Με πολύ κόσμο ο Αρχιερατικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Πλατάνι Κω – Μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι

5
12980


Με πολύ κόσμο, ευλάβεια και κατάνυξη εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Ισαποστόλου και Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Άγιο Αθανάσιο στο Πλατάνι Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκας της ΙΜ π. Ιωακείμ, ο Στρατιωτικός Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος και οι Ιερείς: π. Αναστάσιος Γιώτης εφημέριος Αγ. Αθανασίου & Αρχαγγέλου Γαβριήλ Πλατανίου και κτήτορας του Ιερού παρεκκλησίου, π. Περικλής Κιάρης, π. Κωνσταντίνος Καματερός, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και π. Βαγιανός – Ιωάννης Κώστογλου.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με συγκινητικά λόγια για τη ζωή, το έργο και τις διδαχές του Ισαπόστολου, Διδάσκαλου του γένους και Εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, αλλά και την υλοποίηση του τάματος του π. Αναστασίου Γιώτη (απ΄όταν ήταν 14 ετών) κάτω από αυτό το μεγάλο δέντρο που θυμίζει το δέντρο που είχαν κρεμάσει τον Άγιο Κοσμά.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντιπεριφερειάρχης Μπάμπης Ναβροζίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ Σταμάτης Πης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μανώλης Καζαμίας, εκπρόσωποι της 80 ΑΔΤΕ, των ένστολων αρχών, και πάρα πολλοί προσκυνητές.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών: ο Πρωτοψάλτης καθηγητής και Πρόεδρος των Ιεροψαλτών Κω Γιώργος Σακέλλης, ο χοράρχης τής εκ Πτολεμαΐδας χορωδίας «Αγιοσοφίτης» Χρήστος Ψωμιάδης, ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος εκ Θεσσαλονίκης, ο Τρύφων Γεωργίου Πρωτοψάλτης του ΙΝ Αγίου Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ, Άγγελος Μαλαμίδης, Ματθαίος Πανταζόπουλος, Γιάννης Κιάρης.

Το πρωί, στον ίδιο χώρο, εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου:

Το βράδυ μετά τον εσπερινό, ακολούθησε πλούσια τράπεζα αγάπης και παραδοσιακό πανηγύρι από την ενορία Αγίου Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ Πλατανίου, με την παραδοσιακή ορχήστρα των Δημήτρη Κεφαλιανού βιολί, Νίκου Μάμμη λαούτο-τραγούδι, Στέφανου Κώστογλου βιολόλυρα .

Βιογραφία Αγίου Κοσμά του Αιτωλού- Πατροκοσμά

Εὔκοσμος ὤφθης κόσμος, ὦ Κοσμᾶ μάκαρ,
Κόσμον λόγοις σοῖς αἵμασι τ᾽ αγλαΐσας.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πέρυσι πριν τις δημοτικές εκλογές ήταν, που έβλεπα στους εσπερινούς όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Μα πού πήγαν τόσοι άνθρωποι? Χαθήκανε! Έπαθαν τίποτα?

    • Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ που αναβίωσε τον χριστιανισμό από το μηδέν στα πιο δυσπρόσιτα βουνά και περιοχές της Ελλάδος.
      Ο Μέγας προφήτης για γεγονότα που βιώσαμε και ΘΑ βιώσουμε πολύ σύντομα.
      Και μέσω του Αγίου Παϊσίου μας θυμίζει τα λόγια Του και μας καλεί για εγρήγορση
      Είθε να έχουμε την Χάρη Του.

      • όσο και να εκκλησιάζεται,όσο και να απομονώνεται τόσο θα σέρνεται στο βούρκο.. μέχρις να Τον Δει και θα καταλάβει.

        • Κράτα για τον εαυτό σου τα πιστεύω σου και μην μιλάς σαν να είσαι ο εκπροσωπος του κάθε Αγίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ