Αρχική Ειδήσεις Μαχαιρώματα Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά το Κίεβο – Αντιστέκονται οι Ουκρανοί – Θερμοβαρικά...

Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά το Κίεβο – Αντιστέκονται οι Ουκρανοί – Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)| Ξυπνά ο εφιάλτης – Μάχες δίπλα σε 15 ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

10
1664

Εισβολή στην Ουκρανία: Εκεχειρία ζητάει ο Ζελένσκι με τον Πούτιν προ των πυλών του Κιέβου – «Απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας»

zelensky-03

Δραματική νύχτα – Σε νέο του μήνυμα, ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο μέσα στις επόμενες ώρες – «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη» είπε εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και ακούγονται εκρήξεις

Μία διπλωματική λύση, ώστε να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική εισβολή, επιδιώκει πλέον η Ουκρανία, έπειτα από 40 και πλέον ώρες σφυροκοπήματος από τις ρωσικές δυνάμεις και καθώς το Κίεβο συγκλονιζόταν από διαδοχικές εκρήξεις αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι, σε νέο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό, δήλωσε ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα και πως απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας. «Τη νύχτα θα επιτεθούν» υπογράμμισε στο σύντομο, διάρκειας μόλις δύο λεπτών μήνυμά του, τονίζοντας ότι απειλούνται πόλεις όπως το Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και το Ντονμπάς, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Κίεβο, το οποίο, όπως εκτίμησε, θα προσπαθήσουν να καταλάβουν οι Ρώσοι μέσα στις επόμενες ώρες.

«Πρέπει να πω πολύ ειλικρινά: αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα. Πολλές πόλεις μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας. Ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο -δεν μπορείς να χάσεις την πρωτεύουσα! Σε όλα τα μέτωπα αυτήν τη νύχτα, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του, για να κάμψει την αντίστασή μας -ποταπά, σκληρά και απάνθρωπα. Απόψε θα εισβάλουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια και στο διπλωματικό μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για τους όρους της εκεχειρίας και τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται να αποστείλουν ένα προσχέδιο των θέσεών τους στη Μόσχα, για να αξιολογηθεί και να γίνουν τυχόν «διορθώσεις».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ, ανέφερε ότι η ουκρανική ηγεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μία εκεχειρία με τη Ρωσία, την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια του Κιέβου και ετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση» και την κατάληψη της πόλης. Για δύσκολη νύχτα μίλησε και ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τις τελευταίες ώρες, οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ένα διπλωματικό «πινγκ-πονγκ» όσον αφορά στη διεξαγωγή συνομιλιών και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής τοποθεσίας, όπου αυτές θα πραγματοποιηθούν. Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου, που ζητούσε από τον Ρώσο ομόλογό του να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, και τη φερόμενη αποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι συζητήσεις «πάγωσαν», καθώς η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για διακοπή της επικοινωνίας.

Όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο, ήταν έτοιμο για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές φέρεται να ζήτησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία.

«Aφού συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, η Ρωσία σχημάτισε αντιπροσωπεία των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά και εκπροσώπων της προεδρικής διοίκησης. Η διακοπή των επικοινωνιών του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα συνοδεύεται από την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης σε κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων και στο Κίεβο» ανακοίνωσε η Μόσχα, «παγώνοντας» στην ουσία τις συζητήσεις.

Στη συνέχεια, η ουκρανική πλευρά επανήλθε και φέρεται να πρότεινε το Ισραήλ ως τόπο για τη διεξαγωγή των συνομιλιών, σε προεδρικό επίπεδο, ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Ο δε εκπρόσωπος του Ζελένσκι επανήλθε, αργά το βράδυ της Παρασκευής και με τις ρωσικές δυνάμεις «ante portas» του Κιέβου. «Πρέπει να αντικρούσω τις δηλώσεις ότι αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Αυτή είναι η μόνιμη θέση μας. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή τα δύο μέρη διαβουλεύονται για τον τόπο και τον χρόνο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν για την επανέναρξη της κανονικής ζωής» υπογράμμισε.

«Τορπίλη», πάντως, στις διαπραγματεύσεις, είχαν βάλει οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο ίδιος ο Πούτιν. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, ο Ρώσος πρόεδρος κέλασε τα ουκρανικά στρατεύματα να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ζελένσκι και έκανε λόγο για κυβέρνηση «τοξικομανών και νεοναζί».

Οι δηλώσεις του αυτές, καθώς και  η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο, προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι δεν ίνεται να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες και όσο ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο οι δυνάμεις του Πούτιν – Μάχες σε τέσσερα μέτωπα – Δείτε χάρτες

kiev-night-map-0

«Πήραμε τη Μελιτόπολη», υποστηρίζουν οι Ρώσοι – Οι Ουκρανοί ανατίναξαν γέφυρα στον ποταμό Teteriv, καθυστερώντας σημαντικά τις ρωσικές δυνάμεις που μετακινούνται προς το Κίεβο – Το ρωσικό πυροβολικό άρχισε να σφυροκοπά την ουκρανική πρωτεύουσα – Από ποιες περιοχές εισέβαλαν στην Ουκρανία οι Ρώσοι και πού κατευθύνονται

Σε τέσσερα βασικά μέτωπα εξελίσσεται το σχέδιο εισβολής και κατάληψης της Ουκρανίας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το μεγάλο μέτωπο είναι στο Κίεβο, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν να μπουν στην πρωτεύουσα, να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να «συλλάβουν» τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Το δεύτερο μέτωπο είναι στη Μαριούπολη, όπου βομβαρδίζονται συγκεκριμένοι στόχοι. Το τρίτο μέτωπο είναι στο Χάρκοβο, όπου, σύμφωνα με τις αναφορές, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε πολλά σημεία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι μπήκε στη Μελιτούπολη και απομάκρυνε τα ουκρανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν την πόλη και τα προάστιά της. Η αντίσταση, ωστόσο, είναι μεγάλη, καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις σε καίρια σημεία, στις διόδους προς το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ έχουν γκρεμιστεί βασικά περάσματα και γέφυρες, προκειμένου να αποκλειστεί ή να καθυστερήσει η διέλευση τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς.

UKRAINE LIVE CCTV FOOTAGE #KIEV #WAR #UKRAINE

Δείτε βίντεο από βολές του πυροβολικού στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας:

Στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ελέγξουν τις βασικές δομές στην περιοχή και να αποκλείσουν τις ενισχύσεις σε άλλα σημεία. Ήδη από νωρίς το απόγευμα, η Μόσχα μετέφερε μέσω της Αζοφικής Θάλασσας χιλιάδες πεζοναύτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά, προς την πόλη της Μαριούπολης.

Στο Χάρκοβο, οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα σε διάφορα σημεία, καθώς αποτελεί το βασικό πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων που κατευθύνονται προς το Κίεβο, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχείρηση της εισβολής στο Κίεβο.

Στην Οδησσό, οι Ρώσοι ελέγχουν τις ναυτικές διόδους και μεταφέρουν στρατεύματα, τα οποία ακολούθως μεταβαίνουν προς το κέντρο της Ουκρανίας.

Η μάχη στο Κίεβο – Οι Ουκρανοί καθυστέρησαν τις ρωσικές δυνάμεις

Την Παρασκευή, οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στο Obolon, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου, όπως επιβεβαίωσαν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται προς την ουκρανική κυβέρνηση από δύο διόδους, η μία μέσω Ιβάνκιβ, στα βορειοδυτικά και η δεύτερη μέσω Τσερνίχιβ, στα βορειοανατολικά.

Η επέλαση του ρωσικού στρατού συνοδεύεται από χτυπήματα με πυραύλους, κυρίως αεροπορικά, ώστε να καταστρέφονται στόχοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες ή καθυστερήσεις.

Αναφορές για ανταλλαγή πυροβολισμών υπήρξαν και από το κέντρο του Κιέβου, κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Νωρίτερα το απόγευμα, πάντως, με μήνυμά του μέσω των social media, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε «παρών» και έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το κυρίως σώμα των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν για την πολιορκία του Κιέβου, βρίσκεται πσε απόσταση 50 με 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί ανατίναξαν μία γέφυρα στον ποταμό Teteriv, στην περιοχή Ιβάνκλιβ, 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, καθυστερώντας την επέλαση των ρωσικών στρατευμάτων.

Δείτε τον χάρτη του BBC:

kiev1

Ρωσικές δυνάμεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια

Το σχέδιο των στρατηγών του Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εξουδετερωθούν όλοι οι ουκρανικοί θύλακες, σε όλη την επικράτεια. Ως εκ τούτου, ο στρατός που έχει εισβάλει στη Ρωσία, έχει απλωθεί σε όλη την ουκρανική επικράτεια και εμπλέκεται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες μάχες, με τις επίγειες δυνάμεις να συνεπικουρούνται τόσο από πολεμικά αεροσκάφη, όσο και από πυροβολικό.

Τα βασικά μέτωπα των μαχών στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τις αναφορές διαφόρων πηγών, είναι το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Οδησσός και η Μαριούπολη. Ρωσικά στρατεύματα επελαύνουν στην ουκρανική επικράτεια σε βορρά, ανατολή και νότο.

uk1

Χτύπημα από τα βόρεια

Σύμφωνα με έγκυρες αναφορές, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν και από τρίτο σημείο στο ουκρανικό έδαφος, με κατεύθυνση προς το Κίεβο. Με αυτόν τον τρόπο έχουν δημιουργήσει ένα τριπλό μονοπάτι προς το Κίεβο, με δυνάμεις που επέλασαν από Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση είχε φροντίσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις εισβολής στην Ουκρανία από διάφορα σημεία και ιδιαίτερα στις περιοχές Novye Yurkovichi και Troebortno. Στα σημεία αυτά, είχαν μεταφερθεί πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν τη δυνατότητα μετακίνησης στο ουκρανικό έδαφος, αλλά και να πλήξουν άμεσα το Κίεβο.

Ένα δεύτερο κύμα ρωσικών μονάδων κατευθύνθηκε μέσω του Τσέρνομπιλ,. καταλαμβάνοντας το πυρηνικό εργοστάσιο και βασικές υποδομές και συνεχίζοντας την πορεία του προς την πρωτεύουσα.

uk2

Χτύπημα από τα ανατολικά

Στα ανατολικά οι μάχες διεξάγονται στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Μάχες επίσης γίνονται γύρω από το Ντόνετσκ, με δυνάμεις που κατέφτασαν από το Μπέλγκοροντ, στη δυτική Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι με τη συμπαράσταση των ρωσόφωνων αυτονομιστών, έχουν κατακτήσει την πόλη Σάστια στο Λουχάνσκ.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες συνδράμουν στις συγκρούσεις των αυτονομιστών με τους Ουκρανούς.

uk3

Χτύπημα στα νότια

Στα νότια, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας και κατέκτησαν τις περιοχές Chongar και Novo Alekseyevka. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών ακούγονται στις περιοχές της Οδησσού, της Μαριούπολης, Μελιτόπολης και Kherson.

Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει και τα λιμάνια της Οδησσού και της Μαριούπολης, αποκλείοντας από τη θάλασσα την Ουκρανία.

Στα συγκεκριμένα σημεία , ο ρωσικός στόλος είχε μεταφέρει εκατοντάδες άρματα μάχης και τανκς, τα οποία παρατάχθηκαν στην Κριμαία και από εκεί ξεκίνησαν την πορεία τους προς τους στόχους που είχαν επιλεγεί από τη στρατιωτική διοίκηση και ειδικότερα προς το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης; κατευθύνθηκε προς το Κίεβο, προκειμένου να λάβουν μέρος στη μάχη για την πτώση της ουκρανικής πρωτεύπουσας.

uk44

Μήνυμα Μπάιντεν κατά Ρωσίας: «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του νατοϊκού εδάφους»

Νέο μήνυμα κατά της Ρωσίας απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν συνεχίζοντας τον πόλεμο ανακοινώσεων με τη Μόσχα.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε, μετά τη βιντεοδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι η συμμαχία θα διατηρήσει την πολιτική των «Ανοιχτών Θυρών» για εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμερίζονται τις αξίες της και κάποια ημέρα θελήσουν να ενταχθούν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι ο Ρώσος ομόλογός του, απέτυχε στον στόχο του, δηλαδή να διχάσει τη Δύση. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟϊκού εδάφους.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι διέταξε την ανάπτυξη επιπρόσθετων δυνάμεων για να στηρίξει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, όμως το Πεντάγωνο ανέφερε ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας.

Βίντεο ντοκουμέντο – Ρώσοι σαμποτέρ εκτελούνται εν ψυχρώ στο Κίεβο (vid)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο ντοκουμέντο - Ρώσοι σαμποτέρ εκτελούνται εν ψυχρώ στο Κίεβο (vid)
Daily Mail

Πόλεμος στην ΟυκρανίαΈνα βίντεο ντοκουμέντο δημοσίευσε η Daily Mail – Σκληρές εικόνες

Στο διάρκειας 2:19 βίντεο δύο Ρώσοι που φέρεται να είναι σαμποτέρ εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από ουκρανικά πυρά δευτερόλεπτα αφότου έκλεψαν ένα φορτηγό του στρατού της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί ότι από το πρωί της Παρασκευής, το Κίεβο βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας, με τον δήμαρχο να κάνει λόγο για πολύ δύσκολο βράδυ

Από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής σφοδρές εκρήξεις ακούγονται για μια ακόμη φορά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, το οποίο ακόμη «κρατάει» στην εισβολή της Ρωσίας.

Οι δυνάμεις του Πούτιν έχουν εισέλθει στην περιφέρεια του Κιέβου, ωστόσο φαίνεται να απέχουν περίπου 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Ξυπνά ο εφιάλτης – Μάχες δίπλα σε 15 ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

Πόλεμος Ουκρανία: Ξυπνά ο εφιάλτης – Μάχες δίπλα σε 15 ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας στο Τσερνόμπιλ.
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεκαπέντε αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής παραμένουν συνδεδεμένοι εν μέσω συγκρούσεων – Μετά το 1986 επιστρέφει ο κίνδυνος ενός ολέθριου πυρηνικού ατυχήματος αφού 35 χρόνια μετά από εκείνη την πυρηνική καταστροφή, Ρώσοι και Ουκρανοί βρέθηκαν να ανταλλάσσουν πραγματικά πυρά – Τι λέει πυρηνικός αναλυτής στο Bloomberg – Γιατί το Τσερνόμπιλ είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας τρομάζει

Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας στο Τσερνόμπιλ, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας, προκαλώντας διαδικτυακές εικασίες ότι μετά το τραγικό δυστύχημα του 1986 θα μπορούσε να είναι και πάλι η πηγή ενός επικίνδυνου ραδιενεργού περιστατικού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τους 15 ενεργούς ατομικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας παρά για το… παροπλισμένο Τσερνόμπιλ.

newclear.jpg
Στον πίνακα οι πορτοκαλί κουκίδες δείχνουν τις θέσεις των 15 ενεργών αντιδραστήρων.Πηγή: Bloomberg

Παροπλισμένο εργοστάσιο

«Το Τσερνόμπιλ παραμένει γνωστό σε όλο τον κόσμο λόγω της κλίμακας του θανατηφόρου δυστυχήματος το οποίο οδήγησε σε πολλούς θανάτους. Σήμερα το παροπλισμένο εργοστάσιο βρίσκεται στην καρδιά μιας τεράστιας ζώνης αποκλεισμού και μια προστατευτική σαρκοφάγος περικλείει τους τέσσερις αντιδραστήρες», αναφέρει το Bloomberg.

Και προσθέτει: «Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές δυνάμεις που κινούνται νότια από τη Λευκορωσία προς την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις εκεί “δεν μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή ακόμη κι αν χρησιμοποιούν τα ισχυρότερα δυνατά εκρηκτικά”, έγραψε η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής του κρατικού γραφείου πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχικής Δημοκρατίας».

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ

Την ίδια στιγμή η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφονται στο Τσερνομπίλ δεν θεωρούνται επικίνδυνα για το κοινό.

Η ραδιενέργεια που μετρήθηκε έφτανε τα 9,46 μικροσίβερτ την ώρα και θεωρείται «χαμηλή». Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μην επηρεαστεί και να μην διαταραχθεί κατά κανένα τρόπο η ασφαλής λειτουργία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της ζώνης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι κρίσιμες υποδομές του πυρηνικού σταθμού δεν έχουν υποστεί ζημιές και οι εργασίες συντήρησής του συνεχίζονται κανονικά.

Η γειτονική Πολωνία ανέφερε επίσης ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφός της.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι κατέγραψαν «ανησυχητικά» επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνομπίλ, το οποίο την Πέμπτη έπεσε στα χέρια των Ρώσων. Ο Αλεξάντερ Γκριγκόραχ, ο αναπληρωτής διευθυντής της ουκρανικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για θέματα ασφαλείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, διευκρίνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αύξηση των δεικτών «επειδή όλο το προσωπικό απομακρύνθηκε» από τον σταθμό.

Οι 15 εν ενεργεία πυρηνικοί αντιδραστήρες

Ο πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος – σύμφωνα με το Bloomberg – είναι οι στρατιωτικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να διαταράξουν κάποιο από τους 15 αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής παραμένουν ενεργοί μέχρι σήμερα.

«Μερικά από τα εργοστάσια αυτά αφορούν παλαιάς τεχνολογίας σταθμούς που δεν θα επιτρεπόταν να λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ασφαλείας. Οι αντιδραστήρες είναι γεμισμένοι με ​​πυρηνικό καύσιμο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει μια περιφερειακή πυρκαγιά σε ηπειρωτικό εφιάλτη εάν ένας αδέσποτος πύραυλος, οβίδα ή πράξη δολιοφθοράς δημιουργούσε ένα περιστατικό ασφαλείας».

Το δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Τζέιμς Άκτον, πυρηνικός αναλυτής του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, έγραψε σε έκθεσή του την Πέμπτη ότι οι επιθέσεις στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια. Οι αντιδραστήρες απαιτούν σταθερές προμήθειες ηλεκτρισμού και νερού, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από στρατιωτική δράση. Και μετά υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Η πολιορκία του Κιέβου: Αντιστέκονται οι Ουκρανοί – Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν

Η πολιορκία του Κιέβου: Αντιστέκονται οι Ουκρανοί - Θερμοβαρικά βλήματα επιστρατεύει ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νύχτα – κόλαση σε Κίεβο και Μαριούπολη – Οι Ρώσοι είναι μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά – Φόβοι ότι ο Πούτιν θα ρίξει στη μάχη «φλογοβόλα» που εξαϋλώνουν τα πάντα.

Η Δύση προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής σε δραματική προειδοποίηση επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που η επιχείρηση του ρωσικού στρατού αποτύχει τότε η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποίησει ακόμα και υπερόπλα που εξαϋλώνουν ανθρώπινα σώματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα καταφύγει στη λύση της χρήσης θερμοβαρικών βλημάτων. Πρόκειται για εμπρηστικά όπλα που χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου και τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok.

Ο TOS-1A Solntsepek (Ο ήλιος που Καίει) είναι εκτοξευτής πολλαπλών θερμοβαρικών πυραύλων, τοποθετημένος σε σασί αρμάτων T-72. Αυτά τα όπλα αναμιγνύουν καύσιμα και αέρα σε ένα σύννεφο που, όταν πυροδοτείται, δημιουργεί τεράστια αποτελέσματα θερμότητας και πίεσης. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση το ωστικό κύμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Και αυτό διότι το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται από ένα μικρό γέμισμα και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Είναι ικανότατα για την αποστολή εξουδετέρωσης οχυρωμένων περιοχών με ισχυρή άμυνα. To κλασικό πυροβολικό με πυροβόλα ή πυραύλους θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο και πυρομαχικά για να εκτελέσει μια παρόμοια αποστολή, χωρίς το αποτέλεσμα να διασφαλίζεται στο τέλος. Αλλά τα βαριά πυροβόλα που χρησιμοποιούν εκρηκτικά πυρομαχικά καυσίμου-αέρα θα καταστρέψουν αυτήν την άμυνα με μια ομοβροντία. Αργότερα, όταν τα άρματα μάχης και τα μηχανοκίνητα θα μπουν στη μάχη, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει πλέον κανείς να τους αντισταθεί.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

TOS-1 TOS-1A heavy flame thrower system 220mm multiple rocket launcher system Russia Russian army

Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα

Ένα θερμοβαρικό όπλο, ή βόμβα αερολύματος, ή βόμβα κενού είναι ένας τύπος εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Στην πράξη, το κύμα που παράγεται συνήθως από ένα τέτοιο όπλο έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που παράγεται από ένα συμβατικό συμπυκνωμένο εκρηκτικό.

Τα περισσότερα συμβατικά εκρηκτικά αποτελούνται από πρόσμιξη καυσίμου-οξειδωτή (η μαύρη πυρίτιδα π.χ. περιέχει 25% καύσιμο και 75% οξειδωτικό), ενώ τα θερμοβαρικά όπλα είναι σχεδόν 100% καύσιμα. Επομένως τα όπλα αποδίδουν σημαντικά περισσότερη ενέργεια από τα συμβατικά συμπυκνωμένα εκρηκτικά ίσου βάρους.

TOS-1A 24-barrel thermobaric multiple rocket launcher

Η εξάρτησή τους από το ατμοσφαιρικό οξυγόνο τα καθιστά ακατάλληλα για χρήση κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μεγάλο υψόμετρο και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, είναι πολύ πιο καταστροφικά όταν χρησιμοποιούνται σε οχυρώσεις πεδίου, όπως χαρακώματα, σήραγγες, αποθήκες και σπηλιές, εν μέρει λόγω του παρατεταμένου κύματος που παράγεται από την έκρηξη και εν μέρει επειδή καταναλώνουν το περικλειόμενο οξυγόνο.

Τα συγκεκριμένα συστήματα που φαίνονται στα πλάνα από τις μετακινήσεις στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα, δεν είναι τα μόνα. Οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει μικρότερα θερμοβαρικά όπλα τα οποία μπορούν να βληθούν από μεμονωμένους στρατιώτες, ακριβώς όπως τα αντιαρματικά μιας χρήσεως, αλλά και θερμοβαρικές χειροβομβίδες.

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες  εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου – Το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα έχει χρησιμοποίησει μέχρι τώρα η ρωσική πλευρά – Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στο Χάρκοβο

Πυρά πυροβολικού αντηχούν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, απόψε, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε πως ακούγονται πυροβολισμοί στο δυτικό τμήμα του Κιέβου.

 Η Μόσχα αντιμέτωπη με «σημαντικότερη» αντίσταση απ’ όσο ανέμενε

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές» των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη».

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος.

«Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) οι Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Συναντούν μεγαλύτερη αντίσταση απ’ όσο ανέμεναν».

«Δεν προχωρούν τόσο μακριά ούτε γρήγορα όσο, σύμφωνα με εμάς, θα περίμεναν», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν ελέγχει ακόμη κανένα ουκρανικό αστικό κέντρο.

«Διαθέταμε πληροφορίες σχετικά με όσα σκέφτονταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν», σημείωσε. «Και συνεχίζουμε να έχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι αυτό δεν εξελίσσεται όπως το είχαν προβλέψει».

Εντούτοις, ο αξιωματούχος του Πενταγώνου υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει αναπτύξει στην Ουκρανία παρά το ένα τρίτο των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα της χώρας κι ότι ο στόχος της Μόσχας να καταλάβει το Κίεβο για να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς εκεί δεν έχει αλλάξει.

«Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει, θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα», σημείωσε. «Έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στη διάθεσή τους».

Αν και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν ακόμη στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, η πόλη Χάρκοβο δεν έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού και σφοδρές μάχες συνεχίζονται σε αυτήν τη ζώνη, είπε ο αξιωματούχος.

25352798
25352796

Στον νότο, η επίθεση εναντίον της Χερσώνας συνεχίζεται, όμως έχει επεκταθεί προς τα δυτικά, με μια αποβίβαση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών από την Αζοφική Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα, με κατεύθυνση την πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του σημαντικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κακχόβκα, βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μήνυμα Ζελένσκι από Κίεβο 

Νέο μήνυμα με βίντεο που ανάρτησε στα social media έστειλε στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εμφανιζόμενος έξω από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε «είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι είχε και κυβερνητικά στελέχη γύρω του, δείχνοντας στον λαό της Ουκρανίας ότι αφενός δεν φυγαδεύτηκε, όπως είχε κυκλοφορήσει ως φήμη και αφετέρου είναι εκεί και δίνει τη μάχη για να σωθεί η χώρα από τη ρωσική εισβολή.Νέο μήνυμα με βίντεο που ανάρτησε στα social media έστειλε στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εμφανιζόμενος έξω από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε «είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι είχε και κυβερνητικά στελέχη γύρω του, δείχνοντας στον λαό της Ουκρανίας ότι αφενός δεν φυγαδεύτηκε, όπως είχε κυκλοφορήσει ως φήμη και αφετέρου είναι εκεί και δίνει τη μάχη για να σωθεί η χώρα από τη ρωσική εισβολή.

Μέσα στην πόλη του Κιέβου μεταφέρονται οι μάχες μεταξύ του ρωσικού στρατού που έχει εισβάλει και των Ουκρανών στρατιωτών που αμύνονται προκειμένου να αναχαιτίσουν τις εχθρικές δυνάμεις. Από το πρωί ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει τα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας και προωθείται προς το κέντρο της πόλης, με στόχο να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια και να ρίξουν την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Εικόνες στα social media και στα διεθνή πρακτορεία δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχου παραταχθεί σε θέση άμυνας σε καίρια σημεία εισόδου προς το κέντρο του Κιέβου, ενώ, σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές, με τους αμάχους να έχουν μεταφερθεί στα καταφύγια και στους υπόγειους σταθμούς του Μετρό, προκειμένου να προφυλαχθούν.

Μάχες σημειώθηκαν στο Obolon, στα περίχωρα της πόλης, τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το υπουργείο Άμυνας είπε στους κατοίκους να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να «απωθήσουν τους κατακτητές». Μοιράστηκαν επίσης τουφέκια σε πολίτες καθώς ο Πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε όποιον Ευρωπαίο επιθυμεί να υπερασπιστεί τη χώρα να ταξιδέψει στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην άμυνα.

Τα ρωσικά στρατεύματα πιστεύεται ότι έφτασαν από τα βορειοδυτικά, αφού απωθήθηκαν από το Τσερνόμπιλ που καταλήφθηκε αργά χθες. Περισσότερα ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα προελαύνουν προς την πρωτεύουσα από το Konotop, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Chernihiv όπου αντιμετώπισαν βαριά ουκρανική αντίσταση.

Εν τω μεταξύ από δύο σήμεια πολιορκούν την ουκρανική πρωτεύουσα  οι ρωσικές δυνάμεις. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσε το BBC, οι δυνάμεις της Ρωσίας έκαναν επίθεση από δύο πλευρές, από τον βορρά και από τη βορειοανατολική πλευρά του Κιέβου. Πολλά ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα από το Κονοτόπ, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Τσέρνιγκοφ όπου συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Kiev-map

Την ίδια ώρα, ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις συνεχίζουν να ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Όμπολόν, ενώ σύμφωνα με το Associated Press, πυρά ακούγονται και κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη. Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν «εχθροπραξίες». «Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Σε «θέση άμυνας» το Κίεβο, λέει ο Δήμαρχος

Σε «θέση άμυνας» είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. «Το Κίεβο έχει εισέλθει σε μια αμυντική φάση», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές που έχουν ήδη εισέλθει σαμποτέρ. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει».

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός είπε ότι απέκλεισε το Κίεβο από τη δυτική πλευρά και κατέλαβε το στρατηγικό αεροδρόμιο Hostomel έξω από την πρωτεύουσα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι από ουκρανικές ειδικές μονάδες σκοτώθηκαν. Οι ρωσικοί ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το αεροδρόμιο έχει μακρύ διάδρομο προσγείωσης που επιτρέπει την προσγείωση μεταφορικών αεροπλάνων βαρέως τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα απευθείας στα περίχωρα του Κιέβου. Το Hostomel βρίσκεται μόλις 7χλμ. βορειοδυτικά της πόλης. Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα αναφέρθηκε ότι εισέρχονταν στο Κίεβο για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Reuters.

Δείτε σε live update όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών. Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητούσε από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Σύμφωνα με την Guardian, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ είπε νωρίτερα ότι ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και στη συνέχεια Ρώσοι στρατιώτες φόρεσαν ουκρανικές στολές και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου από το Ομπολόν.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media φέρονται να καταγράφουν Ουκρανούς στρατιώτες αφού «εξουδετέρωσαν» έναν από τους Ρώσους δολιοφθορείς.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Βίντεο που ανέβασαν στα social media κάτοικοι του Ομπολόν δείχνουν ένα ρωσικό στρατιωτικό όχημα να συγκρούεται με το αυτοκίνητο ενός άμαχου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο οδηγός του αυτοκινήτου απεγκλωβίστηκε και είναι σώος.

Άρμα μάχης το πρωί της Παρασκευής στο Όμπολόν:

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.


Δείτε live εικόνες από το Κίεβο:

 

LIVE from Kiev amid Russia's military operation in Ukraine

Οι Ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Ήδη οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή έχουν ηχήσει αρκετές φορές σήμερα, με τον κόσμο να καταφεύγει στο μετρό για να βρει καταφύγιο.

Η ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας για την επιχείρηση δολιοφθοράς στο Ομπλόνσκι:

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό:

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και φέρεται να δείχνει τη στιγμή της κατάρριψής:

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.

Πρόκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων, οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν τρεις γέφυρες γύρω από την πόλη, μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές,

O Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν σε διαπραγμάτευση

Νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπραγματευτούν, λέει το Sputnik.

«Θέλω να απευθύνω εκ νέου έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε το θάνατο των ανθρώπων», λέει ο Ουκρανός πρόεδρο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Στο μεταξύ σήμερα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε στο Reuters ότι η  Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ,

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Νωίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μοσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Οι Ρώσοι «σφυροκοπούν» το Κίεβο από δύο σημεία | Ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση Ζελένσκι και κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

KIEV_WAR_B

Πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων από τον βορρά και από τη βορειοανατολική πλευρά του Κιέβου – Οι Ρώσοι  συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς στην πόλη Τσέρνιγκοφ – Συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών και οι εκρήξεις στο προάστιο Ομπολόν

Οι ουκρανικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους του Κιέβου σήμερα με στρατεύματα της εθνικής φρουράς να παρατάσσονται σε αμυντικές θέσεις κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου λίγο πριν ηχήσουν οι ήχοι πυροβολισμών και εκρήξεων καθώς μάχονταν με τις ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ήδη υπάρχει ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο, ενώ φωτογραφίες απεικονίζουν Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν λάβει θέσεις μάχης στους δρόμους, περιμένοντας την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.

Οι άνδρες του Πούτιν πιστεύεται ότι βρίσκονται τώρα στις παρυφές της πόλης, αν και η ακριβής τοποθεσία και ο αριθμός τους είναι ασαφής. Μάχες σημειώθηκαν στο Obolon, στα περίχωρα της πόλης, τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το υπουργείο Άμυνας είπε στους κατοίκους να φτιάξουν βόμβες μολότοφ για να «απωθήσουν τους κατακτητές». Μοιράστηκαν επίσης τουφέκια σε πολίτες καθώς ο Πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε όποιον Ευρωπαίο επιθυμεί να υπερασπιστεί τη χώρα να ταξιδέψει στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην άμυνα.

Τα ρωσικά στρατεύματα πιστεύεται ότι έφτασαν από τα βορειοδυτικά, αφού απωθήθηκαν από το Τσερνόμπιλ που καταλήφθηκε αργά χθες. Περισσότερα ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα προελαύνουν προς την πρωτεύουσα από το Konotop, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Chernihiv όπου αντιμετώπισαν βαριά ουκρανική αντίσταση.

Εν τω μεταξύ από δύο σήμεια πολιορκούν την ουκρανική πρωτεύουσα  οι ρωσικές δυνάμεις. Όπως φαίνεται και στον χάρτη που δημοσίευσε το BBC, οι δυνάμεις της Ρωσίας έκαναν επίθεση από δύο πλευρές, από τον βορρά και από τη βορειοανατολική πλευρά του Κιέβου. Πολλά ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα από το Κονοτόπ, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Τσέρνιγκοφ όπου συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Kiev-map

Την ίδια ώρα, ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις συνεχίζουν να ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Όμπολόν, ενώ σύμφωνα με το Associated Press, πυρά ακούγονται και κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη. Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν «εχθροπραξίες». «Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Σε «θέση άμυνας» το Κίεβο, λέει ο Δήμαρχος

Σε «θέση άμυνας» είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. «Το Κίεβο έχει εισέλθει σε μια αμυντική φάση», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές που έχουν ήδη εισέλθει σαμποτέρ. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει».

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε αεροδρόμιο έξω από το Κίεβο

Ο ρωσικός στρατός είπε ότι απέκλεισε το Κίεβο από τη δυτική πλευρά και κατέλαβε το στρατηγικό αεροδρόμιο Hostomel έξω από την πρωτεύουσα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε επίσης ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι από ουκρανικές ειδικές μονάδες σκοτώθηκαν. Οι ρωσικοί ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το αεροδρόμιο έχει μακρύ διάδρομο προσγείωσης που επιτρέπει την προσγείωση μεταφορικών αεροπλάνων βαρέως τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα απευθείας στα περίχωρα του Κιέβου. Το Hostomel βρίσκεται μόλις 7χλμ. βορειοδυτικά της πόλης. Ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα αναφέρθηκε ότι εισέρχονταν στο Κίεβο για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Reuters.

Δείτε σε live update όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών. Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητούσε από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Σύμφωνα με την Guardian, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ είπε νωρίτερα ότι ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και στη συνέχεια Ρώσοι στρατιώτες φόρεσαν ουκρανικές στολές και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου από το Ομπολόν.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media φέρονται να καταγράφουν Ουκρανούς στρατιώτες αφού «εξουδετέρωσαν» έναν από τους Ρώσους δολιοφθορείς.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Βίντεο που ανέβασαν στα social media κάτοικοι του Ομπολόν δείχνουν ένα ρωσικό στρατιωτικό όχημα να συγκρούεται με το αυτοκίνητο ενός άμαχου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο οδηγός του αυτοκινήτου απεγκλωβίστηκε και είναι σώος.

Άρμα μάχης το πρωί της Παρασκευής στο Όμπολόν:

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το Χάρκοβο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.


Δείτε live εικόνες από το Κίεβο:

 

LIVE from Kiev amid Russia's military operation in Ukraine

Οι Ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο μετά τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, και κάλεσαν τους πολίτες να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο.

Ήδη οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή έχουν ηχήσει αρκετές φορές σήμερα, με τον κόσμο να καταφεύγει στο μετρό για να βρει καταφύγιο.

Η ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας για την επιχείρηση δολιοφθοράς στο Ομπλόνσκι:

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται σήμερα εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

«Αερομεταφερόμενες μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανία μάχονται γύρω από τις πόλεις Ντίμερ και Ιβανκίβ όπου έχει φτάσει μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων του εχθρού», ανέφερε ο ουκρανικός στρατός στη σελίδα του στο Facebook. Σύμφωνα με την ανάρτηση αυτή, η προέλαση «των υπέρτερων δυνάμεων του στρατού σταμάτησε στον πόταμο Τετερόφ. Η γέφυρα του ποταμού καταστράφηκε».

Σε φωτογραφία που μεταφόρτωσε ο κ. Κλίτσκο εικονίζονται πυροσβέστες επί τω έργω μπροστά σε κτίριο που έχει υποστεί ζημιά και βγάζει καπνό:

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα «ρωσικό αεροσκάφος» στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαώροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε από την πλευρά του γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), ούτε εάν αναφερόταν στους πυραύλους για τους οποίους έκανε λόγο ο στρατός.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και φέρεται να δείχνει τη στιγμή της κατάρριψής:

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κάνει πολλούς να φοβούνται πως το Κίεβο θα υποστεί επίθεση σύντομα και ότι θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε στρατηγικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της πρωτεύουσας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έκανε λόγο για «φρικιαστικά πλήγματα» στο Κίεβο από τη Ρωσία, που παρομοίασε με εκείνα της ναζιστικής Γερμανίας. «Η τελευταία φορά που η πρωτεύουσά μας είχε ζήσει κάτι τέτοιο ήταν το 1941, όταν είχε δεχθεί επίθεση από τη Ναζιστική Γερμανία. Η Ουκρανία νίκησε εκείνο το κακό και θα νικήσει κι αυτό», ανέφερε. Κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία και στον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν και όλες τις χώρες να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και «να διώξουν τους Ρώσους με τις κλωτσιές από παντού». «Σταματήστε τον Πούτιν. Απομονώστε τη Ρωσία», αξίωσε.

Πρόκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων, οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν τρεις γέφυρες γύρω από την πόλη, μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές,

O Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν σε διαπραγμάτευση

Νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να διαπραγματευτούν, λέει το Sputnik.

«Θέλω να απευθύνω εκ νέου έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε το θάνατο των ανθρώπων», λέει ο Ουκρανός πρόεδρο σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Στο μεταξύ σήμερα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε στο Reuters ότι η  Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ,

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Νωίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μοσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση Ζελένσκι και κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν
AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόταση του Ζελένσκι – Ραγδαίες εξελίξεις

Οι πρώτες ενδείξεις πιθανής αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία είναι ορατές. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αποδέχτηκε, σύμφωνα με το «RIA Novosti», την πρόσκληση του Ουκρανού ομολόγου του και αναμένεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία σε υψηλό επίπεδο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Sputnik, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει αντιπροσωπεία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, σε απάντηση στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου.

Λίγο νωρίτερα, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε νέο διάγγελμά του, είχε καλέσει τον Πούτιν σε διαπραγματεύσεις. Τη στιγμή που οι σειρήνες ηχούν στο Κίεβο και τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο κέντρο της πόλης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θέλησε να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, κάτι που όπως φαίνεται θα γίνει.

To πρωί της Παρασκευής, ο Σεργκέι Λαβροφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδιο να καταλάβει την Ουκρανία και δήλωσε ότι ο Ζελένσκι λέει ψέματα ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει το ενδεχόμενο η χώρα του να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς. Θέλουμε οι Ουκρανοί να είναι ανεξάρτητοι, θέλουμε να αποστρατικοποιήσουμε την Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανια.

Το Κίεβο είναι έτοιμο να συνθηκολογήσει με τη Ρωσία για ουδέτερο καθεστώς

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε σήμερα ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά. «Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Χάρκoβο καλεί τους κατοίκους να κρυφτούν στα καταφύγια και τα υπόγεια

25349917

Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις

Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής κάνουν τον γύρο του κόσμου από το Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας την ώρα που ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή.

Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πόλη, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις.

Μάλιστα ο δήμαρχος του Χάρκοβο κάλεσε πριν λίγη ώρα τους κατοίκους να κρυφτούν στα καταφύγια και τα υπόγεια.

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες στην δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας ανέφεραν ότι τα παράθυρα στο κτίρια όπου διαμένει τρέμουν συνεχώς από τις εκρήξεις.

Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση με τεθωρακισμένα σήμερα στο Κίεβο προβλέπουν Ουκρανοί αξιωματούχοι – «Η πιο δύσκολη μέρα του πολέμου»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. δυστυχώς οι φασίστες που έχουν κυριαρχήσει στην αριστερά της Ελλάδας δεν καταδικάζουν τη ρωσική επιθετικότητα και τον Πούτιν. δεν τολμούν ούτε να πουν «Ρωσία» η «Πούτιν»

  2. ΟΧΙ στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

    ΟΧΙ στην Ελληνογαλλική συμφωνία

    ΟΧΙ στην συμφωνία με ΗΠΑ

    ΟΧΙ στις δαπάνες για εξοπλισμό

    ΟΧΙ για τα Ραφαλ

    ΟΧΙ στην αγορά των Belharra

    ΌΧΙ στον αμυντικό προϋπολογισμό

  3. Πάρα πολλά ρωσικά άρματα αντί ρωσικές έχουν φασιστικες σημαίες μιας σκοταδιστικης εποχής όπου εκατομμύρια ανθρώπων εξοντώθηκαν με φοβερούς τρόπους
    Πρέπει να αντισταθούμε στο νεοφασισμο πρέπει να αντισταθούμε στη Ρωσία του Πούτιν

    https://pbs.twimg.com/media/FMbd00LWYAMOIM7.jpg

  4. Ελπιζω να τα βρείτε ειστε ιδια ράτσα φέρατε πόλεμο στην Ευρώπη το 2022
    .καμία συμπάθεια και για τις 2 χώρες.

  5. Η ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ
    ΓΙ ΑΥΤΟ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΙΣΛΑΜΟΥΠΟΛΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

  6. Ο Παππούς δεν θα κάνει διάγγελμα ή αλλάζει τις πάνες…?

  7. Ο Χριστιανός Ορθόδοξος Πούτιν ,εξολοθρεύει ομόθρησκους του .Άραγε ο επικεφαλής της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ρωσίας ,έχει ευλογήσει τα όπλα του να σκοτώνουν Καλα;

  8. ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ. ΑΜΑ ΜΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΟΠΩΣ ΤΑ ΧΟΥΝΤΟΚΑΝΑΛΑ ΠΟΥ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝΕ ΓΕΝΝΑΙΟ ΑΛΕΞΗ ΑΠΛΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΜΑΣΤΕ.
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥΤΙΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΔΕ ΛΕΜΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΥΜΕΤΑ.
    ΠΑΛΙ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΑΡΡΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ