Ο λαμπρός εορτασμός του καθεδρικού ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής Κω

0
4345

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του καθεδρικού ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής Κω.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος τέλεσε και την Θεία λειτουργία πλαισιωμένος από τον γενικό Αρχιερατικό και Ιερατικό Προϊστάμενο του ΙΝ Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τους Αρχιμανδρίτες π. Ιωακείμ Οικονομίκο, Ιεροκήρυκα της ιεράς Μητροπόλεως  (ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο) και π. Νεκτάριο Χάσικο και και τους ιερείς: π. Περικλή Κιάρη, π. Κωνσταντίνο Καματερό, π. Αναστάσιο Τσουκνιά, π. Κωνσταντίνο Θέο.

Τους ύμνους απέδωσαν στον δεξιό χορό:  ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ Ηλίας Καματερόςμ ο Δημήτρης Τανάγρας,  Βασίλης Παπαδόπουλος και Γιάννης Κιάρης.

Και στον αριστερό χορό οι: Δημήτρης Διακονικολής, Νίκος Παπαθωμάς, Μιχάλης Χατζηνικήτας, Παναγιώτης Βασιλείου και Γιώργος Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο πρ. Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ιατρός από την Ελβετία Δημήτρης Τσελεπής, ο Διοικητής του 5ου ΣΑ Κω Απόστολος Δουλάμης, ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Γιάννης Ρώτας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιών Πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας και πολλοί προσκυνητές.

 

Σύμφωνα με το ιστορικό του ιερού ναού την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι ενορίες στην πόλη της Κω ήταν διάσπαρτες και μικρές. Εδώ, στο λόφο της Άσπας, υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που ανήκε στην οικογένεια του π. Κωνσταντίνου. Γύρω γύρω ήταν περβόλια με μια ανεμοαντλία που σώζεται ακόμα λίγα μέτρα πιο πέρα. Η πρεσβυτέρα του π. Κωνσταντίνου στη μνήμη της κόρης της Αικατερίνης, χάρισε στην ιερά Μητρόπολη αυτό το εκκλησάκι με το κτήμα, μαζί με ένα πύργο στον πλατύ ποταμό για να μένει ο εκάστοτε Μητροπολίτης και ένα περιβόλι για να διατίθενται τα έσοδα από την εκμετάλλευσή του στους φτωχούς. Αυτά πωλήθηκαν την περίοδο της Ιταλοκρατίας με κανονικές διαδικασίες από τον Αρχιμανδρίτη Φιλήμονα. Ο νέος ναός άρχισε να κτίζεται με τη βοήθεια των Κώων της Αμερικής το 1932 και άντεξε το σεισμό του ’33. Ο κυρός Εμμανουήλ τον καθαγίασε το 1951.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ