Οι Πάτμιοι της Ρόδου γιορτάζουν τον Πολιούχο τους «Όσιο Χριστόδουλο».
Tον Πολιούχο και προστάτη της Πάτμου Όσιο Χριστόδουλο το Λατρηνό εορτάζει την Κυριακή 8 Μαρτίου 2026 το πρωί ο φερώνυμος σύλλογος της Ρόδου. Με αφορμή την εορτή του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου « Ο Όσιος Χριστόδουλος» ,θα τελεσθεί Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού.
Φέτος είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μιας και στο πλαίσιο του εορτασμού στον Ιερό Ναό θα βρίσκεται προς προσκύνηση και για την πνευματική ενίσχυση των ευλαβών πιστών η τίμια Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας, όπου θα μεταφερθεί από τη Λέρο στη Ρόδο, συνοδευόμενη από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο , μιας νέας Αγίας της Εκκλησίας μας, η οποία τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής της έζησε στη Λέρο, όπου κοιμήθηκε και τάφηκε.
Η Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας θα παραμείνει στον Ενοριακό Ναό της Ιαλυσού μέχρι τις 1.00 το μεσημέρι.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι στο κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού βρίσκεται ο τάφος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιου Παγκώστα Β΄ ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτμο .
Θα ακολουθήσει προσφορά καφέ και εδεσμάτων στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ενορίας.
Ο Πρόεδρος Ευθύμιος Χατζηκώστας και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Πατμίων Ρόδου εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους στον πρόεδρο της εκκλησιαστικής επιτροπής Αιδεσιμότατο π. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ για την πολύτιμη συνεργασία και την αμέριστη στήριξη προς τον Σύλλογο Πατμίων Ρόδου.
Ο ‘Οσιος Χριστόδουλος, ιδρυτής της Μονής της Πάτμου γεννήθηκε το 1021 στη Νίκαια της Βιθυνίας, στην Μικρά Ασία και το κατά κόσμον όνομα του ήταν Ιωάννης. Οι γονείς του Θεόδωρος και Άννα ήταν ευσεβείς χριστιανοί και ο μικρός Ιωάννης ανατράφηκε με τα ιδανικά του χριστιανισμού. Από νωρίς ασκήτεψε στον Όλυμπο της Βιθυνίας με το όνομα Χριστόδουλος. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη, στη Ρώμη, την Παλαιστίνη και τη βόρειο Αφρική. Έγινε ηγούμενος στην περίφημη Λαύρα του Στύλου στο μοναστηριακό κέντρο στο βουνό Λάτρος κοντά στη Μίλητο εξ ού και «Λατρηνός». Εκείνα τα χρόνια οι Τούρκοι κυριεύουν τη Μικρά Ασία και έτσι αναγκάζεται να φύγει. Περιπλανιέται και ιδρύει μονές στην Αλικαρνασσό και στη Κώ.
Το 1088 ζητάει την παραχώρηση της Πάτμου από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό για να ζωντανέψει ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της χριστιανοσύνης. Μόλις φτάνει με την συνοδεία των μοναχών του τον Αύγουστο του 1088 αρχίζει την οικοδόμηση της Μονής. Οι δυσκολίες είναι πολλές και λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών και λόγω των διχογνωμιών ανάμεσα στους μοναχούς. Έτσι για μια ακόμη φορά ο Χριστόδουλος φεύγει για την Εύβοια όπου και πέθανε το 1093. Το λείψανό του βρίσκεται στην Μονή της Πάτμου. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 16 Μαρτίου, (Κοίμηση) και 21 Οκτωβρίου (Ανακομιδή του Λειψάνου του) .











