Σε ασφυξία οι πάροχοι ενέργειας – Ληξιπρόθεσμα το 50% των τιμολογίων, 4πλάσιοι οι διακανονισμοί

0
958

Εκτόξευση για τους διακανονισμούς, σε συνθήκες αναβρασμού η αγορά ένα μήνα πριν την εφαρμογή του πλαφόν στην χονδρεμπορική – Τι αναφέρουν στελέχη της αγοράς

Σε κατάσταση πολιορκίας και πλήρους ανασχεδιασμού βρίσκεται ο τομέας της προμήθειας ηλεκτρισμού από τις πιέσεις ρευστότητας που προκαλεί η ακρίβεια αλλά και από την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει ο τρόπος κατανομής των υπερκερδών.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται τετραπλασιασμός των διακανονισμών καθώς οι καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1,5 έως 2,5 μήνες» αναφέρει ανώτατο στέλεχος καθετοποιημένου ομίλου.

Όπως σημειώνει, τα ποσοστά των καταναλωτών που ζητούν διακανονισμό αυξάνονται κατά περίπου 15% ανά μήνα.

Υπολογίζεται ότι το 50% των τιμολογίων ρεύματος είναι ληξιπρόθεσμα (από μία μέρα και πάνω) με το 10% αυτών να βρίσκονται σε διακανονισμό.

«Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, το ύψος  του συνόλου των τιμολογίων σε διακανονισμό ήταν για την εταιρεία μας στα 3 εκατ. ευρώ και πλέον έχει εκτιναχθεί στα 20 εκατ. ευρώ» προσθέτει διευθύνων σύμβουλος εξίσου μεγάλου ομίλου.

Η πίεση αυτή εκτιμάται ότι θα ενταθεί από τον Ιούλιο όταν θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπει την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία.

Οι πάροχοι ενέργειας, υποστηρίζουν ότι η απόφαση να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης με την φορολόγηση των υπερκερδών να γίνεται στην «πηγή», τους αφαιρεί την ρευστότητα που χρησιμοποιούσαν για την χάραξη της εμπορικής τους πολιτική και αναμένουν την τελική ρύθμιση αλλά και τα όρια που θα μπουν ανά τεχνολογία για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.

Εν αναμονή τελούν και για την στάση που θα κρατήσει η πολιτεία στην ρήτρα αναπροσαρμογής, για την οποία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δηλώσει ότι με νομοθετική ρύθμιση θα καταργήσει. Αν εφαρμοστεί αυτή η πολιτική θα πρέπει να επανασχεδιαστούν τα τιμολόγια και να επανασχεδιαστούν οι ταρίφες στα σταθερά αλλά και οι εκπτώσεις.

Στα οικονομικά αποτελέσματα του α΄τριμήνου της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν προχθές, η εταιρεία αναφέρει πρόβλεψη για επισφαλείς πελάτες ύψους σχεδόν 46 εκ. ευρώ έναντι μόλις 2,1 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι η κρίση ρευστότητας θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί όταν θα χαθούν τα υπερπλεονάσματα της παραγωγής για να μεταφερθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών.

Οι πάροχοι ενέργειας εκτιμούν ότι η συνέχιση των υψηλών τιμών και τους επόμενους μήνες, θα αναθεωρήσει τα σχέδια όχι μόνο των μικρών παικτών του κλάδου αλλά και των μεγάλων σε μια περίοδο που τα όρια χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί.

Λόγω της ασφυξίας της αγοράς οι εταιρείες προμήθειας έχουν καταφύγει σε ανορθόδοξες πρακτικές τους τελευταίους μήνες, είτε καταργώντας απροειδοποίητα τα σταθερά τιμολόγια, είτε παρακρατώντας δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και ακίνητης περιουσίας. Δεκάδες δήμοι σε όλη την χώρα ζητούν πλέον με εξώδικα την είσπραξη αυτών των τελών ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετές περιπτώσεις εταιρειών που δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από τις αρχές Απριλίου, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει από τους κανόνες της αγοράς, είτε επίσης παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι προμηθευτές.

πηγή: newmoney.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ