Μεγάλη Τρίτη: Με ευλάβεια και κατάνυξη η Ακολουθία του Νυμφίου με το τροπάριο της Κασσιανής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου στον ΙΝ Αγίου Παύλου Κω

0
151

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην  παραβολή των δέκα παρθένων και το υπέροχης ποιητικής ομορφιάς τροπάριο της Κασσιανής.
Σε κλίμα βαθιάς εκκλησιαστικής ευλάβειας και κατάνυξης η Ακολουθία του Νυμφίου, Μεγάλη Τρίτη  στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στην Κω. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, εψάλη ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ και ιερουργούντος του π. Περικλή Κιάρη.
Ξεχωριστή στιγμή της ακολουθίας αποτέλεσε η μελωδική και κατανυκτική απόδοση των ύμνων, και ιδιαιτέρως του τροπαρίου της Κασσιανής, από χορό Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη του ιερού ναού Ιωάννη Πεταλά, πλαισιωμένο από τους Μιχάλη Βασιλώτο,  Γιώργο Κιάρη και Μιχάλη Ζώη.
Το συγκινητικό τροπάριο της ευσεβούς και λόγιας ποιήτριας του Βυζαντίου, Κασσιανής, «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…», απέδωσε με μοναδικό τρόπο το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και την μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας.
Η Μεγάλη Τρίτη, είναι αφιερωμένη στην προνοητικότητα και την εγρήγορση, με την παραβολή των δέκα παρθένων και το υπέροχης ποιητικής ομορφιάς τροπάριο της Κασσιανής. Τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, ενώ η Εκκλησία θυμάται την παραβολή των δέκα παρθένων και την παραβολή των ταλάντων, που διδάσκουν την προνοητικότητα αλλά και την εργατικότητα.
Τι αναφέρει όμως η παραβολή; Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν τον Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει, φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι, όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ