Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός εσπερινός στον ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης στην πόλη της Κω

0
113

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (ή «Εννιάμερα της Παναγίας», εννιά ημέρες μετά την εορτή της Κοιμήσεως) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας (Παναγίτσας) Φανερωμένης στην  πόλη της Κω.

Ο Εσπερινός ήταν πολυιερατικός με τον Γενικό Αρχιερατικό της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Ιερατικώς Προϊστάμενο του ιερού ναού και τους ιερείς της πόλης της Κω

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών με τον καθηγητή-Πρωτοψάλτη και Πρόεδρο των Ιεροψαλτών Κω Γιώργο Σακέλλη, τον Γιάννη Πεταλά, τον Γιώργο Ελένη, τον Τρύφωνα Γεωργίου, τον Γιώργο Σανιδά, τον Φίλιππο Σαρρή κ.α.

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών, προσέρχονταν από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στη Χάρη Της.

Η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κάθε εορτή στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας ενός προσώπου ή ενός γεγονότος έχει τρία στάδια, τα προεόρτια, την κυρίως εορτή και τα μεθεόρτια (δηλαδή τον απόηχό της). Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου.

Ο λαός μέσα από την λαϊκή του ευσέβεια δίνει άλλο τόνο στη εορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους. Ασφαλώς, από θεολογικής και λειτουργικής απόψεως, δεν πρόκειται για εννεαήμερο μνημόσυνο για την Παναγία, αφού η Θεοτόκος ως μητέρα του Χριστού «μετέστη προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής» και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και, συνεπώς, δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

«Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την μετά πάροδο οκτώ συνήθως ημερών επανάληψη της εορτής ώστε με αυτόν τον τρόπο η διάρκειά της εορτής παρατείνεται μεθεορτίως μέχρις την ημέρα της αποδόσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο εορτασμός δεν είναι στιγμιαίος.

Πηγη: https://www.kostv.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ