Συνέντευξη Τύπου – Ερευνητικό έργο KOS – ARGO ID σε συνεργασία με Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ»

5
5356

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς,

η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οινοτουρισμού Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, και

ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κω Ηλίας Παπαποστόλου,

η Εντεταλμένη Δημοτική σύμβουλος Σέβη Βλάχου και σε διαδικτυακή σύνδεση από Θεσσαλονίκη η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ Δήμητρα, κ. Τσάμπαλλα (με καταγωγή από Κω).

παρουσιάζουν σε συνέντευξη τύπου

το ερευνητικό έργο KOS – AGRO_ID που χρηματοδοτεί ο Δήμος Κω

και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ»

για την ανάδειξη της μοναδικότητας των αγροτικών προϊόντων της Κω.

 

Το ερευνητικό έργο KOS – AGRO_ID χρηματοδοτεί ο Δήμος Κω

για την ανάδειξη της μοναδικότητας των αγροτικών προϊόντων του νησιού

 

Με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση των ξεχωριστών αγροτικών προϊόντων της Κω, αλλά και την διερεύνηση των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα του νησιού, ξεκίνησε επίσημα το ερευνητικό έργο «Ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα και της ταυτότητας των αγροτικών προϊόντων της Κωακής γης» (KOS – AGRO_ID).

Το έργο έχει διάρκεια 16 μηνών και υλοποιείται με χρηματοδότηση από τον Δήμο Κω, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», που συμμετέχει ως ερευνητικός εταίρος.

Κύριος στόχος του έργου είναι η διαφοροποίηση και ανάδειξη των τοπικών, ιδιαίτερων αγροτικών προϊόντων όπως π.χ. το καρπούζι της Κω, αξιοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής μέσω της επιστημονικής τεκμηρίωσης, της καινοτομίας και της σύνδεσης με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, στόχος είναι η ενημέρωση και κατάρτιση των νέων αγροτών του νησιού και του ευρύτερου κοινού μέσω σεμιναρίων που θα διοργανωθούν.

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει:

  • Ταυτοποίηση καιαξιολόγηση της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων
  • Ανάδειξη τωνπροϊόντων ως πρώτες ύλες για νέα τοπικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • Μελέτη γιαεφαρμογή καινοτόμων καλλιεργητικών συστημάτων, με έμφαση στη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στη γεωργία και την βέλτιστη χρήση πόρων και εισροών
  • Προστασία καιδιατήρηση των φυτογενετικών πόρων του νησιού ως πολύτιμη παρακαταθήκη

 

Η Κως διαθέτει μοναδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και αγροτική ιστορία που καθιστούν τα αγροτικά της προϊόντα ιδιαίτερα και ικανά να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Μέσω του KOS – AGRO_ID, επιχειρείται η ενίσχυση της τοπικής αγροτικής ταυτότητας, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η συμβολή σε ένα βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό αγροδιατροφικό μοντέλο για την Κω.

Το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο για την ανάδειξη και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας, συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική ανάπτυξη και ευημερία.

Παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο προσέγγισης για την ανάδειξη της αγροτικής ταυτότητας των νησιών, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, να συμβάλει στην περιβαλλοντική προστασία και να δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες για τους ανθρώπους του τόπου.

  1. Κοινωνικά οφέλη
  • Ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και ενίσχυση της βιωσιμότηταςμέσα από την αξιοποίηση του αγροτικού πλούτου του νησιού.
  • Ενημέρωση και κατάρτιση των τοπικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, μέσω εξειδικευμένων ομιλιών και σεμιναρίων. Οι δράσεις αυτές θα ενημερώσουν τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες για τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στον τομέα της γεωργίας, ενισχύοντας τις γνώσεις τους.
  1. Περιβαλλοντικά οφέλη
  • Προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας, μέσα από την τεκμηρίωση και διατήρηση της μοναδικής γενετικής ταυτότηταςτων τοπικών ποικιλιών και φυτογενετικών πόρων.
  • Προώθηση βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών σενέα συστήματα καλλιέργειας, με στόχο την εξοικονόμηση φυσικών πόρων όπως το νερό και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργική παραγωγή.
  • Διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντοςκαι ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής γεωργίας απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις.
  1. Οικονομικά οφέλη
  • Ανάδειξη και ισχυροποίηση του τοπικού «brand name», με στόχο την καλύτερη προώθηση των προϊόντων της Κω στην αγορά.
  • Ενίσχυση της «πράσινης» ανάπτυξηςκαι εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα της Κω, που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει συρρίκνωση.
  • Δημιουργία προοπτικών για νέα καινοτόμα προϊόνταμε βάση την τοπική αγροδιατροφική ταυτότητα, ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τουριστών, καταναλωτών και επενδυτών.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Επιστημονική Υπεύθυνη – Κύρια Ερευνήτρια ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δρ Αφροδίτη Τσάμπαλλα  atsampalla@elgo.gr / ipgrb.gr  και www.elgo.gr

 

Φωτογραφίες

Εικόνα 1. Ανάπτυξη φυτών σε θάλαμο πλήρως ελεγχόμενων συνθηκών και ρύθμιση φωτός με λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση ενέργειας (Πηγή: SASRER Lab/ΕΛΓΟ-Δήμητρα)

Εικόνα 2. Το εργαστήριο Γονιδιωματικής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης (Πηγή: ΙΓΒΦΠ/ΕΛΓΟ-Δήμητρα).

 

Γραφείο Τύπου

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φανταστείτε,τα χρήματα να μην έφευγαν για να αποδείξουμε ότι έχουμε καλό καρπούζι και ντομάτα και κόκκινο τυράκι!
    Φανταστείτε να μην ταξίδευε business class ο κ.Δήμαρχος για τις τουριστικές εκθεσεις.Πόσα χρήματα θα σώζονταν για επένδυση στο νησί!

  2. Διαβάζεις το λεξιλόγιο και μένεις…άναυδος.
    Λες, τι να πω εγώ σ’
    αυτά τα υψηλού επιπέδου?
    Μόνο μια σοφή παροιμια:Όλα τα’ χε η Μαριωρή!
    Φτιάξτε το νησάκι! Είστε επικίνδυνοι!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ