Αρχική Ειδήσεις Μαχαιρώματα Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Βροχή» πυραύλων από Ιράν κατά του Ισραήλ |...

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Βροχή» πυραύλων από Ιράν κατά του Ισραήλ | Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ

0
32

Ήταν μία μικρή γεύση των δυνατοτήτων μας, λέει ο Ιρανός πρόεδρος – Θα υπάρξουν συνέπειες, απαντά το Ισραήλ

Σχεδόν από 200 πυραύλους εκτόξευσε νωρίτερα το Ιράν κατά του Ισραήλ, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Axios. Λίγο αργότερα, οι IDF μίλησαν για 180, «κατεβάζοντας» λίγο τον αριθμό, αν και οι αρχικές αναφορές από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για 500 πυραύλους.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 90% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Οι εκατοντάδες νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι που η Τεχεράνη εκτόξευσε ενάντια στο Ισραήλ είναι ένα ακόμη βήμα, που φαίνεται να οδηγεί τους προαιώνιους εχθρούς σε ευθεία πορεία σύγκρουσης. Απάντηση από την πλευρά του Τελ Αβίβ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει.

Δείτε βίντεο από την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ:

Με εκατοντάδες πυραύλους χτύπησαν οι Ιρανοί – Νέες απειλές από την Τεχεράνη, θα υπάρξει απάντηση, λέει το Τελ Αβίβ

tel-aviv-arthrou

Τραμπ: Αν ήμουν εγώ επικεφαλής, η σημερινή επίθεση στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί ποτέ

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επέκρινε την πολιτική του Μπάιντεν για το Ιράν, κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το απόγευμα της Τρίτης στο Waunakee του Ουισκόνσιν, αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

«Το Ιράν εκτόξευσε 181 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Εγώ μιλάω για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο εδώ και πολύ καιρό και δεν θέλω να κάνω προβλέψεις γιατί οι προβλέψεις πάντα επαληθεύονται», είπε ο Τραμπ τονίζοντας πως αν ήταν ο ίδιος επικεφαλής, η επίθεση της Τρίτης στο Ισραήλ «δεν θα είχε συμβεί ποτέ».

«Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να γίνει πρόεδρος η Κάμαλα Χάρις… γιατί ξέρουν ότι όσο είναι στην εξουσία, μπορούν να εκμεταλλευτούν την Αμερική… Αν ήμουν εγώ επικεφαλής η σημερινή επίθεση στο Ισραήλ δεν θα είχε συμβεί ποτέ… Αν κερδίσω θα έχουμε ξανά ειρήνη στον κόσμο… Και αν η Κάμαλα πάρει άλλα τέσσερα χρόνια, ο κόσμος θα γίνει καπνός».

Η αντίδραση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στην πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να διακόψουμε την επιθετική συμπεριφορά του Ιράν και να το καταστήσουμε υπόλογο».

Τι λένε Χεζμπολάχ και Φρουροί της Επανάστασης

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε στο Al Jazeera ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν επιτυχής και ότι αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις χτυπήθηκαν, «όπως είχε προγραμματιστεί». Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αναχαίτιση από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ήταν «αδύναμη», τονίζοντας ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων. Τρεις στρατιωτικές βάσεις του Τελ Αβίβ έγιναν στόχος επίθεσης, ανακοίνωσαν, παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Ένας νεκρός από την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Ένας 37χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από θραύσματα κατά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Ένας Παλαιστίνιος εργάτης στην Ιεριχώ σκοτώθηκε όταν έπεσαν από ψηλά και τον χτύπησαν κομμάτια ενός πυραύλου», δήλωσε στο AFP ο κυβερνήτης της Ιεριχώς Χουσεΐν Χαμαγιέλ. Άλλα τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό, γράφουν οι Times of Israel.

Το θύμα, που ήταν πατέρας τριών παιδιών, ήταν εργάτης από τη Γάζα που είχε άδεια να εργάζεται στο Ισραήλ. Μετά την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αυτός και χιλιάδες άλλοι παγιδεύτηκαν στα ισραηλινά εδάφη.

Οι Ιρανοί μετέδιδαν την επίθεση σε γιγαντοθόνες την επίθεσης

Ένα μικρό «σόου» έστησε το καθεστώς του Ιράν την ώρα της πυραυλικής επίθεσης κατά του Ισραήλ. Για όσους ήθελαν να δουν την επίθεση, είχαν την επιλογή να το κάνουν από τις γιγαντοοθόνες που στήθηκαν στους δρόμους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήταν μία μικρή γεύση των δυνατοτήτων μας, λέει ο Ιρανός πρόεδρος

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο πρόεδρος του Ιράν, προειδοποίησε ότι το αποψινό πυραυλικό μπαράζ κατά του Ισραήλ ήταν «μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων μας». Όπως υπογράμμισε, το πυραυλικό πλήγμα ήταν μια «αποφασιστική απάντηση… στις επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος». «Η ενέργεια αυτή έγινε για την υπεράσπιση των ιρανικών συμφερόντων και των πολιτών του Ιράν» πρόσθεσε.

«Ο Νετανιάχου θα πρέπει να καταλάβει ότι το Ιράν δεν είναι πολεμοχαρές, αλλά θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι σε κάθε απειλή. «Αυτό είναι μόνο μια γεύση των δυνατοτήτων μας. Μην εμπλακείτε σε σύγκρουση με το Ιράν».

Θα υπάρξουν συνέπειες, απαντά το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντανιέλ Χαγκάρι, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ «συνεχίζει να επιχειρεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και απόψε θα εξακολουθήσει να πλήττει σθεναρά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε το τελευταίο έτος».

Σύμφωνα με τους Times of Israel, αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν με 180 πυραύλους κατά του Ισραήλ, ο Χαγκάρι υπογράμμισε πως τα αμυντικά συστήματα Ισραήλ και ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά στην ανίχνευση και αναχαίτιση. «Ερευνάμε ακόμα τα αποτελέσματα της επίθεσης και δεν επιθυμούμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες» τόνισε.

Ο Χαγκάρι χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν ως σοβαρή πράξη, που ωθεί τη Μέση Ανατολή σε κλιμάκωση, προσθέτοντας ότι «θα δράσουμε στον χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας».

«Το γεγονός απόψε θα έχει συνέπειες» κατέληξε.

Φρουροί της Επανάστασης: Ήταν «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ

Η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, απειλώντας το Ισραήλ με «συντριπτικά πλήγματα» σε περίπτωση που προχωρήσει σε αντίποινα.

«Ως απάντηση στις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια, Χασάν Νασράλα και Αμπάς Νιλφορουσάν (υπαρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο), στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχόμενων εδαφών (σ.σ. το Ισραήλ)», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι έπληξαν τρεις στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση κατά του Ισραήλ

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση του στο «Χ».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποιεί ότι «ο επικίνδυνος κύκλος των επιθέσεων και των αντιποίνων κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο και προσθέτει ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την περιοχή».

Προσθέτει, τέλος, ότι«η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου».

Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση ανάλυση: Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ – Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη

Η στρατηγική και ριψοκίνδυνη επιλογή του Ιράν να χτυπήσει ως αντίποινα για την εξόντωση των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ – Τα διαφορετικά οπλικά συστήματα που χρησιμοποίησε η Τεχεράνη – Αρκετοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το «ανίκητο» Iron Dome

missile-attact-m

Οι εκατοντάδες νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι που η Τεχεράνη εκτόξευσε ενάντια στο Ισραήλ είναι ένα ακόμη βήμα που φαίνεται να οδηγεί τους προαιώνιους εχθρούς σε ευθεία πορεία σύγκρουσης.

Το Ιράν έκανε μία στρατηγική, αν και ριψοκίνδυνη, επιλογή ουσιαστικά ανακοινώνοντας μέσα από τους Φρουρούς της Επανάστασης πως το Ισραήλ σήμερα πληρώνει συνολικά το τίμημα για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, του Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό αλλά και του ανώτατου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας πριν από λίγους μήνες.

Η επίθεση της Τεχεράνης όμως δεν ήρθε απροειδοποίητα και το σημαντικότερο δεν φαίνεται πως το Ιράν είχε διάθεση να αιφνιδιάσει το Ισραήλ. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως και πάλι η Τεχεράνη δεν δίστασε να σηκώσει το “κόκκινο τηλέφωνο” που εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο έχει εγκατασταθεί ανάμεσα σε δύο γραφεία που μπορεί εδώ και δεκαετίες να μην έχουν διπλωματικές σχέσεις αλλά φαίνεται πως κατανοούν απόλυτα πως η εκτράχυνση με το Ισραήλ είναι δυνατό να |κατακάψει” ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για ακόμη μία φορά ενημέρωσαν τους συμμάχους της Μοσάντ εγκαίρως και ξεκαθάρισαν πως η κινητικότητα από την πλευρά της Τεχεράνης σήμερα το μεσημέρι θα μετουσιωθεί σε βροχή από πυραύλους.

Απάντηση από την πλευρά του Τελ Αβίβ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει. Αν κάτι δεν μπορεί κανένας να καταλογίσει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πως ειδικά τον τελευταίο χρόνο είναι ανακόλουθος. Το Ισραήλ δεν έχει μείνει ούτε σε μία από τις προκλήσεις από τους όμορους αλλά και απομακρυσμένους εχθρούς του σιωπηλό. Δεν θα το κάνει ούτε και αυτή την φορά. Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν, αν και τους τελευταίους 6 μήνες αποτυγχάνουν παταγωδώς, να συγκρατήσουν τις διαθέσεις του Τελ Αβίβ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ίσως και να “ευχόταν” μία επίθεση σαν τη σημερινή από την Τεχεράνη καθώς στο δικό του “τεφτέρι” το Ιράν είναι το “κορυφαίο” από τα τρόπαια των μαχών που έχει επιλέξει να δώσει αλλά κυρίως να κερδίσει. Το διακύβευμα και το βασικό ερώτημα είναι εάν το Ισραήλ θα πλήξει τελικά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ή θα βάλει στο στόχαστρό του κάποια από τις πολιτικές ή θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας.

Τα διαφορετικά δεδομένα της σημερινής επίθεσης

Ένα πρώτο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από το πρώτο τμήμα της σημερινής επίθεσης είναι πως η Τεχεράνη αυτή την φορά δεν χρησιμοποίησε τα ίδια οπλικά συστήματα. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι ήταν δεδομένα διαφορετικού τύπου και διαφορετικού διαμετρήματος. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν είναι λίγοι αυτοί την φορά αυτοί που βρήκαν στόχο ή τουλάχιστον κατάφεραν να διαπεράσουν το Iron Dome.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο το οποίο φαίνεται πως θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες είναι το γεγονός πως παρά την ενημέρωση οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει εάν τα μαχητικά τους συμμετείχαν στις αναχαιτίσεις όπως έκαναν στις 13 του περασμένου Απριλίου. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως τα βρετανικά μαχητικά δεν απογειώθηκαν, όχι τουλάχιστον μαζικά από τις βάσεις τις Κύπρου. Άγνωστο παραμένει επίσης εάν εκτός από την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία που έλαβαν έστω και λίγα λεπτά πριν την ιρανική επίθεση ενημέρωση από τις ΗΠΑ, συνέβη το ίδιο και με την Αίγυπτο για την οποία οι διπλωματικοί και όχι μόνο “ψίθυροι” πως ο Σίσι έχει αρχίσει να δυσαρεστείται με την ισραηλινή στάση, πληθαίνουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε φωτογραφία: Ιρανικός πύραυλος καρφώθηκε σε κατοικία στο Ισραήλ

Δείτε φωτογραφία: Ιρανικός πύραυλος καρφώθηκε σε κατοικία στο Ισραήλ

Ορατή από την Κύπρο η ιρανική επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ

Ορατή και στην Κύπρο ήταν η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους ξεκίνησε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, το απόγευμα της Tρίτης.

Bίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν λάμψεις στον ουρανό, όπως φαίνονται από την Κύπρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ