Με διαρκή προσέλευση μεγάλου αριθμού προσκυνητών εψάλη ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, στο φερώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στην πόλη της Κω το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Δυτική Αρχαιολογική ζώνη και το Αρχαίο στάδιο.
Τον εσπερινό τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Οικονομίκος, ο π. Περικλής Κιάρης και ο π. Κωνσταντίνος Θέος, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωάννης Διακοπαναγιώτης..
Έψαλαν οι: Ηλίας Καματερός Δημήτρης Διακονικολής, Νίκος Παπαθωμάς, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Βαμβακάς, Μανώλης Βασιλώττος, Γιώργος και Γιάννης Κιάρης.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο Νίκος Πουλιού, οι στρατηγοί ε.α. Στέλιος Σεργεντάνης και Γιώργος Κουρής, ο καθηγητής και Πρόεδρος των Αποδήμων Κώων Νίκος Ιτσινές, ο Ματθαίος Καζαμίας, ο Ανδρέας Χατζημιχαήλ, και πλήθος προσκυνητών (μεταξύ των οποίων και ο πρ. Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης).
Ο Γενικός Αρχιερατικός π. Ιωάννης στην ομιλία του αναφέρθηκε πολύ παραστατικά στον βίο και τα θαύματα του Αθλοφόρου Αγίου και Ιαματικού Παντελεήμονα, προστάτη των Ιατρών.
Βιογραφία
Γαλακτόμικτον, Μάρτυς, αἷμα σῆς κάρας,
Δι’ ἣν ὑδατόμικτον ὁ Χριστὸς χέει.
Φάσγανον ἑβδομάτῃ λάχεν εἰκάδι Παντελεήμων.
Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.
Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.
Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.
Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’.
Ἀθλοφόρε Ἅγιε, καὶ ἰαματικὲ Παντελεῆμον, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.