Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης
Επίτιμος Έφορος αρχαιοτήτων
«Μακάριοι οι νεκροί, οι εν Κυρίω αποθνήσκοντες, ότι αναπαύσωνται εκ των κόπων αυτών…Τα γαρ έργα αυτών ακολουθεί μετ΄ αυτών». (Αποκ. 14, 13).
Ο Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας (κατά κόσμον Παράσχος Καλλιγιώργης) εγεννήθη στην πόλη της Κω στις 17-01-1935 και εκοιμήθη στην ίδια πόλη στις 20-06-2025, σε ηλικία 90 ετών, όπου και ετάφη. Υπήρξε επιφανής Έλληνας Θεολόγος και διακεκριμένος Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος υπηρέτησε την Χριστιανική Ορθόδοξο Εκκλησία καθ΄ όλο το διάστημα της ζωής του και προσέφερε από διάφορες υπεύθυνες θέσεις πολύτιμες υπηρεσίες σε εκείνη και στο Γένος.
Εκείνος διοικούσε στην πόλη της Κω τα μαθήματα της Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως και στη συνέχεια εφοίτησε στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή (1948-1952). Αργότερα εφοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1959-1964), την οποία επεράτωσε με επιτυχία. Στις 9-08-1959 εχειροτονήθη Διάκονος από τον φιλόμουσο, φιλίστορα, διανοούμενο και φιλόσοφο Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων Δωρόθεο (Γεωργιάδη, * 1891 – +1974, Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων 1946-1974).
Ο Ιερεμίας, μετά το πέρας των σπουδών του στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, γνωρίζοντας καλώς την Γαλλική γλώσσα, έλαβε υποτροφία και μετεκπαιδεύθη στο Παρίσι. Κατά το διάστημα των εκεί σπουδών του ασχολήθηκε με την μελέτη σε βάθος της Θείας Λειτουργίας. Mετά το επιτυχές πέρας των σπουδών του στο Παρίσι, του απενεμήθη ο τίτλος: “Peritus sacrae Liturgiae”. Επίσης ο Ιερεμίας ευρισκόμενος στο Παρίσι, ειδικεύθηκε στη Σορβόννη στην Παλαιογραφία και ασχολήθηκε με την έρευνα της χειρόγραφης παράδοσης των Χειροτονιών, σύμφωνα με την Βυζαντινό Τελετουργικό.
Στις 26-07-1964 ο Ιερεμίας εχειροτονήθη Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο (Καραμπίνη, * 1914-1993, Μητροπολίτης Γαλλίας 1963-1988) και ακολούθως έλαβε το Οφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Κατά την περίοδο 1964-1971 υπηρέτησε ως Εφημέριος σε Ενορίες της Γαλλίας και ως Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας.
Ακολούθως ο Ιερεμίας εξελέγη παμψηφεί, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Τιτουλάριος Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σασίμων (Μικρά Ασία) και εχειροτονήθη σε Επίσκοπο στις 31-01-1971 στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Μελέτιο, συμπαραστατούμενο και από άλλους Μητροπολίτες. Κατά την περίοδο 1971-1988 ο Ιερεμίας υπηρέτησε ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Γαλλίας Μελετίου, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην Εκκλησία.
Μετά την κατά το έτος 1988 παραίτηση του Μητροπολίτου Γαλλίας Μελετίου για λόγους υγείας, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Ιερεμία ως Μητροπολίτη Γαλλίας, όπου υπηρέτησε έως το έτος 2003.
Κατά την περίοδο 1992-1997 ο Μητροπολίτης Ιερεμίας υπήρξε Συμπρόεδρος της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Κατά τα έτη 1997-2003 ο Ιερεμίας υπήρξε Πρόεδρος της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.
Στη συνέχεια το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε τον Ιερεμία Μητροπολίτη Ελβετίας, όπου υπηρέτησε κατά την περίοδο 2003-2018. Κατά το διάστημα αυτό διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Ελβετίας.
Στις 9-01-2018 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε τον Ιερεμία Μητροπολίτη Αγκύρας, Μητρόπολη η οποία ανασυστήθηκε για πρώτη φορά μετά το έτος 1922. Έκτοτε ο Ιερεμίας διέμενε στην ιδιαιτέρα του πατρίδα την Κω, εφησυχάζοντας, μετά τη μεγάλη πορεία, την οποίαν διήνυσε και τις σπουδαίες υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε στην Εκκλησία και στο Γένος.
Ο Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας εφησυχάζοντας στην πόλη της Κω, ετύγχανε του απεριόριστου σεβασμού, της τιμής και της αγάπης, τόσον του Μητροπολίτου Κω και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, όσον και των εξ αίματος συγγενών του, αλλά και της αγάπης όλων των κατοίκων της Κω.
Στις 9-03-2025, Α΄ Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Κυριακή της Ορθοδοξίας), η Ιερά Μητρόπολη Κω και Νισύρου οργάνωσε μία εκδήλωση, επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 1700 ετών από το γεγονός της συγκλήσεως της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας, το έτος 325 μ. Χ..
Η Μητρόπολη Κω και Νισύρου προσεκάλεσε ως ομιλητή στην εκδήλωση αυτή τον υπογραφόμενο, ο οποίος ομίλησε σχετικά με την σημασία της συγκλήσεως της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και επιδεικνύοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό, εξενάγησε τους παριστάμενους στους Αρχαιολογικούς Χώρους και στα Μνημεία της σημερινής πόλεως της Νικαίας, την οποία ο ίδιος προηγουμένως είχε επισκεφθεί.
Την εκδήλωση αυτή ετίμησε μεταξύ άλλων διά της παρουσίας του και ο Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας – αυτή υπήρξε πιθανώς η τελευταία δημοσία εμφάνιση εκείνου – και είχε την καλοσύνη να προλογίσει την εκδήλωση αυτή. Ο λόγος του ήταν άριστα οργανωμένος, οι σκέψεις του διαυγείς και οι παρατηρήσεις του εύστοχες και επιτυχημένες. Παρά την προχωρημένη ηλικίας του, ήταν ευθυτενής, ευγενέστατος, ευχάριστος και επικοινωνιακός.
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας (Καλλιγιώργης) ήταν άνθρωπος φύσει ευγενής, κοινωνικά ευαίσθητος, απλός και πολύ ανθρώπινος. Εκείνος έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ενδεείς, τους κοινωνικά υποτιμημένους και τους πάσχοντες και παρείχε αμέριστη την βοήθειά του σε όλους, όσους είχαν ανάγκη, αδιακρίτως καταγωγής ή θρησκεύματος.
Ήταν κάτοχος ευρείας θύραθεν και θεολογικής μορφώσεως και εκέκτητο τεράστια πείρα, τόσον σχετικά με τα εκκλησιαστικά θέματα, όσον και με τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων. Η προσφορά του στην Εκκλησία και στο Γένος κατά το μακρύ διάστημα, που προσέφερε τις υπηρεσίες, υπήρξε ανεκτίμητος. Η μνήμη του θα παραμείνει αιωνία…
πηγη: https://rodiaki.gr