Πλεύση, Λύση, Νίκη, Κασσελάκης υπέγραψαν την πρόταση Καρυστιανού
Με 32 υπογραφές κατατέθηκε η πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής της Μαρίας Καρυστιανού – Περιλαμβάνει την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» για Μητσοτάκη και άλλα 10 πολιτικά πρόσωπα – Φιάσκο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συζητηθεί η πρότασή του
Τα κοινοβουλευτικά δεδομένα αλλάζει η προτροπή της Μαρίας Καρυστιανού προς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να αποσύρουν τις προτάσεις σύστασης προανακριτικής επιτροπής που έχουν καταθέσει και να συνυπογράψουν το δικό της κείμενο. Το βαρύτατο κατηγορητήριο της προέδρου του Συλλόγου των Τεμπών που ζητά ποινές ακόμα και για το αδίκημα της «έσχατης προδοσίας» λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία για την δημιουργία νέας ετερόκλητης κοινοβουλευτικής συμμαχίας από Ζωή Κωνσταντοπούλου, Κυριάκο Βελόπουλο, Στέφανο Κασσελάκη, τους βουλευτές της Νίκης και 4 “πρώην” Σπαρτιάτες, οι οποίοι τελικά δεν υπογράφουν την πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή νωρίς το βράδυ της Πέμπτης.
Το φιλοκυβερνητικό Πρώτο Θέμα ωρύεται για την «ετερόκλητη συμμαχία» αγωνιώντας αν θα καταφέρουν να εισπράξουν «δημοσκοπικά οφέλη»:
«Με τον τρόπο αυτό και μετά από σχεδόν 2 χρόνια κατά τα οποία οι ηγέτες της Πλεύσης Ελευθερίας και της Ελληνικής Λύσης υπερασπίζονταν και καλλιεργούσαν σχεδόν ταυτόσημες θεωρίες για τα αίτια της πυρόσφαιρας και τον πραγματικό αριθμό των νεκρών, έφτασε η στιγμή για συνένωση δυνάμεων και κοινό βηματισμό.
Το ερώτημα ωστόσο που μένει να απαντηθεί είναι αν στο τέλος αυτής της συνεργασίας ο κ. Βελόπουλος και οι λοιπές συμμαχικές δυνάμεις θα καταφέρουν να “εισπράξουν” το πολιτικό μέρισμα που τους αναλογεί ή θα έχουν την δημοσκοπική τύχη που είχαν όσοι κατά το πρόσφατο παρελθόν εμφανίστηκαν ως “ουρά” της κυρίας Κωνσταντοπούλου.
Πάντως, η κίνηση Καρυστιανού διεμβόλισε την ευκαιριακή συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Δημοκρατίας. Οι έξι βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη απέσυραν τις υπογραφές τους από το κοινό κείμενο και πλέον η πρόταση της Κουμουνδούρου δεν διαθέτει την απαραίτητη στήριξη τουλάχιστον 30 βουλευτών ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση. »
3 προτάσεις για 14 πρώην υπουργούς
Πλέον, με βάση τα νέα κοινοβουλευτικά δεδομένα στο τραπέζι του Προέδρου της Βουλής παραμένουν οι προτάσεις σύστασης προανακριτικής που έχουν καταθέσει οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ έως το απόγευμα της Παρασκευής 6 Ιουνίου 2025 αναμένεται να κατατεθεί με τον απαραίτητο αριθμό τουλάχιστον 30 υπογραφών και η “συμμαχική” πρόταση που συντάχθηκε στην βάση του κειμένου της κας Καρυστιανού. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις το κείμενο Καρυστιανού προτίθενται να υπογράψουν συνολικά 36 βουλευτές: 11 από την Ελληνική Λύση, 9 από την Νίκη, 6 από την Πλεύση Ελευθερίας, 6 ανεξάρτητοι του Στέφανου Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της ΝΔ ζητά προανακριτική μόνο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Το κείμενο της Χαριλάου Τρικούπη για τους πρώην υπουργούς Κ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρζτη και για 6 ακόμα υφυπουργούς της περιόδου 2016-2023 ενώ η πρόταση Καρυστιανού για συνολικά 11 πρόσωπα.
Πιθανότατα, η τελική συζήτηση των 3 προτάσεων στην Ολομέλεια θα γίνει την εβδομάδα 16 – 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό για την μυστική ψηφοφορία θα στηθούν 14 κάλπες όσα και τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται προανακριτική έρευνα. Αντίστοιχα, οι βουλευτές θα λάβουν 14 ψηφοδέλτια τα οποία θα αναγράφουν το όνομα του προς παραπομπή πρώην υπουργού και τα προτεινόμενα αδικήματα, αθροιστικά όπως καταγράφονται στις 3 προτάσεις.
Δείτε ΕΔΩ την πρόταση όπως κατατέθηκε
Αύριο Παρασκευή, 6 Ιουνίου. αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Στην πρόταση των συγγενών των θυμάτων του δυστυχήματος, ζητείται να διερευνηθούν οι «ποινικές ευθύνες» και τα πιθανά «ποινικά εγκλήματα» των παρακάτω πολιτικών προσώπων:
1. Του Κυριάκου Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου, Πρωθυπουργού
2. Του Κωνσταντίνου Καραμανλή του Αχιλλέα, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών
3. Του Ιωάννη Κεφαλογιάννη, πρώην Υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών και νυν Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
4. Του Γεωργίου Καραγιάννη, πρώην Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών
5. Του Μιχάλη Παπαδόπουλου, πρώην Υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών
6. Του Γεώργιου Γεραπετρίτη, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και νυν Υπουργού Εξωτερικών
7.Του Ιωάννη Τσακίρη, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
8. Της Ζωής Ράπτη, πρώην Υφυπουργού Υγείας και πρώην Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
9. Του Αθανάσιου Πλεύρη, πρώην Υπουργού Υγείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας
10. Του Νικολάου Παπαθανάση, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
11. Του Χρήστου Σπίρτζη, πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ως επίσης και παντός κατά νόμον υπευθύνου, αυτουργού και συνεργού στις κατωτέρω αναφερόμενες προς διερεύνηση πράξεις

βγαλτε τον Ηλια εξω να τους συγυρίσει ξυπνατε
Φαντάζομαι υπογράφουν από κάτω ο Σταθμάρχης που έκανε χαβαλέ και έστειλε τα τρένα στην ίδια γραμμή,ο άλλος σταθμάρχης που την έκανε νωρίς όπως και ο γιατρός που του υπέγραψε κατόπιν εορτής χάρτη ότι ήταν άρρωστος.Οπως και οι παλιοί εκεί που έβγαλαν την υπηρεσία και έβαλαν τον νέο και άσχετο στη Λάρισα ,Τσικνοπέμπτη βλέπετε,ενώ οι παλιοί πήγα σε περιφερειακούς σταθμούς που περνάει ένα τρένο το κλείνουν και πάνε να διασκεδάσουν.Ολοι αυτοί καμία ευθηνη,δεν ενδιαφέρουν κανένα,το θέμα είναι έσχατη προδοσία του πρωθυπουργού.Τι να πεις;Οσο χαμένα και να τα έχεις,όσο και να σου αρέσει η προβολή,όσο μεγαλύτερη αποζημειωση να περιμένεις να πάρεις.Οσο για τα κόμματα;Σου λένε μόνο η Ζωή θα κερδίζει;ορμάμε και εμείς.
Ότι αρπάξουν καλό είναι.Καμαρωστε αρχηγούς κομματάρχες.Μιας και δεν έχουν κάτι να πουν .Αν βάζανε ότι φταίει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα υπέγραφε και το ΚΚΕ.Ο χαβαλές και το ψέκασμα κάποιων που τους έστειλε στη βουλή πληρώνεται από όλους και τη χώρα.Εχω την απορία,τα αστέρια του Κασσελακη που είχαν υπογράψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πως πήραν την υπογραφή τους πίσω από έγγραφο που είχε σταλεί ήδη;Μην ξεχνάτε αυτοί είχαν κυβερνήσει και είχαν κατέβει να ξαναβγούν.Περαστικα μας.
https://x.com/2pazkjh6ofrw77d/status/1930908351849697758?s=46
✔️Αβάσταχτες οι τραγωδίες στο #Ματι και στα #Τεμπη 😭😭
Όμως για τους νεκρούς στο #Ματι :
❌δεν έγινε καμιά διαδήλωση,
❌δεν προκηρύχθηκε πανελλαδική απεργία από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ
❌δεν έλαβαν χώρα φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις
❌δε συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους τομείς, όπως υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς
❌δεν ήχησαν πένθιμα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας οι καμπάνες…
ΓΙΑΤΙ;
✅Διότι ο επιλεκτικός ανθρωπισμός είναι ίδιον μόνο της αριστεράς της «προόδου»‼️‼️