Τουρισμός: Σε ποιους προορισμούς ανέβηκε ο τζίρος των καταλυμάτων πριν ανοίξει η σεζόν

0
14

Δύο ταχύτητες κατέγραψαν καταλύματα και εστίαση ως προς τα επίπεδα κύκλου εργασιών στο α’ τρίμηνο του 2026, με τα καταλύματα να εμφανίζουν άνοδο 3,1% και την εστίαση να υποχωρεί κατά 1,9%. Ρόδος και Σαντορίνη ξεχώρισαν με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ Κεφαλονιά και Μεσσηνία δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις.

Με δύο διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2026 οι επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τον τζίρο των καταλυμάτων να ενισχύεται, αλλά την εστίαση να καταγράφει πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2026 ανήλθε σε 528,393 εκατ. ευρώ, από 512,310 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 3,1%.

Αντίθετα, στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 2,141 δισ. ευρώ, έναντι 2,184 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025, καταγράφοντας μείωση 1,9%.

Ρόδος, Ζάκυνθος και Θήρα στην πρώτη γραμμή των καταλυμάτων

Στα καταλύματα, από τις Περιφερειακές Ενότητες με σημαντική συμμετοχή στον συνολικό κύκλο εργασιών του 2025, η μεγαλύτερη αύξηση στο α’ τρίμηνο του 2026 καταγράφηκε στη Ρόδο, όπου ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 29,8%, φτάνοντας τα 19,874 εκατ. ευρώ, από 15,312 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2025.

Ισχυρή άνοδο εμφάνισε και η Ζάκυνθος, με αύξηση 28,4%, καθώς ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων ανήλθε σε 5,028 εκατ. ευρώ, από 3,917 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στη Θήρα, όπου ο τζίρος στα καταλύματα αυξήθηκε κατά 24,7%, φτάνοντας τα 12,028 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση στα καταλύματα καταγράφηκε στην Κεφαλονιά, με πτώση 32,1%, καθώς ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 2,287 εκατ. ευρώ, από 3,366 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2025. Πιέσεις εμφάνισε και η Κως, με μείωση 30,8%, ενώ πτώση 20% κατέγραψε η Μεσσηνία.

Η Αττική, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά του κλάδου, κινήθηκε οριακά ανοδικά, με αύξηση 1,8% στα καταλύματα και τζίρο 262,315 εκατ. ευρώ.

Η εστίαση πιέζεται, αλλά Σαντορίνη και Μύκονος ξεχωρίζουν

Στην εστίαση, η εικόνα ήταν πιο δύσκολη, καθώς ο συνολικός κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 1,9%. Ωστόσο, ορισμένοι νησιωτικοί προορισμοί κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Σαντορίνη, με άνοδο 24,2%, καθώς ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης έφτασε τα 5,828 εκατ. ευρώ, από 4,692 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2025. Πολύ κοντά κινήθηκε και η Μύκονος, με αύξηση 23,9%, στα 5,102 εκατ. ευρώ, ενώ η Κάρπαθος εμφάνισε άνοδο 13,9%.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση στην εστίαση, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων με σημαντική συμμετοχή στον συνολικό τζίρο, καταγράφηκε στη Μεσσηνία, όπου ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 14,8%, στα 22,601 εκατ. ευρώ, από 26,532 εκατ. ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν επίσης η Αργολίδα με 12,3%, η Πρέβεζα με 11,6%, η Άρτα με 10,8% και οι Σέρρες με 9%.

Η Αττική, που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης στη χώρα, κινήθηκε σχεδόν σταθεροποιητικά, με οριακή μείωση 0,1%, καθώς ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 1,110 δισ. ευρώ, από 1,111 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2025.

Ποιοι κρατούν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς – Αττική, Ρόδος και Ηράκλειο στα καταλύματα

Η Αττική παραμένει ο απόλυτος πυρήνας της εστίασης, καθώς το 2025 συγκέντρωσε το 41% του συνολικού κύκλου εργασιών του κλάδου, με τζίρο 5,260 δισ. ευρώ. Στα καταλύματα, η συμμετοχή της ανήλθε σε 24,5%, με ετήσιο κύκλο εργασιών 3,027 δισ. ευρώ.

Στα καταλύματα, μετά την Αττική ξεχωρίζουν η Ρόδος, με συμμετοχή 11,9% και τζίρο 1,474 δισ. ευρώ, το Ηράκλειο, με 9,2% και 1,134 δισ. ευρώ, η Θεσσαλονίκη, με 5,4%, η Κέρκυρα, με 5,3%, και τα Χανιά, με 4,9%.

Στην εστίαση, μετά την Αττική, σημαντική συμμετοχή έχουν το Ηράκλειο, η Ρόδος, τα Χανιά, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Χαλκιδική και η Αχαΐα.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν μια αγορά όπου τα καταλύματα διατηρούν θετικό πρόσημο στο ξεκίνημα του 2026, παρά τις επιμέρους πιέσεις σε προορισμούς, ενώ η εστίαση εμφανίζει πιο εύθραυστη εικόνα, με τη μεγάλη μάζα του κλάδου να κινείται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

πηγή: tornosnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ