Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός Eσπερινός της εορτής της Παναγίας Φανερωμένης στην Κω

0
7320


Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (εννιά ημέρες μετά την εορτή της Κοιμήσεως) στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας (Παναγίτσας) Φανερωμένης στην  πόλη της Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε  ο  Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας ( ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ μετέβη στη Νίσυρο για την εορτή της Παναγίας Κυράς) ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο συμπαραστατούμενος από τον Γεν. Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, Ιερατικό Προϊστάμενο του ΙΝ της Παναγίας, τους Αρχιμανδρίτες π. Ιωακείμ, π. Σοφρωνιο, τον π.Αναστασιο Γιώτη τον π. Περικλή Κιάρη, τον π. Κωνσταντίνο Καματερό, τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά και τον π. Βαγιανό-Ιωάννη Κωστογλου.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης καθηγητής και Πρόεδρος των Ιεροψαλτών Κω Γιώργος Σακέλλης, ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (από τη Θεσσαλονίκη), ο πρωτοψάλτης του ιερού ναού Γιώργος Ελένης, ο Τρύφων Γεωργίου, ο Γιώργος Σανιδάς, ο Νικος Παπαθωμάς και ο Δημήτρης Τσάμπαλας.

Παρόντες ήταν  λιγοστοί εκπρόσωποι των τοπικών και ένστολων αρχών αλλά αρκετός κόσμος που προσήλθε από νωρίς το απόγευμα για να προσκυνήσει την Παναγία και να ανάψει ένα κερί.Πλήθος κόσμου συρρέει από όλα τα μέρη της Ελλάδος για να προσκυνήσει στα μοναστήρια την μητέρα του Θεού.

 

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών, προσέρχονταν από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ για να ανάψουν ένα κερί και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στη Χάρη Της.

Η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Κάθε εορτή στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας ενός προσώπου ή ενός γεγονότος έχει τρία στάδια, τα προεόρτια, την κυρίως εορτή και τα μεθεόρτια (δηλαδή τον απόηχό της). Στις 23 Αυγούστου εκάστου έτους εορτάζουμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση τους εορτασμούς της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Παναγίας, που τιμάται την 15 Αυγούστου.

Ο λαός μέσα από την λαϊκή του ευσέβεια δίνει άλλο τόνο στη εορτή και την αποκαλεί τα «Εννιάμερα της Παναγίας». Τη σκέφτεται σαν μνημόσυνο προς τη Μητέρα του Θεού, όπως πράττει, άλλωστε, και για τους δικούς του ανθρώπους. Ασφαλώς, από θεολογικής και λειτουργικής απόψεως, δεν πρόκειται για εννεαήμερο μνημόσυνο για την Παναγία, αφού η Θεοτόκος ως μητέρα του Χριστού «μετέστη προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής» και πρεσβεύει για τη δική μας σωτηρία και, συνεπώς, δεν νοείται τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της.

«Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την μετά πάροδο οκτώ συνήθως ημερών επανάληψη της εορτής ώστε με αυτόν τον τρόπο η διάρκειά της εορτής παρατείνεται μεθεορτίως μέχρις την ημέρα της αποδόσεως. Αυτό σημαίνει ότι ο εορτασμός δεν είναι στιγμιαίος.

 

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Πολυιερατική Θεία Λειτουργία της εορτής.

Τα Εννιάμερα της  Παναγίας Εορτή Παναγίας  Φανερωμένης  της Κω

Γράφει η Ξανθίππη  Αγρέλλη  (Κως   –  22/8/2024-)

 

Κάθε χρόνο γίνεται η λαμπερή γιορτή στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Φανερωμένης, επί της οδού Μπουμπουλίνας, που είναι αφιερωμένο στα Εννιάμερα της Παναγιάς.

Την παραμονή το εσπέρας,  οι πιστοί παρακολουθούν με ευλάβεια  τον Αρχιερατικό  Εσπερινό  από τον αξιοσέβαστο  Μητροπολίτη  Αγκύρας κ. κ.  Ιερεμία  και  πλήθος χοροστατούντων  Ιερέων.

Την επομένη  τελείται  η  μεγάλη Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία,  από τον Μητροπολίτη Αγκύρας  κ. κ. Ιερεμία, μαζί με πολλούς  συλλειτουργούς Ιερείς.  Πλήθος ευλαβών πιστών,  γέμισαν  όπως κάθε χρόνο, ασφυκτικά το Παρεκκλήσιο της Παναγιάς της Φανερωμένης.

Η Εκκλησία της  Παναγίτσας, είναι μια από τις τελευταίες Εκκλησίες, που κτίστηκαν μέσα στην πόλη,  μετά  την ανέγερση   του Αγίου Παύλου. Το Παρεκκλήσιο αυτό κτίστηκε το 1967, με την αμέριστη φροντίδα του τότε νεοφερμένου μακαριστού Μητροπολίτου Ναθαναήλ Α’ Δικαίου, καθώς και του τότε δραστήριου Αρχιμανδρίτη πατρός Αμβροσίου, σημερινού Επισκόπου Κάσου και Καρπάθου.

Επίσης συνέβαλλαν και οι εφημέριοι του Αγίου Παύλου, ο μακαριστός παπά Κωνσταντής Πίκουλας και οι μακαριστοί Αρχιμανδρίτες, Γεώργιος Σαρρής και Δημήτριος Γρύλλης.  Ακόμη  εργάστηκαν άοκνα πολλοί τεχνίτες, ώσπου να αποπερατωθεί η  Εκκλησία, με πρωτεργάτη τον αξέχαστο εργολάβο Ευάγγελο Σοφιανό. Λίγα  χρόνια μετά την αποπεράτωση του Ιερού  Ναού, στην ανακίνησή του, το Παρεκκλήσιο εμπλουτίστηκε με ξυλόγλυπτα στασίδια, χορηγία της ευσεβούς οικογένειας,  Γιάννη και Χαρίκλειας Πασπαρά.

Η ανέγερση και η αποπεράτωση του Ιερού Ναού, έγινε με την γενναιόδωρη συνεισφορά των ευσεβών ενοριτών. Πολύ γρήγορα πολλοί ευλαβείς  ενορίτες,  που κατοικούσαν πλησιέστερα προς την Εκκλησία της Παναγίτσας  της  Φανερωμένης,   καθιέρωσαν μια νέα ενορία, την διακονία της οποίας ανέλαβε και υπηρέτησε ως εφημέριος ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης πατήρ Δημήτρης Γρύλλης,  για 40 περίπου χρόνια.  Υπήρξε προσηλωμένος  υπηρέτης του Κυρίου, από το 1947- 1967 στον Ασώματο του Ασφενδιού,  διακόνησε δε στην Παναγιά την Φανερωμένη, από το 1967 έως και το 2006 που εκδήμησε προς Κύριο.

Άξιος συνεχιστής του πνευματικού του έργου του, είναι σήμερα  ο νέος και δραστήριος Αρχιμανδρίτης,  πατήρ Νεκτάριος  Χάσικος, ο οποίος διακονεί με περισσό ζήλο την Παναγίτσα. Με αυτή την σημαντική Εκκλησιαστική Εορτή,  κλείνει ο κύκλος των  Μεγάλων Εορτών του Δεκαπενταύγουστου

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ