Πραγματικός απολογισμός της σαιζόν θα γίνει; Από ποιούς; (Ή θα περιμένουμε πρώτα… να στηθεί ο ΟΤΑΠ;)

13
1121

 

Η τουριστική περίοδος κλείνει και ο καθένας κάνει τον προσωπικό του απολογισμό. Η Υπουργός Τουρισμού πανηγυρίζει για ρεκόρ τουριστικών αφίξεων πανελλαδικά. Οι τοπικές αρχές διατείνονται ότι η σαιζόν για την Κω, έκλεισε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες (στις αφίξεις, γιατί στα έσοδα, αφήστε το καλύτερα…) οπότε ο καθένας από την πλευρά του βλέπει ανάλογα το ποτήρι, είτε μισογεμάτο ή μισοάδειο…

Το ερώτημα – με αφορμή και τις δηλώσεις του δημάρχου Γ. Κυρίτση στον “Σ”, ότι ξεκινά αυτές τις μέρες “ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης” για το νέο τουριστικό φορέα-οργανισμό (ΟΤΑΠ) που θα αντικαταστήσει τον πάλαι ποτέ, Ενιαίο Φορέα Τουρισμού- είναι: “μήπως με το ξεκίνημα της συζήτησης αυτής σε ότι αφορά το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις διαχειριστικές δυνατότητες του νέου οργάνου, είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει ένας πλήρης απολογισμός σε πραγματικά μεγέθη (πέρα από τα γνωστά στατιστικά των αφίξεων στο Αεροδρόμιο), αριθμό διανυκτερεύσεων, εσόδων και απωλειών ώστε να σταθμιστούν σωστά και σε ρεαλιστική βάση ορισμένα πράγματα;

Γιατί, αν δεν γίνει πρώτα ας την πούμε “ακτινοσκόπηση” και αποτίμηση πραγματικών δεδομένων τότε είναι αδύνατο να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα και να προχωρήσουμε σε σωστό σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά.

Το να ακολουθηθεί η γνωστή πεπατημένη: τόσες εκθέσεις πάλι (απλά για να πάμε) με συνήθεις δράσεις καρμπόν των προηγούμενων ετών, χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση και στόχευση ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου με το που βρισκόμαστε και που θέλουμε να φτάσουμε, βαδίζουμε απλά στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα (και τη διεθνή συγκυρία…)

Αν εστιάσουμε τη συζήτηση μόνο στο all inclusive ή μόνο στο ακολουθούμενο τουριστικό μοντέλο (παρελθοντολογώντας) χωρίς να δούμε σφαιρικά και συνολικά τη στόχευσή μας απλά θα χάσουμε την ώρα μας συζητώντας χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η μόνη ρεαλιστική βάση είναι να έχουμε ως ζητούμενο -όπως τόνισε σε πρόσφατη ομιλία του και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Σ. Ανδρεάδης- τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Προϋπόθεση φυσικά είναι να υπάρχει ένα κοινά αποδεκτό όραμα-σχέδιο υλοποίησης χωρίς να κυριαρχεί η μικροπολιτική ή η συγκρουσιακή λογική όπως έγινε επί παραδείγματι στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και τώρα τελευταία, με τον χειρισμό του θέματος της Ryanair. Αν θέλουμε η επόμενη μέρα σε ότι αφορά τον τουρισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη αυτού του τόπου να είναι καλύτερη, θα πρέπει να μας βρει (τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα) ενωμένους και συντεταγμένους. Ειδάλλως, αν επαναλάβουμε τα διχαστικά του περσινού καλοκαιριού και του περσινού χειμώνα τότε απλά “τα σπίτια μας θα καίγονται και εμείς θα τραγουδάμε ή (ακόμα χειρότερα) θα τσακωνόμαστε…”

Αξιοσημείωτη , τέλος, η επισήμανση του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Ν. Μυλωνά για τον ρόλο του εσωτερικού τουρισμού και την ανάγκη εκπόνησης τοπικού σχεδίου (και) από τον δήμο (εκτός από την κυβέρνηση) για την τόνωση του, επικαλούμενος σχετική έρευνα που συμπεραίνει ότι “αν δεν έρθουν οι Έλληνες και τελευταία και …οι Τούρκοι δουλειά δεν έχουμε! Βέβαια, όλα αυτά τα ακούμε εδώ και πολλά χρόνια αλλά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα γιατί όπως είπαμε “όλους τους θέλουμε: και τους Έλληνες και τους Τούρκους και τους Σκανδιναβούς και τους δυτικοευρωπαίους και τους κεντρικοευρωπαίους και τους ανατολικοευρωπαίους και πάει λέγοντας…

Επανερχόμαστε λοιπόν σε αυτό που αρχίσαμε να λέμε παραπάνω: συγκεκριμένο σχέδιο και στόχευση υπάρχει; Όχι! μεσομακροπρόθεσμη κοινή πολιτική κατεύθυνση υπάρχει; Όχι! Ε, αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα βασικά για το συμφέρον αυτού του τόπου και την ευημερία των πολιτών του είμαστε άξιοι της μοίρας μας (άρχοντες και αρχόμενοι που τους εκλέγουμε…)

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιάννη καλά έκανε να βάλεις όριο τους 500 χαρακτήρες για να γλυτώσεις από τα μακρινάρια της ΧΡΥΣΗΣ ΠΟΡΔΗΣ.

    Όμως οι 500 χαρακτήρες είναι λίγοι, μόλις τέσσερις γραμμές για να εκφράσει κάποιος ένα πλήρες σχόλιο. Σκέψου μήπως θα πρέπει να τους ανεβάσεις στους 800 τουλάχιστο.

    • Τώρα τα σχόλια θα είναι περιεκτικά και δεν θα μετράμε χαρακτήρες για να μην πετάξει το σχόλιο εξω.

      Σωστή και γρήγορη η αλλαγή Γιάννη, τώρα με 2.000 χαρακτήρες φτάνει για ένα αξιοπρεπές σχόλιο. Φρόντισε ακόμα τα σχόλια να είναι αμέσως μετά το κείμενο σου και παρόμοια άρθρα δεξιά σε κάθετη σειρά. Πάντως η νέα εμφάνιση του site σου καλύτερη από την προηγούμενη, θέλει όμως αρκετές βελτιώσεις. Καλή δύναμη φίλε.

    • Ανέβασε και στο όνομα ή επικεφαλίδα σε 170-200 τους χαρακτήρες για ένα καλό πρόλογο.

      Και πάλι το δικό σου προσωπικό άρθρο θα πρέπει να είναι εμφανές και σε ειδικό πλαίσιο. Πρέπει να το αλλάξεις γιατί όπως είναι τώρα περνά πολλές φορές απαρατήρητο. Φιλικά πάντα-Αλεξίπακος….

    • Τα τελευταία σχόλια που εμφανίζονται δεξιά στην σελίδα καλό είναι να έχουν την επικεφαλίδα τους και όχι το όνομα του άρθρου.

      Έτσι οι επισκέπτες θα διάβαζαν ένα σχόλιο από την αρχή του και όχι από την μέση. Το άρθρο στο οποίο θα το βρεις δεν είναι απαραίτητο μια και πατώντας για διάβασμα ή για απάντηση σε πάει σε αυτό άμεσα.

    • Αγαπητέ αναγνώστη, ευχαριστούμε πολύ για τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις σας για βελτίωση, όπως θα δείτε τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. Το πεδίο ‘Όνομα ή Ψευδώνυμο’ είθιστε να χρησιμοποιείται ώστε ο σχολιαστής να υπογράφει με το όνομα ή το ψευδώνυμο του, και ήδη αρκετοί αναγνώστες το χρησιμοποιούν με αυτό τον τρόπο.

      Το γεγονός ότι σε παλαιότερα site το συγκεκριμένο πεδίο τοποθετούνταν πάνω από το πεδίο εισαγωγής σχολίου αποπροσανατόλιζε τους αναγνώστες-σχολιαστές, οι οποίοι θεωρούσαν ότι στο σημείο αυτό πρέπει να βάλουν επικεφαλίδα για το σχόλιό τους, παρόμοια με τον τίτλο θέματος που βάζουν όταν συντάσσουν ένα email.

      Κατανοούμε όμως την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί για επικεφαλίδα σχολίου, με την αντίστοιχη εμφάνιση στα πρόσφατα σχόλια. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, σε ένα από τα μελλοντικά updates της σελίδας μας να ενσωματώσουμε ένα ξεχωριστό πεδίο τίτλου το οποίο να λειτουργεί ως Επικεφαλίδα. Θα σας ενδιέφερε ένα τέτοιο χαρακτηριστικό;

      Ευχαριστούμε και πάλι για τις επισημάνσεις σας. Μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι. Εκ της διαχείρισης.

      • Αλεξίπακος. Γιάννη - Εύα, ευχαριστώ θα συνεχίσω να σας ενημερώνω και χωρίς να δημοσιεύετε το κείμενο μου...

        ….Καλή δύναμη.

      • Έβα, Γιάννη καλές και οι νέες βελτιώσεις στο site. Καλή η επιλογή να ανέβει το προσωπικό άρθρο του Γιάννη στην δεύτερη σειρά αλλά να γίνει ποιο ευδιάκριτο. Τα σχετικά σχόλια σε κάθε άρθρο να πάνε δεξιά και να ανέβουν ψηλότερα τα σχόλια. Τα τελευταία σχόλια δεξιά και ψηλά μια και τα διαβάζουν σχεδόν όλοι. Περιττό είναι στο τέλος κάθε σχόλιο να αναφέρεται και το όνομα του άρθρου που απευθύνεται, κουράζει.

  2. κ.Κιάρη…άσχετο.
    Γιατί όταν βιάσει ένας μετανάστης στη Σουηδία,στην Αλάσκα,στην Ανταρτική όλα τα σάιτ της Κω το κάνουν πρωτοσέλιδο,και σήμερα που ένας υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή σκότωσε έναν άλλο Έλληνα το περνάτε στα ψιλά;

  3. καλα τα λες γιαννη, αλλα ξερεις αυτα που εχουν τις καρεκλες δεν εχουν καμμια επαφη με την πραγματικοτητα.
    ζουν στην κοσμαρα τους και τρωνε με χρυσα κουταλια.

  4. προς 1.η χα ειναι εδω.ο αγωνας συνεχιζεται για εθνικη ανεξαρησια και λαικη κυριαρχια.

    μπραβο στον κυριο κιαρη που σεβεται ολες τις αποψεις.η δημοσιευση ειναι η ψυχη της δημοκρατιας.

  5. Ο καταγγελτικός λόγος σε κάθε δημοκρατικό μέσο με οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία,πάντα φέρνει αποτελέσματα..δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ‘φιλτράρονται’ τα σχόλια της Χρυσής Αυγής,σύμφωνα με κάποιους Αριστερούς του κώλου..μήπως σήμερα 27 Οκτωβρίου στις 1 το βράδυ που πήγα μια βόλτα(πρώτη νύχτα μετά το κλείσιμο της Δουλειάς),η εικόνα που βλέπει κάποιος στο Λιμάνι,είναι εικόνα του τρίτου,τέταρτου Τουριστικού Προορισμού?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ