Δραγασάκης στη Λέρο: Ο πλούτος του κάθε νησιού είναι η ιδιαίτερη ταυτότητά του
«Ανάπτυξη με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών»
«Ο πλούτος του κάθε νησιού είναι η ιδιαίτερη ταυτότητά του, ανάπτυξη με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών». Αυτό τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγσάκης, με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, αναφορικά με τις συσκέψεις που πραγματοποιούν μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, στη Λέρο, με τον Δήμαρχο του νησιού, τοπικούς φορείς, και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό, για την επίλυση προβλημάτων του νησιού.
Οι συσκέψεις εντάσσονται στην ατζέντα των επισκέψεων που πραγματοποιεί σήμερα ο κ. Δραγασάκης μαζί με τον κ. Σαντορινιό, στη Λέρο αλλά και στην Πάτμο, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης.
Μετά τη σύσκεψη ο κ. Δραγασάκης επισκέφθηκε το πολεμικό μουσείο «Τούνελ Μερικιάς» της Λέρου.
«Τα νησιά μας είναι συστατικό μέρος της ταυτότητάς μας και βασικός πυλώνας εξόδου στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Αναπτύσσουμε ολοκληρωμένη πολιτική για τη νησιωτικότητα, με σκοπό να αξιοποιήσουμε τις πολλές δυνατότητες και να επιλύσουμε τα υπαρκτά προβλήματα», σημείωνε ο κ. Δραγασάκης σε χθεσινή ανάρτησή του ενόψει των σημερινών επισκέψεων σε Λέρο και Πάτμο.
Ν. Σαντορινιός από την Λέρο: Έμπρακτη στήριξη των έργων υποδομής του νησιού
Την ένταξη στο ΠΔΕ, για χρηματοδότηση, της κατασκευής ενός δωδεκαθέσιου σχολείου (Μπελένιο) και ενός αγκυροβόλιου τουριστικών σκαφών στα Άλιντα Λέρου, προϋπολογισμού από 1,5εκ ευρώ το κάθε ένα, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός από την Λέρο, όπου περιοδεύει μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη. Ειδικά για την στήριξη των υποδομών του νησιού, ο Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε πως οι προτάσεις της Λέρου για ένταξη έργων στο ειδικό αναπτυξιακό του Νοτίου Αιγαίο θα στηριχτούν, έτσι ώστε να αποκτήσει το νησί τα εργαλεία εκείνα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Ο Υφυπουργός, ακόμη, ανέφερε πως ένα από τα τρία ειδικά διαμορφωμένα πλωτά ασθενοφόρα που πρόκειται να προμηθευτεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας, πρόκειται να διατεθεί για τις ανάγκες της Λέρου και των κοντινών νησιών.
Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους στο νησί της Λέρου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετείχαν σε ευρεία άτυπη σύσκεψη στο Δημαρχείο του νησιού με τη συμμετοχή του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου, κ. Καματερού, του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκου, του Δημάρχου Λέρου, κ. Κόλλια, του Επάρχου Καλύμνου, κ. Θεμέλαρου και πολλών θεσμικών και παραγωγικών φορέων του νησιού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογράμμισε την κυβερνητική ατζέντα, η οποία είναι αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, για την υλοποίηση πολιτικών που θα αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που για πολύ καιρό επικρατούσε στα νησιά.
Οι προσπάθειες μας, τόνισε, συμπεριλαμβάνουν από την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των νησιωτών, την ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων των νησιών, σε συνεργασία με την Νησιωτική Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέχρι την έντονη πίεση στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για υιοθέτηση πολιτικών που θα προστατεύουν την νησιωτικότητα. Από αυτό εδώ τον τόπο, άλλωστε, πριν λίγες μέρες, σχολίασε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Ευρωπαία Επίτροπος κα. Κρέτσου ανακοίνωσε την πρόθεσή της για προώθηση της ελληνικής πρότασης για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου κατανομής των διαρθρωτικών πόρων (πχ. με την χρήση δεικτών όπως αυτός της κοινωνικής ευημερίας του ΟΟΣΑ αλλά και άλλων αντίστοιχων), οι οποίοι μέχρι τώρα υπολογίζονται μόνο με βάση το ΑΕΠ. Μια σημαντική δέσμευση, που όταν υλοποιηθεί θα δώσει νέα ώθηση και δυνατότητες στα ελληνικά νησιά.
Γ. Χατζημάρκος στον Γ. Δραγασάκη από τη Λέρο: «Να σταματήσει η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας των Δωδεκανησίων»
Το μείζον, ιστορικών διαστάσεων, ηθικό, νομικό και οικονομικό θέμα, έθεσε ο Περιφερειάρχης στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ζητώντας να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία σε βάρος των Δωδεκανησίων
Την ανάγκη να σταματήσει η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας των Δωδεκανήσων, η οποία συνετελέσθη το 2011 με την κατάργηση της ΚΕΔ και την μεταφορά του χαρτοφυλακίου της στην ΕΤΑΔ και να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στην διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λέρο.
Ο κ. Χατζημάρκος βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης στη Λέρο, όπου σήμερα το πρωί υποδέχθηκε τον κ. Δραγασάκη, τον οποίο συνοδεύει ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Σε άτυπη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του νησιού, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την πλήρη εικόνα των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα νησιά της Δωδεκανήσου και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου, καθώς ο κ. Δραγασάκης είναι εκείνος που ανέλαβε την πολιτική πρωτοβουλία για την θέσπιση πολιτικών που θα άρουν τις ανισότητες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.
Προτάσσοντας το θέμα της δημόσιας περιουσίας των Δωδεκανησίων και περιγράφοντας πώς κατέληξε στην διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς οι πραγματικοί οι ιδιοκτήτες της να έχουν τον παραμικρό λόγο σε αυτήν, ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για ένα θέμα ιστορικών διαστάσεων, όχι μόνο τεράστιας οικονομικής σημασίας, αλλά και δημοκρατίας και δικαιοσύνης.
Αφού επισήμανε ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου προέρχεται από τα Δωδεκάνησα – περίπου 60.000 ακίνητα – και ειδικότερα από τα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος όπου υπήρχε Κτηματολόγιο, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:
«Η Ελλάδα του 1948, με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, σεβάστηκε την περιουσία των νησιωτών . Η περιουσία αυτή είχε ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης που σεβόταν τις τοπικές κοινωνίες, μια στάση ιστορικά, πολιτικά, ηθικά και νομικά ορθή. Με τα χρόνια, το αδηφάγο κράτος των Αθηνών ξεκίνησε να παίρνει αυτήν την περιουσία. Σήμερα η κατάσταση αυτή βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η μεγάλη ληστεία της περιουσίας των Δωδεκανησίων έγινε το 2011, με το κλείσιμο της ΚΕΔ και τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στην ΕΤΑΔ. Ουσιαστικά, η περιουσία των Δωδεκανησίων καταληστεύτηκε. Είναι ένα θέμα ιστορικών διαστάσεων, μεγάλης οικονομικής σημασίας, ένα θέμα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Επιτέλους, το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τη Δωδεκάνησο ως το πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού του. Δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όσον αφορά την περιουσία που κατέσχεσαν οι κατακτητές σε αυτόν τον τόπο. Δεν μπορεί να την ιδιωτικοποιεί σήμερα, αδιαφορώντας πλήρως για τις κοινωνίες που προσέφεραν αυτήν την περιουσία»
Το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Χατζημάρκος το έθεσε ως απολύτως χαρακτηριστικό της συγκεντρωτικής αντίληψης και νοοτροπίας που παραμένει θεμέλιο της άσκησης πολιτικής στη χώρα, αλλά και ως κορυφαίο παράδειγμα ανισότητας και κατάφωρης αδικίας σε βάρος των νησιών.
Την εικόνα των ανισοτήτων που ο Περιφερειάρχης παρουσίασε στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, συμπλήρωσαν η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η υποστελέχωση των υπηρεσιών της αλλά και των λοιπών υπηρεσιών στα νησιά, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και βεβαίως το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, προβλήματα που υπαγορεύουν την θέσπιση ειδικών νησιωτικών πολιτικών, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν.
«Η νησιωτική Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, έχει απόλυτη ανάγκη ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας και αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων της . Όσο αυτό το πλαίσιο δεν διαμορφώνεται, οι όποιες θετικές παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές και στηρίζονται στην πολιτική ισορροπία της χρονικής συγκυρίας» επισήμανε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε: «Τώρα που το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου δεν υφίσταται, έπαψε να υφίσταται και το άλλοθι που έδινε, ως πολιτική στήριξης των νησιών. Τώρα είναι επιβεβλημένη η ισονομία, που σημαίνει ίσες ευκαιρίες και ισότιμη πρόσβαση των νησιωτών σε αγαθά και υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της ηπειρωτικής Ελλάδας».
Ο κ. Χατζημάρκος, από τη Λέρο θα μεταβεί στην Πάτμο, όπου, παρόντος του κ. Δραγασάκη, θα γίνουν τα εγκαίνια της μονάδας αφαλάτωσης του νησιού.