Λ. Παπακαλοδούκας: «Σε λίγο θα μας πάρουν από τους Δήμους και τα… βρακιά!»

2
87
Απογοητευμένος κι ενοχλημένος ο δήμαρχος Σύμης από τη στάση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στο θέμα της πρότασής του για το τέλος 3 ευρώ στους ημερήσιους επισκέπτες της Σύμης: «Δεν περίμενα αυτό το επίπεδο! Μία συζήτηση χωρίς νόημα…»
Το θέμα σχετικά με την καθιέρωση του ειδικού τέλους των τριών ευρώ κατά άτομο για τους ημερήσιους επισκέπτες της Σύμης, με άμεση είσπραξη από τον Δήμο και σκοπό την αντιστάθμιση των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, τη στήριξη των υποδομών και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ), την Πέμπτη.
Ο δήμαρχος Σύμης δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση των συναδέλφων του, αφού ένιωσε απολογούμενος στη συζήτηση, για την πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα προς τα συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ αντιθέτως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από δύο νησιά του Ιονίου. Δεν θα επιβαρύνονται οι κάτοικοι τα τέλη καθαριότητας, τονίζει ο δήμαρχος του νησιού, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και να συσχετίζεται με το φαινόμενο του υπερτουρισμού.
«Σίγουρα με την εικόνα που είδα στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου δεν έμεινα ευχαριστημένος, ένιωσα σαν να ήμουν εκεί για να απολογηθώ, γιατί έβαλα τα 3 ευρώ και όχι για να ζητήσω τη στήριξή τους για να προχωρήσω. Νομίζω ότι είδα τις Κυκλάδες να μας κοιτάνε λίγο περίεργα, αλλά και από την πλευρά μας στα Δωδεκάνησα, δεν περίμενα να δω αυτό το επίπεδο που είδα προχθές. Μία συζήτηση χωρίς νόημα. “Θα βάλετε 3 ευρώ, 3€ είναι ένα χιλιάρικο;», μείναμε στο χιλιάρικο, ότι θα το χρεωθούν οι προσκυνητές κλπ. Δεν μπορούν οι 3.000 Συμιακοί να πληρώνουν την αποκομιδή και τη διαχείριση των σκουπιδιών. Είναι άδικο αυτό το πράγμα. Ναι, να το πληρώσουν οι επαγγελματίες δεν το συζητάμε, αλλά δεν μπορεί ο συνταξιούχος, ο δάσκαλος, ο καθηγητής να πληρώνει τη διαχείριση και την αποκομιδή σκουπιδιών των 500.000 επισκεπτών που έρχονται στη Σύμη. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι και οι δήμοι πρέπει να εισπράττουμε κάποια χρήματα για να μπορέσουμε, ν’ ανταπεξέλθουμε και ν’ ανταποκριθούμε. Μπορεί να έχουμε την πολιτική στήριξή τους, αλλά το επίπεδο που είδα είναι για να χάσουμε και τα υπόλοιπα, όχι μόνο τη διαχείριση σκουπιδιών, την καθημερινότητα και τα νερά και θα μας πάρουν και τα βρακιά!… Δεν υπάρχει ΠΕΔ. Νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τι μπόρα έρχεται.
Μεμονωμένα λοιπόν ο καθένας να προσπαθεί για τον τόπο του δεν θα τα βγάλει πέρα και το λέω και το ξαναλέω η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού κάποια στιγμή θα καταργηθεί και θα μείνει μόνο ο Β’ βαθμός. Εμείς σαν Δήμοι πρέπει να έχουμε έσοδα και όχι να είμαστε ζητιάνοι από τον εκάστοτε υπουργό και αν είμαστε της αρεσκείας του να μας εγκρίνει την επιχορήγηση, να μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτόνομα και όχι να παρακαλάμε. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, κάναμε την προσπάθειά μας να μη χρεώσουμε και άλλο τους πολίτες πάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με τα τέλη καθαριότητας και να τα πληρώνουν οι επισκέπτες που έρχονται εδώ πού τα τρία ευρώ δεν είναι ένα σουβλάκι, δεν είναι ένας καφές…», τόνισε με δηλώσεις του στη «δ» ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, επισημαίνοντας ότι ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από νησιά των Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα από τους Παξούς και από την Ιθάκη, νησιά που έχουν και αυτά το ίδιο θέμα με τη μονοήμερη εκδρομή, μιας και είναι πάρα πολλοί οι επισκέπτες που ταξιδεύουν και εκεί.
“Μπούγιο” δόξω τω Θεώ έχουμε από τη Ρόδο, αφού καθημερινά έχουμε 18 με 20 δρομολόγια για μονοήμερη εκδρομή, δεν μας λείπει η μονοήμερη εκδρομή, μας λείπουν οι επισκέπτες αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Βέβαια η Σύμη θα είναι γεμάτη και φέτος, το λιμάνι είναι ήδη γεμάτο και δεν είναι μόνο στον Γιαλό, και το καταφύγιο στο Πέδι πάει καλά, και στον Πανορμίτη έχει άφθονα σκάφη, το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι τα σκουπίδια που αφήνουν, γιατί εμείς αυτή τη στιγμή δεν είμαστε διαχειριστές του ΧΥΤΑ, διαχειριστής είναι πια ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, εμείς πάμε με ζυγολόγιο τα σκουπίδια κι εμείς πρέπει να πληρώσουμε σαν Δήμος τα σκουπίδια που αφήνουνε τα σκάφη, τα σκουπίδια που αφήνει η μονοήμερη εκδρομή, τα σκουπίδια που θα αφήσουν οι μόνιμοι επισκέπτες. Που δεν είναι λίγα, αγγίζουν τους 40 τόνους ημερησίως, όπως λέει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Σύμης ζητά τη θεσμική και νομική κατοχύρωση τέλους αποκλειστικά για ημερήσιους επισκέπτες, προκειμένου το μέτρο αυτό να εφαρμοσθεί στην περίπτωση του νησιού, που καθημερινά επιβαρύνεται με 1.000-5.000 επισκέπτες, καταθέτοντας σχετική πρόταση προς τα συναρμόδια υπουργεία.
“Η απόφαση αυτή έρχεται γιατί ο Δήμος πρέπει να καλύψει ένα τεράστιο κόστος και για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι του νησιού για τα τέλη καθαριότητας”, όπως δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει υπερτουρισμός στη Σύμη, ούτε πρέπει να δίνεται αυτή η ερμηνεία στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που στόχο έχει μόνο να μην μετακυλήσει το κόστος της επιβάρυνσης των λειτουργικών δαπανών στους μονίμους κατοίκους του νησιού. «Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με τα έσοδα που έχουν. Και από την άλλη δεν μπορεί ο απλός κόσμος να πληρώνει το κόστος όταν οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 2.500 και ημερησίως το νησί δέχεται 5.000 επισκέπτες μονοήμερης εκδρομής, άνευ διανυκτέρευσης» έχει επισημάνει σε δηλώσεις του.
Επιπλέον, ως προς την τουριστική κίνηση, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, “ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα πάνε πολύ, και το ίδιο πιστεύω ότι θα πάει και ο Οκτώβριος και θα πάει και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, που είναι και η γιορτή του Πανορμίτη. Από κει και πέρα το μεγάλο στοίχημα δεν είναι αν θα έχει κόσμο αυτούς τους μήνες, να μπορέσουμε να πάνε όλα καλά, να ανταπεξέλθουμε και εμείς σαν Δήμοι στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους επισκέπτες και απέναντι στον κόσμο που πληρώνει τόσα χρήματα για να έρθει να κάνει διακοπές στα Δωδεκάνησα, στα ακριτικά νησιά τα δικά μας. Οι Τούρκοι επισκέπτες δεν είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε πάρα πολλά σκάφη στη Σύμη. Νομίζω ότι και φέτος θα έχουμε την πρωτιά κι έχουμε σκάφη από όλο τον κόσμο πια, δεν είναι μόνο οι Τούρκοι που έρχονται εδώ. Σίγουρα όμως δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στο να έρθουν τα τουρκικά σκάφη στην Ελλάδα, είναι πανάκριβα πια τα κόστη και από τη δική τους πλευρά αλλά και από τη δική μας πλευρά έχουν ανέβει οι τιμές στα ύψη, για να κάνουν είσοδο και έξοδο».
Το Φεστιβάλ Σύμης ξεκινά με το συμιακό γαριδάκι
Ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας αναφέρθηκε και στο φεστιβάλ Σύμης που πραγματοποιείται με ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Αύριο Κυριακή είναι προγραμματισμένη εκδήλωση για το συμιακό γαριδάκι, το οποίο θα παρέχει ο Δήμος δωρεάν για όλους τους επισκέπτες, για όλους όσους θα συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση, η οποία γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Γυναικών Σύμης και μουσική από το συγκρότημα των Μιχάλη και Ιάκωβου Μισού. Άλλωστε το συμιακό γαριδάκι έχει κατακτήσει την κορυφή του κόσμου στη γαστρονομία και είναι ένα μοναδικό έδεσμα. “Σίγουρα είναι μοναδικό το γαριδάκι το συμιακό, έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο, είναι μοναδική η γεύση του, δύσκολο στο ψάρεμά του, για αυτό και εμείς κάνουμε τη γιορτή κάθε χρόνο και ξεκινάμε ουσιαστικά με το γαριδάκι της Σύμης. Υπάρχει βέβαια και αλλού, υπάρχει και στην Τήλο και στη Χάλκη και στην Κάρπαθο, αλλά οι Συμιακοί είναι αυτοί που πρωτοπόρησαν, είναι αυτοί που το ψάρεψαν πρώτοι, είναι αυτοί που βρήκαν τον “θησαυρό” της θάλασσας. Η εκδήλωση θα έχει χορούς, τραγούδια, με το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών της Σύμης, θα γίνει στην κεντρική πλατεία του χωριού με άφθονο κρασί και γαριδάκι και χορό για όλο τον κόσμο. Ξεκινάμε δυναμικά το φεστιβάλ. Την Τρίτη έχει τα Στρατάκια και συνεχίζουμε με πάρα πάρα πολλές εκδηλώσεις, με μεγάλο ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο. Σίγουρα ο Αύγουστος θα είναι γεμάτος και με μεγάλες συναυλίες και, κυρίως, τα πανηγύρια βέβαια, που είναι μοναδικά στη Σύμη με άφθονο σουβλάκι, άφθονο κρασί, αφού της Παναγίας της Αληθινής θα έχει πάνω από 3.000 σουβλάκια 15 Αυγούστου, του Σωτήρος το πανηγύρι που γίνεται στις 5 του μήνα και παρέχει το φαγητό δωρεάν το μοναστήρι και εμείς παρέχουμε τα αναψυκτικά και τις μπύρες με τους χορηγούς μας. Βέβαια και στα εννιάμερα το πανηγύρι της Νίμου που έχει πάνω από 3.500 σουβλάκια, που νομίζω ότι έχει γίνει το πιο δυνατό πανηγύρι αυτή τη στιγμή στη Σύμη, με χορούς με τραγούδια και είναι μοναδικό γιατί γίνεται στη Νίμο, ένα νησάκι λίγο έξω από την Σύμη. Γενικά νομίζω το φεστιβάλ είναι από τα καλύτερα που έχουν γίνει ποτέ”.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πας καλά δήμαρχε! Δεν φτάνει που έρχονται πίνουν, τρώνε και δουλεύουν τα μαγαζιά του νησιού, θα τους βάλεις και φόρο! Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάει στον Θεό. Οι εποχές είναι δύσκολες. Σε λίγο θα μας βάλετε να πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ