«Λιγότερα ΑΤΜ»: Ποιές χώρες είναι πιο κοντά στην αχρήματη κοινωνία; Η ελληνική έκπληξη

0
3761

«Λιγότερα ΑΤΜ»: Ποιές χώρες είναι πιο κοντά στην αχρήματη κοινωνία; Η ελληνική έκπληξη

Οι «πρωταθλητές» και οι… ουραγοί.

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα εκπόνησε ο Finansplassen, ένας νορβηγικός ιστότοπος οικονομικών πληροφοριών, συγκεντρώνοντας στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Eurostat και άλλους οικονομικούς φορείς.

Τα αποτελέσματά της απαντούν στο κατά πόσο το κάθε ευρωπαϊκό κράτος είναι πιο κοντά στο να γίνει αχρήματη κοινωνία.

Μία κοινωνία δηλαδή που τα μετρητά θα καταστούν επί της ουσίας άχρηστα και όλες οι συναλλαγές θα βασίζονται σε ηλεκτρονικά συστήματα.

«Πρωταθλητές» είναι κράτη, που παραδοσιακά θεωρούνται «πρωτοπόροι» στην μείωση της κυκλοφορίας των μετρητών, όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία, με όλο και λιγότερα μηχανήματα ΑΤΜ και αυξητικό αριθμό POS.

Θυμίζουμε όμως πως κυβερνήσεις και Υπηρεσίες των Σκανδιναβικών κρατών, υπό τον φόβο μεγάλων καταστροφών, έχουν αρχίσει να… ξανασκέφτονται την ολική αποστροφή των μετρητών λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, αν και μάλλον πολύ καθυστερημένα.

Σε σύνολο 45 κρατών, η Ελλάδα τερματίζει περίπου στη μέση, δηλαδή στην 21η θέση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στη χώρα μας λειτουργούν περί τα 64 ATM και 2.369 POS ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το 52% των πολιτών χρησιμοποιεί internet banking.

Η… έκπληξη μας έρχεται από την Κύπρο, η οποία τερμάτισε μέσα στη δεκάδα και πιο συγκεκριμένα στην 9η θέση, συναγωνίζοντας κράτη όπως η Σουηδία και η Ελβετία.

Στη μεγαλόνησο τα ΑΤΜ είναι δραματικά λιγότερα (πάντα σε σχέση με τον πληθυσμό της) σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ το 70% του πληθυσμού χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαδικτυακού banking.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Γερμανία τερμάτισε 3 θέσεις πριν το τέλος, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά την συντριπτική προτίμηση των κατοίκων της στο φυσικό χρήμα.

Η κατάργηση τραπεζών και ΑΤΜ στρώνει τον δρόμο για την κατάργηση των μετρητών.

Σύμφωνα με το Euronews οι σκανδιναβικές χώρες πρωτοπορούν στην υιοθέτηση ενός μέλλοντος χωρίς συναλλαγές με μετρητά, ενώ χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία και η Γερμανία υστερούν.

Οι σκανδιναβικές χώρες της Ευρώπης πάνε πολύ πιο γρήγορα προς ένα μέλλον όπου τα μετρητά δε θα χρησιμοποιούνται πλέον στις συναλλαγές από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Ένας νορβηγικός ιστότοπος οικονομικών πληροφοριών, συγκέντρωσε στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη Eurostat και άλλες τράπεζες δεδομένων που είναι διαθέσιμες στο κοινό για να εξετάσει πόσο προσαρμοσμένη ήταν κάθε ευρωπαϊκή χώρα στο να αφήσει τους ανθρώπους να πληρώνουν χωρίς μετρητά.

Αξιολόγησαν τον αριθμό των διαθέσιμων ΑΤΜ και τερματικών πληρωμών ανά 100.000 κατοίκους, το όριο που μπορούσαν να ξοδέψουν οι κάτοχοι καρτών κατά τις ανέπαφες αγορές και τον αριθμό των ατόμων που κάνουν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.
Λιγότερα ΑΤΜ σημαίνει ότι στην χώρα υπάρχουν λιγότερα μετρητά και ένας μεγαλύτερος αριθμός τερματικών πληρωμών σημαίνει ότι υπάρχει “μεγαλύτερη υποδομή” για ηλεκτρονικές μεταφορές.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η Νορβηγία είναι η πιο προετοιμασμένη για ένα μέλλον χωρίς μετρητά: έχει έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς ΑΤΜ και περίπου το 96% του πληθυσμού κάνει ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με την ανάλυση. Η Φινλανδία και η Δανία έρχονται δεύτερες και τρίτες στην ανάλυση, επειδή διαθέτουν περισσότερα ΑΤΜ από τη Νορβηγία και ελαφρώς λιγότερα τερματικά πληρωμών, αλλά περίπου το ίδιο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική.
Οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Ελβετία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της ανάλυσης.

Και στην Ελλάδα προτιμούν το πλαστικό χρήμα

Έτερη πανευρωπαϊκή έρευνα, αποκαλύπτει ότι και στην Ελλάδα οι πολίτες προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αντί των μετρητών.

Το 91% των Ελλήνων καταναλωτών χρησιμοποίησε κάρτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών έναντι ποσοστού 86% που επέλεξε τα μετρητά. Επίσης, το 67% των Ελλήνων καταναλωτών προτιμά να πληρώνει με κάρτα σε ένα εμπορικό κατάστημα, ακόμα και αν έχει επίσης τη δυνατότητα να πληρώσει με μετρητά.

Το 38% των Ελλήνων καταναλωτών θα προτιμούσε επίσης να χρησιμοποιεί μετρητά (προπληρωμή ή πληρωμή κατά την παράδοση) και το 23% προπληρωμένες κάρτες/ κουπόνια για τις ηλεκτρονικές αγορές του (ποσοστά κατά 16% και 14% υψηλότερα, αντίστοιχα, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Συνολικά, το 68% των Ελλήνων καταναλωτών εμπιστεύεται τις κάρτες περισσότερο από άλλες μεθόδους πληρωμών. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 77% για τους Έλληνες καταναλωτές που ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού. Όταν διενεργεί ψηφιακές πληρωμές σε φυσικό σημείο πώλησης, το 66% των καταναλωτών δηλώνει ότι προτιμά τις συναλλαγές με φυσική παρουσία κάρτας, ενώ το 29% προτιμά τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Το 50% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρεί ότι η απάτη αποτελεί βασικό παράγοντα ανησυχίας στις περιπτώσεις τραπεζικής μεταφοράς χρημάτων σε πραγματικό χρόνο/άμεσων πληρωμών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ