Αυτή είναι η συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς για κατάπαυση του πυρός | Στίβεν Γουίτκοφ: Ο εκλεκτός του Τραμπ που «έφερε» κατάπαυση πυρός στη Γάζα

0
22

Στίβεν Γουίτκοφ: Ο εκλεκτός του Τραμπ που «έφερε» κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Ο businessman που αδιαφορεί για το πρωτόκολλο

Απαίτησε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, Σάββατο, αδιαφορώντας για το ότι είναι ημέρα αργίας – Πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις για να βεβαιωθεί πως η συμφωνία θα είναι αποδεκτή από τη διοίκηση Τραμπ

Στίβεν Γουίτκοφ: Ο εκλεκτός του Τραμπ που «έφερε» κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Ο businessman που αδιαφορεί για το πρωτόκολλο

Ο Στίβεν Γουίτκοφ, ο απεσταλμένος της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ στη Μέση Ανατολή, έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το περασμένο Σάββατο σύμφωνα με την Telegraph, ο Γουίτκοφ απαίτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά το γεγονός πως ήταν Σάββατο, δηλαδή ημέρα αργίας για το Ισραήλ. Η αποφασιστικότητά του να δώσει προτεραιότητα στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός αποτυπώθηκε στη φράση που φέρεται να είπε: «Το Σάββατο δεν με αφορά».

Η προσέγγιση του Γουίτκοφ, που περιγράφεται ως μη διπλωματική αλλά άμεση, φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς λίγες ημέρες αργότερα οι δύο πλευρές κατέληξαν σε προσχέδιο συμφωνίας για εξάμηνη κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων.

Ο Γουίτκοφ, επιτυχημένος επενδυτής ακινήτων στη Φλόριντα και στενός συνεργάτης του Τραμπ, δεν έχει διπλωματική εμπειρία, αλλά η επιχειρηματική του αντίληψη και η προσωπική του σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες. Η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις είχε ως στόχο να διασφαλίσει πως οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι αποδεκτή και από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονταν για πάνω από ένα χρόνο, οι βασικοί μεσολαβητές ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος. Ωστόσο, οι συνεχείς καθυστερήσεις λόγω διαφωνιών για τους όρους της συμφωνίας, όπως η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και η απελευθέρωση ομήρων, κράτησαν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

Η παρέμβαση του Γουίτκοφ, με την απροκάλυπτη πίεση στον Νετανιάχου και τη σαφή προειδοποίηση του Τραμπ ότι «θα γίνει κόλαση» αν δεν υπάρξει συμφωνία πριν την ορκωμοσία του, φαίνεται να ξεκλείδωσε τη διαδικασία.

Η συμφωνία που βρίσκεται πλέον υπό τελική έγκριση στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, σταδιακή απελευθέρωση ομήρων και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, στοιχεία που θυμίζουν το τριφασικό σχέδιο του Τζο Μπάιντεν από τον Μάιο, το οποίο είχε τότε απορριφθεί.

Παρά την απειρία του στη διπλωματία, ο Γουίτκοφ, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph, αποδεικνύεται καθοριστικός παίκτης στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, συνδέοντας την πολιτική πίεση με τα επιχειρηματικά του ένστικτα. «Δεν ενδιαφέρεται για το διπλωματικό πρωτόκολλο, αλλά για αποτελέσματα», ανέφερε ανώνυμα Ισραηλινός διπλωμάτης.

Αυτή είναι η συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς για κατάπαυση του πυρός – Τι λέει για τους ομήρους, δείτε τα έγγραφα

Πώς θα γίνει η αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα και ποιοι κρατούμενοι σε φυλακές του Ισραήλ θα απελευθερωθούν – Ποιοι θα είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Αυτή είναι η συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς για κατάπαυση του πυρός - Τι λέει για τους ομήρους, δείτε τα έγγραφα

Μετά την επταήμερη κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο του 2023 στη Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν για δεύτερη φορά σε συμφωνία αναστολής των εχθροπραξιών, η οποία και πάλι συνοδεύεται από συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό.

Πλήθος σχεδίων ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προταθεί, διαπραγματευτεί και τελικά απορριφθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η επίτευξη αυτής της νέας συμφωνίας φαίνεται πως κατέστη δυνατή μόνο μετά από συντονισμένη αμερικανική πίεση, τόσο από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν όσο και από την επερχόμενη του Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο, όπως έγραφε νωρίτερα το protothema.gr, φαίνεται πως χωρίζεται σε τρεις φάσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων έκαστη, στις οποίες εκτός από την απελευθέρωση ομήρων και την ανταλλαγή με κρατουμένους υπάρχει δέσμευση από την ισραηλινή πλευρά για άμεση αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια εντός του παλαιστινιακού θύλακα αλλά και σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από συγκεκριμένα σημεία της Γάζας.

Λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, στην δημοσιότητα ήρθαν τα έγγραφα (αγγλικά και αραβικά) στα οποία περιγράφονται επ’ ακριβώς τα βήματα που θα γίνουν για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Δείτε τα έγγραφα:

 

Αυτή είναι η συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς για κατάπαυση του πυρός - Τι λέει για τους ομήρους, δείτε τα έγγραφα
Αυτή είναι η συμφωνία Ισραήλ με Χαμάς για κατάπαυση του πυρός - Τι λέει για τους ομήρους, δείτε τα έγγραφα

Μέσα σε έξι εβδομάδες θα πρέπει να έχουν και από τις δύο πλευρές τηρηθεί τα συμφωνηθέντα στα οποία περιλαμβάνονται τόσο η επιστροφή 33 ομήρων που βρίσκονται από τις 7 Οκτωβρίου στα χέρια της Χαμάς όσο και η αποφυλάκιση συγκεκριμένου αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

«Στόχος των μερών και των διαμεσολαβητών είναι η επίτευξη τελικής συναίνεσης για την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Μαΐου 2024 για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων και την επιστροφή σε μια βιώσιμη ηρεμία που θα επιτύχει μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μερών» αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.

Αναφορικά με την αποχώρηση των Ισραηλινών στο κείμενο αναφέρεται: «Απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά από πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων της λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Wadi Gaza (άξονας Netzarim και κυκλικός κόμβος Κουβέιτ). Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε μια περίμετρο (700) μέτρων με εξαίρεση σε 5 εντοπισμένα σημεία που θα αυξηθούν όχι περισσότερο από (400) επιπλέον μέτρα που θα καθορίσει η ισραηλινή πλευρά, νότια και δυτικά των συνόρων, και με βάση τους χάρτες που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές και συνοδεύουν τη συμφωνία».

Το προσχέδιο της κατάπαυσης του πυρός επίσης δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά ή χρονική πρόβλεψη για την οριστική αποχώρηση του συνόλου του ισραηλινού στρατού από την Γάζα μία υπόθεση που σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να συζητήσει διμερώς με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αμέσως μόλις ορκιστεί 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα.

Σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων:

α’. Οι 9 άρρωστοι και τραυματίες από τον κατάλογο των 33 θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 110 Παλαιστίνιων κρατουμένων με ισόβια κάθειρξη.

β’. Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 1.000 κρατούμενους από τη Γάζα από τις 8 Οκτωβρίου 2023 που δεν εμπλέκονται σε υποθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.

γ’. Οι ηλικιωμένοι (άνδρες άνω των 50 ετών) από τον κατάλογο των 33 θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα ένα κλειδί ανταλλαγής 1:3 (ισόβια + 127 άλλες ποινές).

δ’. Ebra Mangeste και Hesham el-Sayed – θα απελευθερωθούν σύμφωνα με ένα κλειδί ανταλλαγής 1:30, καθώς και 47 κρατούμενοι του Shalit.

ε’. Ορισμένοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο εξωτερικό ή στη Γάζα βάσει καταλόγων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι ξεκάθαρο και πάλι πως το συγκεκριμένο κείμενο δεν αποτελεί βάση για μελλοντική οριστική εκεχειρία και δύσκολα θα αποτελέσει και την βάση για κάτι τέτοιο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Άντονι Μπλίνκεν σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε από την θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε αμερικανικό μέσο.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε να επιστρέψει την σορό του Γιαχία Σινουάρ στην παλαιστινιακή πλευρά όπως επίσης φαίνεται πως δεν έχει αποδεχθεί να «χαλαρώσει» τους ελέγχους στα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια τόσο από τον βορρά όσο και από το νότιο πέρασμα.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Διάδρομος Φιλαδέλφειας:

α΄. Η ισραηλινή πλευρά θα μειώσει σταδιακά τις δυνάμεις στην περιοχή του διαδρόμου κατά το στάδιο 1 με βάση τους συνοδευτικούς χάρτες και τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

β’. Μετά την τελευταία απελευθέρωση ομήρων του πρώτου σταδίου, την 42η ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αρχίσουν την αποχώρησή τους και θα την ολοκληρώσουν το αργότερο την 50η ημέρα.

Συνοριακό πέρασμα Ράφα:

α’. Το πέρασμα της Ράφας θα είναι έτοιμο για τη μεταφορά πολιτών και για τους τραυματίες μετά την απελευθέρωση όλων των γυναικών (πολιτών και στρατιωτών). Το Ισραήλ θα εργαστεί για την ετοιμότητα του περάσματος μόλις υπογραφεί η συμφωνία.

β’. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αναδιπλωθούν γύρω από το πέρασμα της Ράφας σύμφωνα με τους συνημμένους χάρτες.

6. Έξοδος ασθενών και τραυματισμένων πολιτών:

α’. Όλοι οι άρρωστοι και τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούν να περάσουν από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με το τμήμα 12 της συμφωνίας της 27ης Μαΐου 2024.

7. Επιστροφή των άοπλων εσωτερικά εκτοπισμένων (διάδρομος Netzarim):

α’. Η επιστροφή συμφωνείται με βάση το τμήμα 3-α και 3-β της συμφωνίας της 27ης Μαΐου 2024.

β’. Την 7η ημέρα, θα επιτραπεί στους εσωτερικά εκτοπισμένους πεζούς να επιστρέψουν βόρεια, χωρίς να φέρουν όπλα και χωρίς έλεγχο μέσω της οδού Rashid. Την 22η ημέρα, θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν βόρεια από την οδό Salahudin, επίσης, χωρίς επιθεώρηση.

γ’. Την 7η ημέρα, τα οχήματα και κάθε κίνηση μη πεζών θα επιτραπεί να επιστρέψουν βόρεια του διαδρόμου Netzarim μετά από επιθεώρηση των οχημάτων που θα διενεργηθεί από ιδιωτική εταιρεία η οποία θα καθοριστεί από τους διαμεσολαβητές σε συνεννόηση με την ισραηλινή πλευρά, βάσει συμφωνημένου μηχανισμού.

8. Πρωτόκολλο ανθρωπιστικής βοήθειας:

α’. Οι διαδικασίες ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συμφωνίας θα γίνονται με βάση το πρωτόκολλο ανθρωπιστικής βοήθειας που συμφωνήθηκε υπό την εποπτεία των διαμεσολαβητών.

Ο Νετανιάχου ευχαριστεί τους Τραμπ και Μπάιντεν για τη βοήθειά τους στην επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Νετανιάχου ευχαριστεί τους Τραμπ και Μπάιντεν για τη βοήθειά τους στην επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη βοήθειά τους στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χάρη στην οποία προβλέπεται η απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Το γραφείο του Iσραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του» στο ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων. Προσθέτει ότι ο Νετανιάχου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκειμένου «να τον ευχαριστήσει επίσης για τη βοήθειά του στη συμφωνία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε ότι «συνεργάστηκε» με τον διάδοχό του, τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, για την επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τραμπ θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε από τη δική μου κυβέρνηση, αλλά οι όροι της θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους από την επόμενη κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα μου και η ομάδα του Τραμπ μιλούσαν σαν μια ομάδα», είπε ο Μπάιντεν.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να «στέκει στο πλευρό» της Γάζας

Μήνυμα με το οποίο χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα δημοσιοποίησαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης οι υπηρεσίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μήνυμα ο πρόεδρος της Τουρκίας χαιρετίζει «τον ηρωικό λαό και τα γενναία τέκνα της Γάζας που υπερασπίζονται με θάρρος τα εδάφη και τις ελευθερίες τους απέναντι στις παράνομες και απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ».

Αναφέρεται στους νεκρούς Παλαιστίνιους και δηλώνει ότι η Τουρκία θα εξακολουθήσει να «στέκει στο πλευρό» της Γάζας.

Το πλήρες μήνυμα:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Παλαιστινιακού Κινήματος Αντίστασης Χαμάς και του Ισραήλ με συμφωνία. Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελος κυρίως των Παλαιστίνιων αδελφών μας, της περιοχής μας και όλης της ανθρωπότητας και ότι θα ανοίξει την πόρτα σε διαρκή ειρήνη και σταθερότητα. Χαιρετίζουμε τον ηρωικό λαό και τα γενναία παιδιά της Γάζας που υπερασπίζονται με θάρρος τα εδάφη και τις ελευθερίες τους απέναντι στις παράνομες και απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ. Ως Τουρκία, ποτέ δεν αφήσαμε μόνους τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας στον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση και τους καταπιεστές. Θεού θέλοντος, θα σταθούμε στο πλευρό του λαού της Γάζας και στο εξής και θα ενεργοποιήσουμε όλα μας τα μέσα για να βοηθήσουμε τη Γάζα να επουλώσει τις πληγές της και να σταθεί ξανά στα πόδια της. Με την ευκαιρία αυτή, μνημονεύω όλους τους μάρτυρές μας που πότισαν τα εδάφη της Γάζας με το ευλογημένο αίμα τους, και προσεύχομαι στον Θεό να είναι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επωφελής».

ΕΕ: Σκαλοπάτι προς τη διαρκή σταθερότητα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και προέτρεψε και τις δύο πλευρές «να την εφαρμόσουν πλήρως».

«Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα. Οι όμηροι θα επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα. Αυτό φέρνει ελπίδα σε μια ολόκληρη περιοχή, όπου οι άνθρωποι έχουν υπομείνει τεράστια δεινά για πάρα πολύ καιρό. Και τα δύο μέρη πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως αυτή τη συμφωνία, ως σκαλοπάτι προς τη διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της στο «Χ».

Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας δήλωσε μέσω του «Χ»: «Καλωσορίζω την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό είναι ένα τεράστιο, θετικό βήμα για τον τερματισμό της βίας. Είναι πλέον καιρός να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία για όλους τους ομήρους και τις οικογένειές τους, για τον λαό της Γάζας και για τον λαό της περιοχής».

ΟΗΕ: Έτοιμοι να ενισχύσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια

Τη συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, καλωσόρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, εξυμνώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γκουτέρες τόνισε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας και της διασφάλισης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που υποφέρει στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ, τόνισε, είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη συμφωνία και να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε την ενότητα των Παλαιστινίων και επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, κατόπιν διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη. Απέτισε επίσης φόρο τιμής τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του ΟΗΕ και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα.

Ο ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, παραμένει αφοσιωμένος στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ελλάδα: Σημείο καμπής για διαρκή σταθερότητα

Την ικανοποίηση του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την συμφωνία για προσωρινή εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

«Η Ελλάδα χαιρετίζει θερμά την πολυαναμενόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων» σημειώνει σε ανάρτηση του στα αγγλικά το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την συμφωνία .

Το Υπ.Εξ. επισημαίνει ότι «η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την εγκαθίδρυση διαρκούς σταθερότητας στην περιοχή» και καλεί αμφότερες τις πλευρές να την τηρήσουν, τονίζοντας:

«Είναι τώρα καιρός να τηρηθεί η συμφωνία αυτή και να επιτραπεί στους ομήρους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, να ανακουφιστούν οι άμαχοι από τα δεινά και να αυξηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας».

Βρετανία: Καθυστέρησε πολύ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία στη Γάζα, «μια είδηση που περίμεναν απεγνωσμένα οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι», «καθυστέρησε πολύ».

«Για τους αθώους Παλαιστίνιους, των οποίων τα σπίτια μετατράπηκαν σε εμπόλεμη ζώνη εν μία νυκτί και πολλούς που έχασαν τη ζωή τους, αυτή η κατάπαυση πυρός πρέπει να επιτρέψει μια τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία απαιτείται απεγνωσμένα για να τερματιστεί ο πόνος στη Γάζα», δήλωσε.

«Και τότε η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στο πώς θα εξασφαλίσουμε οριστικά ένα καλύτερο μέλλον για τον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε ο Στάρμερ, αναφερόμενος στη λύση δύο κρατών.

Ιταλία: Να εργαστούμε για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Σε ανακοίνωσή της, η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει «την ικανοποίησή της για την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και συγχαίρει την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το αποτέλεσμα που επετεύχθη, μετά από μια μακρά διαπραγματευτική προσπάθεια, την οποία η κυβέρνηση της Ρώμης στήριξε ανέκαθεν, και ως εκ περιτροπής πρόεδρος της ομάδας χωρών της G7».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, «η κατάπαυση του πυρός παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για να αυξηθεί, με ουσιαστικό τρόπο, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας». Παράλληλα, τονίζεται ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες στο συγκεκριμένο πλαίσιο, και μέσω της πρωτοβουλίας Food for Gaza, η οποία επικεντρώνεται στην επισιτιστική ασφάλεια και στην υγεία».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη, μαζί με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, να εργαστεί για την ανοικοδόμηση της Γάζας και για την ενίσχυση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία που αποσκοπεί σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών. Του Ισραήλ και του κράτους της Παλαιστίνης, τα οποία να συνυπάρξουν -το ένα δίπλα στο άλλο- ειρηνικά και με ασφάλεια, στα πλαίσια αμοιβαία αναγνωρισμένων συνόρων».

Κύπρος: Είναι υψίστης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια

Η διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός (μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς) είναι υψίστης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια έγραψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πλατφόρμα Χ το βράδυ της Τετάρτης χαιρετίζοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με προτεραιότητα την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη διακίνηση κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας», σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια απίστευτα σημαντική στιγμή».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαινεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ τονίζοντας ότι «η διατήρηση αυτής της συμφωνίας είναι υψίστης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ειδήσεις σήμερα:

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ