεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από τον Τραμπ να θέσει μια παύση 90 ημερών στους δασμούς, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος μπορεί «να επιτύχει τους στόχους του χωρίς να καταστρέψει τις μικρές επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα».

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο X, ο Άκμαν, ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, εξέδωσε μια τρομερή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι δασμοί δεν σταματήσουν αμέσως. «Εάν ο πρόεδρος δεν σταματήσει σύντομα την επίδραση των δασμών, πολλές μικρές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν», έγραψε ο Άκμαν. «Οι μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οι επόμενοι».

Επίσης ο  «Πρώτος φίλος» του Τραμπ, Έλον Μασκ, φάνηκε επίσης να είναι δυσαρεστημένος με τη δασμολογική πολιτική. Ο “ηγέτης των Δόγηδων” του Τραμπ είχε περάσει τις τελευταίες ημέρες κατηγορώντας την απόφαση για τους δασμούς και κοροϊδεύοντας τον Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλο του προέδρου σε εμπορικά θέματα, με άσχημους χαρακτηρισμούς. Στην πραγματικότητα, ο Μασκ έφτασε στο σημείο να αποκαλεί τον Ναβάρο «ανόητο» και « ένα τσουβάλι τούβλα».

Και φαίνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντέμον, έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της γνώμης του Τραμπ. Την Τετάρτη, γύρω στις 8 το πρωί, ο Τραμπ παρακολούθησε τον Ντέμον να δίνει μια συνέντευξη στο Fox News, στην οποία προειδοποίησε ότι μια ύφεση ήταν ένα «πιθανό αποτέλεσμα» δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας.

Η μανία των συμφωνιών είναι στα ύψη στον Λευκό Οίκο
Αναφέρεται επίσης ότι η παύση των δασμών ήρθε καθώς η ομάδα του Τραμπ πάλευε να αντιμετωπίσει τις χώρες που προσπαθούσαν να κάνουν μια συμφωνία. Όπως ανέφεραν οι Times , απλά δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον ανεμοστρόβιλο που είχε εξαπολύσει ο Τραμπ.

Επιπλέον, στελέχη είχαν κατακλύσει τις τηλεφωνικές γραμμές της Επιτελάρχη Susie Wiles, του αντιπροέδρου JD Vance και του υπουργού Οικονομικών Scott Bessent για να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Trump.

Σε έκθεση του Bloomberg , ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ αναγνώρισε ότι η πλημμύρα προσέγγισης από άλλες χώρες που έκαναν «το σωστό είδος προσφορών» έπαιξε επίσης ρόλο. Το μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που οι χώρες άρχισαν να προσφέρουν παραχωρήσεις που δεν είχαν προηγουμένως συζητηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών. «Απλώς έγινε τρελός ο αριθμός των κλήσεων που δεχόμασταν», είπε ο Λούτνικ.

Ο Τραμπ ανατρέπει την απόφασή του
Όλα αυτά μαζί οδήγησαν στον Τραμπ να ταλαντεύεται και αποφάσισε να σταματήσει τους δασμούς. Στη συνέχεια, ο Τραμπ κάθισε με τον Λούτνικ και τον Μπέσεντ και συνέταξε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πει στον κόσμο ότι, προς το παρόν, απέσυρε τους δασμούς.

Μετά την ανακοίνωση, οι βοηθοί του Τραμπ έσπευσαν να δηλώσουν ότι αυτή ήταν η στρατηγική από τότε. Ο Μπέσεντ είπε ότι η αλλαγή του προσανατολισμού δεν οφείλεται στην αστάθεια της αγοράς και, αντ’ αυτού, αφορούσε την επιθυμία προσαρμογής νέων εμπορικών συμφωνιών με εμπορικούς εταίρους που έχουν κατακλύσει τον Λευκό Οίκο με αιτήματα για διαπραγμάτευση. «Είναι απλώς ένα πρόβλημα επεξεργασίας», είπε ο Μπέσεντ. «Κάθε μία από αυτές τις λύσεις θα είναι κατά παραγγελία, θα χρειαστεί λίγος χρόνος και ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να εμπλακεί προσωπικά, γι’ αυτό δίνουμε την παύση 90 ημερών».

Ο Τραμπ είπε αργότερα ότι η απόφαση να αλλάξει πορεία στο δασμολογικό του σχέδιο προήλθε «από καρδιάς». Είπε, “Τις τελευταίες μέρες το σκεφτόμουν και  νωρίς σήμερα το πρωί το έγραψα.  Το γράψαμε από την καρδιά μας, σωστά; Γράφτηκε από καρδιάς, και νομίζω ότι είναι και καλά γραμμένο.”

Η απόφαση του Τραμπ σίγουρα έδωσε στον κόσμο λίγη ανάσα — τουλάχιστον για τις επόμενες 90 ημέρες. Τι ακολουθεί, κανείς δεν ξέρει.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τα σχόλια Τραμπ μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο Breitbart – Το μήνυμα διαπραγμάτευσης στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ δήλωσε ότι εκτιμά τα σχόλια Μητσοτάκη για μια δίκαιη συμφωνία ΗΠΑ-Ευρώπης όσον αφορά τους δασμούς – Στη Βοιωτία σήμερα ο πρωθυπουργός

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τα σχόλια Τραμπ μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο Breitbart - Το μήνυμα διαπραγμάτευσης στην Ουάσινγκτον

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, αφενός να «βάζει στον πάγο» για ένα διάστημα τους σκληρούς δασμούς για την Ευρώπη, αφετέρου να αναφέρεται με θετικά λόγια στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρόταση του μέσω του φιλοτραμπικού ιστοτόπου Breitbart για μια win-win συμφωνία Ευρώπης και ΗΠΑ για τις εμπορικές τους σχέσεις. Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «καλό άνθρωπο», λέγοντας ότι τον γνωρίζει και ότι εκτιμά τα σχόλια του για μια δίκαιη συμφωνία.

Δηλώσεις Τραμπ για Μητσοτάκη

Δεν είναι μυστικό ότι η «μαύρη» προοπτική από την οριζόντια εφαρμογή δασμών ανησυχούσε και ανησυχεί ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, καθώς μπορεί οι συνέπειες να μην είναι άμεσες, όμως από το 2026 η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αισθανθεί αξιοσημείωτη πίεση. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια στρατηγική κίνηση, να μιλήσει σε ένα από τα μέσα που ο ίδιος ο κ. Τραμπ διαβάζει καθημερινά, τη συντηρητική ιστοσελίδα Breitbart.

Με αυτή τη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει ένα μήνυμα διαπραγμάτευσης στην Ουάσινγκτον, δείχνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν συντάσσεται με τη λογική της «τυφλής» αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ. «Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας win-win λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν ανακοινωθούν οι δασμοί.Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συντασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς και με την άποψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να «χτυπήσει το χέρι στο μαχαίρι» και να έρθει σε απευθείας ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Σημειωτέον, στη διαπραγμάτευση που έγινε με την Ε.Ε. για την απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, η Ελλάδα ζήτησε και πέτυχε την εξαίρεση από αυτή τη δέσμη αντιποίνων των εισαγωγών αμερικανικών αμύγδαλων και γαλακτοκομικών για να μην πληγεί η κρίσιμη για τη χώρα μας αγορά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην αυτόνομη, στρατηγική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, όπως είχε συνεργαστεί και παλαιότερα με τον πρόεδρο Τραμπ, έτσι μπορεί να το κάνει και σήμερα. Και παρουσίασε τον IMEC, τον «διάδρομο» ενεργειακής συνεργασίας με την Ινδία ως αντίβαρο σε αντίστοιχη πρωτοβουλία της Κίνας, η οποία έχει αναχθεί στο «απόλυτο κακό» για τον πρόεδρο Τραμπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ