Σφουγγαράδες σε απόγνωση: Η κραυγή αγωνίας του Παντελή Γιωργαντή για αδιαφορία της Πολιτείας (video)

0
13

Στο γραφικό λιμανάκι του Μελιτσάχα βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Απριλίου 2026 η κάμερα του Kalymnos News, καταγράφοντας από κοντά την καθημερινότητα και τα αδιέξοδα ενός επαγγέλματος που αποτελεί ταυτότητα για το νησί. Εκεί, πάνω στο σκάφος του, συναντήσαμε τον Παντελή Γιωργαντή, πρόεδρο του Συλλόγου Σφουγγαράδων, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη θάλασσα, πληρώνοντας μάλιστα βαρύ τίμημα, καθώς στο παρελθόν χτυπήθηκε από τη νόσο των δυτών.

Παρά τις δυσκολίες και τα μόνιμα σημάδια που του άφησε η ασθένεια, συνεχίζει αδιάκοπα να εργάζεται, παλεύοντας καθημερινά για το μεροκάματο, αλλά και για την επιβίωση ολόκληρου του κλάδου.

«Παλιά, πολλά και άλυτα προβλήματα»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Παντελής Γιωργαντής περιέγραψε με έντονη αγανάκτηση την κατάσταση που επικρατεί:

«Τα προβλήματα είναι παλιά, πολλά και άλυτα. Είναι αδιανόητο το 2026 η μοναδική Σχολή Δυτών στην Κάλυμνο να λειτουργεί με βασιλικό διάταγμα, με αποτέλεσμα ούτε τα πτυχία να έχουν ουσιαστική ισχύ ούτε η σχολή να λειτουργεί εδώ και χρόνια», σημειώνει, τονίζοντας πως η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού έχει αφήσει τα σκάφη χωρίς πληρώματα.

Παράλληλα, εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή του από τους αρμόδιους φορείς και τους τοπικούς βουλευτές: «Τα έχουμε πει ξανά και ξανά. Κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά».

Νέα νομοθεσία – νέα εμπόδια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα νομοθεσία που αφορά τον εξοπλισμό των σκαφών, χαρακτηρίζοντάς την «χαριστική βολή» για τον κλάδο.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, η υποχρεωτική εγκατάσταση δεύτερου ψηφιακού VHF, με επιπλέον κόστος για εξοπλισμό και μπαταρίες, περιορίζει δραστικά τους πλόες: «Αν δεν το βάλουμε, θα περιοριστούμε στα 3 μίλια. Ούτε στη Λέρο δεν θα μπορούμε να πάμε».

Όπως επισημαίνει, το μέτρο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ασφάλειας: «Κανείς δεν χρησιμοποιεί VHF πλέον. Έχουμε τα κινητά μας. Εγώ το έχω και είναι κλειστό εδώ και έναν χρόνο».

Οικονομική ασφυξία και επαγγελματικό αδιέξοδο

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το αυξημένο κόστος λειτουργίας: καύσιμα, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας και λοιπές υποχρεώσεις δημιουργούν ασφυκτική πίεση.

«Δεν έχω να βάλω πετρέλαιο. Δεν μπορώ καν να βάλω μπροστά τη μηχανή», λέει χαρακτηριστικά.

Με 33 χρόνια εμπειρίας στη θάλασσα και έχοντας χάσει ακόμη και τον αδερφό του, δηλώνει πως συνεχίζει μόνο για να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του: «Θέλω να ζήσω λίγο υπερήφανα και να καλύψω τις υποχρεώσεις μου».

Η Σχολή Δυτών στο επίκεντρο

Κεντρικό αίτημα των σφουγγαράδων παραμένει η επαναλειτουργία της Σχολής Δυτών με σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου εξηγεί ότι το υπάρχον σύστημα είναι αποτρεπτικό: για την απόκτηση άδειας απαιτούνται διαδικασίες άσχετες με το επάγγελμα, όπως διετής υπηρεσία σε πλοία, ενώ τίθενται ακόμη και εκπαιδευτικά κριτήρια που αποκλείουν έμπειρους επαγγελματίες.

«Τι εμπειρία θα αποκτήσω στα βαπόρια για την κατάδυση; Καμία», τονίζει, προσθέτοντας πως ακόμα και οι υπάρχοντες δύτες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επαγγέλματος.

«Όλα τα σκάφη είναι δεμένα»

Η εικόνα στο λιμάνι είναι αποκαρδιωτική. Τα σκάφη παραμένουν αραγμένα και η δραστηριότητα έχει σχεδόν παγώσει.

«Κανένας δεν πάει για σφουγγάρια. Όλα τα σκάφη είναι δεμένα. Το νησί των σφουγγαράδων έγινε το νησί των φουκαράδων», λέει με πικρία.

Έκκληση χωρίς ανταπόκριση

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και επαφές με βουλευτές και αρμόδιους φορείς, ο ίδιος διαπιστώνει αδράνεια: «Ο φάκελος είναι έτοιμος εδώ και χρόνια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάει στη Βουλή για ψήφιση».

Καταλήγοντας, αφήνει σαφείς αιχμές για το πολιτικό σύστημα, επισημαίνοντας πως η μόνη λύση ίσως βρίσκεται στην αλλαγή στάσης των πολιτών: «Μάλλον πρέπει να ξυπνήσουμε και να δούμε τι ψηφίζουμε».

Το Kalymnos News κατέγραψε τη φωνή ενός ανθρώπου που δεν ζητά προνόμια, αλλά το αυτονόητο: να μπορεί να εργάζεται αξιοπρεπώς. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν αυτή η φωνή θα ακουστεί..

Δείτε όλά όσα μας είπε ο Παντελής Γιωργαντής στο video που ακολουθεί και ετοίμασαν η Μπέττυ Μαςιλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

Πηγη: https://kalymnos-news.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ