«Ορόσημο» για τράπεζες και αγορά ο πλειστηριασμός Lakitira

1
646

της Νένας Μαλλιάρα

Ισχυρά σήματα σε δύο κατευθύνσεις, εκπέμπει ο χθεσινός πλειστηριασμός των ξενοδοχείων Lakitira στην Κω, στον οποίο πλειοδότησε ο ξενοδοχειακός όμιλος Atlantica Hotels του Κύπριου επιχειρηματία Ν. Νικολαΐδη.

Ο όμιλος που κατέβηκε στον πλειστηριασμό  μαζί με την TUI, προσέφερε τίμημα 62,9 εκατ. ευρώ για τις τρεις μονάδες που ανήκουν στο συγκρότημα Lakitira, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία με ειδικό διαχειριστή την Delloite που διενήργησε και τον διαγωνισμό πώλησης.

Πέρα από το σημαντικό γεγονός ότι το ξενοδοχειακό συγκρότημα που απασχολεί 600 εργαζόμενους διασώζεται και δεν χάνει τη σεζόν, η χθεσινή εξέλιξη του πλειστηριασμού Lakitira σηματοδοτεί τα εξής σημαντικά για το μέλλον:

1) Καταδεικνύει ότι τα ελληνικά assets και τα ενέχυρα των τραπεζών έχουν αξία και αναμένεται να συγκεντρώσουν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και ανάλογες τιμές.

Στην περίπτωση Lakitira, η πιστώτρια τράπεζα πούλησε τις εξασφαλίσεις της, με premium της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, καθώς συνολικά υποβλήθηκαν επτά προσφορές. Όπως έγραψε το Capital.gr, στην τελική ευθεία με τον όμιλο Atlantica που πλειοδότησε με 62.901.000 ευρώ, βρέθηκαν οι: οικογένεια Χατζηλαζάρου των H Hotels με προσφορά 51.650.000 ευρώ, όμιλος Deli Touristic με προσφορά 52.000.000 ευρώ, όμιλος ATRIUM Hotels με προσφορά 52.170.000 ευρώ), Thomas Cook με προσφορά 51.300.000 ευρώ,  Bodbel ΦΑΣΟΥΛΗΣ με προσφορά 51.500.000 ευρώ και η πιστώτρια τράπεζα Eurobank με προσφορά 39.500.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα χρέη της Lakitira της οικογένειας Ανδριόπουλου προς τη Eurobank ανέρχονταν σε 47,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και μικρότερα χρέη προς προμηθευτές. Η τιμή πρώτης εκκίνησης για τον πλειστηριασμό καθορίστηκε από την εμπορική αξία των ακινήτων, όπως εκτιμήθηκε πριν από τη διαδικασία.

Επ΄αυτής, η Eurobank πέτυχε να εισπράξει premium 10 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η Τράπεζα θα πάρει πίσω ακόμη και μη λογιστικοποιημένους τόκους, αφού με βάση τα νέα ισχύοντα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την ικανοποίηση των πιστωτών, πέραν του 65% στο οποίο ικανοποιείται κατ΄ ελάχιστον ως πιστώτρια τράπεζα, έχει λαμβάνειν και από το ποσοστό των υπολοίπων τη τάξει πιστωτών (25% προνόμια Δημόσιο, εργαζόμενοι και 10% λοιποί πιστωτές), εφόσον αυτά δεν εξαντλούνται.

Εν προκειμένω, η Eurobank καταλήγει να ικανοποιηθεί από το προϊόν του εκπλειστηριάσματος σε ποσοστό 75% αντί του καταρχήν 65%, αποτυπώνοντας στην πράξη τις πολύ σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πτώχευση επιχειρήσεων, με τις οποίες θωρακίζονται οι τράπεζες για την ανάκτηση ενεχύρων τους.

Επίσης, βάζει σαφή διαχωριστική γραμμή στο τι συνέβαινε μέχρι τώρα με τις ανείσπρακτες οφειλές από δάνεια επιχειρηματιών και σηματοδοτεί τη στροφή των τραπεζών από τη χαλαρή ή απρόθυμη στάση, στην ενεργητική διεκδίκηση των οφειλομένων. Η αλλαγή τακτικής των τραπεζών στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι «το πάρτι τελειώνει για πολλούς».

Η περίπτωση Lakitira είναι ενδεικτική για το πώς μπορεί να παρακωλυθεί επί σειρά ετών η είσπραξη των δόσεων ενός δανείου και για το πώς κατέληξε να διογκωθεί αλματωδώς τα τελευταία χρόνια το ύψος των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες. Προφανώς επειδή πέρα από την κρίση, κάποιοι επιχειρηματίες ή ιδιώτες υιοθέτησαν την τακτική του «δεν πληρώνω», έστω και αν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Η τακτική αυτή ήταν εκτεταμένη στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος αν και δεν δέχτηκε επιπτώσεις από την κρίση, αντιθέτως είχε έσοδα και κέρδη από την αύξηση της τουριστικής κίνησης, εντούτοις σημείωνε τα υψηλότερα ποσοστά επισφαλειών, κρύβοντας στις τάξεις του πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Για τη Eurobank, η περίπτωση Lakitira ήταν ανοιχτή από το 2012 και είχαν μεσολαβήσει 2 – 3 δικαστικοί αγώνες πριν από τη χθεσινή κατάληξη. Η οικογένεια Ανδριόπουλου είχε μεταχειριστεί κάθε τρόπο και παράθυρο του δικαστικού συστήματος, ασκώντας ανακοπή έως και την ημέρα του πλειστηριασμού, προκειμένου να διατηρήσει προς όφελός της μία μη βιώσιμη κατάσταση που απέβαινε εις βάρος της τράπεζας, αλλά και του ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο.

Πηγή: capital.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ακόμη μου χρωστά ένσημα από το 2001 ο κος Lakitira.
    Τότε, το 2001, μιλάμε για πληρότητες σχεδόν 100% με τους Άγγλους της Mark Waren Πάσχα με Σεπτέμβρη.
    Και για την Ιστορία, με προσωπικό εργαζόμενων από την Πολωνία (νέο φρούτο τζάμπα εργασίας), που έτρεχα τα ξημερώματα να τους μαζεύω από τα μπαράκια στην Καρδάμαινα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ