Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή: Σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου από τις παλινωδίες της ΝΔ με το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου

0
22

Ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή: Σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου από τις παλινωδίες της ΝΔ με το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου

 

Σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου προκαλεί η Κυβέρνηση σε ο,τι αφορά το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου, την ώρα που μόνο στη Ρόδο εκκρεμούν προς εγγραφή 60.000 πράξεις. Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, που  δεν έχουν καμία συνέχεια μεταξύ τους και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στους πολίτες, επιχειρεί να διαχειριστεί την αδιανόητη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά της Δωδεκανήσου αναφορικώς με το καθεστώς κτηματογράφησης, εμποδίζοντας την οικονομία και ανάπτυξη των νησιών μας. Τις ανωτέρω παλινωδίες της Κυβέρνησης για το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου φέρνει στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης καταθέτοντας σχετική ερώτηση, μετά και την επικοινωνιακή φιέστα των εγκαινίων του εν λόγω Γραφείου στη Ρόδο. Η ερώτηση κατατέθηκε από τον Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργό Πολιτισμού Τουρισμού την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου και απευθύνεται στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριο Παπαστεργίου.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αφού πρώτα βεβαίωσε τους πολίτες της Δωδεκανήσου ότι η Κυβέρνηση «βάζει οριστικά τέλος στην εποχή των Υποθηκοφυλακείων», στη συνέχεια εξήγγειλε μία σειρά μέτρων που «θα» υλοποιηθούν ως προς τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου. Ομολόγησε έτσι την χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Δωδεκάνησο με τις χιλιάδες εκκρεμείς προς εγγραφή πράξεις να μην έχουν αντιμετωπιστεί και να παραπέμπονται στις καλένδες. Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία το γεγονός ότι η Δωδεκάνησος θα ενταχθεί «τελευταία και καταϊδρωμένη» στο Εθνικό Κτηματολόγιο, μη ολοκληρωθείσας ακόμα της προβλεπόμενης εκ του νόμου, που η ίδια ψήφισε, προσαρμογής και μετάπτωσης, καθώς επίσης ότι «πανηγυρίζει» επί εξαγγελιών και όχι πεπραγμένων.

Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά με εγκαίνια και φιέστες διαχειρίζεται επικοινωνιακά ένα σημαντικό θέμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την τεράστια δυσαρέσκεια των πολιτών και των επαγγελματιών της Δωδεκανήσου. Με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας όμως παραμένουν αναπάντητα πλήθος ερωτημάτων που αφορούν υπαρκτά και πρακτικά ζητήματα της κτηματογράφησης στα Δωδεκάνησα. Ταυτοχρόνως ο νομικός κόσμος της Ρόδου και όχι μόνον κρούει των κώδωνα του κινδύνου ως προς τις νομοθετικές εξαγγελίες του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως επισημαίνεται, οι τελευταίες, άμα τη εφαρμογή τους, θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται προς πρόκειται να λύσουν.

Ο κ. Νικητιάδης καλεί τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριο Παπαστεργίου να απαντήσει στα εξής: 1.Σκοπεύει να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να διευκρινίσει ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής και μετάπτωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο στα Δωδεκάνησα θα εξακολουθήσει να ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκάνησου, συμφώνως με το αρ. 47 του ν. 4984/2022; 2.Έχει καταγράψει πόσες είναι σήμερα οι εκκρεμείς προς εγγραφή πράξεις στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, η λειτουργία του οποίου εγκαινιάστηκε την 20η-1-2025; Υπάρχει εκτίμηση από το Υπουργείο σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα εγγραφής των πράξεων, αλλά και σχετικώς με πόσες από τις 60.000 εκκρεμείς πράξεις υπολογίζεται ότι θα θεραπευθούν και πόσες θα απορριφθούν; 3.Για ποιο λόγο προωθεί την κατάργηση της κοινοποίησης των πράξεων απόρριψης, τη στιγμή που δεν έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση και η έρευνα των δικηγόρων στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου; Πώς διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν κατά της απορριπτικής πράξης; 4.Ποιες είναι εκείνες οι διατάξεις που θα τροποποιηθούν, συμφώνως με τις εξαγγελίες του, ώστε να καταργηθεί για παράδειγμα ο Κτηματολογικός Δικαστής, τη στιγμή που ισχυρίζεται πως ήδη με τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείο Δωδεκανήσου δεν ισχύουν οι ουσιαστικές διατάξεις του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου; 5. Πότε ακριβώς θα έχουν πρόσβαση στους κτηματολογικούς φακέλους των ακινήτων οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, προκειμένου να προχωρήσουν στους απαιτούμενες ελέγχους ενόψει εκκρεμών μάλιστα δικαστικών διενέξεων; Η έρευνα σήμερα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί επιτόπια ή ψηφιοποιημένα και για ποια νησιά, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο βλ. Σύμη, Χάλκη, Κάρπαθος κλπ. 6.Πότε και με ποιό τρόπο θα πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση των μη κτηματογραφούμενων περιοχών στα νησιά όπου ίσχυε ο Κτηματολογικός Κανονισμός και ειδικά των κοινοχρήστων κάθε είδους εκτάσεων για την τελική διασφάλιση, αλλά και κτηματολογική οριοθέτησή τους; 7.Πώς θα αντιμετωπίσει τις τυχόν αποκλίσεις των κτηματολογικών μερίδων της κτηματολογικής αποτύπωσης των Ιταλών, οι οποίες συντάχθηκαν πριν από ένα αιώνα χωρίς συντεταγμένες, από τις σύγχρονες κτηματολογικές μερίδες που θα δημιουργηθούν και λάβουν αριθμό ΚΑΕΚ βάσει των σύγχρονων συντεταγμένων; 8.Πότε υπολογίζει ότι θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου και πότε θα είναι δυνατή η ψηφιακή έρευνα για πολίτες και επαγγελματίες;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 23-1-2025

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτριο Παπαστεργίου. 

Θέμα: Η Κυβέρνηση εγκαινίασε το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα», όταν η Δωδεκάνησος δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο Εθνικό Κτηματολόγιο και οι εκκρεμείς προς εγγραφή πράξεις μόνο στη Ρόδο ανέρχονται σε 60.000 – Οι πρόχειρες, βεβιασμένες και νομικά πλημμελείς αποφάσεις σας θα προκαλέσουν τεράστια σύγχυση και  ανασφάλεια δικαίου ως προς τις συναλλαγές ακινήτων σε χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες.

 

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε την 20η Ιανουαρίου 2025 τη θέση σε λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου, ενώ ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασε την ίδια ημέρα το Κτηματολογικό Γραφείο  στη Ρόδο σε επίσημη επίσκεψή του στο νησί. Πρόκειται για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την κατάργηση των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου και την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο και Υποκαταστήματος αυτού στην Κω, όπως το άρθρο 1 παρ. 7 του ν. 4512/2018 όρισε.

 

Ο Υφυπουργός, αφού πρώτα βεβαίωσε τους πολίτες της Δωδεκανήσου ότι η Κυβέρνηση «βάζει οριστικά τέλος στην εποχή των Υποθηκοφυλακείων», στη συνέχεια εξήγγειλε μία σειρά μέτρων που «θα» υλοποιηθούν ως προς τη λειτουργία του ΚΓ Δωδεκανήσου, ομολογώντας κατ’ ουσίαν ότι η χαοτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Δωδεκάνησο με τις χιλιάδες εκκρεμείς προς εγγραφή πράξεις ουδόλως έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, αλλά παραπέμπεται στις καλένδες. Είναι πράγματι απορίας άξιον ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία το γεγονός ότι η Δωδεκάνησος θα ενταχθεί «τελευταία και καταϊδρωμένη» στο Εθνικό Κτηματολόγιο, μη ολοκληρωθείσας ακόμα της προβλεπόμενης εκ του νόμου, που η ίδια ψήφισε, προσαρμογής και μετάπτωσης, καθώς επίσης ότι «πανηγυρίζει» επί εξαγγελιών και όχι πεπραγμένων.

 

Πέρα, ωστόσο, από την επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρείτε με εγκαίνια και φιέστες, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την τεράστια δυσαρέσκεια των πολιτών και των επαγγελματιών της Δωδεκανήσου, πλήθος ερωτημάτων που αφορούν υπαρκτά και πρακτικά ζητήματα της κτηματογράφησης στα Δωδεκάνησα παραμένουν αναπάντητα, ενώ ο νομικός κόσμος της Ρόδου και όχι μόνον κρούει των κώδωνα του κινδύνου ως προς τις νομοθετικές εξαγγελίες του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως επισημαίνεται, οι τελευταίες, άμα τη εφαρμογή τους, θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται προς πρόκειται να λύσουν.

 

Συγκεκριμένως, στις εξαγγελίες του Υφυπουργού από τη Ρόδο συμπεριλήφθηκε το έργο της μετάπτωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο του ΚΓ Δωδεκανήσου, όπου, συμφώνως με τον προγραμματισμό του Υπουργείου, η συμβασιοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου 3μήνου και τότε «θα ανακοινωθεί το σχετικό χρονοδιάγραμμα», ενώ βασικό  αντικείμενο του έργου τονίστηκε ότι είναι η ψηφιακή αποτύπωση των ορίων κάθε ιδιοκτησίας, η απόδοση ΚΑΕΚ και ενεργών δικαιωμάτων των πολιτών σε κάθε ακίνητο, η συσχέτιση ψηφιοποιημένων αρχείων με κάθε ΚΑΕΚ, αλλά και ο πλήρης μηδενισμός εκκρεμών πράξεων του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου. Με άλλα λόγια, μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες θα ενημερωθούμε το πότε προβλέπεται να υλοποιηθεί το έργο, στον πυρήνα του οποίου είναι η ψηφιοποίηση της κτηματογράφησης των Δωδεκανήσων, αλλά και η εναρμόνιση των κανόνων κτηματογράφησης στα νησιά μας με όλη την υπόλοιπη χώρα.

 

Υπενθυμίζεται ότι η μετάπτωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο προβλέπεται στο άρ. 10 του ν. 4934/2022, κατά το οποίο με διαπιστωτική πράξη του Φορέα (Εθνικό Κτηματολόγιο) κηρύσσονται η περαίωση της προσαρμογής και η μετάπτωση των περιοχών στις οποίες ίσχυε ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ενώ συμφώνως με τις παρ. 2 και 3 «2. Μετά την έκδοση της πράξης της παρ. 1, η επεξεργασία και η καταχώριση των εισερχόμενων εγγραπτέων πράξεων στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω Λέρου διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά, παύουν δε να ενημερώνονται τα τηρούμενα έως τότε έντυπα βιβλία. 3. Στις περιοχές που αφορά η διαπιστωτική πράξη της παρ. 1 εφαρμόζεται εφεξής ο ν. 2664/1998 (Α΄ 275), με εξαίρεση το Δεύτερο Κεφάλαιο (άρθρα 6 έως 9)».

 

Ακολούθως δε, στις μεταβατικές διατάξεις του άρ. 47 του ως άνω νόμου 4934/2022 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι από την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του άρθρου 10 παύουν να ισχύουν οι ουσιαστικές διατάξεις του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου και στις περιοχές αυτές εφαρμόζεται η ισχύουσα στην Επικράτεια, γενική ή ειδική νομοθεσία για τα εμπράγματα και λοιπά εγγραπτέα δικαιώματα και τις εγγραπτέες πράξεις, είτε πρόκειται για δικαιώματα ιδιωτών, είτε για δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου ή άλλων Ν.Π.Δ.Δ.

 

Εντούτοις, συμφώνως με τον αρμόδιο Υφυπουργό, με την από 20-1-2025 λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου παύουν να ισχύουν πλέον οι ουσιαστικού δικαίου διατάξεις του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου και εφαρμόζονται αναλογικά οι παρ. 1 έως και 3 του άρθρου 47 του ν. 4934/2022. Πρόκειται για την εφαρμογή της διάταξης του άρθ. 12 παρ. 3 του ν. 5076/2023 που ομοίως ψήφισε η Κυβέρνησή σας μετά τον ν. 4934/2022.  Η προσέγγιση αυτή, όμως, είναι νομικά και σε επίπεδο κοινής λογικής εντελώς μετέωρη και ανεφαδική. Τούτο διότι το ίδιο το «μεταβατικό» άρθρο 47 για τη λήξη της ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού απαιτεί και προϋποθέτει την ολοκλήρωση – περαίωση της προσαρμογής και της μετάπτωσης. Είναι, συνεπώς, αδύνατον να παύσει η ισχύς των ουσιαστικού δικαίου διατάξεων του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου, όταν στην ουσία δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάπτωσή του και δεν έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη προσαρμογή στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

 

Επιπλέον, στο ίδιο πλαίσιο, απολύτως παραδόξως εξαγγέλθηκε ότι με τροπολογία που θα ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων θα καταργηθεί ο ρόλος του Κτηματολογικού Δικαστή στις μεταγραφές πράξεων και αποκλειστική ευθύνη θα έχουν ο Προϊστάμενος και οι έχοντες δικαίωμα υπογραφής εντός του Κτηματολογικού Γραφείου. Εντούτοις, ο Κτηματολογικός Δικαστής προβλέπεται στον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου (ΚΚΔ), του οποίου οι διατάξεις υποστηρίζεται από την  Κυβέρνηση ότι δεν τυγχάνουν πλέον εφαρμογής συμφώνως με το άρ. 47 του ν. 4934/2022 ως ανωτέρω. Συνεπώς, ποιά είναι εκείνη η διάταξη που εξαγγέλλεται ότι θα τροποποιηθεί κατά τον κ. Υφυπουργό, όταν συμφώνως με τον ίδιο έχει παύσει να ισχύει ο ΚΚΔ;  Τα αυτά ισχύουν και για την εξαγγελία περί κατάργησης της διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικού μερίδων οικοδομών, ώστε να υπάρξει εναρμονισμός με τους γενικούς κανόνες του Εθνικού Κτηματολογίου. Είναι προφανές ότι με τις ανωτέρω αντικρουόμενες θέσεις της Κυβέρνησης οδηγούμαστε σε τεράστια ανασφάλεια δικαίου και στην πρόκληση τεράστιας σύγχυσης ως προς το πράγματι ισχύον καθεστώς στη Δωδεκάνησο.

 

Περαιτέρω, υποστηρίχθηκε από τον κ. Υφυπουργό ότι επικείμενη τροπολογία θα ορίσει ότι δεν θα απαιτείται κοινοποίηση με δικαστικό επιμελητή των απορριπτικών διατάξεων, αλλά οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω έρευνας δικηγόρου στο Κτηματολογικό Γραφείο για την τυχόν απόρριψη εγγραφής των πράξεων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα ουδόλως έχει γίνει κατανοητό ποιά διαδικασία θα ακολουθηθεί και εντός ποιού χρονοδιαγράμματος για την εξέταση των εκκρεμών σήμερα 60.000 πράξεων και την απόρριψή τους. Επιπλέον, ουδεμία ενημέρωση υφίσταται σχετικώς με την πρόσβαση των δικηγόρων και των μηχανικών στο ΚΓ για την πραγματοποίηση εκ μέρους τους ερευνών στους κτηματολογικούς φακέλους των ακινήτων. Ουδείς γνωρίζει αν υφίσταται σήμερα δυνατότητα ψηφιοποιημένης έρευνας ή απαιτείται η επιτόπια έρευνα και εάν αυτή είναι πράγματι εφικτή, ειδικά αναφορικώς με τις περιοχές που ήδη έχουν ενταχθεί στο Eθνικό Kτηματολόγιο, π.χ. Σύμη, Χάλκη, Κάρπαθος κλπ νησιά.

 

Οι ανωτέρω νομικές παλινωδίες της Κυβέρνησης προκαλούν σύγχυση και σε πλείονα ακόμα επίπεδα,  όπως για παράδειγμα πότε και με ποιό τρόπο και υπό ποιο θα καθεστώς θα πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση των μη κτηματογραφούμενων περιοχών στα νησιά που ίσχυε ο Κτηματολογικός Κανονισμός και ειδικά των κοινοχρήστων κάθε είδους εκτάσεων, για την τελική διασφάλιση αλλά και κτηματολογική οριοθέτησή τους (βλ. οδούς, πλατείες, αιγιαλούς, παραλίες, εκτάσεις εκτός αιγιαλών/παραλιών, δάση κλπ, κατά το άρθρο 5 Ν. 4934/2022). Επιπροσθέτως, με ποιο τρόπο και υπό ποιο καθεστώς θα αντιμετωπιστούν οι τυχόν αποκλίσεις των κτηματολογικών μερίδων της κτηματολογικής αποτύπωσης των Ιταλών, οι οποίες συντάχθηκαν πριν από ένα αιώνα χωρίς συντεταγμένες, από τις σύγχρονες κτηματολογικές μερίδες που θα δημιουργηθούν και λάβουν αριθμό ΚΑΕΚ βάσει των σύγχρονων συντεταγμένων.

 

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της έλλειψης συγκεκριμένου και συγκροτημένου σχεδιασμού, ενώ αποδεικνύουν ότι μόνο προς πανηγυρισμούς δεν ενδείκνυται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Δωδεκάνησο τόσο σε επίπεδο πρακτικό, ήτοι σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την πρόοδο εγγραφής των εκκρεμών πράξεων, όσο και σε επίπεδο νομοθετικής επίλυσης του καθεστώτος που ισχύει σήμερα, μετά τη θέση σε λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Δωδεκανήσου και την εξαγγελλόμενη κατάργηση του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου.

 

Δεδομένου ότι η Δωδεκάνησος αποτελεί την τελευταία περιοχή στην Ελλάδα, που δεν έχει ακόμα ενταχθεί πλήρως στο Εθνικό Κτηματολόγιο και στερείται ακόμα τα οφέλη της ψηφιοποίησης της κτηματογράφησης.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων στη Δωδεκάνησο υπήρξε ελλείψει προσωπικού ιδιαιτέρως δυσχερής, με αποτέλεσμα στη Ρόδου να εκκρεμούν σήμερα 60.000 πράξεις προς εγγραφή.

Δεδομένου ότι η ανωτέρω προβληματική λειτουργία των ΚΓ της Δωδεκανήσου αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα τροχοπέδη για την οικονομική ζωή και ανάπτυξη των νησιών μας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις στις συναλλαγές ακινήτων, αλλά και ανασφάλεια δικαίου.

Δεδομένου ότι οι νομοθετικές παλινωδίες της Κυβέρνησης δεν επιλύουν υπαρκτά προβλήματα, αλλά προκαλούν νέα οδηγώντας τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες, νομικούς και μηχανικούς, σε απόγνωση σχετικώς με το τι ισχύει σήμερα στη Δωδεκάνησο.

 

Ερωτάται ο Υπουργός:  

 

  1. Σκοπεύετε να λάβετε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να διευκρινίσετε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής και μετάπτωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο στα Δωδεκάνησα θα εξακολουθήσει να ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκάνησου, συμφώνως με το αρ. 47 του ν. 4984/2022;
  2. Έχετε καταγράψει πόσες είναι σήμερα οι εκκρεμείς προς εγγραφή πράξεις στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, τη λειτουργία του οποίου εγκαινιάσατε την 20η-1-2025; Υπάρχει εκτίμηση από το Υπουργείο σας σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα εγγραφής των πράξεων, αλλά και σχετικώς με πόσες από τις 60.000  εκκρεμείς πράξεις υπολογίζεται ότι θα θεραπευθούν και πόσες θα απορριφθούν;
  3. Για ποιο λόγο προωθείτε την κατάργηση της κοινοποίησης των πράξεων απόρριψης, τη στιγμή που δεν έχει διασφαλιστεί η πρόσβαση και η έρευνα των δικηγόρων στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου; Πώς διασφαλίζετε το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν κατά της απορριπτικής πράξης;
  4. Ποιες είναι εκείνες οι διατάξεις που θα τροποποιηθούν, συμφώνως με τις εξαγγελίες σας, ώστε να καταργηθεί για παράδειγμα ο Κτηματολογικός Δικαστής, τη στιγμή που ισχυρίζεστε πως ήδη με τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείο Δωδεκανήσου δεν ισχύουν οι ουσιαστικές διατάξεις του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου;
  5. Πότε ακριβώς θα έχουν πρόσβαση στους κτηματολογικούς φακέλους των ακινήτων οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, προκειμένου να προχωρήσουν στους απαιτούμενες ελέγχους ενόψει εκκρεμών μάλιστα δικαστικών διενέξεων; Η έρευνα σήμερα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί επιτόπια ή ψηφιοποιημένα και για ποια νησιά, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν ήδη ενταχθεί στο Eθνικό Kτηματολόγιο βλ. Σύμη, Χάλκη, Κάρπαθος κλπ.
  6. Πότε και με ποιό τρόπο θα πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση των μη κτηματογραφούμενων περιοχών στα νησιά όπου ίσχυε ο Κτηματολογικός Κανονισμός και ειδικά των κοινοχρήστων κάθε είδους εκτάσεων για την τελική διασφάλιση, αλλά και κτηματολογική οριοθέτησή τους;
  7. Πώς θα αντιμετωπίσετε τις τυχόν αποκλίσεις των κτηματολογικών μερίδων της κτηματολογικής αποτύπωσης των Ιταλών, οι οποίες συντάχθηκαν πριν από ένα αιώνα χωρίς συντεταγμένες, από τις σύγχρονες κτηματολογικές μερίδες που θα δημιουργηθούν και λάβουν αριθμό ΚΑΕΚ βάσει των σύγχρονων συντεταγμένων;
  8. Πότε υπολογίζετε ότι θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου και πότε θα είναι δυνατή η ψηφιακή έρευνα για πολίτες και επαγγελματίες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης

 

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ