Με λαμπρότητα η εορτή της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ με τον Σεβασμιώτατο στο Πλατάνι Κω | Πολύς κόσμος στο παραδοσιακό πανηγύρι

3
9590


Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εψάλη απόψε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, στον ΙΝ Αγ. Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ στο Πλατάνι.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός και πρώτος εφημέριος του ενοριακού ναού, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης , ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Χάσικος, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου  και Ιεροκήρυκας της ΙΜ π. Ιωακείμ Οικονομίκος, οι Ιερείς: π. Περικλής Κιάρης, π. Κωνσταντίνος Καματερός, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς, π. Βαγιανός-Ιωάννης Κώστογλου και  ο εφημέριος του ΙΝ π. Αναστάσιος Γιώτης.

Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του ΙΝ, Τρύφων Γεωργίου, ο Γιώργος Ελένης και ο Άγγελος Μαλαμίδης

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Ματίνα Βουκελάτου και Σταμάτης Πης, εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Χάρη του Αρχαγγέλου ο οποίος είναι ο Αρχάγγελος της Ειρήνης καθώς ήταν αυτός που είπε το «Δόξα εν υψίστοις θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε ακόμα για την παρουσία των Αγγελικών ταγμάτων, Χερουβίμ, Σεραφείμ, Εξουσιών και Δυνάμεων, αλλά και στον Φύλακα Άγγελο που έχει ο καθένας μας. Αναφέρθηκε επίσης, στην προσευχή προς τον Φύλακα Άγγελο που έχει η εκκλησία μας.
Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε την επιθυμία του να επιτραπεί από την Δ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων η δυνατότητα να τελεστεί εσπερινός στον Αρχάγγελο Γαβριήλ ,στην Βασιλική στο Ψαλίδι, γεγονός που δεν έχει τελεσφορήσει παρά τις επισταμένως προσπάθειες του. Ευχαρίστησε το δήμο της Κω για την κατασκευή της σκάλας και την αντιδήμαρχο για τα κάγκελα που χρηματοδότησε η οικογένεια της .

Σε ότι αφορά το ιστορικό της Ιεράς Εικόνας (που βρίσκεται στο προσκυνητάρι και η οποία μοιράστηκε σε μικρές εικονίτσες στους προσκυνητές) την έφερε από την μικρά Ασία η οικογένεια Χατζηβελούδου, χάνοντας όλα τα υπάρχοντά τους κατά τον διωγμό. Όμως ο Αρχάγγελος τους φύλαξε κι έφτασαν εδώ ζωντανοί φέρνοντας μαζί την ιστορική αυτή εικόνα του.

Αναφέρθηκε επίσης στον συνάνθρωπο μας ως εικόνα του Θεού.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο.

Σήμερα ο Σεβασμιώτατος αναχωρεί για το Φανάρι όπου συμμετέχει ως συνοδικός στην Ιερά σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αναμένεται να επιστρέψει περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Βιογραφία

Τὸν σὴν ἀπαγγείλαντα σάρκωσιν Νόα,
Τιμῇ πρεπούσῃ πᾶσα σάρξ τιμᾷ, Λόγε.
Εἰκάδι ἀμ’ ὕμνους Γαβριὴλ κτίσιν ἕκτῃ ἐγείρει.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. σε χώρες της Λατινικής Αμερικής σαν Άγγελος της Μουσικής, ηρεμίας,ύμνων,ψαλμών..

  2. κάποιο είναι τόσο ανεντιμοι και ανιεροι που ακολουθούν τις συμβουλές του Θανάση Ασκητή

    αν θέλετε να τους γνωρίσετε, πηγαίνετε εκκλησία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ