Ανεξέλεγκτος ο εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα απαντά στον Τραμπ με δασμούς 84% | ΕΕ: Ψηφίστηκαν τα αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ | Παγκόσμια αναταραχή Βουτιά στις ευρωαγορές, στο «κόκκινο» και η Αθήνα

0
45
Παγκόσμια αναταραχή από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου – Βουτιά στις ευρωαγορές, στο «κόκκινο» και η Αθήνα

Πτώση στα futures της Wall Street μετά την κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ – Ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα – Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών

Νέα «βουτιά» στις αγορές – Από τις 10 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι δασμοί της Κίνας – Τι εξήγαγαν πέρσι οι ΗΠΑ στην Κίνα –  Η πρώτη αντίδραση της Ουάσινγκτον – Ο Σι Τζινπίνγκ θέλει ενίσχυση σχέσεων με τις γειτονικές χώρες

Ανεξέλεγκτος ο εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα απαντά στον Τραμπ με δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα
Με δασμούς 84% στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα – από το 34% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως – απαντά η Κίνα στις χθεσινές ανακοινώσεις Τραμπ, όπως έκανε σήμερα γνωστό το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου για την αιτιολόγηση της επιβολής μεγαλύτερων δασμών, «η απόφαση των ΗΠΑ (για δασμούς 104%) παραβιάζει σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας και βλάπτει σοβαρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες».

Η υιοθέτηση πρόσθετων δασμών από την πλευρά της Κίνας οδήγησε σε νέα «βουτιά» τις αμερικανικές αγορές με τον S&P 500 να πέφτει άμεσα κατά 1,5%. Την ίδια στιγμή, η πτώση του Stoxx Europe 600 έφτασε στο 4,2%. Την ίδια στιγμή ο FTSE 100 παρουσιάζει πτώση 3,4%, ο γερμανικός δείκτης Dax έπεσε κατά 3,4%, ενώ ο γαλλικός δείκτης Cac 40 σημείωσε πτώση 3,4%.

Τι εξήγαγαν πέρσι οι ΗΠΑ στην Κίνα

Οι ΗΠΑ εξήγαγαν πέρσι προϊόντα αξίας 143,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, σύμφωνα με τον εμπορικό αντιπρόσωπο της Ουάσινγκτον.

Οι κορυφαίες εξαγωγές, σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν οι εξής:
– Σόγια
– Πολιτικά αεροσκάφη, κινητήρες και εξαρτήματα

– Μικροτσίπ και μικροσυσκευές, συμπεριλαμβανομένων των μερών τους
– Φαρμακευτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων
– Πετρέλαιο (φυσικό αέριο και πετρέλαιο)
– Αυτοκίνητα και οχήματα

Ενίσχυση σχέσεων με τις γειτονικές χώρες ζητά ο Σι Τζινπίνγκ

Μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τους αξιωματούχους του να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Ο Σι «τόνισε την ανάγκη να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση μιας κοινότητας κοινού μέλλοντος με τις γειτονικές χώρες, επιδιώκοντας να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη διπλωματία της γειτονιάς», ανέφερε σήμερα η εφημερίδα People’s Daily, περιγράφοντας την ομιλία του Σι σε έκτακτη διάσκεψη που χρησιμοποίησε.

Σε μια εποχή που «οι περιφερειακές δυναμικές περιπλέκονται όλο και περισσότερο λόγω των παγκόσμιων αλλαγών», τέθηκε σαν στόχος η ενίσχυση των συνεργασιών, σε επίπεδο εφοδιασμού, με τους γείτονες της Κίνας, η βελτίωση της συνδεσιμότητας και «η εδραίωση της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Είχε προειδοποιήσει το Πεκίνο: «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά και δυναμικά στο bullying»

Νωρίτερα, το Πεκίνο είχε χρησιμοποιήσει αυστηρή γλώσσα κατά των ενεργειών του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τη διμερή εμπορική σχέση, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του «απειλητικές και εξαναγκαστικές» και «λάθος πάνω σε λάθος».

Μάλιστα, σε Λευκή Βίβλο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε εκ νέου την πρόθεσή της να απαντήσει με αντίμετρα, διαμηνύοντας ότι η Ουάσινγκτον θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις ίδιες της τις συνέπειες.

Η Λευκή Βίβλος ξεκαθάριζε ότι το Πεκίνο δεν προτίθεται να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο και υπενθύμισε την τελευταία επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ«Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν έχουν νικητές και ο προστατευτισμός οδηγεί σε αδιέξοδο», αναφέρεται. Τονίζεται ότι η οικονομική πρόοδος Κίνας και ΗΠΑ αποτελεί κοινή ευκαιρία και όχι αμοιβαία απειλή.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε την Τετάρτη ότι το Πεκίνο θα λάβει «αποφασιστικά και δυναμικά» μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, μετά την έναρξη ισχύος των καθαρών συνολικών δασμών ύψους 104% στις κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει «την αλαζονική συμπεριφορά και το bullying».

«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να επιδείξουν στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν σε τακτική ενημέρωση Τύπου.

Επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη, ο Λιν είπε ότι «αν οι ΗΠΑ επιμένουν να διεξάγουν έναν δασμολογικό και εμπορικό πόλεμο, η Κίνα “σίγουρα θα πολεμήσει μέχρι τέλους”».

Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωνε ότι έχει «ισχυρή βούληση» να ανταπαντήσει στον εμπορικό πόλεμο της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικό τρόπο αντίμετρα και θα πολεμήσει μέχρι τέλους εάν οι ΗΠΑ επιμένουν να συνεχίσουν την κλιμάκωσή (τους) των περιοριστικών οικονομικών και εμπορικών μέτρων», δήλωσε το υπουργείο σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωση. «Η Κίνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ να πληγούν ή να αφαιρεθούν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού λαού».

Προσφυγή της Κίνας στον ΠΟΕ κατά των δασμών από τις ΗΠΑ

Παράλληλα η Κίνα κατέθεσε σήμερα νέα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των επιπλέον αμερικανικών δασμών, ανακοίνωσε η κινεζική αποστολή στον ΠΟΕ.

«Η Κίνα κατέθεσε σήμερα νέα προσφυγή στον ΠΟΕ κατά των πρόσθετων δασμών 50% των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η κινεζική αποστολή τόνισε στον ΠΟΕ ότι οι αμερικανικοί δασμοί απειλούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο.

Δασμοί Τραμπ: Η πρώτη αντίδραση της Ουάσινγκτον στους πρόσθετους δασμούς της Κίνας

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ κάλεσε το Πεκίνο να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον

ΕΕ: Ψηφίστηκαν τα αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ – Σε ισχύ από τις 15 Απριλίου

Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές – Τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε δίκαιες διαπραγματεύσεις

ΕΕ: Ψηφίστηκαν τα αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ - Σε ισχύ από τις 15 Απριλίου
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ψήφισαν σήμερα υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση εμπορικών αντίμετρων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, η επιβολή δασμών αφορά σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 22,1 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία εισαγωγών του 2024, όπως καπνικά, μοτοσικλέτες, πουλερικά, χάλυβας και αλουμίνιο. Το αμερικανικό ουίσκι αφαιρέθηκε από τον σχετικό κατάλογο, αφού ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 200% στα αλκοολούχα προϊόντα από την Ε.Ε.

Η πρόταση της Επιτροπής έγινε ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ τον Μάρτιο να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ.

Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, προκαλώντας οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία. Η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την προτίμησή της να βρει αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τα οποία θα ήταν ισορροπημένα και αμοιβαία επωφελή.

Η σημερινή ψηφοφορία έγκρισης από τα κράτη μέλη σημαίνει ότι –μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της Επιτροπής και τη δημοσίευση της εκτελεστικής πράξης– θα τεθούν σε ισχύ τα αντίμετρα. Οι δασμοί θα αρχίσουν να εισπράττονται από τις 15 Απριλίου.

Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις.

Η Κομισιόν είχε συντάξει από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας την προτεινόμενη λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία  επιβλήθηκαν ανταποδοτικοί δασμοί, αλλά οι Βρυξέλλες επέλεξαν να αναθεωρήσουν την εν λόγω λίστα δύο φορές, για να ικανοποιήσουν την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία, καθώς τα συγκεκριμένα κράτη – μέλη της ΕΕ, ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να εξαιρεθούν από τα ευρωπαϊκά αντίποινα τα αμερικανικά αλκοολούχα ποτά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαν να πληγούν σημαντικά οι δικές τους εξαγωγές σε οίνο και ουίσκι.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr την περασμένη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταρτίσει έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβάλλονταν δασμοί, ο οποίος περιελάμβανε προϊόντα συμβολικής σημασίας για τις ΗΠΑ και περισσότερο επικεντρωμένα στις λεγόμενες red states. Πολιτείες δηλαδή που εξέλεξαν το ρεπουμπλικανικό κόμμα,  όπως η Λουιζιάνα, κορυφαίος παραγωγός σόγιας, καθώς και το Κάνσας και την Νεμπράσκα, πολιτείες που παράγουν σημαντικές ποσότητες βόειου κρέατος και πουλερικών.

Υπενθυμίζεται, ότι η εμπορική πολιτική της ΕΕ είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι των κρατών – μελών και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν χρειάζεται ομοφωνία των 27 για να επιβάλει δασμούς σε αγαθά τρίτων χωρών. Αρκεί η ειδική πλειοψηφία για να περάσει η πρόταση της Κομισιόν, κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι εάν το 55% των κρατών μελών της ΕΕ ψηφίζει υπέρ (σ.σ. 15 στα 27 κράτη – μέλη) και παράλληλα η πρόταση υποστηριχθεί από τα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε., οι δασμοί που προτείνει η Κομισιόν θα εγκριθούν . Εάν η ειδική πλειοψηφία καταψηφίσει την προτεινόμενη πράξη, η Επιτροπή δεν μπορεί να την εγκρίνει. Εάν δεν υπάρχει ειδική πλειοψηφία είτε υπέρ είτε κατά της προτεινόμενης πράξης, η Επιτροπή μπορεί είτε να την εγκρίνει είτε να υποβάλει νέα, τροποποιημένη έκδοση.

Στην εν λόγω επιτροπή (Trade Barriers Committee) η οποία συνεδριάζει σπανίως, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 27 εθνικών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά προεδρεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, από πηγές των Βρυξελλών οι οποίες επέλεξαν την ανωνυμία ακριβώς για να μιλήσουν ελεύθερα «σε κανονικές περιόδους, αυτές οι επιτροπές σπανίως συνέρχονται. Ωστόσο η κατάσταση στις ΗΠΑ επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη αναθεώρησης των κανονισμών του παγκόσμιου εμπορίου».

Ειδήσεις σήμερα:

Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρή απάντηση Πεκίνου σε Τραμπ μετά τους δασμούς 104%: «Λάθος πάνω σε λάθος» η αμερικανική εμπορική πολιτική, θα απαντήσουμε δυναμικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ