Με τον Σεβασμιώτατο και πολλούς προσκυνητές η εορτή του Αγίου Νικήτα σε μια ιδιαίτερης ομορφιάς εξοχική τοποθεσία στην Αντιμάχεια

0
16300


Πολλούς προσκυνητές από Αντιμάχεια – Κέφαλο και από άλλα μέρη του νησιού συγκέντρωσε και φέτος η εορτή του Αγίου Νικήτα σε μιας ιδιαίτερης ομορφιάς «κρυμμένη» περιοχή στην Αντιμάχεια. Ο δρόμος είναι αμέσως μετά το αεροδρόμιο δεξιά σε χωματόδρομο καλά συντηρημένο που οδηγεί σε μια κοιλάδα με δέντρα και νερό πηγής στην περιοχή «ποτάμι».

Στην Θεία Λειτουργία που τέλεσε και φέτος ο π. Κωνσταντίνος Καματερός ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος και κήρυξε το Θείο λόγο, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Παριάρο, τον π. Περικλή Πουλέντση και τον δραστήριο εφημέριο του ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας π. Αντώνιο Κασσιώτη όπου υπάγεται το ιδιαίτερα ευπρεπισμένο και ανακαινισμένο ιερό εξωκλήσι.

Τους ύμνους απέδωσε με λαμπρότητα και φέτος χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή Γιώργο Σακέλλη με τον καλλιφωνότατο  στρατιωτικό Αρχιμανδρίτη π. Σοφρώνιο και τους Ιεροψάλτες Νίκο Παπαθωμά, Μανώλη Σχουλλή, Γιώργο Μιαούδη, και  Γιάννη Κιάρη.

 

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν μεταξύ άλλων: ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Αριστείδης Καβαρλίγκος συνοδευόμενος από τους Διοικητές μονάδων της περιοχής, ο πρ. Δήμαρχος Ντ. Παπανικολάου, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής και πολλοί προσκυνητές μεταξύ των οποίων και αρκετοί και απόδημοι που βρίσκονται στο νησί.

Αμέσως μετά προσφέρθηκαν νηστίσιμες νοστιμιές σε όλο τον κόσμο που μαγείρεψε ο Σεφ κ. Τάσος Γιακούμαρος με την δυναμική ομάδα του, καθώς και δροσερό ντόπιο καρπούζι.

 

Βιογραφία
Ο Άγιος Νικήτας καταγόταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνεται με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ’ άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από παιδί ο Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο οποίος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες… ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β’πρόςΤιμόθεον, γ’ 14-15). Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ’ εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Άγιες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε.

Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ’ αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο όποιος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου βρήκε το θάνατο. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ