Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής των Αγίων Αποστόλων Αντιμάχειας με κ. Ναθαναήλ

0
9699


Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής των Αγίων Αποστόλων στην Αντιμάχεια, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ τον οποίο πλαισίωναν  ο Αρχιμανδρίτης και Προϊστάμενος του ΙΝ π. Διονύσιος Παριάρος, ο π. Ηλίας Καμπάκης, ο π. Νικόλαος Γρύλλης, ο Αρχιερατικός επίτροπος π. Αντώνιος Κασιώτης, ο π. Περικλής Πουλέντσης και ο π. Κλεάνθης Μαρούσκος.

Τους ύμνους απέδωσαν χοροί Ιεροψαλτών της περιοχής  ο επί πολλά χρόνια πρωτοψάλτης του ναού Βασίλης Συνεσίου και ο Δημήτρης Μουνούχος αριστερά τους οποίους ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την πολυετή προσφορά τους και τη γλυκιά ψαλμωδία τους, και οι: Γιώργος Μιαούδης, Μανώλης Σχουλλής, Απόστολος Κουτρουμάνος, Θέμος Κουκούλας και Γιάννης Κιάρης.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Ναβροζίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντιμάχειας Νίκος Φραζής, οι πρώην Δήμαρχοι Ντίνος Παπανικολάου και Θεοδόσης Βαρκάς -Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπρόσωποι της αστυνομίας, απόδημοι Αντιμαχείτες και πολλοί προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημερινή διπλή μεγάλη εορτή των Αγίων Πάντων και των Αγίων Αποστόλων, σστη ζωή και το έργο των Αγίων Αποστόλων με ιδιαίτερη αναφορά στον Απόστολο Παύλο που πέρασε από αυτά εδώ τα μέρη κι έφτασε μέχρι την Καρδάμαινα συνοδευόμενος από τον Ευαγγελιστή Λουκά που το καταγράφει στις πράξεις των Αποστόλων, για να κατηχήσει και να βαπτίσει τους πρώτους Χριστιανούς της περιοχής πριν αναχωρήσει για Ρόδο κι από κει για Ιεροσόλυμα για την εορτή της Πεντηκοστής.

 

Κυριακή 30 Ιουνίου βράδυ θα ψαλεί μεθέορτος εσπερινός, θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας των Αγίων Αποστόλων συνοδεία της Φιλαρμονικής και θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι.

Τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα από την ενοριακή αδελφότητα σε όλους τους προσκυνητές.

Οι Απόστολοι του Χριστού θα ξεχωρίζουν μέσα στην Ιστορία της Εκκλησίας, σαν οι υπέρλαμπροι αστέρες πρώτου μεγέθους της πνευματικής ζωής. Την 30η Ιουνίου, η Εκκλησία γιορτάζει τους δώδεκα Αποστόλους που αρχικά εξέλεξε ο Κύριος, πλην του Ιούδα Ισκαριώτη. Αυτοί είναι: Σίμωνας (Πέτρος), Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη. Τη ζωή του καθενός των Αποστόλων αυτών, σκιαγραφούμε στις ιδιαίτερες γιορτές τους. Εδώ γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους, αλλά και της ηθικής τους, που τόσο συνέβαλε στην πνευματική εν Χριστώ αναγέννηση του κόσμου. Έχουμε, λοιπόν, χρέος και εμείς οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί, να κινούμαστε στα ίχνη τους και με θερμό ζήλο για τη διάδοση του σωτηριώδους μηνύματος του Ευαγγελίου, που διέπνεε κι αυτούς, να γίνουμε μιμητές του έργου τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ