Γιώργος Χατζημάρκος για κόμβο Αεροδρομίoυ: «Δεν είναι ανάγκη διακοσμητικής παρέμβασης – Είναι σεβασμός στην λαμπρή ιστορία της Ρόδου»

0
35

Ανακοίνωση αναφορικά με την απόφαση της Περιφέρειας να τοποθετηθούν καλλιτεχνικά δημιουργήματα της Ελληνιστικής περιόδου στους κυκλοφοριακούς κόμβους που σχεδιάζονται, εξέδωσε σήμερα το πρωί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Στην ανάρτησή του αναφέρεται:

«Η απόφαση που λάβαμε ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να τοποθετήσουμε καλλιτεχνικά δημιουργήματα της Ελληνιστικής περιόδου στους κυκλοφοριακούς κόμβους που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε στους οδικούς άξονες της Ρόδου δεν είναι, μόνο, απο την ανάγκη μιας διακοσμητικής παρέμβασης. Οι δρόμοι μας δεν είναι μόνο υποδομές μετακίνησης, είναι και δημόσιοι χώροι. Και ο δημόσιος χώρος οφείλει να μιλά για τον τόπο, την ιστορία και την ψυχή του. Τι κάνουμε λοιπόν; Κάνουμε κάτι πολύ απλό αλλά πολύ ουσιαστικό: φέρνουμε τη μνήμη της Ρόδου εκεί όπου περνά κάθε μέρα ο πολίτης, ο μαθητής, ο εργαζόμενος, ο επισκέπτης. Δεν περιμένουμε από τον κόσμο να αναζητήσει μόνος του την ιστορία. Την τοποθετούμε μπροστά του, με σεβασμό, με μέτρο και με νόημα. Γιατί ένας τόπος που ξεχνά τη συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό, κινδυνεύει να συνηθίσει τη μικρή εικόνα του εαυτού του.
Και η Ρόδος δεν δικαιούται μια μικρή εικόνα του εαυτού της. Η Ρόδος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα τέχνης και γλυπτικής του αρχαίου κόσμου.
Αυτό σημαίνει ότι όταν επιλέγουμε να αναδείξουμε έργα της Ελληνιστικής περιόδου στους κόμβους, δεν επινοούμε μια σχέση της Ρόδου με την τέχνη. Την αποκαθιστούμε. Δεν κατασκευάζουμε έναν μύθο. Υπενθυμίζουμε μια αλήθεια. Μια αλήθεια που είναι γνωστή στα μεγάλα μουσεία του κόσμου, αλλά συχνά όχι όσο θα έπρεπε στους ίδιους τους κατοίκους του νησιού.
Μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα που θαυμάζει η ανθρωπότητα συνδέονται άμεσα με τη Ροδιακή δημιουργία και τη Ροδιακή Σχολή. Το Μουσείο του Βατικανού παρουσιάζει τον περίφημο Λαοκόοντα ως αριστούργημα των γλυπτών της Ρόδου. Το Λούβρο χαρακτηρίζει τη Νίκη τη Σαμοθράκης ως ένα από τα πιο διάσημα αγάλματά του και το ίδιο κάνει το Μουσείο στη Νάπολι για τον Ταύρο Φαρνέζε. Ο κόσμος ολόκληρος θαυμάζει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και το σύγχρονο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο έχει τις ρίζεις του στον Lex Rodia, τον νόμο των Ροδίων για το Ναυτικό Δίκαιο. Η αναφορά είναι σε έναν τόπο που δεν βρέθηκε στο περιθώριο της ιστορίας της τέχνης, αλλά στον πυρήνα της. Ποιο είναι το μήνυμα της πρωτοβουλίας μας; Ότι η Ρόδος δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος τουριστικός προορισμός. Είναι κοιτίδα πολιτισμού με διεθνές αποτύπωμα. Και αυτό το αποτύπωμα δεν πρέπει να μένει κλεισμένο μόνο σε βιβλία, σε επιστημονικά συνέδρια ή σε προθήκες μουσείων του εξωτερικού. Πρέπει να επιστρέφει στον φυσικό του τόπο. Πρέπει να γίνεται ορατό στον καθημερινό χώρο της ζωής μας.
Κάποιοι ίσως ρωτήσουν: γιατί στους κυκλοφοριακούς κόμβους; Η απάντηση είναι απλή. Διότι εκεί βρίσκεται το πιο δημοκρατικό σημείο επαφής με τον δημόσιο χώρο. Εκεί περνούν όλοι. Ο συμπολίτης μας που πηγαίνει στη δουλειά του. Το παιδί που μεγαλώνει εδώ. Ο επισκέπτης που έρχεται για πρώτη φορά στο νησί. Ο κόμβος, λοιπόν, δεν είναι απλώς τεχνικό έργο. Μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς, σημείο μνήμης, σημείο ταυτότητας.
Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή μας. Γιατί σήμερα οι κοινωνίες δεν χρειάζονται μόνο έργα που εξυπηρετούν. Χρειάζονται και έργα που εμπνέουν. Χρειάζονται σύμβολα που ενώνουν το χθες με το σήμερα. Χρειάζονται εικόνες που λένε στα παιδιά μας: “Αυτός ο τόπος παρήγαγε ομορφιά, δύναμη, τέχνη, ιδέες. Άρα κι εσύ μπορείς να σταθείς με αυτοπεποίθηση στον κόσμο”.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η δεύτερη μεγάλη διάσταση αυτής της πρωτοβουλίας: η καλλιέργεια της τοπικής υπερηφάνειας. Όχι μιας κούφιας υπερηφάνειας. Όχι μιας αυτάρεσκης τοπικιστικής ρητορικής. Αλλά μιας υγιούς, δημιουργικής περηφάνειας που βασίζεται στη γνώση. Όταν ο κάτοικος της Ρόδου συνειδητοποιεί ότι ο τόπος του δεν έδωσε μόνο ήλιο και θάλασσα, αλλά έδωσε μορφές που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία της τέχνης, τότε αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο στέκεται απέναντι στον τόπο του. Τον σέβεται περισσότερο. Τον υπερασπίζεται περισσότερο. Τον αγαπά πιο συνειδητά.
Η πρωτοβουλία μας, λοιπόν, δεν κοιτά μόνο προς τα έξω. Δεν απευθύνεται μόνο στον τουρίστα. Απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τον Ροδίτη. Του λέει: “Κοίτα ποιος είσαι. Κοίτα από πού έρχεσαι. Κοίτα τι κουβαλά αυτό το νησί”. Και αυτή η υπενθύμιση έχει τεράστια σημασία, ειδικά στις νεότερες γενιές, που έχουν ανάγκη από ζωντανά παραδείγματα συνέχειας και αυτογνωσίας.
Υπάρχει και μια τρίτη διάσταση: η εικόνα του τόπου. Σε έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό προορισμών, δεν αρκεί πια να έχεις μόνο φυσική ομορφιά. Πρέπει να έχεις χαρακτήρα. Πρέπει να δίνεις στον επισκέπτη έναν λόγο να θυμάται όχι μόνο τι είδε, αλλά και τι έμαθε. Όταν ο επισκέπτης της Ρόδου αντιλαμβάνεται, από την πρώτη ακόμη επαφή του με τον δημόσιο χώρο, ότι βρίσκεται σε ένα νησί που γέννησε ή σφράγισε έργα παγκόσμιας εμβέλειας, τότε η εμπειρία του γίνεται βαθύτερη. Η Ρόδος παύει να είναι απλώς όμορφη. Γίνεται σημαίνουσα.
Και βέβαια, όλα αυτά οφείλουν να γίνονται με σοβαρότητα, αισθητική ποιότητα και σεβασμό στην οδική ασφάλεια. Δεν μιλάμε για εντυπωσιασμούς. Μιλάμε για παρεμβάσεις με μέτρο και με καθαρό συμβολισμό. Για παρεμβάσεις που δίνουν ταυτότητα και μετατρέπουν το αναγκαίο σε ουσιαστικό.

Συνέντευξη του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου εφ’ όλης της ύλης

Ιδιαίτερη αναφορά στην παράσταση που θα αποτυπώνει τη «Νίκη της Σαμοθράκης» και θα τοποθετηθεί στον κυκλοφοριακό κόμβο πριν το αεροδρόμιο της Ρόδου έκανε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Δημήτρης Ναλμπάντης, ευχαριστώντας τον δημόσια και ανακοινώνοντας ότι το τεχνικό έργο στο σημείο εκείνο θα ολοκληρωθεί σύντομα. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι και στους υπόλοιπους κόμβους που θα κατασκευαστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου θα αποτυπώνεται ένα κομμάτι της ιστορίας της Ρόδου.

«Πήραμε την απόφαση να παρουσιάσουμε την ιστορία αυτού του τόπου στους κόμβους μας. Οι δρόμοι δεν είναι μόνο υποδομές μετακίνησης, είναι και δημόσιοι χώροι. Η ιδέα είναι απλή: Να βγάλουμε την υπέροχη ιστορία του τόπου στα σημεία από όπου περνούν όλοι οι πολίτες καθημερινά αλλά και οι επισκέπτες και όχι μόνο στα βιβλία και στα μουσεία. Θα βγάλουμε αυτή την ιστορία στους δρόμους.

Σε όλα τα μουσεία υπάρχουν εκθέματα που δεν γνωρίζουμε ότι είναι από τον τόπο μας και πολλοί από τους συμπατριώτες μας δεν ξέρουν ότι η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δημιουργήματα της σχολής γλυπτικής της Ρόδου από την ελληνιστική εποχή. Είναι ένα υπέροχο άγαλμα…» ανέφερε ο περιφερειάρχης μιλώντας για το θέμα.

Μάλιστα έκανε λόγο για εθνική υπερηφάνεια όχι με την έννοια της αυταρέσκειας, αλλά δίνοντας ένα μήνυμα στους νέους να γνωρίσουν τι έχει παράξει ο τόπος μας και τι έχει δώσει στην ανθρωπότητα, ώστε να τον αγαπήσουν και να τον υπερασπίσουν.

Σε ό,τι αφορά τον επισκέπτη, με αυτόν τον τρόπο θα συνδεθεί με τον τόπο μας και η Ρόδος θα αναβαθμιστεί στα μάτια του.

Για την ασφαλτόστρωση στην Ιξιά

Κατά τη συνέντευξη, ο κ. Χατζημάρκος ρωτήθηκε και για το έργο της ασφαλτόστρωσης στην περιοχή της Ιξιάς με αφορμή επικριτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος απάντησε λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα… γιατί θέλουμε υποδομές, με ποιο τρόπο θέλουμε να γίνουν και πότε. Ένα έργο που είναι σε εξέλιξη φέρνει σε αναστάτωση την καθημερινότητα των πολιτών και σε αρκετούς δημιουργείται ένα συναίσθημα δυσφορίας γιατί έχει επιβαρύνει την καθημερινότητά τους. Αυτό είναι η πραγματικότητα.

Ο δρόμος Φανερωμένη-Αεροδρόμιο ήταν μία πρόκληση, έγινε από την αρχή για να μπουν τα δίκτυα των οργανισμών όπου επικρατούσαν τριτοκοσμικές και ντροπιαστικές καταστάσεις και τα δίκτυα όμβριων που στην ουσία δεν ήταν λειτουργικά καθώς δεν οδηγούσαν πουθενά. Έπρεπε λοιπόν σε μία έκταση 9 χλμ να δημιουργηθούν δίκτυα, ο δρόμος ξηλώθηκε για να δημιουργηθεί από την αρχή ενώ παράλληλα βρισκόταν σε χρήση.

Αυτό που έγινε ήταν αδιανόητα δύσκολο τεχνικά να γίνει για να τηρηθεί παράλληλα και η νομοθεσία. Και έκλεισε ο δρόμος για να πέσει η άσφαλτος σε εκείνο το σημείο που λέτε για κακοτεχνία. Και έξι το πρωί έπρεπε να παραδοθεί, καθώς έληγε η κυκλοφοριακή ρύθμιση, και το βράδυ που ξεκίνησε η ασφαλτόστρωση έβρεχε καταρρακτωδώς και δεν μπόρεσε να δοθεί παράταση. Είπαμε την επόμενη μέρα ότι σε κάποια άλλη στιγμή θα το αποκαταστήσουμε.

Έχουμε την κουλτούρα της καταγγελίας που έχει φτάσει στα όρια της ακυρομανίας, κάποιοι κυνηγούν τα έργα με μίσος, μανία και υστερία… Καταλαβαίνω τα πολιτικά κίνητρα που υπάρχουν σε κάποιους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του τόπου. Δεν είναι πεδίο να βγάλει καθένας τα συμπλέγματά του. Τα έργα γίνονται μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και δεν γίνονται μαγικά και αθόρυβα».

Για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ

Σε άλλη ερώτηση που του τέθηκε για την τιμολόγηση των 3 εκ. κυβικών νερού, ο περιφερειάρχης επέκρινε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ για τους χειρισμούς της και απάντησε λέγοντας:

«3 εκ. κυβικά… φυσικά όχι, δεν θα τα πληρώσει η περιφέρεια γιατί δεν τα έχουμε καταναλώσει ποτέ και δεν έχουμε κάνει ποτέ υδροκλοπή όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΔΕΥΑΡ. Αν ήταν μία σοβαρή εταιρεία αυτά θα είχαν αντιμετωπιστεί, αλλά δεν είναι.

Και ως περιφερειάρχης και ως πολίτης αυτού του τόπου είχα αγωνία και αισθανόμουν ανήσυχος γιατί η ΔΕΥΑΡ ήταν σε λάθος χέρια και είναι σε λάθος χέρια και είχα πει ότι είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος αυτού του οργανισμού που διαχειρίζεται κάτι πολύ σημαντικό, το νερό, και είχα πει ότι είναι κακά μαντάτα για τη Ρόδο τα χέρια στα οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΡ και ότι πρέπει να υπάρχει μία υπεύθυνη διοίκηση.

Σήμερα δεν είμαι μόνο ανήσυχος αλλά έχω και το αίσθημα της ντροπής για τη ΔΕΥΑΡ, είναι ντροπή για τον τόπο και τους Ροδίτες… είναι μία διοίκηση που παράγει ντροπή με έναν τρόπο εντυπωσιακό, είναι όλο αυτό… παρακμιακό με πλαστά τιμολόγια, με απίστευτες μεθοδεύσεις… Λυπάμαι που δικαιώθηκα για τη ΔΕΥΑΡ».

Για τον Τουρισμό

Επίσης, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στις τουριστικές επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου που, δεδομένων των καταστάσεων που επικρατούν στην περιοχή λόγω του πολέμου, αποδεικνύουν ότι οι απώλειες είναι περιορισμένες για το τουριστικό μας προϊόν.

«Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η αγωνία είναι παγκόσμια… είμαστε ανάμεσα σε πολεμικά μέτωπα. Στο Νότιο Αιγαίο μέχρι και χτες είμαστε με θετικό πρόσημο, στο σύνολο της σαιζόν. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράν, η Ελλάδα ήταν +12,6% σε διανυκτερεύσεις και η Ρόδος +17%.

Η Ρόδος και το Νότιο Αιγαίο μέχρι χτες ήταν +13%, έπεσε ο ρυθμός των κρατήσεων αλλά κρατάμε το θετικό πρόσημο και θα φανεί μάλλον τον Απρίλιο η πτώση στις κρατήσεις. Η σαιζόν παραμένει θετική και η Ρόδος από το 17% έχει πάει στο 15%. «Δόξα τω Θεώ» λέω εγώ, γιατί είναι πολύ μεγάλη η αγωνία σε όλες τις χώρες και αυτό δείχνει και την ωριμότητα του προορισμού.

Και στα υπόλοιπα νησιά είναι θετικά τα μηνύματα , στην Κω έχουμε μια μικρή κάμψη στις διανυκτερεύσεις αλλά αυτό ήταν θέμα τιμών όχι λόγω του πολέμου» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Πηγη: https://www.rodiaki.gr/article/545517/synenteyxh-toy-perifereiarxh-giwrgoy-xatzhmarkoy-ef-olhs-ths-ylhs

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ