Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν – Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας | Υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών;

1
4419

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες αναφορικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα αποφασιστούν μετά την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Το γεγονός ότι η χώρα μας καταγράφει για δυο μέρες τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων (1151 νέες μολύνσεις χθες) είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην κοινότητα.

Παράλληλα, διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μία σταθερή αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, η οποία ενδέχεται να επιφέρει ισχυρές πιέσεις στις ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας και αυτό είναι που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς.

Ο πρωθυπουργός αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που εξετάζονται είναι αναφορικά με την Αττική η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά νωρίτερα από τις 9 το βράδυ, ίσως και στις 6 το απόγευμα.

Για το λιανεμπόριο υπάρχει η σκέψη για λειτουργία μόνο με τη μέθοδο του click away και κατάργηση του click in shop.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Γι’ αυτό και κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι τα δια ζώσης μαθήματα δεν αντικαθίστανται. Πάντως δεν αποκλείονται παρεμβάσεις στις «κόκκινες» περιοχές.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «τα στοιχεία είναι καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά, δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα».

Ο κ. Σύψας, σημείωσε πως στην σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα», ενώ πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται».

Σχολιάζοντας την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί, για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας».

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι βάσει της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα. «Το ερώτημα είναι ποια μέτρα θα είναι αυτά. Μπορεί να δούμε κλειστά μαγαζιά. Ελπίζω να μη δούμε τα σχολεία κλειστά» υπογράμμισε. Για στα τελευταία σημείωσε πως «δεν υπάρχει ένδειξη στην Ελλάδα ότι τα σχολεία συμμετέχουν δυσανάλογα περισσότερο στην μετάδοση».

«Εάν είναι να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει άμεσα» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως εξήγησε, εάν προκριθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, τότε αυτό πρέπει και να γίνει. «Όλα είναι στο τραπέζι προφανώς» είπε, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται με την γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 9 το βράδυ είναι στο τραπέζι ωστόσο λαμβάνεται υπ’ όψιν η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα. «Είναι σαφές ότι το υγειονομικά σωστό είναι η ελαχιστοποίηση των επαφών των ανθρώπων και η εντατικοποίηση των εμβολιασμών», σημείωσε.

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγει η συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Με αφορμή τους 55 υγειονομικούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας άνοιξε και η συζήτηση για το αν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους.

Την ώρα που έχει ανοίξει η συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο σε γιατρούς και νοσηλευτές με αφορμή το χαμηλό ποσοστό του εμβολιασμένου προσωπικού στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να εμβολιαστούν.

«Είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι θέμα ατομικής ευθύνης λοιπόν για το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί γιατρός που επικαλείται σοβαρούς λόγους συνείδησης να εμβολιαστεί, αλλά θα πρέπει πλέον το κράτος να τον μετακινήσει σε μια διοικητική θέση.

Τα κρούσματα στον Άγιο Ανδρέα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας όπου εμβολιάστηκε κάτω από το 50% του προσωπικού, προκαλούν τρικυμία στην ιατρική κοινότητα. Όσοι δεν μπήκαν στην πρώτη λίστα των νοσοκομείων για να κάνουν το εμβόλιο, τώρα θέλουν.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως όποιος θέλει, θα εμβολιαστεί κάτι που άλλοι υγειονομικοί στην Πάτρα αμφισβητούν και άλλοι όχι.

«Όποιος θέλει μπορεί να πάει να δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό του νοσοκομείου του Αγ. Ανδρέα, δεν ξέρω για τα άλλα νοσοκομεία» ανέφερε ο Χρήστος Σουβλέρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου στο «Ιπποκράτης», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Οργισμένη η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη αμφισβήτησε όσους λένε ότι οι υγειονομικοί σε μεγάλα ποσοστά δεν εμβολιάστηκαν, «Στον Ευαγγελισμό 92% εμβολιάστηκαν, Σωτηρία.. 94%, Γεννηματάς 90%».

Την ίδια ώρα η εθνική επιτροπή εμβολιασμού αναμένεται πως θα αποφασίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε ηλικίες κάτω των 65 ετών ενώ για το ρωσικό εμβόλιο δεν φαίνεται να είναι και τόσο ορατή η έγκρισή του στην Ευρώπη.

Στις χώρες που έβαλαν «στοπ» στο εμβόλιο της Astrazeneca για τους άνω των 65 ετών προστέθηκαν σήμερα η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έχουν χάσει την μπάλα, η λύση δεν είναι και άλλα περιοριστικά μέτρα αλλά αυστηρή εφαρμογή τους από όλους και από λάθρο και από αριστερους

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ