Πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε ηλικία 88 ετών | Οι επικρατέστεροι διάδοχοί του

0
71

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Πάπας Φραγκίσκος τη Δευτέρα του Πάσχα 21.04.25.

Ο Ποντίφικας νοσηλευόταν από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 23 Μαρτίου στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί διπλή πνευμονία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε στην κατοικία του στο Casa Santa Marta.

Η τελευταία εμφάνιση του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό

Ήταν επιθυμία του να ευλογήσει το πλήθος που τον περίμενε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, και την υλοποίησε παρά την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του. Εδώ η τελευταία εμφάνιση του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, μία ημέρα πριν πεθαίνει:

Highlights  Easter Sunday- Urbi et Orbi- April 20 2025

Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου την ημέρα της κηδείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε οι σημαίες σε ομοσπονδιακά κτίρια στις ΗΠΑ να κυματίζουν μεσίστιες την ημέρα της κηδείας του του  Πάπα Φραγκίσκου ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του.

Η διαταγή ισχύει για όλα τα δημόσια κτίρια και τους χώρους, όλα τα στρατιωτικά φυλάκια και τους ναυτικούς σταθμούς, όλα τα ναυτικά πλοία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Περιφέρεια της Κολούμπια και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες την ημέρα του ενταφιασμού και μέχρι τη δύση του ηλίου.

Το CNN σημειώνει ότι η αμερικανική σημαία στην κορυφή του Λευκού Οίκου κυμάτιζε μεσίστια το πρωί της Δευτέρας.

Τζο Μπάιντεν: Ο Πάπας Φραγκίσκος «ήταν διαφορετικός από όσους προηγήθηκαν»

«Θα θυμόμαστε τον πάπα Φραγκίσκο ως έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες της εποχής μας», έγραψε στο Χ ο -καθολικός και ο ίδιος- πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τιμώντας «τον αγώνα του για την ειρήνη και την προστασία του πλανήτη», καθώς και «την προώθηση της ισότητας και του τέλους της φτώχειας και των δεινών σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Ήταν διαφορετικός από όσους προηγήθηκαν. Υπήρξε ο πάπας του λαού, του φωτός της πίστης, της ελπίδας και της αγάπης», προσθέτει ο Τζο Μπάιντεν.

«Χηρεύει η Έδρα» – Τι γράφει η ιστοσελίδα του Βατικανού

Ανανεώθηκε η ιστοσελίδα του Βατικανού λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Αντί για τη φωτογραφία και το βιογραφικό του Πάπα υπάρχει πλέον η φράση «Apostolica Sedes Vacans», δηλαδή «Χηρεύει η αποστολική Έδρα».

vatican_vacans

Corriere della Sera: Ο Πάπας πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά

Πληροφορίες για τις τελευταίες ώρες του Πάπα Φραγκίσκου μεταφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ξύπνησε γύρω στις 6 το πρωί της Δευτέρας σε σχετικά καλή κατάσταση. Μία ώρα αργότερα η κατάστασή του χειροτέρεψε απότομα και πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο γύρω στις 7:30.

Αυτό είναι το μέρος που άφησε την τελευταία του πνοή ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ένας σεμνός άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα επέλεξε να ζήσει στον απλούστερο ξενώνα του Βατικανού, το Domus Sanctae Marthae (ο Οίκος της Αγίας Μάρθας), όπου και απεβίωσε.

Διαβάστε για το μέρος όπου άφησε την  τελευταία του πνοή

Θρήνος στην Σαν Λορένθο του Μπουένος Άιρες για τον πιο γνωστό οπαδό της

Παιδί του Μπουένος Άιρες ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν υποστηρικτής της Σαν Λορένθο, μία από τις πιο παλιές ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης και της Αργεντινής. Την αγάπη του για την ομάδα δεν την έκρυψε ούτε όταν έγινε Πάπας.

Εδώ τον βλέπετε όσο ήταν ακόμη καρδινάλιος στην Αργεντινή  με μια φανέλα του συλλόγου:

francis_san_lorenzo

«Ποτέ δεν ήταν απλά ένας από εμάς, αλλά πάντα ήταν ένας από εμάς», αναφέρει ο σύλλογος σε ανάρτησή του στο Χ. «Σήμερα λέμε στον Φραγκίσκο: Αντίο και ευχαριστώ! Θα είμαστε μαζί στην αιωνιότητα!»

Χαρακόπουλος: Ο Πάπας Φραγκίσκος θα καταγραφεί ως ένας από τους σημαντικούς προκαθημένους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος «υπήρξε ένας ταπεινός άνθρωπος καλής θελήσεως, ο οποίος πίστευε πραγματικά στον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ρωμαιοκαθολικών», αναφέρει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Προσθέτει ο ίδιος ότι «ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω και προσωπικά κατά τις δύο συναντήσεις που είχαμε στην Αγία Έδρα στο Βατικανό. Τόσο για το ζήτημα της προστασίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, για το οποίο τον ενημερώσαμε τον Αύγουστο του 2022, επιδίδοντάς του και τον σχετικό Τόμο που έχουμε εκδώσει, όσο και τον Σεπτέμβριο του 2024, με αφορμή τον εορτασμό του Κοινού Πάσχα του τρέχοντος έτους, συναντήσαμε έναν θερμό συναντιλήπτορα».

Και καταλήγει: «Αποτελεί, ασφαλώς, δυστύχημα το γεγονός ότι η εκδημία του δεν θα επιτρέψει την κοινή παρουσία του πάπα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο καλλιέργησαν μια εξαίρετη σχέση, στην ιστορική επέτειο των 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που προγραμματίζονταν να εορταστεί τον Μάιο στην Νίκαια της Βιθυνίας.

Αναμφίβολα, ο πάπας Φραγκίσκος θα καταγραφεί ως ένας από τους σημαντικούς προκαθημένους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, που υπερασπίστηκε την αξία της ισότητας και της αλληλεγγύης μεταξύ όλων των ανθρώπων, ενώ επέδειξε γνήσια αγωνία για την επικράτηση της ειρήνης στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Εκ μέρους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας εκφράζουμε στον καθολικό κόσμο τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Μπαράκ Ομπάμα: Ο Πάπας Φραγκίσκος μας έκανε να θέλουμε να είμαστε καλύτεροι

Ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που μας έκανε να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, γράφει σε μήνυμά του ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

«Με την ταπεινοφροσύνη του και τις χειρονομίες του, απλές και βαθιές ταυτόχρονα – αγκαλιάζοντας τους αρρώστους, διακονώντας τους άστεγους, πλένοντας τα πόδια νεαρών φυλακισμένων – μας ταρακούνησε από τον εφησυχασμό μας και μας υπενθύμισε ότι όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι με ηθικές υποχρεώσεις απέναντι στον Θεό και ο ένας στον άλλον».

Ρούμπιο: Περίοδος μετάβασης για την Καθολική Εκκλησία

Σε μήνυμά του για τον θάνατο του Πάπα Βενέδικτου, ο Μάρκο Ρούμπιο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, γράφει ότι με τη σύζυγό του Ζανέτ, «ενώνουμε την προσευχή μας με τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο για την ανάπαυση της ψυχής του Ποντίφικα και για αυτή την περίοδο μετάβασης για την Καθολική Εκκλησία. Είθε να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Φάμελλος: Όλη η οικουμένη αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό τον Πάπα Φραγκίσκο

«Όλη η οικουμένη αποχαιρετά σήμερα με θλίψη και σεβασμό τον Πάπα Φραγκίσκο, τον πρώτο Πάπα προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική, μια μεγάλη μορφή που επηρέασε ηγέτες και λαούς», αναφέρει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Προσθέτει: «Ο Πάπας των φτωχών, όπως κατάφερε να αποκαλείται από όλους, ο Πάπας των προσφύγων και των κατατρεγμένων, έδωσε αληθινές μάχες για έναν κόσμο με Αρχές και Δικαιοσύνη, για μια κοινωνία με αλληλεγγύη και πρόοδο.

Τον θυμόμαστε για την επίσκεψή του στη Λέσβο όταν στήριξε την Ελλάδα στην προσφυγική κρίση τον Απρίλιο του 2016 και για την ειλικρινή του ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά και διότι έφερε τις δύο εκκλησίες, Καθολικών και Ορθοδόξων, ένα βήμα εγγύτερα. Για όλα αυτά του είμαστε ευγνώμονες».

Κλείνοντας σημειώνει: «Η προοδευτική παρακαταθήκη του Πάπα Φραγκίσκου είναι ιστορική και αποτελεί ορόσημο για τις σχέσεις Εκκλησίας – κοινωνίας».

Σήμερα το βράδυ η ανακοίνωση για την αιτία του θανάτου του Πάπα

Στις 9μμ (ώρα Ελλάδος, 8μμ στην Ιταλία) θα δώσει το Βατικανό στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου, αναφέρει η Repubblica.

Κόσμος συρρέει στο Βατικανό

vaticano4
vaticano3
vaticano__2_

Στις 23 Απριλίου η μεταφορά της σορού του Πάπα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, ανακοίνωσε ότι η σορός του Πάπα πρόκειται να μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025, προκειμένου οι πιστοί να αποτίσουν φόρο τιμής.

Η ακριβής διαδικασία για τη μεταφορά και το λαϊκό προσκύνημα θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου των Καρδιναλίων. Όπως επισημαίνεται, όλες οι λεπτομέρειες θα διαμορφωθούν βάσει του τελετουργικού που θα εγκριθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Σε ένδειξη πένθους η Rai «παγώνει» διαφημίσεις και ψυχαγωγία για 24 ώρες

Σε ένδειξη πένθους, η δημόσια ιταλική ραδιοτηλεόραση Rai αποφάσισε την αναστολή όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών διαφημίσεων για ένα 24ωρο. Παράλληλα, προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα της ημέρας, αποσύροντας από το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό της δίκτυο κάθε ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Ζαχαράκη για Πάπα: Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη με ανάρτησή της αποχαιρέτησε τον Πάπα Φραγκίσκο, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πνευματικό και κοινωνικό του έργο. Παράλληλα, αναγνώρισε τη συμβολή του Ποντίφικα στην προώθηση της χριστιανικής ενότητας, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο και της προσήλωσης στις ευαγγελικές αρχές.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του πλησίον, ακολουθώντας την ευαγγελική διδαχή «αγαπάτε αλλήλους»», ανέφερε, επισημαίνοντας τη συνεργασία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με κοινό στόχο την ενότητα του χριστιανικού κόσμου.

Η κυρία Ζαχαράκη στάθηκε ιδιαίτερα στην ταπεινότητα και τη μετριοπάθεια του Πάπα, αλλά και στην αταλάντευτη αφοσίωσή του στην υπεράσπιση των ευάλωτων και των δοκιμαζόμενων ανθρώπων. «Εκείνων που έχουν ανάγκη, εκείνων που υποφέρουν, εκείνων που κινδυνεύουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ενώνουμε τις προσευχές μας με όλους εκείνους σε ολόκληρο τον κόσμο που τον αποχαιρετούν, ελπίζοντας ότι το έργο του θα βρει άξιο διάδοχο» κατέληξε στο μήνυμά της.

«Αναπαύσου εν ειρήνη» – Το μήνυμα Τραμπ για τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αποχαιρέτησε με ένα σύντομο μήνυμα τον Πάπα Φραγκίσκο, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πάπα Φραγκίσκε! Ο Θεός να ευλογεί εκείνον και όλους όσοι τον αγάπησαν!», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας τη θλίψη του και απευθύνοντας λόγια συμπαράστασης προς τους πιστούς και τους οικείους του εκλιπόντος Ποντίφικα.

Εθνικό πένθος επτά ημερών στην Αργεντινή για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου

Επτά ημέρες εθνικού πένθους κήρυξε η κυβέρνηση της Αργεντινής μετά την είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανουέλ Αντόρνι, το εθνικό πένθος θα διαρκέσει μία εβδομάδα και συνοδεύεται από μηνύματα συγκίνησης από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Δείτε Live εικόνα από το Βατικανό

Συλλυπητήρια Ερντογάν

Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο χαρακτήρισε «αξιότιμο ηγέτη του Καθολικού κόσμου και αρχηγό του κράτους του Βατικανού».

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε πως ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε ένας σεβαστός ηγέτης, ο οποίος έδινε ιδιαίτερη έμφαση στον διαθρησκειακό διάλογο και ανέλαβε πρωτοβουλίες απέναντι σε ανθρωπιστικές τραγωδίες, με ιδιαίτερη αναφορά στη γενοκτονία που διαπράττεται, όπως είπε, στη Γάζα, και στο ζήτημα της Παλαιστίνης.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, στο κράτος του Βατικανού και στον Καθολικό κόσμο, τόσο εκ μέρους του ιδίου όσο και του τουρκικού έθνους.

Αλέξης Τσίπρας για Πάπα Φραγκίσκο: Επέλεξε να γίνει η φωνή όσων δεν έχουν φωνή, των φτωχών και των κατατρεγμένων

Τη βαθιά του θλίψη και τα συλλυπητήριά του «στους απανταχού Χριστιανούς και όχι μόνο» για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας συνόδευσε την ανάρτησή του με φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου από την επίσκεψή του στη Μόρια, κατά την κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2016, όταν και οι δυο τους είχαν συναντηθεί.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Τασούλας: Ο Πάπας Φραγκίσκος επέστρεψε τρία θραύσματα του Παρθενώνα στον τόπο που γεννήθηκαν

Θρησκευτικό ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος, όπως έγραψε, «ενσάρκωσε την χριστιανική αγάπη, χωρίς διακρίσεις, προς τους αδύναμους και τους αδικημένους όπου γης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κίνηση επιστροφής τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα από τον Πάπα. «Ο σεβασμός του για την αρχαία ελληνική κληρονομιά εκδηλώθηκε και με την απόδοση, το 2023, τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα από τα Μουσεία του Βατικανού στον τόπο που γεννήθηκαν, μια σπουδαία πνευματική χειρονομία, που κατέδειξε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον διάλογο και τη φιλότητα μεταξύ λαών, θρησκειών και εκκλησιών», έγραψε.

Αναλυτικά η συλλυπητήρια δήλωση:

Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και Αρχηγό του κράτους του Βατικανού, Πάπα Φραγκίσκο, έναν θρησκευτικό ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και συγκίνησε με το παράδειγμά του, ένα παράδειγμα ταπεινότητας, απλότητας και καλοσύνης, εκατομμύρια ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ενσάρκωσε την χριστιανική αγάπη, χωρίς διακρίσεις, προς τους αδύναμους και τους αδικημένους όπου γης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε δύο φορές την Ελλάδα, το 2016 και το 2021, χαρακτηρίζοντάς την «δώρο, κληρονομιά της ανθρωπότητας, και τόπο πάνω στον οποίο χτίστηκαν τα θεμέλιά της». Απέδωσε οφειλές στον ελληνικό πολιτισμό, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, «δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τόσες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, ούτε να ικανοποιήσουμε πολλά εσωτερικά ερωτήματα για τη ζωή, την αγάπη, τον πόνο και τον θάνατο».

Ο σεβασμός του για την αρχαία ελληνική κληρονομιά εκδηλώθηκε και με την απόδοση, το 2023, τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα από τα Μουσεία του Βατικανού στον τόπο που γεννήθηκαν, μια σπουδαία πνευματική χειρονομία, που κατέδειξε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον διάλογο και τη φιλότητα μεταξύ λαών, θρησκειών και εκκλησιών.

Φιλάνθρωπος, μεταρρυθμιστής, λάτρης και υπερασπιστής της αληθείας, ο Πάπας Φραγκίσκος επηρέασε εις βάθος τις συνειδήσεις. Το παράδειγμά του θα εξακολουθήσει να εμπνέει και να καθοδηγεί στις δύσκολες στιγμές που διάγει σήμερα η ανθρωπότητα.

«Απέπνεε ένα πνεύμα ενότητας» – Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών για τον Πάπα Φραγκίσκο

«Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Πάπα Φραγκίσκο από κοντά, επειδή είχε έρθει δύο φορές στην Ελλάδα. Τελευταία φορά ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν όλοι εμείς οι Καθολικοί Επίσκοποι της Ελλάδας είχαμε μαζί του μία ωριαία συνάντηση, συζητώντας για διάφορα θέματα» δήλωσε στο protothema.gr ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, Θεόδωρος Κοντίδης.

«Αυτό που πάντα τον χαρακτήριζε, ήταν πως βρισκόταν αφενός κοντά στο Θεό και αφετέρου κοντά στον άνθρωπο. Κι αυτό φαινόταν μέσα από όλες του τις δραστηριότητες, τις επαφές που είχε με κυβερνήσεις και δημόσια πρόσωπα. Ανέκαθεν λειτουργούσε με βαθιά ευαισθησία, επιδιώκωντας τη συναδέλφωση, την ειρήνη, τη συνεννόηση. Υποστήριζε τους ανθρώπους που είναι στο περιθώριο, τους πιο ευάλωτους, πιο φτωχούς… Η ευαισθησία του ήταν αυθεντική. Κάθε φορά που θα επισκεπτόταν ένα ξένο τόπο, μία μεγαλούπολη, ήθελε να συναντά ανθρώπους στις φυλακές ή στα νοσοκομεία, παιδιά που ζούσαν στο δρόμο» πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Τονίζοντας πως δεν υπήρχε τίποτε το προσποιητό ή το επιτηδευμένο στην επαφή του με τον κόσμο, ο Αρχιπίσκοπος Καθολικών Αθηνών σημείωσε: «Απέπνεε ένα πνεύμα ενότητας. Η δε ευαισθησία του είναι εκείνο που θα τον χαρακτηρίζει και μετά θάνατον, είναι η κληρονομιά που αφήνει και για τις επόμενες γενιές – αυτή τη γλυκιά ανάμνηση κρατώ κι εγώ από τον Άγιο Πατέρα στη μνήμη και στην καρδιά μου».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «με τον τρόπο του, συνέβαλε να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά. Δεν ήταν καθόλου απρόσιτος ή τυπολάτρης – μάλιστα, ορισμένοι του προσάπτουν ότι δεν ήταν αρκετά προσηλωμένος στο τυπικό και στο λατρευτικό… Αντιθέτως, ήταν πολύ άμεσος και ενδιαφερόταν για τους απλούς ανθρώπους. Αυτό ήταν που άρεσε στον πολύ κόσμο!

Προσπάθησε να δημιουργήσει γέφυρες με άλλες χώρες, με άλλες θρησκείες, με άλλα δόγματα. Μακάρι τώρα να υπάρξει συνέχεια από το διάδοχό του» κατέληξε.

Η Αγία Έδρα ανέστειλε την τελετή αγιοποίησης του Κάρλο Ακούντις

Η προγραμματισμένη για τις 27 Απριλίου τελετή αγιοποίησης του Κάρλο Ακούντις, του 15χρονου που έφυγε από τη ζωή νικημένος από τη λευχαιμία και έχει αποκαλεστεί «προστάτης του διαδικτύου», αναβάλλεται, όπως ανακοίνωσε επίσημα η Αγία Έδρα.

Διαβάστε περισσότερα για τον Κάρλο Ακούντις εδώ.

Έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη για τον συντονισμό των τελετών που ακολουθούν τον θάνατο του Πάπα

Έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο συγκαλείται αύριο στις 11:00 το πρωί στην Ιταλία, με αντικείμενο τον συντονισμό των τελετών που ακολουθούν τον θάνατο του Πάπα, όπως ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση.

Οι επιζώντες του Άουσβιτς ευχαριστούν και αποχαιρετούν τον «αδελφό τους Φραγκίσκο»

Τον «αδελφό τους Φραγκίσκο» ευχαριστούν και αποχαιρετούν οι επιζώντες του ‘Αουσβιτς σε όλον τον κόσμο, «με μεγάλη θλίψη, στοργή και αναγνώριση».

Ο Πάπας Φραγκίσκος «ήταν ένα πρόσωπο στο οποίο οι επιζώντες είχαν βαθιά εμπιστοσύνη, ακριβώς επειδή κρατούσε διαρκώς έναν καθρέφτη σε έναν συχνά αδιάφορο και άδικο κόσμο», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του ‘Αουσβιτς Κρίστοφ Χόιμπνερ. «Οι προσκλήσεις και εκκλήσεις του προς όλους τους ανθρώπους για έναν κόσμο στον οποίο η ξενοφοβία, ο αντισημιτισμός και το φυλετικό μίσος δεν θα έχουν πλέον θέση, άγγιξαν βαθιά τους επιζώντες», ανέφερε ο κ. Χόιμπνερ και πρόσθεσε ότι τα λόγια και η στάση του Πάπα Φραγκίσκου «λειτούργησαν ως πυξίδα για την ανθρωπότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τους επιζώντες, δίνοντάς τους κουράγιο να συνεχίσουν στον δρόμο της μνήμης και της φώτισης». Οι επιζώντες του ‘Αουσβιτς «ευχαριστούν αυτόν τον Πάπα, τον αδελφό τους Φραγκίσκο», καταλήγει η δήλωση του Κρίστοφ Χόιμπνερ.

O πρόεδρος της Αργεντινής εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» για τον θάνατο του Πάπα

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, εξέφρασε τη «βαθιά του θλίψη» για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.

Παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν είχε επιτεθεί φραστικά στον Πάπα φαίνεται πως είχε έρθει σε συναινετικό κλίμα με τον Ποντίφικα τον περασμένο χρόνο, όταν επισκέφθηκε τη Ρώμη και συναντήθηκε μαζί του στο Βατικανό.

«Ήταν τιμή μου να τον γνωρίσω, να δω την καλοσύνη και τη σοφία του», έγραψε ο Μιλέι τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως οι διαφορές τους «φαίνονται ασήμαντες σήμερα». «Ως Πρόεδρος, ως Αργεντινός και, κυρίως, ως άνθρωπος πίστης, αποχαιρετώ τον Άγιο Πατέρα και στέκομαι δίπλα σε όλους όσοι βιώνουμε αυτή τη θλιβερή είδηση. Αναπαύσου εν ειρήνη» κατέληξε ο Μιλέι.

Νάντια Μουράντ: Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν μια φωνή υπέρ της δικαιοσύνης και ένα καταφύγιο για τους επιζώντες βίας και διώξεων

Τη θλίψη της για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκο εξέφρασε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτική ακτιβίστρια Νάντια Μουράντ, κάνοντας λόγο για μια φωνή υπέρ της δικαιοσύνης και ένα καταφύγιο για τους επιζώντες της βίας και των διώξεων.

«Είχα την τιμή να τον συναντήσω αρκετές φορές και βρήκα σε αυτόν μια σπάνια ανθρωπιά και ηθικό θάρρος. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για την καλοσύνη και την υποστήριξη αρχών του. Είθε η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε στο Facebook, όπου έκανε ανάρτηση κοινής τους φωτογραφίας.

Η Νάντια Μουράντ είναι επιζήσασα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους. Ως ακτιβίστρια υποστήριξε τους Γιαζίντι του Ιράκ, μια θρησκευτική μειονότητα που δέχτηκε τα πυρά του ISIS και της έχει απονεμηθεί το βραβείο Ζαχάρωφ το 2016 και το 2018, το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ντένις Μακουέγκε.

Ζελένσκι: Θρηνούμε μαζί με όλους τους Χριστιανούς που αναζητούσαν πνευματικό στήριγμα στο πρόσωπό του

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας τον πνευματικό ρόλο του Ποντίφικα αλλά και τη διαχρονική του στήριξη προς τον ουκρανικό λαό.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θρηνούν την τραγική είδηση της απώλειας του Πάπα Φραγκίσκου», ανέφερε σε ανάρτησή του, σημειώνοντας ότι ο εκλιπών αφιέρωσε τη ζωή του στον Θεό, στους ανθρώπους και στην Εκκλησία.

Ο Ζελένσκι εξήρε την ικανότητά του να μεταδίδει ελπίδα, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο μέσα από την προσευχή και να καλλιεργεί την ενότητα. Όπως επεσήμανε, ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία και για τον ουκρανικό λαό.

«Θρηνούμε μαζί με τους Καθολικούς και όλους τους Χριστιανούς που αναζητούσαν πνευματικό στήριγμα στο πρόσωπό του», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος, αποτίοντας φόρο τιμής στον Ποντίφικα με τη φράση: «Αιώνια η μνήμη του».

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έζησε στον ξενώνα Domus Sanctae Marthae  από την εκλογή του το 2013 έως τον θάνατό του το 2025, έχοντας απαρνηθεί έναν πολυτελή τρόπο ζωής

Αυτό είναι το μέρος που άφησε την τελευταία του πνοή ο Πάπας Φραγκίσκος - Ένα λιτό δωμάτιο σε ξενώνα στο Βατικανό
Σε πένθος έχει βυθιστεί η καθολική εκκλησία από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και το έργο του θεωρούνται υψίστης σημασίας, ωστόσο μία ακόμα αρετή που τον έκανε να ξεχωρίζει ήταν πως αποτελούσε έναν σεμνό άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα επέλεξε να ζήσει στον απλούστερο ξενώνα του Βατικανού, το Domus Sanctae Marthae (ο Οίκος της Αγίας Μάρθας), όπου και απεβίωσε.

Αυτό είναι το μέρος που άφησε την τελευταία του πνοή ο Πάπας Φραγκίσκος - Ένα λιτό δωμάτιο σε ξενώνα στο Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος ζούσε στο Casa Santa Marta του Βατικανού από το 2013 και πέθανε εκεί τη Δευτέρα. Φωτογραφία: AP/L’Osservatore Romano

Το Domus Sanctae Marthae βρίσκεται δίπλα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και ολοκληρώθηκε το 1996, επί Παπισμού Ιωάννη Παύλου Β’. Πήρε το όνομά του από τη Μάρθα της Βηθανίας, αδελφή της Μαρίας και του Λαζάρου.

Το κτίριο χρησιμοποιείται κυρίως ως κατάλυμα για κληρικούς που υπηρετούν στην Αγία Έδρα, αλλά και ως προσωρινή κατοικία των μελών του Κολλεγίου των Καρδιναλίων κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο παπικό κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Πάπα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έζησε εκεί από την εκλογή του το 2013 έως τον θάνατό του το 2025.

Πριν από την κατασκευή του Domus Sanctae Marthae, οι καρδινάλιοι που συμμετείχαν στα κονκλάβια ζούσαν στο Αποστολικό Παλάτι, όπου κοιμούνταν σε ράντζα σε αυτοσχέδιους χώρους σε όλο το παλάτι, ακόμα και σε διαδρόμους ή γραφεία, όπου μοιράζονταν τις τουαλέτες με πολλούς καρδινάλιους και είχαν ελάχιστη άνεση και ιδιωτικότητα.

Την κατάσταση αυτή αποφάσισε να αλλάξει ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, ο οποίος αφού συμμετείχε σε δύο κονκλάβια, αποφάσισε να κάνει τη διαδικασία πιο άνετη και λιγότερο επίπονη για τους ηλικιωμένους καρδιναλίους και ανέθεσε την κατασκευή του Domus Sanctae Marthae.

Το πενταώροφο κτίριο περιλαμβάνει 106 σουίτες, 22 μονόκλινα δωμάτια και ένα διαμέρισμα. Τη διαχείριση έχουν αναλάβει οι Θυγατέρες της Φιλανθρωπίας του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, ενώ προσφέρει βασικές παροχές, όπως ιδιωτικά υπνοδωμάτια, μπάνια και κοινόχρηστους χώρους για φαγητό. Η Mary Ann Glendon, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Βατικανό, έχει περιγράψει τα καταλύματα ως «άνετα, χωρίς περιττές πολυτέλειες».Το πενταώροφο κτίριο περιλαμβάνει 106 σουίτες, 22 μονόκλινα δωμάτια και ένα διαμέρισμα.

Παρόλα αυτά, το Domus Sanctæ Marthae αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες κατά την κατασκευή του, καθώς ιταλικές περιβαλλοντικές ομάδες, στις οποίες συμμετείχαν και Ιταλοί πολιτικοί, διαμαρτυρήθηκαν για την κατασκευή, επειδή θα εμπόδιζε τη θέα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου που απολάμβαναν ορισμένα κοντινά διαμερίσματα.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών του Βατικανού υποστήριξε, ωστόσο, ότι το ύψος του θα είναι χαμηλότερο από πολλά κτίρια της γειτονιάς και απέρριψε τις αμφισβητήσεις του δικαιώματος του Βατικανού να χτίζει εντός των συνόρων του.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου – Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναμονής και αποφάσεων – Το Κονκλάβιο των καρδιναλίων καλείται να επιλέξει τον επόμενο Ποντίφικα

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης
Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου σε ηλικία 88 ετών, τα βλέμματα του Kαθολικού κόσμου στρέφονται στη Ρώμη καθώς η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναμονής και αποφάσεων.

Η κηδεία του Πάπα αναμένεται να τελεστεί εντός εννέα ημερών, ενώ η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του, από το Κονκλάβιο, θα ξεκινήσει μέσα στον επόμενο μήνα, αφού προηγηθούν οι γενικές συνελεύσεις των καρδιναλίων.

Η ιστορική εκλογή του πρώτου Λατινοαμερικανού Ποντίφικα είχε σηματοδοτήσει μία καμπή στην καθολική εκκλησία. Σύμφωνα με την Daily Mail, το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι αν ήρθε η ώρα για τον πρώτο μαύρο ή ασιάτη Πάπα.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου

Μάλιστα, οκτώ καρδινάλιοι ξεχωρίζουν στη «μάχη» της διαδοχής, καθώς το Βατικανό ετοιμάζεται για το Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Πάπα.

Ειδικότερα:

Πίτερ Τούρκσον

Ο Πίτερ Τούρκσον, πρώην επίσκοπος του Κέιπ Κόουστ, θεωρείται πιθανός υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Με καταγωγή από την Γκάνα, είχε σταλεί από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης στο Νότιο Σουδάν. Στα ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+ κρατά ενδιάμεση στάση, υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι υπερβολικά αυστηροί, αλλά και ότι οι τοπικές απόψεις πρέπει να γίνονται σεβαστές. Στο παρελθόν είχε θεωρηθεί φαβορί και στο Κονκλάβιο του 2013.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Λουίς Αντόνιο Τάγκλε

Η εκλογή του Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θα σήμαινε την άνοδο του πρώτου Ασιάτη Πάπα, σε μια περιοχή με ταχέως αυξανόμενο καθολικό πληθυσμό. Παρότι έχει εκφράσει αντίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση στις Φιλιππίνες, θεωρείται από τις πιο φιλελεύθερες φωνές στο Βατικανό. Έχει δηλώσει ότι η Εκκλησία υπήρξε σκληρή απέναντι σε ομοφυλόφιλους και διαζευγμένα ζευγάρια, γεγονός που, κατά τη γνώμη του, παρεμποδίζει το ποιμαντικό έργο.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

 Πιέτρο Παρολίν

Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, αποτελεί τον «υποψήφιο της συνέχειας». Παρότι θεωρείται μετριοπαθής, δεν φτάνει τις φιλελεύθερες θέσεις του προκατόχου του. Το 2015 χαρακτήρισε τη νομιμοποίηση του γάμου  ομοφύλων στην Ιρλανδία «ήττα για την ανθρωπότητα». Η φήμη του έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια λόγω της συμφωνίας του Βατικανού με την Κίνα το 2018, την οποία πολλοί θεωρούν υπερβολικά υποχωρητική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Πέτερ Έρντο

Ο Πέτερ Έρντο, Αρχιεπίσκοπος της Εστεργκομ-Βουδαπέστης, θα ήταν ο δεύτερος Πάπας μετά τον Ιωάννη Παύλο Β΄ που προέρχεται από το πρώην σοβιετικό μπλοκ. Έχει υπερασπιστεί το έργο του προκατόχου του, Γιόζεφ Μινσέντι, που διώχθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Έρντο έχει εκφράσει αυστηρές θέσεις, δηλώνοντας ότι οι διαζευγμένοι και αυτοί που έχουν παντρευτεί ξανά δεν πρέπει να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Χοσέ Τολεντίνο

Ο Χοσέ Τολεντίνο, προερχόμενος από τη Μαδέρα, είναι ένας από τους νεότερους υποψήφιους και παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μιας πιο σύγχρονης Εκκλησίας. Έχει καλέσει τους θεολόγους να εμπλακούν στον σύγχρονο πολιτισμό μέσα από τον κινηματογράφο και τη μουσική. Έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις του Βατικανού και θεωρείται μια «φρέσκια» παρουσία.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Ματέο Ζούπι

Ο Ματέο Ζούπι, Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια από το 2015 και καρδινάλιος από το 2019, επελέγη από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 2023 επισκέφθηκε τη Μόσχα, συναντώντας τον Πατριάρχη Κύριλλο, χωρίς όμως να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Μάριο Γκρεκ

Ο Μάριο Γκρεκ, πρώην επίσκοπος της Γκόζο και νυν Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, έχει καλέσει την Εκκλησία να υιοθετήσει «μια νέα γλώσσα» για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν ομόφυλα ζευγάρια και διαζευγμένους. Ωστόσο, η προσέγγισή του παραμένει μάλλον παραδοσιακή σε βασικά θέματα.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Ρόμπερτ Σαρά

Ο Ρόμπερτ Σαρά από τη Γαλλική Γουινέα είναι ένας ακόμα πιθανός υποψήφιος που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Η ηλικία του λειτουργεί ως μειονέκτημα, αλλά διαθέτει μακρά εμπειρία στο Βατικανό, ήδη από την εποχή του Ιωάννη Παύλου Β΄. Έντονα συντηρητικός, έχει καταδικάσει την «ιδεολογία των φύλων» και έχει τοποθετηθεί με σφοδρότητα κατά του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου - Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ