Αποκλείεται να ξυπνήσει το ηφαίστειο της Σαντορίνης λέει ο Λέκκας – Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες, σεισμός 4,4 ρίχτερ το απόγευμα

0
47

«Είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση. Ωστόσο η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα», δήλωσε πριν από λίγο στο ANT1 o πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός και ποιος όχι. Κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια και αυτό κάνει λίγο πιο καλή την κατάσταση» σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του και εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί. Το κυρίαρχο σενάριο που συζητάμε και στην επιτροπή είναι ότι η ακολουθία αυτή θα απομειώνεται μέρα με τη μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα

Είπε επίσης ότι πλέον η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο νησί της Ανύδρου αλλά όπως είπε από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νησί «καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος».

Για τα σενάρια που ακούγονται για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως «αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς το «ξύπνημα» ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και δεν υπάρχουν και στοιχεία να τεκμηριώνουν ένα τέτοιο σενάριο».

Σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ βορειανατολικά της Σαντορίνης

Σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 21:24 του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο στα 16 χιλιόμετρα βορειανατολικά του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης.

Λίγα λεπτά αργότερα στις 21:39 σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση μεγέθους 2,8 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να προσδιορίζεται στα 24 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει πάνω από 800 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σήμερα, στις 19.15, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 26 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.

Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν σήμερα (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

Ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε Σαντορίνη και Αμοργό

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Πριν από λίγο, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των κλιμακίων σε Σαντορίνη και Αμοργό και όλα τα σχολεία κρίθηκαν ασφαλή.

πηγή: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ