Κυριακή των Μυροφόρων με τον Σεβασμιώτατο στον ΙΝ Αγίου Παύλου Κω

0
3869

Κυριακή των Μυροφόρων 4 Μαΐου, εορτή Αγίας Πελαγίας, ο Σεβασμιώτατοw χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας λειτουργίας στον ΙΝ Αγ. Παύλου Κω, με συλλειτουργό τον Ιερατ. Προϊστάμενο του ιερού ναού π. Περικλή Κιάρη.

Έψαλλαν, λόγω έκτακτης απουσίας του Πρωτοψάλτη του ιερού ναού Γιάννη Πεταλά οι Γιώργος και Γιάννης Κιάρης και Μιχάλης Ζώης.

Τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα τιμώνται οι Μυροφόρες, οι ευσεβείς εκείνες γυναίκες που παρακολούθησαν με αφοσίωση τη δημόσια δράση του Ιησού Χριστού.

Οι Αγίες Μυροφόρες επιμελήθηκαν και άλειψαν με αρώματα το σώμα του Ιησού κατά την ταφή του και αξιώθηκαν να πληροφορηθούν πρώτες από τον άγγελο την Ανάστασή Του.

Προς τιμήν τους η ημέρα αυτή ονομάζεται Κυριακή των Μυροφόρων. Τιμώνται επίσης μαζί τους ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας και ο Νισκόδημος.

Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας ήταν μέλος του ιουδαϊκού συνεδρίου της Ιερουσαλήμ (βουλευτής), φίλος και κρυφός μαθητής του Ιησού Χριστού ο οποίος καταγόταν από την Αριμαθαία, μια μικρή πόλη ΒΔ΄ της Ιερουσαλήμ.

Ο Ιωσήφ πήγε στον Πιλάτο και του ζήτησε να κηδέψει το σώμα του Ιησού Χριστού. Αφού έλαβε την άδεια του, μαζί με τον Νικόδημο, επίσης κρυφό μαθητή του Ιησού, το κατέβασαν από το σταυρό το σώμα του Κυρίου, το περιέβαλαν σε σινδόνια μαζί με εκλεκτά αρώματα, το τοποθέτησαν σε λαξευτό μνημείο κι’ έβαλαν μεγάλη πέτρα πάνω στη θύρα του μνημείου.

Μεταξύ των Μυροφόρων γυναικών αναφέρονται στα Ευαγγέλια η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Κλωπά, μητέρα του Απόστολου Ιακώβου του μικρού, η Σαλώμη, σύζυγος του Ζεβεδαίου και μητέρα των Αποστόλων Ιακώβου και Ιωάννου, και η Ιωάννα του Χουζά, επιτρόπου του βασιλιά Ηρώδη.

Οι Μυροφόρες ενέπνευσαν πολλούς μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι προέβαλαν την αφοσίωση και τη μαρτυρία τους ως πρότυπο για το ρόλο των γυναικών στη ζωή της Εκκλησίας.

Την Κυριακή των Μυροφόρων γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Μυροφόρος και Μυροφόρα.

Η Κυριακή των Μυροφόρων  στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου ΚΩ

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη   (Κως 3/5/2025)

 

Τις γυναίκες, μαθήτριες,  προτίμησε να ευλογήσει πρώτα ο Αναστηθείς Χριστός, εμφανιζόμενος μπροστά τους στον μεγάλο κήπο. Οι Μυροφόρες είχαν την ευλογημένη χαρά, και την τιμή να  δουν Τον Αναστηθέντα Χριστό πρώτες  και αυτό ήταν ξεχωριστό προνόμιο,  για να δώσει ιδιαίτερη  αξία στην γυναίκα, κάτι που τα χρόνια εκείνα σχεδόν δεν υπήρχε στο πρόσωπο της.

Μετά την Παναγία, που ευλογήθηκε να κρατήσει τον μικρό Χριστό και οι Μυροφόρες,  πήραν  την ανάλογη αξία, στην παρουσία της γυναίκας σε  μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, της ταραγμένης εκείνης εποχής.

Αυτά και πολλά άλλα, είπε στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης   κ. κ. Ναθαναήλ, στο κατάμεστο εκκλησίασμα, στην  Εκκλησία του Αγίου Παύλου Κω ,  όπου  τέλεσε   την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής, με συλλειτουργό,  τον εφημέριο παπά Περικλή Κιάρη.

Ακολούθησε η ζεστή φιλοξενία της Ενοριακής Αδελφότητος κυριών, που  πρόσφεραν στον Δεσπότη και στους ευλαβείς προσκυνητές,  ζεστό ρόφημα και νόστιμα, σπιτικά  βουτήματα,  μαζί με μελωμένους λουκουμάδες.                Ξανθίππη Αγρέλλη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ