Άλλη μια σπουδαία βράβευση για τον διακεκριμένο Κώο επιστήμονα Δρ. Θεοδόση Χατζηστέργο με το Alexander Chizhevsky Medal!

1
16835

Ένας Κώος (άριστος επιστήμονας και εξαιρετικός άνθρωπος) ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, ο Θεοδόσης Χατζηστέργος του Εμμανουήλ και της Άννας από το Ασφενδιού της Κω, χτες βραβεύθηκε με το Alexander Chizhevsky Medal από τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο διαστημικού καιρού και διαστημικού κλίματος (europpean space weather and space climate association – eSWAN).

Το βραβείο απονέμεται ως αναγνώριση των επιτευγμάτων επιστημόνων που πήραν το διδακτορικό τους μέσα στα προηγούμενα 8 χρόνια.
Η τελετή έγινε την Δευτέρα 4/11/2024 στο πλαίσιο του συνεδρίου ευρωπαϊκής εβδομάδας διαστημικού καιρού που διεξάγεται στην Coimbra της Πορτογαλίας.

Πολλά συγχαρητήρια στον εκλεκτό φίλο και συντοπίτη μας διακεκριμένο επιστήμονα, Θεοδόση Χατζηστέργο!!!

Η βράβευσή του ξεκινάει στο 24:40

Ο Δρ. Θεοδόσιος Χατζηστέργος του Εμμανουήλ, από το Ασφενδιού της Κω, ολοκλήρωσε το πτυχίο του στη Φυσική με ειδίκευση στην Αστροφυσική από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η προπτυχιακή του διατριβή επικεντρώθηκε στη μελέτη της ατμόσφαιρας του δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη διαστημική αποστολή Cassini-Huygens.

Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, στην Αγγλία. Η μεταπτυχιακή του διατριβή, με τίτλο «Satellite Perturbations on Planetary Rings», διερεύνησε τις επιπτώσεις αλληλεπιδράσης δορυφόρων στον δακτύλιο F του Κρόνου και την πιθανότητα να οδηγήσουν στο σχηματισμό νέων δορυφόρων.

Το 2017, ο Δρ. Χατζηστέργος απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος και το Πανεπιστήμιο Georg August του Γκέτινγκεν της Γερμανίας. Η διδακτορική του έρευνα, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Sami K. Solanki και της Dr. Natalie A. Krivova, επικεντρώθηκε στην ανάλυση ιστορικών ηλιακών παρατηρήσεων και στις μακροπρόθεσμες μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας και δραστηριότητας.

Ο Δρ. Χατζηστέργος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα της ηλιακής φυσικής στο Ινστιτούτο Max Planck για την έρευνα του ηλιακού συστήματος, ενώ προηγουμένως τέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητής και στο αστεροσκοπείο της Ρώμης του εθνικού ινστιτούτου αστροφυσικής της Ιταλίας (INAF).

Ο Δρ Χατζηστέργος ενδιαφέρεται έντονα για την ηλιακή φυσική, ιδίως για την κατανόηση των μεταβολών της ηλιακής ακτινοβολίας και των επιπτώσεών τους στο κλίμα της Γης. Η έρευνά του έχει περιστραφεί γύρω από την ανάλυση ιστορικών ηλιακών παρατηρήσεων, τη μελέτη διαστημικών καιρικών φαινομένων, την ανακατασκευή της ηλιακής ακτινοβολίας και τη μελέτη των μακροπρόθεσμων μεταβολών της ηλιακής δραστηριότητας.

Το 2022 του απονεμήθηκε το βραβείο διακεκριμένου νέου επιστήμονα από την Επιστημονική Επιτροπή Ηλιακής-Γήινης Φυσικής (SCOSTEP) https://scostep.org/awards/ που απονέμεται κάθε 2 χρόνια, ενώ η διδακτορική διατριβή του επιλέχθηκε από την Γερμανική Φυσική Εταιρεία (DPG) ως μία από τις 4 καλύτερες διδακτορικές διατριβές σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη φυσική για εκείνη τη χρονιά.

Ο Δρ. Χατζηστέργος έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 20 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά μετά από peer review, συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων δημοσιεύσεων στα περιοδικά Astrophysical journal, Solar Physics, Astronomy & Astrophysics, Journal of space weather and space climate και Frontiers in Astronomy and Space Sciences. Ενώ ενεργεί επίσης συχνά ως κριτής για άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Εκτός από τις δημοσιεύσεις του, ο Δρ Χατζηστέργος έχει παρουσιάσει τα ερευνητικά του πορίσματα σε διάφορα συνέδρια και ημερίδες. Έχει πραγματοποιήσει προσκεκλημένες ομιλίες σε εκδηλώσεις κύρους, όπως το Space climate symposium (συμπόσιο για το διαστημικό κλίμα), Sun-climate sysmposium (το συμπόσιο για τον ήλιο-κλίμα Γης), τη συνάντηση της Γερμανικής Εταιρείας Φυσικής (DPG).

Ο Δρ. Χατζηστέργος έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς συνεργασίες.

Αυτό περιλαμβάνει επιστημονικές ομάδες από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης (ISSI) και συνεργασίες με το αστεροσκοπείο INAF της Ρώμης, το αστεροσκοπείο Meudon, το πανεπιστήμιο Oulu, το αστεροσκοπείο Coimbra, το αστεροσκοπείο Kodaikanal μεταξύ πολλών άλλων.

Ενώ είναι επίσης ο επικεφαλής ερευνητής μιας επιστημονικής θεματικής ομάδας για την αξιοποίηση δεδομένων από τη νέα δορυφορική αποστολή Aditya-L1 SUIT.

Έχει συμμετάσχει σε δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού για θέματα επιστήμης, όπως η Nacht des Wissens (νύχτα της επιστήμης) στο Γκέτινγκεν και η Notte Europea dei Ricercatori (νύχτα των Ευρωπαίων ερευνητών) στη Ρώμη.

Έχει συνεισφέρει ένα σύντομο εκλαϊκευμένο κείμενο για το βιβλίο «The science of Europpean solar telescope» https://est-east.eu/the-science-of-est

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συγχαρητήρια!! λαμπρός νέος! ευτυχώς υπάρχουν και αυτά τα παιδιά, να μας κάνουν να νιώσουμε λίγη περηφάνια! να τον χαίρετε η οικογένειά του! Άξιος!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ